Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Knihy, koncerty, divadlo...

Spravuje: lagga
Počet příspěvků: 8282
Vítejte na hřišti, kde Star Trek nemá hlavní slovo. Dostala se vám do rukou zajímavá kniha, vyposlechli jste zajímavý koncert, chcete doporučit supr divadlo nebo jste zažili nějaký úžasný kulturní zážitek? Sem s tím! A nebo kritizujte :)

Zachovejme Knigino pravidlo: Jsme chytří čtenáři, diváci, návštěvníci či posluchači, takže jistě není třeba upozorňovat na nepoužívání vulgarismů! Toť vše, fórum je vaše... :o)



书刊 Databáze knih * Neoluxor, místo kam se nesmí jít s penězi v kapse * Knihovny v Práglu * recenze a novinky na Fantasy planet * Slovenská národní knihovna * česká edice moderní čínské literatury
戏剧 jmenný seznam a program divadel
音乐会 Nohavicova šňůra * přehled hudebních akcí na ticketpro * přehled velkých koncertů
** šikovný web KdyKde sdružuje informace

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 80 - 99 / 8282Starší   Nejstarší

kapitan Pike - 06. prosinec 2019 17:22sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Tak jsem dočetl Paní jezera a ze ságy už mi zbývá jen Bouřková sezóna. A musím bohužel souhlasit s Mirakovým hodnocením. Nejvíce mě bavil humor a hlavně první povídková kniha je prošpikována skutečně geniálními hláškami a celkově tenhle odlehčený a lehce ironický styl Sapkowski zvládl dokonale. Ale takhle vysoko se lze udržet v rámci jedné knihy, ale u sedmi asi už ne.

Hodně mě překvapilo, jak málo příběhu v sobě ta pětidílná sága vlastně má a nedokážu si představit, že by bylo možné např. natočit seriál ve stylu jedna kniha = jedna sezóna. Resp. by to možná šlo, ale bylo by to něco ve stylu nejvíce nastavovaných úseků Game of Thrones.

Ze ságy se mi jednoznačně nejvíce líbil Křest ohněm, především putování s trpaslíky svým stylem navázalo na to nejlepší z povídek a závěr je skutečně vynikající. Naopak Paní jezera je jednoznačně nejhorší, a to jak spoustou nesmyslných odboček, tak i samotným závěrem. *Vadilo mi např. extrémně klišovité zabití všech vedlejších postav při boji s hlavním záporákem (i když byly dosud prakticky nesmrtelné) i samotný závěr a zabití/nezabití Geralta. Krále Artuše a hrad Camelot nebudu raději komentovat. Subjektivně mi vadila absence Marigolda (krom pár scén) coby mé nejoblíbenější postavy.* Mám z toho zkrátka dojem, že se Sapkowski za každou snahu snažil napsat velkolepý a epický fantasy příběh a tím si pro sebe ukrojil příliš velký krajíc.

Naopak se mi líbilo, jak knihy balancují na hraně několika žánrů - vážného fantasy s propracovaným světem i politickým pozadím, parodie a milostného románu s lehce pornografickými prvky. Též jsou romány napsány velmi čtivě a snaha reflektovat nějaké problémy současného světa byla vítaná a nepůsobila násilně, spíše ji beru jako snahu odlišit se od čisté fantasy. Též se mi líbilo, že celý svět měl nějaký globální vývoj a nebyl obě bojující mocnosti jsou nečernobílé a byly pasáže, kde jsem Nilfgaard považoval ze menší zlo (a nebylo jich málo).d Vlastně mě to z výše popsaných důvodů bavilo víc než literárně nesporně kvalitnější Pán prstenů.

Hodnocení jednotlivých knih
Poslední přání - 5/5
Meč osudu - 3/5
Král elfů - 3/5
Čest opovržení - 3/5
Křest ohněm - 4/5
Věž vlaštovky - 3/5
Paní jezera - 2/5
Telemachus Rhade - 03. prosinec 2019 10:30sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Líbí se mi, jak do finální verze pro tisk změnili Američani jenom nějaké technobláboly a tuhle větu:
„Jo, šel jsem si zakouřit.“
na prosté:
„Yeah.“

Prostě kouřit večer doma je už natolik společensky nepřípustné, že to muselo pryč! 😀

Telemachus Rhade - 29. listopad 2019 13:43sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Podzimní dotisky: Legendární Neuromancer a 1. Cthulhu

První krok na cestě k Moně Lise na rychloběh proveden. Dotiskli jsme Neuromancera.
Pozemstan - 06. říjen 2019 12:27sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Zemřela herečka Vlasta Chramostová
Marshall - 29. srpen 2019 09:06sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Mohlo by někoho zajímat
Humble Book Bundle: Space Operas & Science Fiction by Baen
kapitan Pike - 31. červenec 2019 20:58sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Matematika zločinu

Český podcast, který se zabývá skutečnými kriminálními případy a konceptem i provedením je podobný podcastu Serial. Na rozdíl od něj se však zabývá kriminálními činy, kde je znám pachatel, zpochybňuje ale klasifikace kriminálního činu. První dvě episody se zabývají mediálně známým případem Tomáše Tomana, který byl odsouzen za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti. Jeho rozsudek byl po několika letech zmírněn. Další díly se pak zabývají několika dalšími zločiny. Leitmotivem seriálu je profesor Jiří Straus, resp. jeho znalecké posudky. Ten se zviditelnil především analýzou smrti ministra Jana Masaryka. Rozhodně zajímavý počin.
AVip - 23. červenec 2019 20:35sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Volker Kutscher - Tichý zabiják

Druhý příběh komisaře Ratha je dost jiný, než ten první.
V tom prvním šlo o zlato a politiku - tady jde o to, že v Berlíně někdo vraždí filmové herečky... byť politika probublává do děje i zde (o tom za chvíli).

České vydání se prsí na obálce značkou, že jde o předlohu pro seriál Babylon Berlin... no nejde, je to primárně snaha o získání pozornosti,
byť *zápletka s vydíráním Konrada Adenauera, byť s jiným podtextem, je z tohoto dílu* a také *občasné halucinace pana komisaře Ratha jsou zde popsány sice spíš mimochodem, ale popsány*.

Příběh má lehce hororový podtext a sekundárně vykresluje, co se dělo při přechodu od němého filmu na zvukový.
A kniha začíná funusem jistého Wessela, ano, tohoto Wessela... což znamená, že politicky přituhuje.

Zatím bych sérii nejlépe charakterizoval popisem "Hříšní lidé města berlínského", což mi popravdě poměrně vyhovuje.

Překlad je tentokrát místy slabý, až tak, že v některých situacích jsem se přistihl při myšlence, že bych tu či onu situaci nejspíš zvládl přeložit lépe (není to vyloženě blbě, to ne, ale do dobrého překladu to má fakt poměrně daleko).
Mvek - 24. červen 2019 21:59sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pravděpodobně nevydáváme poslední knihu Jany Rečkové, ale i my vydáváme něco z její pozůstalosti. Křtít Vesmír s čokoládou budeme v sobotu 6.7. ve 20 hodin v Zrcadlovém sále KD Junior v Chotěboři (název recesistického křtu: Kosmologické účinky čokolády).

A co že to vlastně je? To je dobrá otázka. Science fantasy s důrazem na sci-fi; kniha pro mládež, a přece spíš pro dospělé. Román, který by si měl přečíst každý obézní čtenář, a přece klidně i ten, co utekl hrobníkovi z lopaty. Knížka s dětsky naivními postavami, ale však ony jsou do jisté míry některé dětské, přinejmenším v některé části knihy (zabírá mnoho desítek let). Lehce nenásilně nakopne i ekologická témata, a přitom to o tom vůbec není.
Navíc jako často jde o specifický vesmír Jany Rečkové a jejího syna. V mnohém mi připomíná 90. léta, jako tehdejší hráč počítačových her jsem z toho tu atmosféru dětství a počítačů nebo konzolí strašně cítil, a přitom jako by v něčem šlo o technologickou úroveň přelomu století, tedy až třeba na mobilní telefony nebo míru využití internetu.

Trochu více o knize též v článku Vychází Vesmír s čokoládou Jany Rečkové a Jiřího Dluhoše včetně tří kratičkých ukázek.

(E-book bude, ale se zpozděním.)
Telemachus Rhade - 24. červen 2019 13:59sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: Urcite ano, ale v zanedbatelnem meritku oproti post-druhovalecnemu stavu.
Pozemstan - 24. červen 2019 10:56sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: To by ovšem vyžadovalo přesuny obyvatelstva jako v té době mezi Řeckem a Tureckem, popřípadě jako po 2. světové válce... Ta níže odkazovaná mapa meziválečného Německa ukazuje i výsledky plebiscitů v některých pohraničních oblastech, které do značné míry odrážely etnické složení. Tak zůstalo Německu po referendech kromě Memelské oblasti celé Východní Prusko, Sársko, Jižní Šlesvicko a většina Slezska, ale přišlo o (polskou) oblast Katovic nebo (dánské) Severní Šlesvicko...
AVip - 24. červen 2019 06:40sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Telemachus Rhade:
Kdyby se podařilo uskutečnit tyhle tři věci,

To by ovšem vyžadovalo, aby válka trvala až do roku 1919 a spojenci došli až do Berlína, aby prušáci nemohli dalších 20 let blábolit něco o "Dolchstoss" (ovšem s ohledem na to, že "druhá třicetiletá válka" vesele pokračovala na spoustě míst střední a východní Evropy by to pro celou řadu zemí nijak zásadní rozdíl nepředstavovalo - možná dokonce i naopak, protože by bylo jasné, kdo je v kontinentální Evropě nyní pánem).

Proto taky za WW2 byl dán požadavek na bezpodmínečnou kapitulaci a Německo a Rakousko rozsekány na okupační zóny (teď nechme na okamžik stranou, jak to nakonec dopadlo, byť "ve velkém schématu věcí" nakonec celkem OK).

Jinak revoluci v roce 1918 zahájili námořníci Hochseeflotte, kteří se vzbouřili, když se je Hipper a spol. snažili hnát do předem prohrané bitvy s Grand Fleet, která v té době měla jen asi dvojnásobnou převahu (a to se nebavíme o technologických vylepšeních na straně spojenců - a že ta bitva by byla předem prohraná a skončila by masakrem, o tom není nejmenších pochyb, protože všechny simulace ukazují, že by si Beatty a spol. spravili tu pachuť, která v nich zůstávala po Bitvě u Jutska a skutečně by nejspíš došlo k "novému Trafalgaru", jen pro zajímavost, dozvuky britských vylepšení trvaly celou meziválečnou éru, ta vylepšení byla příčinou, proč i staré britské bitevní lodě z WWI byly považovány Osou za velmi nebezpečné).

Leč zpátky do roku 1919... je málo známou skutečností, že Československo v polovině roku 1919 mobilizovalo a čs. armáda byla připravena vyrazit na Berlín v případě, že by jednání ve Versailles zkrachovala.
To by pochopitelně zcela zásadně změnilo celou situaci a postavení Československa v post-WWI světě...
Telemachus Rhade - 24. červen 2019 00:08sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan:
nebo že mělo být omezeno ještě více?

Existují nějaký rozumný model hranice státu. Exemplární příklady na téma jak to nedělat jsou právě Weimarská republika, Polsko stejného časového období, Československo stejného časového období, nebo Gambie, která existuje jen díky velkému štěstí.

Německé nůžky zakusující se do východu předznamenaly konec Polska. Šlo o jakkoli neudržitelnou hranici. druhou takovou mělo Německo jen s Rakouskem a taky jak to dopadlo. České země mají hranici geografickou a délka tak vyloženě nerozhoduje. V tom spočívá naše výhoda, kterou jsme nevyužili. (Nedebatuji nad tím, zda je to dobře, či špatně)

Největším nesmyslem Wiemaru bylo ovšem Svobodné město Gdaňsk a titěrný polský přístup k moři. Čili ano, Wiemar měl přepustit Pomořansko a Slesko a zároveň jasně vymezit, co je to "Prusko". V momentě kdy do faktického Pruska spadá území od Rýna po Litvu a nikdo to nehlídá, je logicky zaděláno na kolosální průser.

Území od Rýna po Berlín mělo spadnout pod správu Britského expedičního sboru, Lotrinsko - Bavorsko pod Francii a (teď se nesmějte) Slezko, Pomořansko a Königsberg pod Československo. Další kolosálním chybou na západní straně totiž bylo označení ČSR za viníka WW1.

Kdyby se podařilo uskutečnit tyhle tři věci, a že to nebylo nereálné, mohla EU vzniknout o 20 let dříve, a to včetně zapojení západního Balkánu, který se sjednotit dokázal.

Dneska je samozřejmě složité soudit tehdejší atmosféru, ale fakt, že situace po WW1 posrala, co se dalo, je naprosto jasná.
Pozemstan - 23. červen 2019 10:24sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
AVip: To jsou tedy zajímavé (a značné) odlišnosti...

Mvek: Tak jedna věc je Slezsko, které získali Prusové na českých zemích (Rakousku) na začátku vlády Marie Terezie, jedna věc je Poznaňsko získané dělením Polska koncem 18. století a jedna věc jsou oblasti pronikání německých křižáků od Pomořanska po Východní Prusko s Königsbergem (zmíněným níže AVipem), dnešním ruským Kaliningradem (založeným roku 1255 Řádem německých rytířů na počest Přemysla Otakara II., který vedl jejich křížovou výpravu)...

Telemachus Rhade: Myslíš, že nebyl dobrý nápad německé území takto omezit (rozdělit, když Polsko ale potřebovalo přístup k moři), nebo že mělo být omezeno ještě více? -)
AVip - 23. červen 2019 09:40sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Pozemstan:
že Berlín zdaleka nebyl v nejvýchodnější části Výmarské republiky...

Mezipřistání v Königsbergu + letadlo přetížené barely s benzínem by to asi dalo... asi.
Zpátky dtto.
Zvlášť pokud by se jednalo o speciál stavěný na dlouhý dolet (a pozor, ty zrovna v té době docela frčely, bylo to jen krátce po úspěšném přeletu Atlantiku!)


Ne, ten let je fantasmagorie, bohužel. Protože při troše snahy a konexí by se komisař Rath klidně do Lipecka dostal "lege artis" a mohl by si "holandská" letadla Fokker D.XII prohlédnout pěkně zblízka.

Průšvih nebyl v letecké výcvikové základně (Neměcko bylo ve schizofrenní situaci, kdy na jednu stranu mělo zodpovědnost za svůj vzdušný prostor, ovšem na straně druhé ho nemělo jak ovládat),
nebyl ani v té tankové, kde se to zase bralo tak, že si to Reichswehr musí někde osahat, protože jedna věc byla jasná - tanky budou do budoucna hrát svou roli v konfliktech,
průšvih byl v základně, která řešila otravné bojové látky, protože to bylo přes čáru až z příliš mnoha důvodů - jenže ta zas byla nejspíš hodně dobře zamaskovaná ze vzduchu...
AVip - 23. červen 2019 09:33sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
Každopádně celkově jsem si říkal, že v tom seriálu je splácáno možná zbytečně moc věcí dohromady.

Je to tak. Připadalo mi to tak, že produkce se tam snažila nacpat absolutně všechno, protože ani nevěděla, jaký to bude mít úspěch, tak si to chtěli sichrovat na x frontách najednou.

Jinak Lučavka královská (resp. kyseliny, ze kterých se míchá) je celkem slušná nápověda z hlediska toho, co v těch cisternách je doopravdy... :-)

A samozřejmě, v knize je jasně řečeno, že spolek, ve kterém jede Bruno Wolter je Stahlhelm, který sice s "braune Batallionen" čas od času spolupracuje, ale drží si je na ještě stále dištanc.

V románu, stejně jako v seriálu se nahánějí stalinisté a trockisté (to je +/- stejné), občas ještě s výskytem někdejší carské tajné služby a do toho dělají bordel i němečtí komunisté.
Mvek - 23. červen 2019 08:31sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: Tak to opravdu zní jako slušný historický detektivní román. Nevím, jestli objasnění smyslu té lučavky (i pokud tam bylo také to zlato, tak předpokládám, že nebylo cílem ho leptat:-)) by byl spoiler, když zatím nevím, co zamýšleli s tím fosgenem. Tak se případně zeptám znovu na konci.
Každopádně celkově jsem si říkal, že v tom seriálu je splácáno možná zbytečně moc věcí dohromady. A nepomáhá to pak tolik v orientaci diváka mezi agendami hromady postav.

Pozemstan: Zajímavé, sice mám dojem, že jsme se v dějepisu dostali až k převratu 1948, nicméně si vůbec nevybavuji, že bychom si ukazovali mapu. Možné ale je, že jsme si řekli, že Německo mezi válkami mělo Poodří, a studenti si moc neuvědomí, co to znamená.
AVip - 23. červen 2019 06:17sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek:
Jak tam vypadal ten špionážní let do SSSR?

Nevpadal.
Není tam.
Ono ostatně fotit Lipeck by nemělo valný smysl - o Lipecku se v Německu vědělo minimálně na úrovni parlamentu...

Předloha je méně bombastická, nekonají se žádné atentáty ani státní převraty.

A vagóny se do Německa dostanou z SSSR lodí a jsou vyrobené na evropský rozchod od začátku.
A nevezou fosgen, nýbrž prekurzory k výrobě lučavky královské.
Telemachus Rhade - 23. červen 2019 01:21sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: Když se na tu mapu podívám, tak vždycky žasnu nad tím, koho napadlo, že by tohle mohl být dobrý nápad.
Pozemstan - 23. červen 2019 00:30sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Ovšem nutno dodat, že Berlín zdaleka nebyl v nejvýchodnější části Výmarské republiky...
Mvek - 22. červen 2019 22:38sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: Jak tam vypadal ten špionážní let do SSSR? Protože teď jsem viděl díl, kdy doletěli tam a už pocitově mi to nesedělo, natož teď po rychlém průzkumu. I v 30. letech měly Me stíhači a bombardéry dolet pod 1000 km. A zatímco vyrobené Me do roku 29 létaly běžně jen něco přes 200 km/hod, tak je fakt, že pak nějaký bombardér z 1934 už uměl 600. Vzdálenost z Berlína je zhruba 1800 km. To jako bez mezipřistání těžko nějaké letadlo mohlo dát. Navíc to zatím nevypadá, že by plánovali přistát aspoň po focení.

Nejnovější   Novější 80 - 99 / 8282Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o