Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 54 - 73 / 6282Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 30. květen 2020 16:56sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike: Asi to má jako ve Stargate - čím větší kinetická energie, tím odolnější je ;)
kapitan Pike - 30. květen 2020 13:15sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Asi prošel v mezidobí upgradem :-)
S.S.Enterprise - 30. květen 2020 12:36sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
7x16 Tvé slastní já/Thine Own Self
Je zvláštní, že probodnout Data lze, ale v ST8 je neprůstřelný (bulletproof).
S.S.Enterprise - 28. květen 2020 20:20sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
7x10 Odkaz/Inheritance
Potěšila mě zmínka o dalších Datových sourozencích, asi to tedy znamenaá i podle wikipedie, že jich bylo celkem 5? Byli někde v canonu k vidění kromě Lora a B4 i ti zbylí dva?

7x19 Genesis
Docela zábavná epizoda. Jen mě zarazilo, že Worf v CZ dabingu Troi vykal, přitom si měli tykat.
Synovec hádal, že z Picarda bude želva, protože je prý vždycky takovej pomalej... :D
S.S.Enterprise - 25. květen 2020 11:20sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade:
Zmínka o Picardově předkovi

... mě to přišlo jako dobrá náhoda, která se do té epizody krásně hodila...
Mirak - 24. květen 2020 23:31sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Jo, jmenoval a indiáni si tuhle důležitou informaci předávali stovky let, aby s ní pak Jean-Luca mohli šokovat :)
Telemachus Rhade - 24. květen 2020 23:07sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
s Gulem Evekem
Dodneška hýkám nad tím, že se jim podařilo narvat postavu v podstatě nevýznamného velitele cardassijské pohraniční stráže do všech tří moderních seriálů. Makisti jsou skvělé pojítko, a i když se to třeba Voyageru nepodařilo uchopit, tak tam jsou a občas to v tom seriálu i hraje roli :)

Zmínka o Picardově předkovi
Ano, to mi vždycky přišlo, že to jinak dobrou epizodu přelilo přes okraj. Pamatuju se dobře, že se ten španělský conquistador jmenoval taky Picard? Mám pocit, že jo, protože si to pamatuju jako šílený genealogický kiks, kde si jeden z Piky předků prostě na chvíli odskočil do Španěl.

7x21 Firstborn
Jak to popisuješ, tak to docela i dává smysl :-)
Mirak - 24. květen 2020 22:11sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
7x20 Journey's End
- První ze série epizod, které dotahují story arcy některých prominentějších vedlejších postav. Wesley je sice universálně neoblíbená postava, ale myslím si, že The First Duty a jeho finální epizoda si vzaly kritiku fanoušků k srdci a tvůrci připravili pro Wesleyho zajímavý epilog. Ani mi nepřišlo, že by to pro postavu znamenalo náhlý obrat o 180 stupňů. Události z The First Duty sice nejsou zjevnou příčinou změny v jeho vztahu k Flotile, ale viděli jsme tam, že problémy na akademii měl i před Journey's End. Zvrat s Cestovatelem byl super a to přímé navázání na události z prvosezónní epizody Where No Man Has Gone Before bylo obzvlášť povedené. Určitě byly v Treku hlavní postavy s horším character arcem, než měl Wesley a nebo ještě hůře - s žádným character arcem. Jeho maminka by mohla vyprávět.
- Vznik Demilitarizované zóny a z toho vyplývajících následků je skvělá věc, která ve výsledku provázala všechny tři seriály z 24. století. Přijde mi super, že už zde se vytváří cílené podhoubí pro seriál, který bude mít premiéru až za rok. Spin-offy nejsou v roce 1994 určitě nic novátorského, ale důmyslnost na takové úrovni zatím ano. Jen nevím, jestli bylo nutné do toho tahat indiány. Mám dost smíšené pocity z toho, že indiáni z kolonie jsou zde vyobrazeni tak, že sice létali 200 let vesmírem, ale zároveň se kulturně vůbec nikam neposunuli a vypadají úplně identicky, jako před 500 lety. To mi přijde nereálné a zároveň v rozporu s myšlenkami Star Treku. Chápu, že je to pro americké publikum ožehavé téma, ale když už, tak bych osobně uvítal spíše nějakou mimozemskou variaci na indiány. Bez toho indiánského spirituálního mumba jumba ("hory ke mně promluvily") bych se opravdu obešel.
- Jsem rád, že jsem měl dost možná poslední příležitost, vidět Picarda v tradiční roli diplomata. Nehledě na to, co jsem napsal výše, mě vyjednávání s indiánským náčelníkem a kmenovou radou bavilo. Ale skvělé byly i scény s admirálem Nečajevovou nebo s Gulem Evekem. Zmínka o Picardově předkovi, který vyháněl indiány už mi ale přišla trochu přehnaná a hlavně zbytečná.

3,5/5

7x21 Firstborn
- Aka poor man's Yesteryear. Až do odhalení K'mtara jako dospělého Alexandera se mi to líbilo. Přišlo mi to jako taková tradiční klingonská epizoda, snad první od Righful Heir. Alexanderova neochota stát se klingonským válečníkem, návštěva klingonské slavnosti, pokus o vraždu Worfa, pátrání po Durasových sestrách... Nevím, vůbec bych se nezlobil, kdyby zůstali při zemi a netahali do toho cestování časem. Věřím, že by se Worf časem zvládl stát lepším rodičem i bez varování svého syna z budoucnosti.
- Alexanderův návrat v čase za účelem motivace svého mladšího já k tomu, aby se stal klingonským válečníkem mi v tomhle případě přišlo zbytečně over the top. TAS Yesteryear je sice v lecčem podobný, ale kvalitativně je to někde jinde. Je fajn, že se pokusili Alexanderův příběh nějakým způsobem ukončit, ale po předchozí epizodě bych si pro změnu představoval něco bez "cheatování". Jinak mi přišlo matoucí, že to působilo, jako že se "K'mtar" s Worfem zná, protože Worf mu okamžitě bezmezně věří. Jak dlouho času vlastně strávil dospělý Alexander v minulosti, než Worfa kontaktoval? Tohle mi přišlo nedovysvětlené.
- Zmínka událostí z DS9 Past Prologue a Quarkovo cameo byly super. Riker se s Quarkem očividně znal. Proč jsme tu zmiňovanou cool scénu, kdy Riker vyhrál majlant v dabo neviděli? Je strašná škoda, že si s tímhle nejlépe v rámci Birthright více nevyhráli a že se tam kromě Bashira neobjevily i další postavy z DS9. Zrovna Quarkův bar si o to říkal.

3/5
S.S.Enterprise - 21. květen 2020 08:34sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
7x19 Genesis
... ještě jsem k tomu nedoputoval, ale neopakovalo se náhodou něco podobného i ve VOY?
Telemachus Rhade - 20. květen 2020 23:03sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Jo, ale určité skupině to z nějakýho důvodu imponuje :)

Radši nevím, co k tomu dodat :)
Mirak - 20. květen 2020 22:43sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Jo, ale určité skupině to z nějakýho důvodu imponuje :)
kapitan Pike - 20. květen 2020 22:33sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Zajímavé, já si to pamatuji jako über shit a netušil jsem, že se to někomu mohlo líbit :-)
Mirak - 20. květen 2020 22:26sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike:
Genesis 4,5/5

One je to asi nejrozporuplnější epizoda TNG, možná Treku obecně. Stačí se podívat na IMDB.
Telemachus Rhade - 20. květen 2020 14:10sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Anry měl odvahy vždycky na rozdávání. Například vydržel celou projekci filmu o něm. (Kryplův hněv) Omámený odešel v noci do ZOO až potom ;)
kapitan Pike - 20. květen 2020 13:44sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mě zaujaly hodnocení na Trekdnesu. Např. dát Genesis 4,5/5 a Sub Rosa 4/5, to chce kus odvahy :-)
Telemachus Rhade - 20. květen 2020 13:38sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Přemýšlím, že S7 mohla mít tak 10 epizod a furt by to asi bylo hodně :-)
S.S.Enterprise - 20. květen 2020 12:55sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
7x16 Thine Own Self
... taková milá epizodka, která neurazí, ani nenadchne, jako vyukový materiál pro děti je to pěkné
... co mě ale hodně štve, že použili obrázek našeho Měsíce a sprostě ho umístili na orbitu té cizí planety, stejně hrůznou věc jsem viděl jen ve filmu Star Gate (a také u toho jeho nejnovějšího webisode prequelu); chápu, že v době SD rozlišení to nebylo až tak zásadní, ale když už dělali HD remaster, mohli tam nakopírovat něco jiného....
kapitan Pike - 18. květen 2020 14:53sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak:
Je to proto, že už Picarda nebaví testování nových zbraňových systémů, tak chce vypadnout z lodi :)

Ok, makes sense :-)

Telemachus Rhade:
A Voyager jsi viděl? ;)

Na misi tohoto typu se snad Janeway s Tuvokem nikdy nevydala :-)
Mirak - 18. květen 2020 14:44sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Je to proto, že už Picarda nebaví testování nových zbraňových systémů, tak chce vypadnout z lodi :)
Telemachus Rhade - 18. květen 2020 13:56sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
už samotný fakt, že kapitán lodi a druhý důstojník vyrazili na takto "důležitou" misi, je na facepalm :-)

A Voyager jsi viděl? ;)

Nejnovější   Novější 54 - 73 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o