Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 78 - 97 / 6282Starší   Nejstarší

Mirak - 16. květen 2020 12:25sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek: Pokud si dobře pamatuju, tak s knihou si to není příliš podobné.

V epizodě je nějaká variace na Aztéky, ale některé věci (podstata těch bohů) nejsou úplně dobře vysvětlené.
Mvek - 16. květen 2020 11:52sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
"Masaka se probouzí" (a "porostlou" Enterprise) jsem si pamatoval hodně dlouho a vzpomněl si na to, když jsem se pak později setkal teprve s musakou. Měl jsem i dojem, že to v češtině vyslovovali spíš jako Musaka.

Otázkou je, nakolik by původní civilizace mohla fungovat podobně jako v TNG knížce Masky.
Mirak - 15. květen 2020 23:28sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Nevím, jméno Masaka mi teda utkvělo v paměti napořád :)
kapitan Pike - 15. květen 2020 23:04sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Masks je jedna z těch episod, kterou si člověk pustí a na konci pořádně neví, o čem to bylo :-)
Mirak - 15. květen 2020 21:58sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
7x16 Thine Own Self
- Po dlouhé době tu máme epizodu se dvěma kompletně separátními zápletkami. Dat v roli do očí bijící variace na Frankensteinovo monstrum na planetě s pre-industriální společností byl docela koukatelný, ale je to takový koktejl všeho, co jsme již v rámci TNG viděli. Zakomponování ztráty paměti u Keeroka, ehm Data, ale nebylo špatné a podařilo se díky tomu vykouzlit několik milých scén (Dat s dětmi ve škole).
- Bohužel mě nemile překvapilo, že po návratu Data na Enterprise se příliš neřeší (byť neúmyslné) porušení Základní směrnice. Chápu, že se s tím v téhle fázi už moc dělat nedá, ale jenom se tak na sebe potutelně usmívat a říkat si, že Dat na planetě asi prožil zajímavé dobrodružství, mi nepřišlo úplně na místě. A vím, že Riker s Crusherovou se na konci usilovně snažili najít Data, ale že by si v kolonii počínali bůhvíjak opatrně se opravdu říct nedá.
- Vedlejší zápletka byla v součtu kraťoučká, ale přišla mi zajímavá a myslím, že měla větší potenciál. Líbilo se mi, že se pokusili o nějaký vývoj Troi a navíc v návaznosti na události z The Disaster. Nutnost poslat holografického Geordiho na smrt byl zajímavý zvrat a zamlouvaly se mi ty vyhrocenější scény mezi Rikerem a Troi.
- odds & ends: umělé dosazení Crusherové do velení na můstku v Descent se mi hodně příčilo, ale budiž scénáristům ke cti, že zde aspoň ukázali, že to nebyla jednorázová záležitost ; Picard měl v celé epizodě pouze jedinou větu :)

2,5/5

7x17 Masks
- Nápad s mimozemským archivem transformující Enterprise mi přišel hodně zajímavý a první zhruba čtvrtina epizody byla poutavá. Bohužel pak se vydalo směrem, který mi příliš po chuti nebyl. Postavám podle mě trvalo neskutečně dlouho, než pochopili tu zjevnou analogii s Masakou - sluncem a Korganem - měsícem. Poté, co se v Datovi nahromadí ta mimozemská civilizace, tomu až do konce chybí nějaký nějaký nápaditější zvrat v ději.
- Vůbec mi nesedlo, že to již poněkolikáté pojali jako příležitost pro Spinera, aby si v rámci jedné epizody střihl více rolí. Obzvlášť když Ihat měl obdobnou mimiku a chování jako Lore. Ty nekonečné rozhovory mezi Picardem a Spinerem ve whatever roli byly útrpné. Závěr s Picardem a Datem v divadelních maskách a v rolích boha měsíce a bohyně slunce už byl vyloženě směšný.
- Je škoda, že se vůbec nevěnovali tomu, proč byl archiv vyslán do vesmíru a co se stalo s civilizací, která ho vyslala. Přijde mi, že v tomhle byl největší potenciál a rozhodně na to v epizodě byl dostatek prostoru.
- odds & ends: postupně proměňovaná Enterprise vypadala docela cool ; druhá epizoda v řadě, kdy si Dat nepamatuje větší část událostí z epizody :)

2/5
AVip - 14. květen 2020 18:38sipka
ZAMĚŘIT
AVip
S.S.Enterprise: Samozřejmě viděl... :-)
Holt Riker v pokročilejším věku usoudil, že snad tchýni dokáže přežít... a že na troše vztahové jistoty není nic špatného... krom toho, proč se asi Titan okamžitě vydal hluboko do vesmíru, že... :-D
S.S.Enterprise - 14. květen 2020 18:09sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
AVip: copak si opravdu neviděl Nemesis.. a nebo Lwaxanaje tou dobu už po smrti?
AVip - 14. květen 2020 17:19sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Bylo třeba, aby Rikerovi někdo neustále připomínal, do jaké rodiny se málem přiženil... ;-)
kapitan Pike - 14. květen 2020 15:56sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
S.S.Enterprise:
častý výskyt Lwaxany na palubě Ent-D

A taky otravný :-)
S.S.Enterprise - 14. květen 2020 11:58sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
7x15
samozřejmě jedna z TOP10 TNG epizod


Mirak:
obrovská škoda, že se Sito neobjevila ještě v DS9
.. možná ano, možná ne, za mě stačilo, že je to stejná postava, kterou sme viděli už na akademii v 5x19 The First Duty, Galaxie je obrovská a proto spíše ST oceňuji za to, že se postavy až tak často neopakují (z toho důvodu je poněkud nevěrohodný častý výskyt Lwaxany na palubě Ent-D).

Mirak - 13. květen 2020 23:11sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Náhodou tady PB svým způsobem chválím :)
Telemachus Rhade - 13. květen 2020 22:36sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
:-D
kapitan Pike - 13. květen 2020 22:14sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Dávat Prison Break do souvislosti se Sub Rosou, proti tomu se tedy musím ohradit :-)
Mirak - 13. květen 2020 22:07sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek: Na to se to bere moc vážně a ještě je to nuda. Prostě mi tam chybí ten Prison Break faktor.
Mvek - 13. květen 2020 21:49sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Většina kolem mě říkala, že Pagan Queen (Kněžna Libuše) je skvělá zábava s pivem. Nebavilo mě to ani tak.
Ale právě Sub Rosa na mě působí tímhle stylem, mě dokáže pobavit jako totální úlet, připomínající nepovedený pokus o parodii.
Mirak - 13. květen 2020 20:09sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade:
Phantasms je IMHO ještě strašnější.

Jako pokud člověk překousne ty prapodivný snový scény, tak je to IMO čistej průměr.
Telemachus Rhade - 13. květen 2020 20:05sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Sub Rosa
0,5/5

Uf... :-)

Jinak jsem vlastně nikdy neuvědomoval, že jsou tyhle dvě epky vedle sebe. Hodně prudký kontrast.

Lower Deck mám za subjektivně nejlepší - to tu ale asi všichni vědí - ale nevím, jestli mám Sub Rosu za tu úplně nejhorší. Phantasms je IMHO ještě strašnější. Ale nehodlám to ověřovat ;)
Mirak - 13. květen 2020 19:39sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
7x14 Sub Rosa
- Naprosto šílená zápletka, která kombinuje prvky béčkového hororu a červené knihovny. Je až trochu s podivem, že tahle divoká kombinace je ve výsledku hlavně nebetyčná nuda, protože jsem trochu doufal, že epizoda bude tak špatná až bude svou špatností aspoň trochu zábavná. To jsem se tedy hluboce mýlil.
- Nemá podle mě smysl nějak hlouběji zabředávat do toho, co bylo špatně, takže zmíním jen ty největší bizarnosti: sex Beverly s duchem (při plném vědomí, že stejný duch obhospořádaval i její babičku, prababičku a tak dále), nabalzamovaná mrtvola babičky posedlá Roninem nebo agresivně žárlivý Picard snažící se odhalit Ronina (Kirk style). Fakt, že je to další z řady epizod s členem rodiny jedné z hlavních postav je na tom tentokrát to nejmenší zlo. Za mě je tohle ta nejhorší epizoda TNG, Shades of Gray jsem dal sice stejné hodnocení, ale ty epizody není férové srovnávat.
- Jinak to má velice blízko k TOS. Slabá zápletka, podivné chování postav, přemíra pozemské kultury. Caldos jako óda na Skotsko je asi zajímavý nápad, ale já na tyhle Earth like kolonie v Treku nikdy moc nebyl. Už ten cold opening ve zcela netradičních kulisách mi vůbec neseděl, skoro jako bych se díval na jiný seriál.

0,5/5

7x15 Lower Decks
- Unikátní epizoda, která mi svou jedinečností trochu připomněla podobně netradiční Data's Day. Lower Decks má ještě zajímavější premisu a stejně tak i příběh na pozadí. Líbí se mi, že to není jen o tom, že by se epizoda věnovala partě nižších důstojníků, ale divák je tak trochu i v jejich kůži, protože v prvních dvou třetinách epizody divák netuší, co se děje a dostávají se k němu pouze kusé informace.
- Je skvělé, že se tvůrci rozhodli pro mini sequel k motivům z The First Duty. Rozhodně se v Treku nestává příliš často, aby měla vedlejší postava tak zajímavý dvouepizodní story-arc jako Sito. Trpký konec zde byl nutný, protože si upřímně nedovedu představit, že by epizoda končila happyendem, ve kterém se všichni poplácavají po zádech po dobře odvedené práci. That being said, je podle mě obrovská škoda, že se Sito neobjevila ještě v DS9. Ten potenciál byl velký a události Lower Decks by to podle mě už zpětně neznehodnotilo.
- Ostatní postavy z "podpalubí" už mě tolik nezaujaly. Taurik mi nepřišel moc dobře zahraný, Lavelle byl zajímavý pouze jako kontrast k Rikerovi (zde se hodí zmínit ta vydařená montáž partiček pokeru obou skupin) a 40letá Patti Yasutake v roli Ogawy (která mi jinak nevadí) mi do zbytku party příliš nezapadala. V roli spojky mi tu zoufale chyběla přítomnost Guinan, jejíž roli bez větších změn očividně zastal "Ben", který se sice kamarádí se všemi, ale vidíme ho poprvé a naposled.
- Jinak má děj epizody velmi blízko k motivům z DS9 a už teď musím tvůrce TNG a DS9 pochválit za synchronizaci druhých polovin sedmé řady TNG a druhé řady DS9. Whispers, která při premiéře běžela den před Lower Decks zmiňuje problém na hranici mezi Federací a Cardassií a zde vidíme tématické pokračování. Je škoda, že postava Joreta Dala (připomínal Damara ke konci DS9) dostala tak málo prostoru, byť v rámci této epizody už na to reálně nebyl čas. Opět si ale myslím, že se mohl objevit v DS9.

5/5
Mirak - 10. květen 2020 20:31sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: To teda nepamatuju :)

Nevím, celkově jsem k TNG smířlivější a občasnou nekonzistenci postav částečně připisuju době. Ani mi to v tomhle směru nepřijde až tak tragické.
Telemachus Rhade - 10. květen 2020 18:27sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Terry O'Quinn je skvělý charakterový herec
Yep. Btw pamatuješ si ještě z televize, že ho mluvil Lukáš Vaculík? :) Málokterá hlasová volba v TNG by dle mého natolik špatná, jako tato. Ještě se mi vybaví David Vejražka na tohle přeběhlého člověka k Romulanům.

Každopádně jsem měl ale s přítomností Nikolaie zatím ze všech sedmisezónních rodinných příslušníků největší problém.
Úplně naopak :-) Ten mi z té vší tlenovelové plejády vadil úplně nejméně.

Jen mi zde přišel Picard zbytečně chladný a nesmířlivý
Pikyho morální zásady se v průběhu TNG liší, respektive jsou hodně pokrytecké. V momentě, kdy jde o něj, není problém něco ohnout. Ve chvíli, kdy se ho to nijak nedotýká, je extrémně zásadový; až přes mrtvoly. Jsem rád, žes to zmínil - je to jeden z důvodů, proč mi TNG jako celek nikdy nepřirostla k srdci.

Nejnovější   Novější 78 - 97 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o