Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6282
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 27 - 46 / 6282Starší   Nejstarší

S.S.Enterprise - 22. únor 2021 12:27sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Porovnání znělek
Marshall - 19. únor 2021 21:34sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Objevuju, že na YT je spousta zajímavých rozhovorů a BTS nejen pro fanoušky ST, tak se tady o dvě podělím.
PATRICIA TALLMAN | Actress and Stuntwoman on TNG, DS9, VOY, and Babylon 5 | CNF # 45
Robert O'Reilly explaining Gowron's eyes

S.S.Enterprise - 05. únor 2021 11:14sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
6x07 deep fake upgrade
Telemachus Rhade - 19. leden 2021 17:51sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
5 zákulisních tajemství Nové generace
Telemachus Rhade - 28. listopad 2020 10:30sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Několik ne úplně známých zákulisních několik fotek z natáčení...

Zajímavé fotografie #3 – výjevy „z placu“
Telemachus Rhade - 25. listopad 2020 23:36sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
TNG Recut Episode 5 - Fire At Will - Fair Use Parody
S.S.Enterprise - 12. červen 2020 10:56sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak: jako jasně, taky to vidím, jen tam dali možnost to aspoň trochu okecat...
Mirak - 11. červen 2020 16:38sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
S.S.Enterprise:


... Riker tam ale zmínil, že ta loď měla jít do šrotu a jen díky jeho admirálskému zásahu si ji mohl nechat, čili to m ůže podobu toho refitu částečně vysvětlit - prostě nebýt Rikera, ani by ta škaredá věc nevznikla


To já vím, ale na tom, co jsem napsal, to vůbec nic nemění :)
S.S.Enterprise - 11. červen 2020 10:04sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Marina Sirtis se nechala několikrát slyšet, že pravý důvod jejího převlečení do řádné uniformy v Chain of Command byl ten, že se jí už nedařilo držet štíhlou postavu. Na druhou stranu toto vysvětlení mi poněkud pokulhává, protože po celou dobu od Chain of Command nosila i ty civilní šaty...
S.S.Enterprise - 11. červen 2020 10:02sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade:
Svícení je jiné
... a to dělá nejvíce, na druhou stranu, kdo nemá Farpoint v živé paměti, ničeho si nevšimne
S.S.Enterprise - 11. červen 2020 10:01sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak:
nový refit Enterprise nebyl teda nic moc

... Riker tam ale zmínil, že ta loď měla jít do šrotu a jen díky jeho admirálskému zásahu si ji mohl nechat, čili to m ůže podobu toho refitu částečně vysvětlit - prostě nebýt Rikera, ani by ta škaredá věc nevznikla
Telemachus Rhade - 10. červen 2020 23:04sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
poprvé od čtvrté sezóny se objeví komandér Tomalak
Toho času již 2. rokem zaměstnán vedle coby G'Kar.

Zajímavostí je, že scénář AGT vznikl až po scénáři Generations a oboje napsali stejní lidé, to jest Ronald D. Moore a Barannon Braga. V BD bonusech k TNG se oba vyjádřili, že AGT se jim povedl více. Za sebe nemůžu říct, že bych souhlasil.

No a produkčně je tam samozřejmě milion věcí, co se Picard seriál rozhodl respektovat, čili zpětně to nabylo na hodnotě, ale to není úplně zásluha téhle epizody, že? :)

Provosezónní ENT-D se bohužel nepovedlo navrátit. Svícení je jiné, LCARS jsou jiná, atd. Starší Tasha by mi ani nevadila, ale technicky je to odfláknuté - viz Riker z "Arzenálu svobody" - čili to je pro mě nejslabší linie. Nejvíc mi samozřejmě sedí ta "současná", ale technicky obdivuji tu linii budoucí - například poprvé jsou tu Neg'h'vary, Olympic vychází z nákresů třídy Daedalus, atd...
Mirak - 10. červen 2020 22:33sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
7x25 & 7x26 All Good Things...
- Napsat dobré finále pro TNG mi přijde jako sneaky tough job. Nejen že povaha seriálu jako je TNG nedisponuje logicky se nabízejícím závěrem, ale navíc už půl roku po finále byl plánován první ze série navazujících filmů. Navzdory těmto mantinelům si myslím, že tvůrci odvedli velmi dobrou práci.
- Už jsem napsal několikrát, že časovky nejsou můj nejoblíbenější sci-fi subžánr, ale v tomhle případě a v této formě to dává smysl. Anti-časová anomálie, ze které se ve výsledku vyklube paradox způsobený Picardem (ano, Q pomáhal), je poctivá a dobře promyšlená zápletka, i když si myslím, že v rámci celého runu TNG jsme viděli i silnější epizody s obdobným tématem. Řekl bych, že i velmi podobně laděná Parallels z této sezóny má tu základní sci-fi zápletku přeci jen údernější.
- Líbilo se mi, že linii z minulosti částečně pojali jako příležitost ukázat "dříve neviděné scény", např. Picardův a Tashin přílet v raketoplánu na Enterprise nebo Picardův proslov před vyplutím Enterprise z doku. Vzhledem k tomu, že polovina hlavních postav se nalodila až na stanici Farpoint, tak to byla to fajn příležitost dát spoustu prostoru Tashe a O'Brienovi nebo připomenout divákovi, že se Dat za těch 7 sezón rozhodně posunul.
- Z linie z budoucnosti jsem měl rozporuplné pocity. Z mnohokrát naznačanovaného vztahu Worfa a Troi ve výsledku nebylo nic ani v alternativní budoucnosti (a nebude ani ve filmech), takže všechny ty tanečky okolo byly úplně bezpointní. Dat, jako profesor matematiky na Cambridgi obklopený kočkami, Geordi jako spisovatel (?) nebo Worf v roli guvernéra na nějaké zapadlé kolonii jsou události, které se vždy stanou jen v alternativní budoucnosti. A nový refit Enterprise nebyl teda nic moc. Dalo se to vidět, ale ostatní dvě linie mě bavily víc.
- Jsem rád, že se objevil Q, protože to k finále sedí a ještě víc mě potěšilo, že na konci odhalili, že Q zde působil pouze jako prodloužená ruka Kontinua a nebyl za celý incident přímo zodpovědný. Navíc se z vlastní vůle rozhodl Picardovi pomoci. Jejich závěrečný smířlivý rozhovor byl super. Nejvíc se mi pak líbila úplně poslední pokerová scéna, která byla úžasná a řadím ji mezi nejsilnější scény v celém Treku. Takhle kvalitní závěrečnou scénou se může chlubit jen velmi málo seriálů.
- odds & ends: raketoplán Galileo, Geordiho manželka v alternativní budoucnosti je Leah Brahms (still weird), admirál Nakamura, admirál Satie (zmínka), a poprvé od čtvrté sezóny se objeví komandér Tomalak.

4,5/5
Mirak - 07. červen 2020 12:09sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
15minutový bonus o produkci 7. řady se z poloviny věnuje epizodě Genesis :)
Mirak - 06. červen 2020 19:24sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
7x24 Preemptive Strike
- No a na závěr návrat Ro. Jsem rád, že se v Treku ještě alespoň jednou objevila, poté co po epizodě Rascals bez vysvětlení zmizela. Zde je to tedy vysvětleno dodatečným retconem s návratem na akademii, kde si doplňovala vzdělání. Situace Ro v této epizodě mi trochu připomíná Cala Hudsona z DS9 The Maquis. Přemýšlím, jestli by se zrovna k TNG nehodilo více, když by Ro zůstala věrná Flotile (už proto, že by se vyhnuli opakování v podstatě identického osudu Cala Hudsona). Jsem ale ve výsledku rád za to, jak to dopadlo, protože přidání se k Makistům mi k Ro sedí mnohem více a to nejen proto, že je to Bajoranka. Ro mi za těch 8 epizod přirostla dost k srdci a je strašná škoda, že po odmítnutí DS9 nekývla ani na účinkování ve VOY, kde by její ostřejší chování alespoň trochu vyvážilo jinak bezzubý main cast. Docela by mě zajímalo, jestli kdyby zůstala členkou Flotily, tak jestli bychom se s ní setkali alespoň v TNG filmech.
- Je rozhodně fajn, že se v rámci TNG stihla aspoň jedna epizoda s Makisty a následky si nenesou pouze DS9 a VOY. Na úvodním střetu Makistů s Cardassiany se mi líbilo, že Picard identifikuje Makisty, aniž by následoval okamžitý info dump o tom, kdo Makisté jsou a to i přesto, že se v TNG objevují poprvé. Dějová kontinuita je opět super, protože vidíme, že od DS9 The Maquis ten konflikt za těch pár týdnů notně eskaloval. Postavy Makistů mě tentokrát příliš neoslovily a to ani relativně sympatický Macias, se kterým Ro rychle naváže vztah na bázi otec-dcera a dá se říct, že to konkuruje vztahu s Picardem, se kterým má obdobný vztah. Na to, že epizodu režíruje Patrick Stewart, tak zde má Picard spoustu prostoru. Osobně mi zde chyběl moment, kde by se Picard kvůli událostem z Lower Decks alespoň trochu zdráhal vyslat Ro na nebezpečnou misi (a nemyslím tím, že by ty důvody musely explicitně zaznít). Závěrečný záběr na zrazeného Picarda ale neměl chybu.
- A kontinuita v makistickém story-arcu napříč dvěma seriály pokračuje: již počtvrté se vidíme s Gulem Evekem, který dokáže vyniknout i přes omezený screen time, v další kraťoučké scéně se objeví i admirál Nečajevová, dále je zmíněna stanice DS9 a v neposlední řadě nechybí ani obligátní indiánský kolonista! (byť už je to jiný komparzista, než který se objevil jak v Journey's End a v The Maquis)
- weird shit: Už jsem to zaznamenal během epizody The Maquis, ale i zde zazní, že kolonisté setrvávající v DMZ jsou stále považováni za občany Federace. V Journey's End je ale řečen přesný opak.

4,5/5
Mirak - 06. červen 2020 19:13sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Rozhodně ne. Picard byl jejím odchodem brutálně zrazenej, navíc si zjevně vyčítal, že k tomu silně přispěl. Viz ta poslední scéna.

Vesmír je obrovský, ale Makisté se v téhle fázi počítají tak maximálně na stovky (a těch se zkušenostmi z Flotily ještě méně), její přítomnost ve VOY by zrovna v tomhle ohledu byla naprosto ospravedlnitelná.
S.S.Enterprise - 06. červen 2020 18:55sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
jaj, *hodnost Data :)

Telemachus Rhade - 06. červen 2020 18:52sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise:
až na špatně zvolenou Data

Nerozumím.
S.S.Enterprise - 06. červen 2020 18:40sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
7x24
pěkné, ale že by mě to nějak uchvátilo, to ne, určitě bylo pěkné vidět Maquity v akci ve vesmíru, pochopitelné byly i pohnutky Ro zůstat s nimi, v zásadě jsem měl pocit, že ji Picard a všichni chápou a vlastně jim tu nezávislost i přejí, jen prostě z politických důvodů musí plnit smlouvu.
Protože bych na pak u VOY už asi zapomněl, tak Ro by byla logickým členem posádky VOY (ne jen DS9), na druhou stranu mi opravu nevadí, že ve VOY není, vesmír je prostě příliš veliký a časté opakovaná postav by bylo vlastně nedůvěryhodné.

7x25-26
Krásné zakončení, až na špatně zvolenou Data v období Farpointu, to tedy tvůrci zvrtali. Nejsilněji ale na mě zapůsobila až závěrečná scéna, kdy Picard přišel hrát poker a to, jak i bez mluvení vyjádřil, že má ty svoje starší důstojníky moc rád.
kapitan Pike - 31. květen 2020 23:29sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak:
Já jsem ve výsledku taky rád, že myslící lodě nejsou v Treku regular thing.

Souhlas, to se hodilo spíše do Farscape.

Nejnovější   Novější 27 - 46 / 6282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o