Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Knihy, koncerty, divadlo...

Spravuje: lagga
Počet příspěvků: 8282
Vítejte na hřišti, kde Star Trek nemá hlavní slovo. Dostala se vám do rukou zajímavá kniha, vyposlechli jste zajímavý koncert, chcete doporučit supr divadlo nebo jste zažili nějaký úžasný kulturní zážitek? Sem s tím! A nebo kritizujte :)

Zachovejme Knigino pravidlo: Jsme chytří čtenáři, diváci, návštěvníci či posluchači, takže jistě není třeba upozorňovat na nepoužívání vulgarismů! Toť vše, fórum je vaše... :o)



书刊 Databáze knih * Neoluxor, místo kam se nesmí jít s penězi v kapse * Knihovny v Práglu * recenze a novinky na Fantasy planet * Slovenská národní knihovna * česká edice moderní čínské literatury
戏剧 jmenný seznam a program divadel
音乐会 Nohavicova šňůra * přehled hudebních akcí na ticketpro * přehled velkých koncertů
** šikovný web KdyKde sdružuje informace

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 131 - 150 / 8282Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 14. říjen 2018 18:37sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
"Bolest Vaughna hrozila přemoci a reálně hrozilo, že omdlí."
Telemachus Rhade - 14. říjen 2018 18:24sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Ne, já to prostě nedodělám...

"Její tvář se zdála oživlá a její tváře ztmavly návalem krve."
Telemachus Rhade - 14. říjen 2018 16:35sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: :-)

Jednak je ale takové slovo v beletrii povětšinou zvýrazněno kurzívou a potom ne, tohle je neokecatelně špatně. Je to srojovka z angličtiny, úplně ukázkový případ.
Pozemstan - 14. říjen 2018 16:32sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: "Syntax"
Nezáleží v češtině i na tom, na které slovo kladeš důraz? To je pak zmíněno blíže konci věty (na rozdíl od angličtiny)...
Marshall - 14. říjen 2018 15:41sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Sakra, tak to bych nedal. Ale zní to trochu líp :-P
Telemachus Rhade - 14. říjen 2018 15:31sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Marshall: Syntax. Správně je "nedočkavě si rozepnula/rozepla uniformu".
Marshall - 14. říjen 2018 15:21sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Ty si nerozepínáš uniformu nedočkavě? :D

ehm, co je na tom špatně? Bylo tam neočekávaně co?
Telemachus Rhade - 14. říjen 2018 11:18sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
„Rozepnula si nedočkavě uniformu“

Why, da faq, why??!!
Telemachus Rhade - 25. září 2018 14:56sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Nemáte někdo srpnovou Pevnost? Mám v tom dvojstranu, ale doteď jsme ji neviděli, protože nám ji redakce nebyla schopná doteď zaslat :-/

Ocenil bych sken, děkuji předem.
kapitan Pike - 19. září 2018 20:21sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Bude tam rozebírat více případů a poukazovat na prohnilý soudní systém v Clevelandu.
Mirak - 19. září 2018 20:16sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
O čem má být?
kapitan Pike - 19. září 2018 20:13sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Zítra startuje třetí sezóna podcastu Serial.
Damar - 04. září 2018 11:04sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Mvek:Čítal som "Mezi slovem a mečem", ale bolo to už dávnejšie. Bolo to čitateľné, ale nejak zvlášť mi to v pamäti neutkvelo.
Mirak - 04. září 2018 10:21sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Jako autorku ji neznám, ale o jejím překladu Expanze už jsem tu psal.
BorgDog - 03. září 2018 22:51sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek: Jana Rečková psala naprosto "živelně." Uměla nahodit originální svět, načrtnout ho v obrysech a zbytek nechat na představivosti, aniž by byl přehnaně "generický", anebo velmi dobře těžit ze své specializace. Její nemocniční "mystery horory" podle mě neprávem zapadly, ale přitom se úplně vyrovnají podobné zahraniční klasice. Na druhou stranu, díky té živelnosti byly příběhy v těch světech často nedotažené, nahozené, tíhnoucí ke stereotypům v postavách, kde třeba jeden nazvala jistá redaktorka ironicky "alfa samec v šusťákovce." Kde si s tím dala práci, tam to bylo výborné, ale kde prostě "jela", nastávaly problémy, zmatené závěry, podivné zvraty. Plus, hlavně její poslední věci už byly poznamenané "blízkostí konce" a některé věci, co se tam objevovaly, se mnou dost škubaly. A upřímně, pokud to pocházelo od někoho zvenku, nacpal bych dotyčnému hlavu do záchodu a deset minut splachoval.

Pokud ti jde o její věci (ani já nečetl všechno, její bibliografie je obrovská), tak z knih podle mě: Oba díly "Pohřbeni na Soldafaru", "Kniha prokletých", oba díly "24 1/2 hodiny", "Hadí král za nic nemůže." Povídky třeba "Pomalá kletba/Poslední ticho ve skalách", anebo "Na spadnutí." Ale ani já nečetl vše.

Co se týče Jany, nejsem objektivní, byli jsme přátelé, ale myslím, že rozhodně patřila ke špičce u nás, a to i v překladech. Toho Rothfusse (pokud se někdy uráčí ten třetí díl pustit) takhle neudělá nikdo... :-(
Mvek - 03. září 2018 21:38sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zajímalo by mě, kdo jste četl něco od Jany Rečkové, co se vám na tom líbilo nebo nelíbilo. Nebudu zastírat, že to souvisí s posuzováním jednoho jejího doposud nevydaného díla...
T_Ana - 10. červenec 2018 16:12sipka
ZAMĚŘIT
T_Ana
Marshall: Obvykle sjíždím, co se objeví v Radiotéce (aplikace ČRo), mám to jako poslech do auta při cestách, je to pro mě lepší než hudba. Z audioknih mimo se mi líbilo třeba Vykoupení z věznice Shawshank nebo Všemi dary obdarovaná. Bohužel většinu sci-fi/fantasy produkce má přečtenou v knižní podobě, načítají se většinou jen ty nejznámější knihy, tak necítím potřebu kupovat si je znovu jako audio. K tomu My si stále myslím, že by autor udělal nejlépe, kdyby to seškrtal na polovinu, pak to mohl být napínavý příběh. Ale v audio toho snesu více, než při četbě knih, v autě nemám možnost si hrát s ovládáním a přepínat to, tak to prostě hraje, knihu bych zahodila. :)
Marshall - 09. červenec 2018 18:39sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
T_Ana: A co ty máš nějakou oblíbenou zvukovou dramatizaci nebo četbu?
Marshall - 05. červenec 2018 19:27sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
T_Ana: Máš pravdu, že se to vyvíjí jinak než jsem čekal po prvním dílu, ale i tak jsem zatím spokojen a napjatě čekám, kam se to vyvine. Možná je to dané tím, že jsem měl krátké období života, kdy jsem prožíval něco podobného (ten dualismus zamilovanosti a zároveň chuti jí praštit :D).
T_Ana - 05. červenec 2018 16:17sipka
ZAMĚŘIT
T_Ana
Marshall: Na mně to začíná být moc psychadelické. Začátek OK, to se autor ještě snažil, ale začínají převládat popisy pocitů nad obsahem a mně to přestává bavit.

Nejnovější   Novější 131 - 150 / 8282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o