Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 62 - 81 / 6282Starší   Nejstarší

S.S.Enterprise - 21. květen 2020 08:34sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
7x19 Genesis
... ještě jsem k tomu nedoputoval, ale neopakovalo se náhodou něco podobného i ve VOY?
Telemachus Rhade - 20. květen 2020 23:03sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Jo, ale určité skupině to z nějakýho důvodu imponuje :)

Radši nevím, co k tomu dodat :)
Mirak - 20. květen 2020 22:43sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Jo, ale určité skupině to z nějakýho důvodu imponuje :)
kapitan Pike - 20. květen 2020 22:33sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Zajímavé, já si to pamatuji jako über shit a netušil jsem, že se to někomu mohlo líbit :-)
Mirak - 20. květen 2020 22:26sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike:
Genesis 4,5/5

One je to asi nejrozporuplnější epizoda TNG, možná Treku obecně. Stačí se podívat na IMDB.
Telemachus Rhade - 20. květen 2020 14:10sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Anry měl odvahy vždycky na rozdávání. Například vydržel celou projekci filmu o něm. (Kryplův hněv) Omámený odešel v noci do ZOO až potom ;)
kapitan Pike - 20. květen 2020 13:44sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mě zaujaly hodnocení na Trekdnesu. Např. dát Genesis 4,5/5 a Sub Rosa 4/5, to chce kus odvahy :-)
Telemachus Rhade - 20. květen 2020 13:38sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Přemýšlím, že S7 mohla mít tak 10 epizod a furt by to asi bylo hodně :-)
S.S.Enterprise - 20. květen 2020 12:55sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
7x16 Thine Own Self
... taková milá epizodka, která neurazí, ani nenadchne, jako vyukový materiál pro děti je to pěkné
... co mě ale hodně štve, že použili obrázek našeho Měsíce a sprostě ho umístili na orbitu té cizí planety, stejně hrůznou věc jsem viděl jen ve filmu Star Gate (a také u toho jeho nejnovějšího webisode prequelu); chápu, že v době SD rozlišení to nebylo až tak zásadní, ale když už dělali HD remaster, mohli tam nakopírovat něco jiného....
kapitan Pike - 18. květen 2020 14:53sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak:
Je to proto, že už Picarda nebaví testování nových zbraňových systémů, tak chce vypadnout z lodi :)

Ok, makes sense :-)

Telemachus Rhade:
A Voyager jsi viděl? ;)

Na misi tohoto typu se snad Janeway s Tuvokem nikdy nevydala :-)
Mirak - 18. květen 2020 14:44sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Je to proto, že už Picarda nebaví testování nových zbraňových systémů, tak chce vypadnout z lodi :)
Telemachus Rhade - 18. květen 2020 13:56sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
už samotný fakt, že kapitán lodi a druhý důstojník vyrazili na takto "důležitou" misi, je na facepalm :-)

A Voyager jsi viděl? ;)
kapitan Pike - 18. květen 2020 13:52sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak:
kteří letěli raketoplánem pátrat po zbloudilém torpédu

Episodu si vůbec nepamatuji, ale už samotný fakt, že kapitán lodi a druhý důstojník vyrazili na takto "důležitou" misi, je na facepalm :-)
kapitan Pike - 18. květen 2020 13:51sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Na Eye of the Beholder se mi nejvíce líbilo, že jsme se podívali do dosud neznámých částí Enterprise. Ty vyhlídky mimo běžně používané prostory (můstek, strojovna, kajuty, bar/jídelna atd.) jsou poměrně vzácné ve všech Trek seriálech.
Mirak - 18. květen 2020 13:37sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
7x18 Eye of the Beholder
- Tradiční murder mystery zabalená do kreativní sci-fi vrstvy! Musím se přiznat, že jsem epizodu správně pochopil pravděpodobně až při této projekci. Dříve mi totiž nedošlo, že zhruba celá druhá polovina je pouze Deannina halucinace a že Pierce byl vlastně celou dobu mrtvý. On ten zvrat je tam ale z mého pohledu nezbytný, protože ze způsobu, jakým je natočen ten první flashback, je divákovi podle mě okamžitě jasné, kdo je vrah a že Troi vidí svůj / Piercův odraz (i když samotné Troi to dojde až později). To by bylo málo. To, že už jsou mrtví všichni tři aktéři 8 let starého milostného trojúhelníku byl zajímavý nápad. Jen si vážně nejsem jistý, jestli je to pro běžného diváka uchopitelné.
- Empatická ozvěna byl super nápad, jako stvořený pro Troi-centric epizodu. Zajímavé epizody s Troi se dají spočítat na prstech jedné ruky a tato rozhodně patří mezi její nejsilnější. V Parallels jsme viděl vztaj Troi a Worfa v alternativní realitě. Tady máme počátek vztahu Troi a Worfa, který je však celý pouhou halucinací. Joy.
- Zaujalo mě, že jsme v epizodě viděli dva příslušníky dříve neviděných druhů a oba pracovali v prostoru gondoly. Ještě více mě zaujalo, že Daniel Kwan byl míšenec člověka a jednoepizodního druhu. Velmi vzácný úkaz a zajímavý (byť nepodstatný) detail.
- odds & ends: druhá zmínka o warpovém rychlostním limitu ; Rikerovo civilní oblečení je něco příšerného

3,5/5

7x19 Genesis
- aka The Naked Now on steroids. Na Enterprise se začne šířit virus, kvůli kterému se posádka promění ve zvířata. Ušetřeni jsou pouze Picard s Datem, kteří letěli raketoplánem pátrat po zbloudilém torpédu a po návratu najdou lék. Nevím, námět mi přišel dost strašný a připomínal mi ty statické epizody typu Unnatural Selection. Epizody, ve kterých hlavní postavy onemocní nějakou sci-fi nemocí málokdy patří mezi best of, ale popravdě i ta prvosezónní The Naked Now byla zábavnější než tohle. Myslím, že by to mohl být ten případ, kdy se herci bavili víc než diváci.
- I ten původ mi viru mi přišel až moc crazy science. Crusherová Barclaymu hyposprejem aktivuje nějaký gen "aby se jeho tělo vypořádalo s chřipkou samo", což způsobí, že se z něj stane pavouk. A ten konec, kdy se k celému incidentu Crusherová staví ve stylu "shit happens", je naprosto brutální. Docela by mě zajímalo, v jaké zvíře se proměnil La Forge. Podle mě by bylo celkem vtipný, kdyby z něj byl krtek nebo netopýr.
- Jinak jsem měl dojem, že Spot byl většinu seriálu kocour, ale asi se jim to do Genesis nehodilo, tak to změnili. Spot proměněný v leguána byla možná jediná scéna, která mě legitimně pobavila.
- odds & ends: Barclayho poslední vystoupení v TNG, ve výsledku si myslím, že se jim tu postavu v rámci seriálu nepovedlo někam moc posunout, potenciál byl větší ; poprvé vidíme Troi velet na můstku ; Ogawa byla po událostech v Lower Decks skutečně povýšena

1/5
Mvek - 16. květen 2020 22:54sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: Souhlas, myslel jsem to spíš jako, že jestli by ten princip toho, že obyvatelé nosili masky a podle toho měli různé postavení ve společnosti, pasoval i na tuto civilizaci. A jak říkáš, škoda, že jsme se o ní moc nedozvěděli. Tohle by zrovna možná byl námět na zpestření.
Nečekal bych přímo využití toho z té knihy už kvůli právům.
Mirak - 16. květen 2020 12:25sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek: Pokud si dobře pamatuju, tak s knihou si to není příliš podobné.

V epizodě je nějaká variace na Aztéky, ale některé věci (podstata těch bohů) nejsou úplně dobře vysvětlené.
Mvek - 16. květen 2020 11:52sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
"Masaka se probouzí" (a "porostlou" Enterprise) jsem si pamatoval hodně dlouho a vzpomněl si na to, když jsem se pak později setkal teprve s musakou. Měl jsem i dojem, že to v češtině vyslovovali spíš jako Musaka.

Otázkou je, nakolik by původní civilizace mohla fungovat podobně jako v TNG knížce Masky.
Mirak - 15. květen 2020 23:28sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Nevím, jméno Masaka mi teda utkvělo v paměti napořád :)
kapitan Pike - 15. květen 2020 23:04sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Masks je jedna z těch episod, kterou si člověk pustí a na konci pořádně neví, o čem to bylo :-)

Nejnovější   Novější 62 - 81 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o