Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Knihy, koncerty, divadlo...

Spravuje: lagga
Počet příspěvků: 8282
Vítejte na hřišti, kde Star Trek nemá hlavní slovo. Dostala se vám do rukou zajímavá kniha, vyposlechli jste zajímavý koncert, chcete doporučit supr divadlo nebo jste zažili nějaký úžasný kulturní zážitek? Sem s tím! A nebo kritizujte :)

Zachovejme Knigino pravidlo: Jsme chytří čtenáři, diváci, návštěvníci či posluchači, takže jistě není třeba upozorňovat na nepoužívání vulgarismů! Toť vše, fórum je vaše... :o)



书刊 Databáze knih * Neoluxor, místo kam se nesmí jít s penězi v kapse * Knihovny v Práglu * recenze a novinky na Fantasy planet * Slovenská národní knihovna * česká edice moderní čínské literatury
戏剧 jmenný seznam a program divadel
音乐会 Nohavicova šňůra * přehled hudebních akcí na ticketpro * přehled velkých koncertů
** šikovný web KdyKde sdružuje informace

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 90 - 109 / 8282Starší   Nejstarší

AVip - 24. červen 2019 06:40sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Telemachus Rhade:
Kdyby se podařilo uskutečnit tyhle tři věci,

To by ovšem vyžadovalo, aby válka trvala až do roku 1919 a spojenci došli až do Berlína, aby prušáci nemohli dalších 20 let blábolit něco o "Dolchstoss" (ovšem s ohledem na to, že "druhá třicetiletá válka" vesele pokračovala na spoustě míst střední a východní Evropy by to pro celou řadu zemí nijak zásadní rozdíl nepředstavovalo - možná dokonce i naopak, protože by bylo jasné, kdo je v kontinentální Evropě nyní pánem).

Proto taky za WW2 byl dán požadavek na bezpodmínečnou kapitulaci a Německo a Rakousko rozsekány na okupační zóny (teď nechme na okamžik stranou, jak to nakonec dopadlo, byť "ve velkém schématu věcí" nakonec celkem OK).

Jinak revoluci v roce 1918 zahájili námořníci Hochseeflotte, kteří se vzbouřili, když se je Hipper a spol. snažili hnát do předem prohrané bitvy s Grand Fleet, která v té době měla jen asi dvojnásobnou převahu (a to se nebavíme o technologických vylepšeních na straně spojenců - a že ta bitva by byla předem prohraná a skončila by masakrem, o tom není nejmenších pochyb, protože všechny simulace ukazují, že by si Beatty a spol. spravili tu pachuť, která v nich zůstávala po Bitvě u Jutska a skutečně by nejspíš došlo k "novému Trafalgaru", jen pro zajímavost, dozvuky britských vylepšení trvaly celou meziválečnou éru, ta vylepšení byla příčinou, proč i staré britské bitevní lodě z WWI byly považovány Osou za velmi nebezpečné).

Leč zpátky do roku 1919... je málo známou skutečností, že Československo v polovině roku 1919 mobilizovalo a čs. armáda byla připravena vyrazit na Berlín v případě, že by jednání ve Versailles zkrachovala.
To by pochopitelně zcela zásadně změnilo celou situaci a postavení Československa v post-WWI světě...
Telemachus Rhade - 24. červen 2019 00:08sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan:
nebo že mělo být omezeno ještě více?

Existují nějaký rozumný model hranice státu. Exemplární příklady na téma jak to nedělat jsou právě Weimarská republika, Polsko stejného časového období, Československo stejného časového období, nebo Gambie, která existuje jen díky velkému štěstí.

Německé nůžky zakusující se do východu předznamenaly konec Polska. Šlo o jakkoli neudržitelnou hranici. druhou takovou mělo Německo jen s Rakouskem a taky jak to dopadlo. České země mají hranici geografickou a délka tak vyloženě nerozhoduje. V tom spočívá naše výhoda, kterou jsme nevyužili. (Nedebatuji nad tím, zda je to dobře, či špatně)

Největším nesmyslem Wiemaru bylo ovšem Svobodné město Gdaňsk a titěrný polský přístup k moři. Čili ano, Wiemar měl přepustit Pomořansko a Slesko a zároveň jasně vymezit, co je to "Prusko". V momentě kdy do faktického Pruska spadá území od Rýna po Litvu a nikdo to nehlídá, je logicky zaděláno na kolosální průser.

Území od Rýna po Berlín mělo spadnout pod správu Britského expedičního sboru, Lotrinsko - Bavorsko pod Francii a (teď se nesmějte) Slezko, Pomořansko a Königsberg pod Československo. Další kolosálním chybou na západní straně totiž bylo označení ČSR za viníka WW1.

Kdyby se podařilo uskutečnit tyhle tři věci, a že to nebylo nereálné, mohla EU vzniknout o 20 let dříve, a to včetně zapojení západního Balkánu, který se sjednotit dokázal.

Dneska je samozřejmě složité soudit tehdejší atmosféru, ale fakt, že situace po WW1 posrala, co se dalo, je naprosto jasná.
Pozemstan - 23. červen 2019 10:24sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
AVip: To jsou tedy zajímavé (a značné) odlišnosti...

Mvek: Tak jedna věc je Slezsko, které získali Prusové na českých zemích (Rakousku) na začátku vlády Marie Terezie, jedna věc je Poznaňsko získané dělením Polska koncem 18. století a jedna věc jsou oblasti pronikání německých křižáků od Pomořanska po Východní Prusko s Königsbergem (zmíněným níže AVipem), dnešním ruským Kaliningradem (založeným roku 1255 Řádem německých rytířů na počest Přemysla Otakara II., který vedl jejich křížovou výpravu)...

Telemachus Rhade: Myslíš, že nebyl dobrý nápad německé území takto omezit (rozdělit, když Polsko ale potřebovalo přístup k moři), nebo že mělo být omezeno ještě více? -)
AVip - 23. červen 2019 09:40sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Pozemstan:
že Berlín zdaleka nebyl v nejvýchodnější části Výmarské republiky...

Mezipřistání v Königsbergu + letadlo přetížené barely s benzínem by to asi dalo... asi.
Zpátky dtto.
Zvlášť pokud by se jednalo o speciál stavěný na dlouhý dolet (a pozor, ty zrovna v té době docela frčely, bylo to jen krátce po úspěšném přeletu Atlantiku!)


Ne, ten let je fantasmagorie, bohužel. Protože při troše snahy a konexí by se komisař Rath klidně do Lipecka dostal "lege artis" a mohl by si "holandská" letadla Fokker D.XII prohlédnout pěkně zblízka.

Průšvih nebyl v letecké výcvikové základně (Neměcko bylo ve schizofrenní situaci, kdy na jednu stranu mělo zodpovědnost za svůj vzdušný prostor, ovšem na straně druhé ho nemělo jak ovládat),
nebyl ani v té tankové, kde se to zase bralo tak, že si to Reichswehr musí někde osahat, protože jedna věc byla jasná - tanky budou do budoucna hrát svou roli v konfliktech,
průšvih byl v základně, která řešila otravné bojové látky, protože to bylo přes čáru až z příliš mnoha důvodů - jenže ta zas byla nejspíš hodně dobře zamaskovaná ze vzduchu...
AVip - 23. červen 2019 09:33sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
Každopádně celkově jsem si říkal, že v tom seriálu je splácáno možná zbytečně moc věcí dohromady.

Je to tak. Připadalo mi to tak, že produkce se tam snažila nacpat absolutně všechno, protože ani nevěděla, jaký to bude mít úspěch, tak si to chtěli sichrovat na x frontách najednou.

Jinak Lučavka královská (resp. kyseliny, ze kterých se míchá) je celkem slušná nápověda z hlediska toho, co v těch cisternách je doopravdy... :-)

A samozřejmě, v knize je jasně řečeno, že spolek, ve kterém jede Bruno Wolter je Stahlhelm, který sice s "braune Batallionen" čas od času spolupracuje, ale drží si je na ještě stále dištanc.

V románu, stejně jako v seriálu se nahánějí stalinisté a trockisté (to je +/- stejné), občas ještě s výskytem někdejší carské tajné služby a do toho dělají bordel i němečtí komunisté.
Mvek - 23. červen 2019 08:31sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: Tak to opravdu zní jako slušný historický detektivní román. Nevím, jestli objasnění smyslu té lučavky (i pokud tam bylo také to zlato, tak předpokládám, že nebylo cílem ho leptat:-)) by byl spoiler, když zatím nevím, co zamýšleli s tím fosgenem. Tak se případně zeptám znovu na konci.
Každopádně celkově jsem si říkal, že v tom seriálu je splácáno možná zbytečně moc věcí dohromady. A nepomáhá to pak tolik v orientaci diváka mezi agendami hromady postav.

Pozemstan: Zajímavé, sice mám dojem, že jsme se v dějepisu dostali až k převratu 1948, nicméně si vůbec nevybavuji, že bychom si ukazovali mapu. Možné ale je, že jsme si řekli, že Německo mezi válkami mělo Poodří, a studenti si moc neuvědomí, co to znamená.
AVip - 23. červen 2019 06:17sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
Jak tam vypadal ten špionážní let do SSSR?

Nevpadal.
Není tam.
Ono ostatně fotit Lipeck by nemělo valný smysl - o Lipecku se v Německu vědělo minimálně na úrovni parlamentu...

Předloha je méně bombastická, nekonají se žádné atentáty ani státní převraty.

A vagóny se do Německa dostanou z SSSR lodí a jsou vyrobené na evropský rozchod od začátku.
A nevezou fosgen, nýbrž prekurzory k výrobě lučavky královské.
Telemachus Rhade - 23. červen 2019 01:21sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: Když se na tu mapu podívám, tak vždycky žasnu nad tím, koho napadlo, že by tohle mohl být dobrý nápad.
Pozemstan - 23. červen 2019 00:30sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Ovšem nutno dodat, že Berlín zdaleka nebyl v nejvýchodnější části Výmarské republiky...
Mvek - 22. červen 2019 22:38sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: Jak tam vypadal ten špionážní let do SSSR? Protože teď jsem viděl díl, kdy doletěli tam a už pocitově mi to nesedělo, natož teď po rychlém průzkumu. I v 30. letech měly Me stíhači a bombardéry dolet pod 1000 km. A zatímco vyrobené Me do roku 29 létaly běžně jen něco přes 200 km/hod, tak je fakt, že pak nějaký bombardér z 1934 už uměl 600. Vzdálenost z Berlína je zhruba 1800 km. To jako bez mezipřistání těžko nějaké letadlo mohlo dát. Navíc to zatím nevypadá, že by plánovali přistát aspoň po focení.
AVip - 22. červen 2019 11:52sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Volker Kutscher - Mokrá ryba (knižní předloha Babylon Berlin)

- s potěšením konstatuji, že drtivá většina blbostí ze seriálu se v literární předloze nevyskytuje, naopak, zdá se, že autor si udělal důkladnou rešerši na téma co možné bylo nebo ne.

- autor tvrdí, že inspirací mu byla i kniha "Emil a detektivové". Má pravdu, pokud jste Emila četli, hodně míst vám bude připadat povědomých - inu, předválečný Berlín koncem 20. let min.st. v plné kráse.

- kniha je primárně psaná z úhlu pohledu hlavního hrdiny, spousta dějů, které seriál ukazuje se v knize odehrávají "za scénou". Ale alespoň lépe vynikne, v jakých temnotách hlavní hrdina pátrá.

- český překlad je... český překlad je. Čte se to hezky, ale i neněmčinář snadno přijde na řadu chyb a němčinář je najde tím spíš.


Každopádně, i tak lze knihu jen doporučit, pokud máte kladný vztah k detektivkám a myslím, že v příbězích komisaře Ratha ještě trochu popojedu... :-)
Mirak - 06. červen 2019 12:45sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Konečně :)
Telemachus Rhade - 06. červen 2019 12:38sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tak se těšte...
BorgDog - 12. květen 2019 23:09sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
I proto jsem tam nejel. :-/
AVip - 12. květen 2019 21:55sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Telemachus Rhade: :-D Já taky.
Telemachus Rhade - 12. květen 2019 21:33sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Rekord. Letošní Svět knihy Praha navštívilo přes 50 tisíc lidí.

Ano, ze soboty mám dojem, že jsem všech 50K potkal.
Pozemstan - 11. květen 2019 12:37sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
"Úžasný (ne)kulturní zážitek" právě probíhá v Jablonci, kde se majitel dnes ráno rozhodl skoncovat se "zámečkem" recesistického spolku Schlaraffia... -(
Majitel začal bourat zámeček Schlaraffia, už asi nepůjde obnovit
Telemachus Rhade - 03. květen 2019 18:52sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
A při té příležitosti jsme Williamse rovnou dovezli:

Fantasy autor Tad Williams již 10. května v Praze! A nepřijede sám…

Kdybyste neměli příští pátek v poledne, co dělat, tak na Výstavišti...
Telemachus Rhade - 03. květen 2019 18:51sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tad Williams: Srdce ztraceného

Dnes vyšlo dlouho očekávané pokračování Jasného ostnu, Trnu a Žalu ;)
Pozemstan - 01. duben 2019 23:11sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Jan Čulík: Lze Kunderovo dílo považovat za postmoderní mystifikaci?

Nejnovější   Novější 90 - 109 / 8282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o