Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Discovery

Spravuje: S.S.Enterprise
Počet příspěvků: 2987


PREMIÉRA 5. SEZÓNY: 4.4.2024

Kontinuum.cz: Základní info o všech epizodách v češtině.

České titulky: http://titulky.trekdnes.cz/dis.htm

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1615 - 1634 / 2987Starší   Nejstarší

Pozemstan - 05. listopad 2017 02:41sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Sedmá epizoda se mi celkem líbila, v anketě jsem dal opět B, i když to možná bylo i o trochu lepší než jiné díly, docela startrekovské, ačkoli uznávám, že tam byla i zjednodušení a možná by se to spíše hodilo do Orville. V některých ohledech, hlavně ke konci, se atmosféra docela blížila TOS.

Zápletka ve své základní podstatě moc originální nebyla, trochu šlo o "orvillovské" využití známého motivu, ale myslím, že *časové smyčky většinou fungují tak, že je prostě dána nějaká katastrofa, které se člen posádky, který má schopnost opakování odhalit, snaží zabránit. Tady ovšem posádka čelí uměle vyvolané a ovládané smyčce, kdy se zdokonaluje i protivník. Dobré je, že zde v rámci daného vesmíru dává vysvětlení, proč Stamets opakování vnímá, trochu větší smysl než jinde. Ano, asi největší zjednodušení představuje ono rychlé vysvětlení všeho ostatním, ale to je obvyklý problém podobných příběhů. Řekněme, že po mnoha opakováních byl Stamets připraven a všichni se dostali na můstek rychleji, ještě než byli zavoláni...

Existence želvušky napříč dimenzemi může trochu vysvětlit i čerpání "vody" z vakua, ačkoli to trochu zpochybňuje možnost jejího uvěznění na lodi...

Konečně je ale v tomto díle vidět správný federační přístup k živému tvoru, byť ohroženému...

Naopak se podrobněji dozvídáme, že kapitán skutečně shromáždil značný arzenál možná až ve Federaci zakázaných zbraní, byť tedy jen ručních, asi ne ZHN...

Pokud měl Mudd v té "vesmírné velrybě" ukrytou celou loď, mohl se transportovat i s její pomocí (i když vlastní transportér by asi využil i později, takže šlo spíše jen o nabourání se do systémů Discovery a použití jejího transportéru). Již na začátku časové smyčky přece docházelo ke krátkému výpadku energie na lodi (i když snad od prvního okamžiku, který nám ukázali, a tehdy se ještě netransportoval, ale mohl třeba částečně vyřadit senzory)...

Leccos by vysvětlovalo, pokud by i přes očividnou pomoc proti Muddovi a vztah s Michael hrál v příběhu jistou roli Tyler coby úmyslný či nevědomý klingonský špion.

Podrobné informace o houbovém resp. výtrusovém pohonu mohly být ale přece jen utajenější a samotné zapojení Stametsova těla nemuselo být uvedeno jako součást základní dokumentace (jistě víme, že Stamets posílal Flotile kompletní dokumentaci ještě v době používání želvušky, ale další výzkum si mohl zaznamenávat zatím jen někde pro sebe, zvláště když šlo původně o jeho soukromý projekt). Takže Mudd skutečně nemusel informace tak snadno získat (vyhledat) ani s kapitánským přístupem k počítači...

Ano, klingoni museli číhat docela blízko, ale je otázkou, zda dost blízko na to, aby loď sami detekovali (a vystavili se riziku prozrazení). Pokud šlo o loď, na které byl Mudd předtím vězněn, zřejmě dosud neměla maskování, aby mohla letět blíž. S Discovery, aniž by ji ovládal Mudd, by přitom museli bojovat, s rizikem jejího úprku či poškození, takže i kdyby zhruba věděli, kam letět, bez Muddova signálu by se vystavovali zbytečnému riziku. Otázkou je, proč se Mudd nespokojil s ovládnutím lodi a nenechal získání informací o pohonu až na vyslýchacích metodách klingonů. Snad chtěl mít jistotu, zvýšit hodnotou a cenu "prodávaného zboží" atd.

Závěrečné zapojení Muddovy (nastávající?) ženy s otcem na jednu stranu vítám jako docela efektní rozuzlení ve stylu TOS (a to, jak zaznělo níže, i pokud jde o kostýmy, ale také třeba design jejich lodi).
*

Na druhou stranu to zároveň považuji za asi největší logickou slabinu příběhu. *To, že náhodou byli zrovna tak blízko, mi až tolik nevadí. ST rychlosti a vzdálenosti často neřešil nebo s nimi zacházel podivně už od dob TOS, a tady navíc může situace vysvětlovat fakt, že po Muddovi pátrali a mohli vědět, že se pohyboval poblíž klingonů... Jenže otec Stelly byl obchodník se zbraněmi (!), sice asi člověk, ale - podobně jako v případě Mudda - kdo ví, zda vůbec občan Federace, těžko jednající z jejího hlediska legálně. Prozradit existenci lodi s tajným pohonem právě jemu bylo možná horší, než když o ní věděl jen Mudd. Navíc pomohli oba spojit.

Leda že by šlo o již v oboru neaktivního důchodce nebo lépe člověka přece jen jednajícího legálně v rámci Federace, možná dokonce s příslušnou bezpečnostní prověrkou Flotily,
* což by ale do federačního systému, navíc do záležitostí ozbrojených složek, vnášelo snad i na tuto dobu až poněkud příliš kapitalismu... -)
Mirak - 02. listopad 2017 23:26sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Pořád nemocnej? :)
Telemachus Rhade - 02. listopad 2017 23:16sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Zbývá mi 5 minut. Nejsem schopen to dát. Tak třeba zítra.
Mvek - 02. listopad 2017 22:12sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: Proč mám tak velké nutkání odpovědět "yeah, whatever", a přitom to ke mně vůbec nepatří...?
Mirak - 02. listopad 2017 21:43sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Teorie k 1x06

*
It is speculated that 'Lethe' from TOS: Dagger of the mind is Admiral Cornwall....

In TOS: Lethe was under the care of the neuro-neutralizer that 'fixed' her brain.... She became physiological associated to Doctor Adams.... Her life before hand? "It does not matter; that person no longer exists"
*
S.S.Enterprise - 01. listopad 2017 13:41sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade:
Jako jasne, Discovery neobjevuje, ale zavrtává se do vlastní dejove smyčky.. no pokud je tu jedna sezona vlastně jeden pribeh, neni to tak spatny...

A jedna vec je kritika a druha pak financni uspech - prodané vstupné do CBS All Access...
S.S.Enterprise - 01. listopad 2017 13:33sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mvek:

SPOILER

Vždyť po tolika pokusech už znal věechna hesla a uměl ovládat lokální transporter - v pozdejsich fazich se na tu lod proste uz mohl dostavat jinak.

Ano, kdyz ovladal celou lod, stacilo se zeptat pocitace, kdo a jak ovlada SporeDrive..
Telemachus Rhade - 01. listopad 2017 13:28sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Zprasit to, jak to dosud nikdo nezprasil | Cynická piča
Telemachus Rhade - 01. listopad 2017 10:14sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike: Jo, po Moorově vizi distopie se mi docela stýská. Ten věděl, jak to uchopit.
kapitan Pike - 01. listopad 2017 10:04sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Já mám pocit, že Discovery je lepší zkouknout najednou, než si ty episody pouštět per partes. Podobné to bylo třeba s BSG. Takže jedničku pravděpodobně dojedu, až bude venku celá.
Mvek - 31. říjen 2017 22:14sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ještě jsem zapomněl, že jak klingoni, tak ta druhá loď jsou pár minut warpem od Discovery, to je ale náhodička...
Mvek - 31. říjen 2017 22:08sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
1x07 - uch... Souhlasím celkem s TR, bylo to hloupé, pro středoškoláky... A ne, nemám na mysli jen ten úvod. Celé to bylo hloupé.
*To fakt lidem nepřipadá tupé, jak pak dokázal inženýr Michael tak rychle o všem spravit, včetně Stelly? Myslím, že zrovna to nesedělo na to jejich pročítání jeho databáze.
A vůbec nevysvětlili, jakou technologií se Mudd dostával na ta různá místa lodi, že pokaždé nepřiletěl v té "velrybě". Jako zmínili tam jednou transportér, ale to je tak vše. Nemluvě o tom,
jakou technologií hacknul vždy počítač, že se tedy nechal hned transportovat, kam chtěl, a že jeho loď nedetekovali.
*

Takže sice to byla jakž takž ST epizoda, ale byla to jedna z nejslabších.
S.S.Enterprise - 31. říjen 2017 18:01sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
1x07 - SPOILERy:

- Už druhá epizoda v řadě, na kterou se mi koukalo opravdu dobře - námět nebyl nový (naposledy jsem něco takového viděl v Edge of Tomorrow 2014), no na seriál perfektní zpracování s minimem nudy
- deník tam byl tentokrát častěji, takže tím vynahradili předešlé epizody
- Lorca umí sedět v kapitánském křesle
- TOS kostýmy se tam hodily

Telemachus Rhade - 31. říjen 2017 17:59sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise: Z toho jsem viděl 10 minut. Královsky jsem se bavil prezentovanou stupiditou :-D
S.S.Enterprise - 31. říjen 2017 17:57sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Zítra spustím anketu k 1x07
Macek - 31. říjen 2017 07:59sipka
ZAMĚŘIT
Macek
Lt.Shark: Ne, kritika tam je na to, že si měl odpustit to "rejpání" do lidí na trekkies. Mám trochu pocit že se projevuje jejich vztahovačnost.
Lt.Shark - 30. říjen 2017 23:20sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
jo... taky sem ho četl a musím s ním z většiny souhlasit... :-) a byl napsanej dobře, tak tam ten názor ani nikdo z milovníků nebo lobovačů v těch diskuzích nekritizuje :-)
Macek - 30. říjen 2017 21:02sipka
ZAMĚŘIT
Macek
Telemachus Rhade: Pěknej článek na trekkies. Tenhle jsem dokonce dočetl, ač byl dlouhý:)
Pozemstan - 30. říjen 2017 19:36sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
No ale ta druhá fotka ukazuje, že to není jen zorničkami. Když se na monitor podívám jen trochu zespodu, oči jsou černé... -)
Eodeon - 30. říjen 2017 19:35sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
Já bych spíš řekl, že ten kontrast je daný i tím, že v seriálu má Rapp odbarvené vlasy. Viděl jsem ho i na starších fotkách a tam byl spíš špinavě blond a ne takhle skoro platinově. Že by měl kontaktní čočky by mě tedy nenapadlo. Co by to mělo za smysl.

Nejnovější   Novější 1615 - 1634 / 2987Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o