Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 210 - 229 / 6282Starší   Nejstarší

Mirak - 07. prosinec 2019 10:41sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Tak ano, v tom věku, v jakém jsem to viděl poprvé jsem tomu věřil taky :)
kapitan Pike - 07. prosinec 2019 07:31sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Suspicions je fajn episoda, ale mnohem raději mám Eye Of The Beholder (která má i výhodu v tom, že se rozhodně nenachází v příliš silném bloku :-) ).

Naopak klingonská problematika mě většinou moc nebavila a to se vztahuje i na Rightful Heir. Premiéru v televizi si už přesně nepamatuji, ale možná jsem tehdy fakt čekal, že je to pravý Kahless.
Mirak - 06. prosinec 2019 22:29sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
6x22 Suspicions
- Tradiční detektivka na palubě Enterprise? TNG si v této sezóně hraje s žánry a tohle se čistokrevné detektivce blíží ještě mnohem víc, než Aquiel, takže proč ne. Děj jsem si sice příliš nepamatoval, ale ke konci jsem začal tušit, kdo je skutečným pachatelem. Většinu času jsem se solidně bavil a i Crusherka po dlouhé době dostala zajímavější roli. Ta netradiční struktura, kdy větší část zápletky Crusherová vypráví Guinan sice nebyla pro děj stěžejní, ale jako zajímavé oživení se mi to docela líbilo. Jestli mám se samotnou whodoneit zápletkou v něčem problém, tak mi to přišlo v jádru dost podobné DS9 A Man Alone.
- Líbila se mi i ta rozmanitost mezi vědci (Proč ta klingonská vědkyně nebyla radši v The Chase?) a hlavně nápad s ferengským vědcem, kterého nebere nikdo vážně. Zrovna v tomhle tam vidím zajímavou paralelu s postavou Noga z DS9. Už se mi tolik nelíbil ten rozpor mezi posmrtnými rituály Ferengů v téhle epizodě a v DS9 The Nagus. Vím, že to jde okecat na 100 způsobů, ale představoval bych si spíš jasnou demonstraci konzistentnosti mezi oběma seriály. Vím, že to možná není úplně férové, ale holt se jedná o sdílené universum a tyhle věci se musí hlídat.
- Nejvíc ale epizodu sráží obří díra ve scénáři. Crusherová je postavena mimo službu, protože na Reygovi provedla pitvu i přes zákaz jeho rodiny a způsobila tím diplomatický konflikt s Ferengy (okolnosti jeho smrti rodinu vůbec nezajímaly). To, že se na konci ukázalo, že byl Reyga zavražděn a že Jo'Bril provedl na raketoplánu sabotáž, by tedy na očištění Beverly nemělo mít žádný vliv, protože Ferengové jsou stále naštvaní (navíc pitva ve vyšetřování nijak nepomohla). Zase, asi by to šlo zamáznout jednou větou, ta ale nezazní.

3/5

6x23 Rightful Heir
- Righful Heir má možná trochu smůlu, že se vyskytuje v tomhle neuvěřitelně silném bloku, ale stejně je to skvělá epizoda. Trek se v téhle formě náboženství naštěstí až tak často nevěnuje, ale způsob, jakým to bylo pojato zde se mi velmi zamlouval. Snad nikdo nečekal, že se bude jednat o skutečného Kahlesse z klingonských legend, ale stejně bylo jeho účinkování skvělé. Hodně mě taky potěšilo vyústění celé zápletky, které je na celé epizodě podle mě to nejlepší. V rámci TNG by podle mě většina diváků čekala, že Kahless na konci epizody zmizí (myšleno zemře) a o této události už nikdy víc neuslyšíme. To, že z něj ve výsledku udělali císaře a částečně tak transformovali politický režim Klingonské říše asi čekal málokdo (i když je zase pravda, že nemálo klingonských epizod TNG je nositelem změn politické situace na Kronosu). I tak se mi zdá 6. sezóna v lecčem odvážnější, než ty předchozí a je to tak jedině dobře.
- Velmi mile mě překvapila návaznost na události z Birthright a pokračování vývoje Worfovy postavy. Worf byl často nejklingonštější Klingon v Treku a o to více potěší jeho racionální pochybnosti o víře v klingonskou mytologii.
- Kevin Conway hraje Kahlesse naprosto skvěle. Obzvlášť v poslední třetině, kdy je zlomený poté, co si uvědomil, že není skutečný Kahless. Jeho loučení s Worfem na konci bylo také skvělé.
- Kulisy klingonských lodí nebo ulic Kronosu považuji za jedny z nejzdařilejších v Treku a také scény na Borethu měly perfektní atmosféru.

4,5/5
Mirak - 24. listopad 2019 19:00sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Celkově mi přijde The Chase v rámci Treku trochu podceňovaná, ale možná se mi to jen zdá.
Marshall - 24. listopad 2019 17:54sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Mirak:
The Chase - jj ta poznámka Romulana na konci mi taky utkvěla hodně.
Frame of Mind - Souhlas!

Telemachus Rhade - 23. listopad 2019 23:05sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Rozhodně souhlas u obou.
Mirak - 23. listopad 2019 20:41sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
6x20 The Chase
- Další vynikající epizoda! V The Chase se povedlo zkombinovat přesně ty věci, které mě na Treku vždycky nejvíc bavily. Zápletka má nádech tajemna a postupné luštění celé záhady je v průběhu epizody neskutečně zábavné. Taky se mi líbilo, že epizoda mocně těží z trekového lore a poprvé se v jedné epizodě setkají Klingoni, Romulani a Cardassiani. No a samotný závěr s poselstvím dávno zemřelého humanoida už snad víc trekovější ani být nemůže.
- Jinak je to už třetí epizoda v řadě, která je věnována Picardovi, ale vůbec mi to nevadí :) O profesoru Galenovi (jeho představitel mimochodem stále žije a má úctyhodných 105 let!) jsme sice nikdy neslyšeli, ale jejich vztah je během krátké doby vyobrazen velmi přesvědčivě, oba herci na tom samozřejmě mají lví podíl. Je hezké, jak zde ve světle Tapesty Picard opakovaně tvrdí, že žádné ze svých životních voleb nelituje.
- Cardassianka místo Cardassiana byla příjemné oživení a nejsem si teď jistý, jestli to vlastně nebyla první Cardassianka, kterou jsme v Treku viděli. Oproti tomu klingonský kapitán mi přišel až příliš generický (viz jeho interakce s Datem v Přední desítce). Myslím, že do téhle epizody to chtělo nějakého sofistikovanějšího Klingona. Romulanský kapitán měl málo prostoru, ale jeho rozhovor s Picardem na konci, byla hezká tečka za celou epizodou.
- Zpětně je trochu zvláštní, že takto důležitý vědecký objev už nikdy nebyl zmíněn, ale stejně se mi to jednoduché a elegantní vysvětlení, proč všichni vypadají stejně líbí :)
- Když byla v epizodě zmíněna DS4, tak mě napadlo, že tohle byl jednak perfektní materiál pro dvojepizodu (konec je na můj vkus zbytečně uspěchaný) a taky dobrá příležitost pro crossover s DS9. Buď tam mohla celá zápletka začít (podobně jako v Birthright) nebo mohla stopa k jednomu ze vzorků DNA vést na stanici (nebo by byl nějaký vzorek v Gamma kvadrantu?). Je to strašná škoda, potenciál tam byl. Rozhodně to bylo pro dvojepizodu nosnější téma, než měly Time's Arrow a Birthright.

5/5

6x21 Frame of Mind
- Obdobně laděná epizoda Schisms z téhle sezóny je docela fajn, ale teprve Frame of Mind je opravdová lahůdka. Konečně se daří to, co se nepovedlo ve spoustě jinak slušných TNG epizod (třeba Allegiance) a to je držení diváka v totální nevědomosti až do samotného závěru. Kombinování jednotlivých realit je natolik povedené, že se divák v průběhu děje místy musí cítit úplně stejně, jako sám Riker (líbí se mi ten "podvod" na diváka, kdy jedna z realit je záměrně prezentována, jako ta pravá, byť tomu tak ve skutečnosti není). Není to tak brutální, jako druhá část Chain of Command, ale rozhodně to patří mezi nejdrsnější epizody TNG.
- Potěší ten minimalisticky pojatý vizuální styl, který na sebe za každou cenu nestrhává pozornost a místo toho nechává vyniknout Frakese a ostatní herce. Nicméně ten efekt, kdy se jednotlivé reality doslova tříští na střepy, je velmi zdařilý.
- Riker je v téhle sezóně tak trochu opomenutá postava. Nedá se říct, že by v jednotlivých epizodách nedostával prostor, nicméně tu krom možná Schisms není žádná epizoda, která by se zaměřovala čistě na něj. O to více je to Rikerovi vynahrazeno touto epizodou a troufám si tvrdit, že tu Frakes dosud předvádí asi nejlepší herecký výkon.

5/5
Mirak - 10. listopad 2019 16:30sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Jo, projíždím u každé epizody všechny vedlejší herce, tak občas na něco takového narazím.
kapitan Pike - 10. listopad 2019 13:47sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak:
i její představitelka

Docela mě překvapilo, že už je 5 let po smrti.
Mirak - 10. listopad 2019 13:32sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
6x18 Starship Mine
- aka Die Hard aboard the Enterprise. Je to koukatelná epizoda, jen jí chybí prakticky jakákoli treková myšlenka a obecně i hloubka. Zajímavé na tom je hlavně to, že vidíme Picarda čistě v akční roli a určitě se nedá říct, že by tuhle polohu Stewart nezvládal. Epizoda i přes svou přímočarost nenudí, ale kromě netradiční premisy (na poměry TNG) ve svém průběhu nijak nepřekvapí (byl tam ale hezký detail, kdy Picard použije na teroristu, kterého hraje Tim Russ, vulkánský nervový stisk).
- V kontrastu s Picardovou akční linkou je zábavná ta úvodní recepce, kde se jednotlivé hlavní postavy snaží vyhnout užvaněnému komandérovi Hutchinsonovi, než si padne do noty s Datem. Je tu pár velmi vtipných scén. Trochu zvláštní bylo, že poté co byl Hutchinson postřelen, nikdo slovně ani nezmíní jeho stav a jeho smrt je naznačena pouze vizuálně. Holt jim asi fakt nebyl sympatický :)
- Postavy teroristů (a že jich rozhodně není málo) nemají v podstatě žádné pozadí, jejich jediným motivem je zisk a ani to není dále nijak rozvedeno. Nevím, myslím, že zrovna v tomhle byl prostor tu epizodu pozvednout na víc, než akční jednohubku.

3/5

6x19 Lessons
- Epizodní romance nepatří mezi silné stránky Treku, často trpí tím, že jsou povrchní a někdy i neuvěřitelné a divák samozřejmě ví, že nepřežijí konec dané epizody. V téhle epizodě to ale funguje perfektně. Vztah mezi Picardem a nadporučíkem Darenovou působí uvěřitelně a naprosto přirozeně. Zábavnosti epizody nahrává i to, že Picard měl v průběhu TNG pouze spontánní vztah s Vash a platonicky vágní vztah s Beverly, takže je to pro Picarda v podstatě poloha, v jaké jsme ho doteď ještě neviděli.
- Hrozně moc se povedlo zakomponování Picardových prožitků z The Inner Light. A nejde jen o hraní na ressikanskou flétnu, ale hlavně o to, že se s tím jinak velmi uzavřený Picard Darenové svěřil, protože to je skvělá scéna. Je super, že se na tyto události nezapomíná a čas od času se divákovi připomene, jak moc to Picarda ovlivnilo. Jsem velmi zvědavý, jestli se toho dočkáme i v nadcházejícím Star Trek: Picard :)
- I konec s odchodem Darenové je asi pochopitelný, minimálně v rámci Treku, kdy obdobné vztahy zanikají z občas dost banálních důvodů. Bylo by asi rozumnější, kdyby se vztah Picarda a Darenové odehrával v průběhu několika epizod na pozadí běžných zápletek, ale takhle TNG zkrátka zatím neoperuje (to přijde až příští sezónu s Worfem a Troi).
- Jinak postava Nelly Darenové i její představitelka se mi líbily a myslím, že Picardovi opravdu vybrali někoho, kdo Picardovi bude imponovat. Třeba o Vash jsem si to nikdy úplně nemyslel

5/5
Mirak - 10. listopad 2019 00:15sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: Picard s Crusherkou jedou výtahem na OPS hned na začátku, jen pak není vidět, co následuje :) Ano, offscreen tam probíhá zápletka, které se jistě účastní i Sisko a Kira a je to škoda, že z toho nevytěžili víc. O'Brien je jen zmíněn, ale tady to holt vychází, že je zrovna na Zemi.

Jennifer Gatti nahá nebyla, minimálně v remasteru je vidět, že má oblečení v tělové barvě :)
Telemachus Rhade - 09. listopad 2019 23:32sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Face of the Enemy - 4/5, jinak souhlas
Tapestry - 5/5 - Jedna z nejlepších TNG.
Birthright, Part I - 2/5
Birthright, Part II - 1/5

K dvojdílu... Vždycky mi přišlo děsně divné, že se ke stanici tak rychle vrací; a to z nevojenských důvodů. Vždyť tam byli asi před měsícem. A taky - což stejnou měrou vyčítám Voyageru i DS9 - když už se seriály prolínají, tak jedno cameo vážně nestačí. Zrovna v tom baru a ani na promenádě není nikdo z main ani supporting cast, na OPS se záměrně nejede, atd. Ne, sorry, v high budget show je to neakceptovatelné.

Z romulansko-klingonské linky mě bavila jen nahá Jennifer Gatti. U těch děcek nevinně si hrajících s nějakou obřadní obručí jsem umíral. Taková Justice jinak.

Datova linie pak už vůbec netuším o čem byla. To je takový zlá nepěkný nešvar S6 a 7 - furt se řeší nějaké Datovy mrviny a ani jednou to vůbec k ničemu není.
Mirak - 06. listopad 2019 22:38sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
6x16 & 6x17 Birthright
- Dost zvláštně koncipovaná dvojepizoda. Je pravda, že kvalitativní rozdíly mezi jednotlivými částmi dvojepizod TNG bývají často značné, ale zde se obě části výrazně liší i tématicky.
- První část byla super. Návštěva DS9 mě velmi potěšila, i když je pravda, že samotná stanice i její obyvatelé nehráli v hlavní zápletce prakticky žádnou roli, což je trochu škoda (podle mě tam byl prostor ještě pro hostování minimálně jedné další hlavní postavy z DS9 - nabízelo se třeba setkání Oda a Worfa nebo Kiry a Picarda). Worfova zápletka v první části byla super, záhadný Yridian, tajný romulanský zajatecký tábor, šance (byť jakkoliv zanedbatelná), že by Mogh mohl žít... To jsou věci, které musí nadchnout skoro každého fanouška TNG. Největší chyba první části podle mě byla, že na konci odhalili, že Worfův otec je mrtvý (i když si myslím, že nechat ho mrtvého bylo jinak správné rozhodnutí). Podle mě dávalo smysl diváka udržovat v napětí až do druhé části.
- Zápletka s Datem byla také dobrá. To, že bylo zařízení z Gamma kvadrantu byl fajn nápad, ale představoval bych si nějaké zajímavější pozadí jeho získání. To metafyzično možná místy působilo trochu zvláštně, ale ve výsledku byl ten payoff, kdy se Dat setká ve snu se Soongem skvělý a bylo to nakonec i racionálně vysvětlené. Bashir měl s Datem dobrou chemii a na jejich scény bylo radost se koukat, škoda že jich nebylo víc.
- Během druhé části už jsem měl neustále pocit, že to byla dvojepizoda úplně zbytečně. Celý příběh v zajateckém táboře by se i s Worfovým příchodem v klidu vešel do jedné epizody. Jinak to ale bylo koukatelné a to vyobrazené soužití Klingonů a Romulanů bylo rozhodně zajímavé. Po delší době došlo k character developmentu u Worfa, konkrétně posun u jeho vztahu k Romulanům. Z postav v táboře byl asi nejzajímavější atypický romulanský velitel Tokath.
- odds & ends - yridianská maska vypadala naprosto luxusně, hudební motiv DS9 prolínající s TNG motivem připomněl DS9 Emissary, kde to bylo v opačném gardu.

4/5
Mirak - 02. listopad 2019 23:57sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
6x14 Face of the Enemy:
- Výtečná epizoda! Jen před pár epizodami jsme tu měli čistokrevnou akční zápletku v Chain of Command, Part I, což je žánr, který mi v TNG příliš nesedí, ale obdobně vzácná špiónská tématika v této epizodě byla zpracována perfektně.
- Epizoda by byla na plný počet i bez vazeb na Unification, ale že se jim to do děje povedlo tak pěkně zakomponovat, je samozřejmě jednoznačně ku prospěchu věci.
- Překvapivě i vedlejší linie na Enterprise s praporčíkem Flotily, který přeběhl k Romulanům, byla velmi dobrá a úplně jsem na ni zapomněl. Postava DeSevea je fascinující, protože se zrádci z řad Hvězdné Flotily, kteří nejsou pomatení blázni, se příliš často nesetkáváme a už vůbec ne v TNG. Je strašná škoda, že v takto dějem nabité epizodě už prostě nebylo více prostoru pro propracovanější background, protože většina důvodů jeho zrady, které tam zazněly byly spíše nekonkrétní. Soukromé rozhovory mezi ním a Picardem ale rozhodně stály za to.
- Velká pochvala autorům patří také za to, že epizodu napsali pro Troi. Bylo by jednoduché do role důstojníka Tal Shiaru pasovat Picarda nebo Rikera, ale Troi je větší oříšek. Líbilo se mi, že i vysvětlili, proč zrovna ona. Sirtis si to očividně užívala a myslím, že tohle je bez debat nejlepší vystoupení Troi v rámci celého Treku.
- Epizoda je také skvělá v tom, že v několika scénách vidíme běžný život na palubě romulanské lodi (obdobné, jako sonda do života Klingonů v A Matter of Honor), obzvlášť vypjaté vztahy mezi pravidelnou armádou a Tal Shiarem. Jen ty kulisy tentokrát nebyly až tak vydařené, obzvlášť můstek se mi nelíbil.

5/5

6x15 Tapestry
- Po delší době je tu opět skvělá epizoda s Q. Tvůrci mu konečně napsali zajímavější polohu, protože Q už v posledních třech epizodách, ve kterých se objevil (včetně DS9), poněkud stagnoval. Q sice i zde srší vtipem, jako obvykle, ale tentokrát má jeho návštěva skutečně smysl a nejde o pouhé otravování posádky Enterprise (tedy tak je to alespoň v epizodě prezentováno, i když Picard s Rikerem na konci polemizují, jakou roli v tom všem Q vlastně sehrál).
- "What if" koncept je samozřejmě hrozně vděčné téma, kde si tvůrci s postavami mohou dělat, co chtějí, protože na konci epizody se zmáčkne velké červené tlačítko s nápisem reset. Obecně nejsem příznivec tohoto typu epizod, ale pokud se na to jde chytře, tak jako v Tapestry, tak to stojí za to. Většina obdobných seriálových epizod nemá hlubší smysl a jde čistě o to vidět postavy v jiných rolích, ale to u Tapestry naštěstí neplatí. Epizoda rozhodně udělala dobře, že celou alternativní linii zaměřila pouze na Picarda a zbytečně neodváděla pozornost náhodnými a lacinými změnami, kde by třeba udělali kapitána z Rikera a prvního důstojníka z Tashy.
- Náhled do Picardova nitra nebo minulosti je pokaždé fajn a je jedině dobře, že se tvůrci rozhodli vytěžit události, které byly zmíněny už ve 2. sezóně v epizodě Samaritan Snare a nevymysleli něco úplně nového. I tak tam zbyl prostor na to, aby k tomu nabalili další zajímavé detaily a postavy.
- Taky si strašně cením toho, že děj nebyl vůbec přerušován zbytečnými scénami s ošetřovny, kde by se Crusherová snažila Picardovi zachránit život a oznamovala ostatním postavám a divákům stav jeho životních funkcí (looking at you The Inner Light) :)

5/5
kapitan Pike - 29. říjen 2019 08:36sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak:
6x13 Aquiel

Tohle je jedna z mála episod, kterou si skoro vůbec nepamatuji. Ale mám hrozně rád episody, kde se podíváme na nějaká jiná služební místa Flotily, než na hvězdné lodě a luxusní mezihvězdné stanice. Něco podobného pak navíc dali i do Generations.
Mirak - 29. říjen 2019 06:37sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Burton tady byl docela snesitelnej, byly s ním horší epizody.
Telemachus Rhade - 28. říjen 2019 22:04sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Ship in a Bottle
Tuhle opravdu z duše nenávidim. Při každé další repríze se vlastně líbila čím dál méně.

Aquiel
Mám v seznamech 1/5, ale bez zachování té Skype konverzace bohužel úplně netušim proč. Herečka se mi líbila, zvraty nebyly špatné, a tak notně podezřívám LeVara a jeho "herectví".
Mirak - 28. říjen 2019 21:25sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
6x12 Ship in a Bottle
- Vydařený sequel k Elementary, Dear Data. Zábavnost zápletky možná až trochu moc závisí na tom, že divák nesmí odhalit oba zvraty moc brzy, ale já s tím problém neměl a i přesto, že už jsem epizodu samozřejmě viděl, tak jsem si to přesně nepamatoval (i když druhý zvrat, kdy Picard Moriartyho přelstí úplně stejným způsobem, jako je přelstil prvně Moriarty, už jsem si domyslel). Ano, dnešní optikou už by se daly tyto typy zvratů označit za klišé, ale já jsem si to užil. Semi-happy ending mi k epizodě pasuje, myslím, že s lepším závěrem už přijít nemohli.
- Daniel Davis v roli Moriartyho je pořád stejně skvělý a i to má velkou zásluhu na tom, že se na epizodu tak dobře dívá. Stephanie Beacham v roli hraběnky je také velmi dobrá.
- Tohle je první epizoda s Barclaym, která není celá zaměřená na jeho postavu (a jeho psychické problémy). V téhle poloze se mi líbí a přijde mi přirozenější. Je škoda, že nemá v rámci TNG obdobných účinkování více.
- Pouhé tři epizody po simulátorovém fiasku ve Fistfull of Datas? To mi přijde tématicky hodně brzo...

4/5

6x13 Aquiel
- Vím, že epizoda není příliš populární, ale podle mě to byla dobrá detektivka, byť s ne úplně uspokjivým koncem. Řekl bych, že hlavní devizou této epizody je fakt, že ta záhada s úmrtím poručíka Rochy má velké množství variant rozřešení a divák si v žádné fázi děje nemůže být jistý vůbec ničím. Větší i menší zvraty vyplouvají na povrch postupně a to, že jsou ve výsledku spíše nepodstatné, protože to, že je pachatelem pokémon Ditto asi nečekal vůbec nikdo :) U DS9 epizody A Man Alone se mi sci-fi prvek líbil, ale tady si přijdu tak trochu podveden, protože epizoda si po tom všem myslím zasloužila přízemnější rozuzlení.
- Ale mělo to super atmosféru, občas možná zapomínáme, že služba ve Flotile není jenom jedno úžasné dobrodružství za druhým, ale občas také osamělé posty na miniaturní komunikační stanici, kde se nic neděje.
- Je to solidní epizoda pro Geordiho, i když bych čekal, že zrovna on se nezamiluje do člověka, ale do toho mikroorganismu, který Aquiel napodoboval (měl jsem na 100 % zafixované, že Aquiel byla celou dobu mrtvá a byl jsem docela překvapený) :) Scény, ve kterých sleduje deníky Aquiel (v té době ještě nevíme, že je naživu), měly také zajímavou atmosféru.
- Klingonský prvek jako red herring byl moc fajn. Líbilo se mi, jak se klingonský guvernér obával diplomatického konfliktu s Federací. Picardův bluff s přivoláním Gowrona byl skvostný.
- Líbí se mi, že po epizodě Chain of Command zůstal na Enterprise alespoň částečně Jellicův rukopis a to v podobě Troi nosící uniformu. Upřímně, ty její kostýmy už dnes nevypadají příliš dobře, takže jsem za to rád.

4/5
Mirak - 20. říjen 2019 14:49sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
První část je velmi dobrá, ale ta druhá je o parník lepší.
Telemachus Rhade - 20. říjen 2019 14:09sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak: Naprostý souhlas. Navíc k druhé části mám srdcovější vztah ještě kvůli tomu, že to bylo moje vůbec první setkání s TNG někde na jaře 1994.

Nejnovější   Novější 210 - 229 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o