Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 152 - 171 / 6282Starší   Nejstarší

Lt.Shark - 17. březen 2020 18:37sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
?
Telemachus Rhade - 17. březen 2020 17:55sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Telemachus Rhade - 08. březen 2020 22:33sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise:
pro její naprosto úchvatnou otvírací scénu

Pravda, to jsem zapomněl zmínit.
S.S.Enterprise - 08. březen 2020 11:24sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
2x01 The Child / Dítě
Ve vzpomínkách jsem měl tuto epizodu na úrovni 100% a to pro její naprosto úchvatnou otvírací scénu (řekl bych, že možná úplně nejlepší ze všech ST), lodě, dat u konzole, nový zevnějšek Worfa, Rikera, později i Gerodiho. Zápletka je taková standardní, která neurazí, ani nenadchne. Pro děti je to ale výborný výukový materiál.... Za mě je tam trošku chyba, protože toho kluka šlo zachránit umístěním do raketoplánu a vzdálením se na nezbytně nutnou dobu od lodi s biovzorky, no řekněme, že kluka to nenapadlo a měl pocit tak silné časové tísně, že mu přesun do raketoplánu nepřipadal možný a nebo o něm nevěděl...
85%

2x02 Where Silence Has Lease/Kde vládne ticho
Zajímavý příběh

2x03 Elementary, Dear Data/ Jak prosté, drahý Date
Ten kdo programoval simulátor to asi odflákl, ale příběh je perfektní.

2x04 The Outrageous Okona / Nezkrotný Okona
Zábavná a přitom jednoduchá zápletka :)

2x05 Loud as a Whisper/ Tichý jako šepot
Opět dobrá epizoda, hlavně díky sdělení divákovi.

2x06 The Schizoid Man / Schizofrenik
Zábavné, vtipné a s morálním přesahem.
Telemachus Rhade - 06. březen 2020 08:34sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
So, I did it... A vlastně se mi to líbilo ještě o malinko víc než dřív :-)

Ve zkratce:
- Fantastický vizuál! Ta loď je svícená +- jako v Generations; asi i proto mám tolik rád ty první dvě řady. A samozřejmě nejen kvůli tomu - atmosféra na lodi je mnohem méně sterilní, než jako tomu bude za pouhý rok - více uvolněná, přátelská, etc...
- Pulaski, Seymour Cassel, Whoopi, O'Brien
- Storyline A trpí v zásadě jen tím, že ji Marina nedokáže v některých partech dohrát, ale snaží se. Dtto pro kluka. V porovnání s aktuální epizodou Picarda je tady Deannka určitě lepší :)
- Je úžasné, jak k tomu všichni přistupovali pragmaticky - žádné momentální ohrožení > zdravý mix obezřetnosti a respektu. Kdyby Pulaská objevila uvnitř 4 chapadla, věřím, že by se zachovali jinak ;)
- Storyline B, té s virologickými vzorky, nemám vůbec co vytknout.
- Na to, že jde o příběh Illii a Deckera z Fáze II, tak je to obdivuhodně dobře naroubované.
- Velice dobrá hudba.

Takže řekněme 80 %, což je 4/5. Lepší 4/5.
kapitan Pike - 05. březen 2020 21:20sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak: Jo, tak nějak si to pamatuju taky :-)
Mirak - 05. březen 2020 17:58sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Dovolím si citovat sebe :)

"So, let me get this straight: Troi znásilní a oplodní nějaká mimozemská energie a Troi si poručí, že to dítě chce za každou cenu mít, což ukončí veškerou diskuzi na dané téma. Zbytek posádky se k ní chová jako k normální těhotné ženě (dokonce má dál službu na můstku). Když Troi rodí, tak se Pulaski Worfa dotčeně zeptá, jestli jeho bezpečáci opravdu musí být přítomni na ošetřovně. Ian si sice vesele roste asi stonásobně rychleji, ale všichni se k němu dál chovají jako k normálnímu dítěti a hraje si s ostatními dětmi ve školce se štěňátky. Jako já chápu, že Hvězdná flotila není banda seriálových evil government scientists, ale tohle mi nepřišlo normální. Krom toho to teda byla nuda, kde absolutně chyběla jakákoliv forma uspokojivého rozuzlení, teda když nepočítám: "Jsem vyšší forma života, chtěl jsem Vás poznat, tak zas letím. Bye!"
Telemachus Rhade - 04. březen 2020 22:42sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike: Tak si to zkusím pustit znova ;)
kapitan Pike - 04. březen 2020 22:19sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade:
The Child 4/5

No, nevím, jestli tady nejsi až moc nekritický :-)
Telemachus Rhade - 04. březen 2020 22:00sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
The Child 4/5, Okona 3/5, Whisper 4/5, Schizofrenik - OK, to je pyčovina :), Selection 3/5, The Dauphin 1/5 - ale jsou tam určité zajímavé aspekty ;)

A jenom pro upřesnění...

Evoluce 3/5, Můj dědeček je pohřbené támhle na té hoře 1/5, Survivors 1/5, Watchers 1/5, Svazování 1/5, Kozopast 2/5 - aby se neřeklo ;)

Jediné dvě epky z S3 v nadprůměru: The Defector a Otázka perspektivy.
kapitan Pike - 04. březen 2020 21:51sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade: The Child, The Outrageous Okona, Loud As A Whisper, The Schizoid Man, Unnatural Selection, The Dauphin.

Tohle je celkem smrtící sestava, i když je to samozřejmě proložené dvěma vynikajícími epizodami :-)
Telemachus Rhade - 04. březen 2020 21:47sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise:
1x23 We'll Always Have Paris / Setkání v Paříži
Další spíše slabší

Hmm, za mě jedna z nejlepších TNG ever.

Samostatné příběhy mi vyhovují více, než nekonečný seriál.
Piky je minisérie v pravém slova smyslu a v zásadě celý koncept seriálu stojí na antologii. Epizodním seriálem byla Discovery, ale to teď IMHO taky zmizí.
Telemachus Rhade - 04. březen 2020 21:43sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
rozjezd S2 není nic moc

ad rozjezd S2) Prvních 10 epizod za průměrné 3,1.
ad rozjezd S3) Prvních 10 epizod za průměrné 2,1.
;)

Ne, já tu trojku prostě nesnášim :)
kapitan Pike - 04. březen 2020 21:31sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Závěr S1 je velmi silný, zato rozjezd S2 není nic moc :-)
S.S.Enterprise - 04. březen 2020 18:41sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
1x20 The Arsenal of Freedom/Arzenál svobody
Epizoda není moc zajímavá děním na povrchu planety, nejzajímavější je to, jak se Geordi vypořádal s velením na Enterprise. Taky se mi zdá, že tam mají chybu. Když Picard prohlásí, že zbraně kupuje, měla sonda na orbitě zmizet také, resp. v zájmu akčnosti měli nechat napřed Enterprise vyhrát a teprve potom měl být program vypnut.

1x21 Symbiosis/Simbióza
Zdařilé, výborné, základní nosná myšlenka, co udělají s lidmi drogy byla perfektní, stejně tak Picardovo řešení, kdy využil základní směrnici.

1x22 Skin of Evil/Slupka všeho zla
Tato epizoda v zásadě pokračuje v tématu o bytostech s vyšší mocí, zajímavý námět. Tak jak mi přijde Jan Přeučil afektovaný, tak pro dabing toho asfaltu se hodil velmi dobře. Rychlá syrová smrt Tashi je s ohledem na tradici červených triček (v TNG+ žlutých) velmi dobře zvládnutá. Co se mi nelíbilo byl patos a C-čková vizualizace pohřbu. Za mě byla tato epizoda celkově slabá.

1x23 We'll Always Have Paris / Setkání v Paříži
Další spíše slabší, řekl bych taková oddechová, epizoda, která poodhaluje Picardovu osobnost v kombinaci z vědeckým objevem, které opět zasahuje do tématu vyšších bytostí/dimenzí.

1x24 Conspiracy/Spiknutí
Toto je vlastně vrchol první série, záhada je pěkně nastolená a pěkně rychle zase vyřešená. Z dnešního pohledu mi chybělo, že u planety, kde proběhlo setkání kapitánů, neukázali aspoň na obrazovce ty zbylé 3 lodě a pak mi ještě vadily stísněné prostory na velení flotily.

1x25 The Neutral Zone/Neutrální zona
Velmi dobrá epizoda. Z dnešního pohledu mi vadily jen dvě věci: Enterprise a Romulanská loď se dostaly až absurdně blízko k sobě (což se v TNG opakuje častěji a je to dáno formátem 4:3 SD tehdejší TV tvorby) a pak mi přišlo hloupé, že Picard o Romulanech vlastně nic nevěděl a že mu ty informace sdělovala Troi. Tak ale pro někoho, pro koho je TNG první ST, na který kouká to byly informace důležité, jen měli zvolit jinou formu podání divákovi…

Celkově S1:
Na to, jak je to staré je to pořád dobré. Z hlediska závislosti (touhy vidět další díl) je za mě lepší než Picard (o DSC nemluvě). Samostatné příběhy mi vyhovují více, než nekonečný seriál.
S.S.Enterprise - 01. březen 2020 11:30sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Ještě taková zajímavost: V některých epizodách se neobjevuje poradkyně Troi a synovec se ptal: "Kam zmizela ta, co rozhoduje?" :)
AVip - 01. březen 2020 07:34sipka
ZAMĚŘIT
AVip
S.S.Enterprise:

1x14 11001001
Katujeme kosty v oblasti triků a když už stejně dáváme v titulcích kredit ILM, tak ať z toho taky něco máme... ;-)


1x15 Too Short a Season
Zřejmě jsem vás tu ještě nikdy neoblažil perličkou na téma (že bych to kdysi udělal při sledování na Skype? - asi jo), že toto mělo původně být pokračování TOS episody "private little war", ale AFAIK z toho sešlo ještě v předprodukci (z celé řady důvodů).
(a když tak koukám na MA, tak zřejmě z toho sešlo už v momentu, kdy dostal tento námět na stůl příslušný scénárista, protože MA toto vůbec nezmiňuje)



S.S.Enterprise - 29. únor 2020 21:40sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
1x13 Angel One/Trosečníci
slabší ale zábavné

1x14 11001001/Heslo
Zábavné a dobré, ale vykopírování záběrů z ST3 vč. měsíce za základnou je už trošku moc, navíc i zápletka s ukradenou Enterprise vč. příslušných záběrů z doku se opakuje, dokonce i nastavení autodestrukce se v tomto díle objevuje.

1x15 Too Short a Season/Honba za mládím
Slabší zábavnost vyvažuje kvalitní nosná myšlenka na téma prodeje zbraní a důsledků.

1x16 When the Bough Breaks/ Až se ucho utrhne
Kvalitní nosná myšlenka na téma nutnosti základního vzdělání a důležitosti dětí pro společnost. Výbšr českého názvu moc nechápu.

1x17 Home Soil/ Rodná hrouda
Zajímavé, ale vlastně jednoduché. I tak je epizoda dobrá pro předvedení toho, že si Federace váží všech forem života.

1x18 Coming of Age/Plnoletost
Zajímavé pro budoucí dění na konci sezóny. Ten plnoletý z českého názvu má být jako 16 letý. Crusher?

1x19 Heart of Glory/Klingonské srdce
Pěkná epizoda, konečně ukázali i málinko o Worfovi. Jen neplatí to, že Klingoni nemají možnost války, přeci mír s Federací a Romulany jim jen umožňuje se zaměřit jinam – nejen na zmíněné Ferengy.
Když už se zmínili o bojovém modul Enterprise, jen se divím, že při ohrožení warp jádra nespustili stejnou proceduru jako v Generations. Vzhledem k tomu, že právě toto udělali hned v následující epizodě, napadá mě, že to tvůrce možná taky napadlo :)
Damar - 25. únor 2020 11:45sipka
ZAMĚŘIT
Damar
S.S.Enterprise: Z týchto sa mi tiež vždy najviac páčil "The Big Goodbye", ako tvojmu synovcovi.
S.S.Enterprise - 25. únor 2020 10:27sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
TNG má různá číslování epizod a i uváděné pořadí je např. na voyager.cz odlišné od synopse ST nebo CSFD (posloupnost produkce, stardate a původní premiéry se liší), takže raději budu psát i názvy:

1x03 Code of Honor
Dosti slabé, úplná TOSka. I ta planeta je jakási hodně kreslená, v dalších dílech je to už lepší. Ale zase silná nostalgie.

1x04 The Last Outpost/Nejzazší výspa
Hloupoučké, strážce na planetě je něco jako Gandalf nebo ještě spíše Merlin :D Každopádně vzhledem k ději bych název do češtiny přeložil spíše jako poslední Poslední opevnění...

1x05 Where No One Has Gone Before
Z dnešního pohledu by člověk udělal hodně věcí jinak, ale základní námět je perfektní. Postava Weslyho byla v tomto díle zvládnutá dobře.

1x06 Lonely Among Us
Zajímavé, ale trošku slabší
Od této epizody si synovec říká sám o další díly, takže se dá říct, že TNG funguje i na dnešní děti :)

1x07 Justice
Tato epizoda bývá hodnocena jako slabší, ale mě se líbila. Z hlediska kontinuity a platnosti základní směrnice (v originále prime directive) je to ovšem celé špatně, nejprve se v rozporu s pravidlem zakazujícím ovlivňování prewarp civilizací vecpou na zaostalou planetu, následně těm obyvatelům oznámí, že z důvodu základní směrnice musí respektovat jejich zákony (což si navíc nejsem jistý, zda je účel základní směrnice), aby je pak stejně porušili :D.
Přitom to šlo udělat jinak: Planetu mohli navštívit inkognito jen jako pozorovatelé nerozvinuté kultury, ale to by pak nefungoval plán na rekreaci celé posádky. A Wesleyho mohli také transportovat mimo oči obyvatel planety.

1x08 The Battle
Kvalitní epizoda, stále je ale vidět, že ještě není vše usazené. Například taková drobnost, že při ukončení komunikačního kanálu se na obrazovce neobjeví logo UFP…

1x09 Hide and Q
Toto je opět slabší, ale je už jasný původní trend TNG. Hned několik epizod se už stihlo zabývat transdimenzionálními na první pohled všemocnými bytostmi a myšlenkou, že se lidé v takové jedince vyvinou… jak víme, nakonec převládla spíše hrozba jednoho velkého kolektivu :D
… tohoto pohledu je tedy ST Picard úplně mimo, proč se Q nezajímal spíše o Data, když z něj vzejde Soji a Dahj :D

1x10 Haven
Toto se mi vždycky zdálo nějaké divné, na druhou stranu ta epizoda teď pro mě vůbec nebyla nudná, dokonce se bavil a to nejen pohledem na Deanu, která na mě působila přitažlivě, ale hlavně popichováním ze strany Lwaxany (zábavná byla zásnubní hostina, či co to bylo a pak i kontrast vůči scéně v simulátoru).
Dál jsem si tentokrát pořád říkal, odkud jen znám toho mladého ženich, připomínal mi hlavní postavu z Prison Break a skutečně je to on.
A pak vlečný paprsek, nevím jak v originále, ale v remasterované verzi je ten vlečný paprsek jaksá lepší, než byl ještě v 1x08 The Battle.

1x11 The Big Goodbye
První zápletka s porouchaným simulátorem, z dnešního pohledu nic zázračného, jen prostě další epizoda TNG, ale synovec řekl, že to byl zatím nejlepší díl :)

1x12 Datalore
Pro mě velmi dobrá a zatím nejlepší epizoda. Těžko hledat nějakou výtku, tak snad třeba to, že vlasy na nalezené hlavě jsou zjevně jiné, než ty Datovy… :)

Nejnovější   Novější 152 - 171 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o