Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Discovery

Spravuje: S.S.Enterprise
Počet příspěvků: 2972


PREMIÉRA 5. SEZÓNY: 4.4.2024

Kontinuum.cz: Základní info o všech epizodách v češtině.

České titulky: http://titulky.trekdnes.cz/dis.htm

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1469 - 1488 / 2972Starší   Nejstarší

S.S.Enterprise - 16. leden 2018 15:05sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mvek 294914:

SPOILERY
Psal o tom už pozemťan: Ta poprava ve vesmíru je pěknej nápad, ale konečně by mohli ve sci-fi ukázat reálnější podobu vlivu vakua a to tak, jak to ukázal původní Total Recall, byť tam šlo o velmi řídkou atmosféru Marsu. Nulový tlak vakua totiž způsobí, že tekuti v tělě mají tendenci vřít a tlak uvnitř těla, který je oproti vakuu obrovský má tendenci zpsobit spíše explozi těla. Dále veškerá vlhkost se postupně vypačí a povrch těla se vysuší ale nevznikne na něm námraza a nebo nezpůsobí okamžité zmrznutí na kost, které zamezí jakémukoli pohybu.
Mvek - 16. leden 2018 14:34sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jo, ta scénáristická berlička, že totožnost císařovny rebelové neznají, přitom detailně vědí, jak vypadají obrazovky lodi atd., byla taky ujetá, jestli tím tedy nechtěli říct, že císařovna se tají i před většinou impéria.
Pozemstan - 16. leden 2018 14:22sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Ano, 11. epizoda se mi po předchozím mírném zklamání z toho, že šel vývoj dosti očekávaným směrem, také líbila více, ačkoli trend částečně pokračuje a v jedné věci díl dosti selhával. Opět tam chyběl snad jakýkoli humor, ale ani třeba *některé jiné emoce. Když prozrazený Tyler/Voq mluvil s Michael, působil jako naprosto bez emocí, psychopat (možná se ale právě snažil city vůči Michael potlačit a je fakt, že Voq byl náboženský fanatik), zatímco Klingon z "klasického" ST by se v té nadřazenosti a cti alespoň vyžíval. Ačkoli je otázkou, zda by klingon před Abramsem vnímal jakýkoli souboj s fyzicky slabší ženou jako čestný a stěžoval si na škrábání do očí... Vnímání smrti ve vakuu jako čestné je také sporné, ale budiž.

Nyní bude následovat řada poznámek víceméně chronologicky odpovídajících vývoji děje...

Z úvodu se zdálo, že by mohl být ze smrti Culberta viněn nepříčetný Stamets, takže by Tyler mohl bez prozrazení pokračovat ve službě na Discovery klidně několik dalších epizod...

V tomto vesmíru jsou příslušníci jiných druhů zjevně pouze rebely nebo otroky. Je ale zajímavé, že zrovna otrok může vstupovat do kajuty kapitána bez ohlášení...

Michael se dostala do zajímavé paradoxní situace, kdy je vyvrhelem v "našem" vesmíru, ale kapitánem v tom zrcadlovém, kde se však může "slušností" stát opět vyvrhelem. A možná se bude muset opět postavit své někdejší kapitánce...

Z předchozích ST se mi zdálo, že je Terranské impérium kruté, ale také divoké. Tady se sice také povyšuje vraždou, ale popravy za smýšlení mnohem více připomínají některé pozemské diktatury. Je to spíše KLDR než Řím...

Je otázkou, nakolik byla smrt ve vakuu vyobrazena "realisticky", ale oceňuji, že popravení nevybuchovali. Vakuum docela dobře izoluje odvod tepla, takže by zřejmě tak rychle nezmrzli, a podle některých teorií by se spíše zevnitř uvařili (také neřeší kesonovou nemoc s tím související, ale změny tlaku asi zvládá transportér)... Každopádně je to na tento režim ještě "humánní" způsob popravy (už si nejsem jist, zda se to v ST někdy v zrcadlovém vesmíru vyskytlo). Je fakt, že by bylo logické, kdyby mohli popravené sledovat...

Zajímavé bylo slyšet milosrdnou lež Michael o kelpienech a ze strany Sarua zase pomlčení o Culbertovi.

Ash Tyler není člověk, Stamets není Stamets?

Scéna před znělkou měla 10 minut! -)

Když Lorca podporuje vyhlazení rebelů s odkazem na zločiny klingonů, působí tak, že by mohl pocházet i z tohoto vesmíru, ale odpor lidí ke klingonům je na obou "stranách" a také argumentuje zájmy Federace...

Výsadek Michael na základnu rebelů zcela nelogicky spoléhá, že nebudou hned zabiti a klingoni budou povahově podobní těm "našim", takže tamní poznatky budou přínosné i pro náš vesmír - a kupodivu se ukazuje, že to tak nějak bude, žene je odpor k lidem, jen z jiných důvodů, ale také má vliv jejich jednota, pocit síly, který umožňuje spojenectví s dalšími... Zajímavá je označení Michael jako "řezníka z bitvy u dvouhvězd", které bude asi platit v obou vesmírech. -)( Poněkud nechtěný humor za daných okolností představuje Michaelin pozdrav "Přicházíme v míru!" -)

Takže Stametse má zachránit komora, která jej málem zabila - a stane se to opět. Je uvnitř sítě, která má proniknout i dovnitř jeho mozku?

Barva pleti andoriana se mi zdá příliš tmavě modrá (i když možná ne oproti admirálovi v ST IV). Navíc má místo obočí jakási zakrslá druhá tykadélka, ale je to jiný vesmír. Telarit na první pohled vypadal docela dobře a snad byl i "zrcadlově" zarostlý... -)

Vousatý Sarek "prorokem". -) Tuší, že viděl paralelní vesmír?

Michael se diví, že Voq nepovažuje za urážlivé, když mluví cizím jazykem. Tím je ale kupodivu lidská angličtina (může jít ale o nezmíněný překladač). Ovšem i "naši" klingoni anglicky mluvili...

I přes incident s Tylerem/Voqem jí dají tajná data, byť šifrovaná? A Tylerovi Sarek do mysli nevstoupí?

Exotickou hmotou v "podhoubí" myslí tzv. temnou hmotu?

Tilly role kapitánky změnila. Je více sebevědomá a méně trapná, alespoň na chvíli... -) Když jde však Stametsovi o život, zatímco Tilly "dělá kariéru", snaží se zapůsobit na Sarua, až Stamets začne "umírat", vyzní to nakonec poněkud nechutně... Je fakt, že měla být připravena na komunikaci s impériem a zůstat v uniformě, ačkoli měla neutrálnější pracovní oděv.

Skutečně "zredukovali" klingona na člověka pomocí řezání kostí?! To nemohli použít již klingonům známé genetické inženýrství (nemluvě o tom, že v tuto dobu měla "lidsky" vypadat většina klingonů)? Jen doufám, že když někdy v úvodu od tvůrců zaznělo, že uvidíme i vlasaté klingony, nemysleli tím jen Tylera a fanouškům se nevysmívali... -)

Když Michael zmíní něco to tom, že si musí na Discovery sednout s dr. Culbertem, také to působí jako hodně černý humor, ale budiž, alespoň je tedy vrah prozrazen...

Zjistila Federace během války, oč klingonům šlo, že jim zabili náboženského vůdce a sjednotitele (byť možná naběhli na jeho past), že se brání Federaci částečně z trochu podobných důvodů jako euroskeptici EU, nebo se to dozvěděla až nyní Michael od Tylera/Voqa? Když ale mluví o ovládnutí "submisivní Galaxie", poněkud zapomíná třeba na Romulany a další nebezpečné druhy a blíží se pohledu zrcadlových Terranů...

Stametsovo obživnutí, jestli to dobře chápu, vítám, ale je to jedna z dalších "pološíleností"... -) Uvidíme, kam se bude ubírat "virtuální" střetnutí se zrcadlovým protějškem.

Zvrat v popravě Tylera je efektní, byť problematický... Řízení transportéru převzala Michael, takže lze očekávat, že změnila cílové souřadnice na větší vzdálenost. Je otázkou, jak Tylerovi dala data o Defiantu - při té ráně do břicha? Doufám, že ale zdejší transportéry nefungují na podobné vzdálenosti jako u Abramse, i když už v epizodě, kde byl naposledy viděn živý "náš" Voq jako klingon, se k němu transportovala L'Rell z (ovšem klingonské) lodě odlétající warpem, pokud si dobře vzpomínám... -)

Zvěsti o totožnosti císař(ovny) jsou tedy potvrzeny. Střet Michael s Georgiou za zcela jiných okolností může být zajímavý.

Ano, Lorca se při Michaelině úkloně trochu ušklíbl a také vlastně on přiměl Michael k tomu, aby zatím zůstali na lodi. Na druhou stranu předtím chtěl, ať splní rozkazy a rebely hned zabije, čímž by císařovnu nepřivolala - ale možná ano, když by si vysloužila pochvalu... Možná Lorcovi jen přišlo vtipné, že se on jako vězeň jako jediný klanět nemusí. Ale spíše v tom nějaké postranní úmysly roli hrát budou. Skoro to vypadá, že to Lorca přivedl císařovně Michael. Je také zajímavé, když císařovna říkala, že se s Michael dlouho neviděla, ale s Lorcou jen chvíli. Možná ale Michael vyslala pronásledovat Lorcu, aniž by se obě viděly, nebo jsem to přesně nepochopil a mělo to znamenat, že jí Michael chyběla, zatímco Lorca ne. Je zajímavé, že zde císařovna vůbec ukazuje tvář, byť důstojníkům významné lodi. Bez tváře třeba byla jen pro rebely, a nebo je teď celá Shnezhou odsouzena k smrti...
*

Jsem zvědavý, jaký bude další vývoj... -)
Mvek - 15. leden 2018 22:20sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Lt.Shark: Jo, lajdáctví tvůrců.

*Ale ten úsměv Lorcy asi potvrdil některé ty teorie o jeho znalosti tohoto či podobného vesmíru a nejspíš i původu odsud.

A předpokládám, že to není omyl, ale správně jsem pochopil z té krátké snové sekvence, že nakonec Discovery a Stametse sem do vesmíru přivábil jiný Stamets.
*
Lt.Shark - 15. leden 2018 22:07sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
1x11 - *Přesně...
taky sem si říkal, že buď musí být Discovery moc blízko a nebo v tomto treku, kterej je údajně Prime universe umí transportovat na hodně velkou vzdálenost... :-)
A druhá podle mě velká chyba je to,
že Tilly a i další jsou převlečený do normálních uniforem místo aby na sobě měli ty zrcadlové...
co když se s nimi bude chtít někdo spojit? Navíc když jsou blízko Shenzhou?
- jinak se potvrdilo, že císařovna je Georgeou, zajímavé bylo i to jak se tvářil Lorca, když se jim ukázal její hologram a Burnham se jí ukláněla.
*
Mvek - 15. leden 2018 20:56sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zato 1x11 se mi líbila. Konečně nějaká, u které jsem se bavil, ale přesto tam jednu věc vidím jako strašně lacinou a blbou a tím je *to zachránění Tylera, copak Shenzou nebylo divné, že se Discovery zas tak přiblížila? Byli asi daleko, ale pořád ne tak daleko snad.
A jak mě původně napadlo, že Tylera nechala jen v bufferu, tak to by si stejně brzy někdo všiml,
takže by to fungovalo jen na pár minut. Nemluvě o tom, že je to takové nedomyšlné, předpokládal bych, že v takovém vesmíru budou popravené přenášet tak, aby na ně bylo dobře vidět z prosklených částí lodi, jako výstraha. Takže pokud by ho přenesla moc daleko, bylo by to nápadné. A někteří by se dokonce mohli i bavit tím, že budou odsouzené sledovat tím, co budou mít po ruce (senzory, když sedí u nich).
*
Různé zvraty, nebo spíš šoky, do kterých se postavy dostávají, byly zajímavé, proč ne. I když je fakt, že spoustu věcí jsem v průběhu epizody předvídal.
*Moc jsem nepochopil, jak Michael přesvědčila posádku, že na tajnou základnu se bude střílet až později (aby se stihli evakuovat), krom toho, že uběhlo dost času,
jestli jsou to rebelové, čekají útoky, tak za tu dobu, co měla zas intimní chvilky s Tylerem,
by to mohli zvládnout.
*
A je milé, že andoriani vypadají víceméně správně, tellariti nevím, možná celkem taky (vybavují se mi spíš ti plastičtí z TOSky, než ti z ENT).
S.S.Enterprise - 15. leden 2018 13:37sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
se spožděním jsem spustil anketu k 1x10..
S.S.Enterprise - 13. leden 2018 17:18sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Vypadá to, že Star Trek bude zase jen jeden:

Viacom And CBS Considering Re-Merging – Deal Would Bring ‘Star Trek’ Under Single Company
Damar - 11. leden 2018 14:25sipka
ZAMĚŘIT
Damar
A samozrejme Miles bol vlastne dobrák v obidvoch vesmíroch.
Damar - 11. leden 2018 14:23sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Inak ani Jennifer zo zrkadlového vesmíru nebola nijaká evil verzia Siskovej manželky z prime univerze.
Damar - 11. leden 2018 14:23sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Tá teória nie je celkom márna.

Star Trek: Discovery — Is Captain Lorca From the Mirror Universe?


Pozemstan - 11. leden 2018 13:48sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
S.S.Enterprise: "nejsou všichni lidé zlí, jen ti dobří v našem, jsou tam zlí a naopak, ne?"
Platí to spíše jen částečně, protože třeba zrcadlový Spock - ale u vulkánců to mohlo být trochu jiné - byl nakonec v TOS ochoten impérium reformovat, i když toto "oslabení" snad mělo vést k pozdější nadvládě Klingonsko-kardasijské aliance (s vlivným postavením Bajoru)...

Dovedu si ale představit, že nám dosud známý Lorca, byť zrcadlový, právě není zcela zlý. Viděli jsme, že je to občas docela tvrdý pragmatik a militarista, psychicky narušený, ale rozhodně se v násilí sadisticky nevyžívá... Podobně jeho protějšek z "našeho" vesmíru nemusí být zcela "hodný", zvláště pokud byl ochoten rozpoutat povstání, ovlivnit cizí vesmír...
S.S.Enterprise - 11. leden 2018 13:36sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Osobně bych si spíš tipnul, že se Lorca skutečně do zrcadlovéoh vesmíru chtěl dostat, ale spíš za účelem získání nějakých informací nebo zbraní..
S.S.Enterprise - 11. leden 2018 13:35sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
na prohození Lorců nevěřím... V zrcadlovém vesmíru přeci nejsou všichni lidé zlí, jen ti dobří v našem, jsou tam zlí a naopak, ne? To by vysvětlovalo, proč je kadetka kapitán, nebo Hoshi Shato byla imperátorkou..
Lt.Shark - 11. leden 2018 00:40sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
druhej Lorca podle mě nebude císař... to bude Georgeu... druhej Lorca se zde později objeví a bude v nějakym tom odboji a ukáže se, že je právě z toho Prime universa... :-)
Pozemstan - 11. leden 2018 00:28sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Lt.Shark: Zajímavé. Říkal jsem si, že Lorcův povzdech poté, co se dozvěděl o osudu svého "protějšku", že doufal, že v tomto vesmíru narazí na své lepší já, nasvědčuje tomu, že odtud nepřišel (byť mohl pocházet z jiného paralelního vesmíru), ale pokud se Lorcové prohodili, tak by to naopak přesně potvrzovalo Tvůj pohled.

Také to ale vyvolává spekulace, zda alespoň část velení Flotily (Sekce 31?) o Lorcově původu nevěděla a v zájmu "válečného úsilí" ho právě proto nenechala i po zničení Buranu (možná jen krycím příběhu) velet experimentální lodi s výjimečnými pravomocemi. To by ale spíše byl naopak pod větším dozorem a nemohl si dovolit verbovat zločince...

Mvek: "Může mi někdo vysvětlit tu nekompetentnost všech z Flotily, že v předchozím díle odeslali admirálku jinou lodí, ale zjištěné údaje si nechali pro sebe? Že by někdo přemýšlel o nějaké záloze, když už mají tak cennou informaci a nechtějí ji posílat subprostorem? To je fakt WTF psaní."

Pustil jsem si tu část znovu a hned v další scéně po zničení klingonské lodi se admirál baví s Lorcou o tom, že admirálka dorazila pohotovostním zdravotnickým raketoplánem na Hvězdnou základnu 88, kde prodělává operaci. Zřejmě tedy byla odeslána do bezpečí okamžitě, přičemž pak tedy musel uplynout nějaký čas...

Lorca pak admirálovi dále mj. hlásí, že algoritmus na prolomení maskovacího zařízení je právě upravován k použití v celé flotile a bude k admirálovi odeslán na bezpečném kanálu za méně než 11 hodin. Takže se odeslání na dálku nebojí a jen by šlo namítnout, že mohli poslat předem jako zálohu hrubá data, popř. že vlastní zpracování mohlo probíhat spíše na základně v bezpečí a s větším zázemím (i když Discovery je vědecká loď asi s dostatkem potřebného vybavení)...

Admirál pak Lorcovi rozkáže, aby se loď vrátila do bezpečí a hlásila na Hvězdné základně 46, tedy jiné, než kde je admirálka, přičemž měl od admirála osobně přijmout blahopřání k plánovanému vyznamenání od Velitelství flotily. Zjevně ale rozkaz již neříká, že se mají vrátit okamžitě...

Jak koukám, Stametsovi vlastně později při nepřímém přemlouvání ke skoku asi lže, když tvrdí, že Flotile řekl, že mají dát vyznamenání raději jemu (i když mezitím mohla proběhnout komunikace s velením skrytá divákům)... Když ale Stamets na jeho nabídku objevování reaguje odmítnutím - to potvrzuje jasnou Lorcovu lež v dalším díle - přece to ale nemuselo být fatální. Mohl se najít jiný dobrovolník nebo lépe - mohli vyvinout nějaký vhodný počítač (pokud ale jde o primární vesmír, zapomenutí houbového pohonu tomu vyhovuje lépe)...

Jinak otázkou, kdo a zda vůbec tedy Buran obětoval (a loď z jakého vesmíru), zda nešlo třeba o projev anomálie atd.

Jinak myslím, že možností by mohlo být tolik, že ani ty zdánlivě stejné zrcadlové vesmíry nebudou zcela totožné, ale třeba navštívené "stejnými" osobami z jiných vesmírů podobnějších tomu "našemu"...

O rebelech říkají, že je tvoří všechny nelidské druhy, ale to asi nevylučuje, že někteří budou stále loajálně sloužit s lidmi resp. lidem. I když myslím, že třeba z TOS nebylo zřejmé, že by, byť Terranské impérium, vulkánce nějak zotročovalo. To naznačovala snad "až" ENT, byť i tam byli vulkánci čeleny posádky... Není úplně jasné, zda právě tyto rebely vede paradoxně člověk Lorca, nebo šlo v jeho případě o akci v rámci imperiální flotily.

I pokud je zdejší Lorca "dobrý", asi nelze úplně vyloučit, že se maskuje jako císař. Třeba vyslal Michael proti svému horšímu já, nebo se tak chtěl nechat "zmizet" a zbavit se jí z důvodu obav, že je podobně "nebezpečná" jako v "našem" vesmíru...
Lt.Shark - 10. leden 2018 23:05sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
taky furt víc přemýšlím nad tím Lorcou...
zatímco všichni v tomto zrcadlovym vesmíru jsou "zlý", tak Lorca byl stíhán, protože se pokusil o nějakej převrat nebo vzpouru proti impériu? To by naznačovalo, že došlo nějakým způsobem (nejspíš transportem jako v TOS) k prohození Lorcy mezi Prime a zrcadlovým vesmírem. Ten zrcadlovej Lorca v našem se totiž nechoval v první půlce sezóny jako typickej důstojník flotily jak už jsme tu mnohokrát zmiňovali a naopak ten v zrcadlovym vesmíru se zjevně nezachoval jako typickej kapitán teranského impéria...
takže si myslím, že to tak opravdu bude, Lorcův záměr byl dostat se zpět do zrcadlového vesmíru... a teď uvidíme co bude dál.
MickTheMage - 10. leden 2018 22:50sipka
ZAMĚŘIT
MickTheMage
Tie klingonske lode... uff.
Mvek - 10. leden 2018 22:45sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Může mi někdo vysvětlit tu nekompetentnost všech z Flotily, že v předchozím díle odeslali admirálku jinou lodí, ale zjištěné údaje si nechali pro sebe? Že by někdo přemýšlel o nějaké záloze, když už mají tak cennou informaci a nechtějí ji posílat subprostorem? To je fakt WTF psaní. Scénáristé se potřebovali zbavit admirálky, ale přitom zas chtěli mít argument, proč musí udělat vše, aby se dostali zpátky, kam chtěli, co nejrychleji.

*
Asi to opravdu není stejný mirror universe, co jsme viděli předtím (a je fakt, že Pozemšťanova úvaha je zaímavá, že ani ten v ENT není stejný jako ten v TOS, jen se tam staly podobné události, a pouze DS9 to nabourává, že se tam vraceli opakovaně do stejného). Nevíme přesně, co se těmi rebely tady míní, ale pokud to nemělo být pár odpadlých vulkánců, tak vulkánci musí být porobeni v Terranském impériu, jinak by na ENT nemohla být T'Pol a na connie Spock.

Nechápu spíš, proč ta druhá loď neviděla Discovery, že neodpovídá, při tom druhém setkání, kdy tedy přes audio kadetka odpovídala. To už nebylo moc okecatelné, proč by nepřiletěla blízko.

Teorie 1: Tyler neví, že zabil doktora a bude se dlouho takhle přepínat (to asi nebude teorie,
ale v podstatě už fakt z toho, co jsme viděli v transportní místnosti.

Teorie 2: Lorca je z tohoto vesmíru, nějak to narafičil, aby se dostal sem. Proto tady má být mrtvý, ve skutečnosti se dostal do toho druhého. Možná i proto právě obětoval posádku Buranu.
*

Pokud pominu ty dva problémy (jeden ve spoileru, jeden nad), tak jako akční drama seriál se na to dalo dále koukat. Ale těším se na nějaký jiný "ST".
AVip - 10. leden 2018 06:21sipka
ZAMĚŘIT
AVip
A taky pravotočivý aminokyseliny, že jo... :-p

(doufám pevně, že tohle ne, to byl jeden z nejprovařenějších motivů a to už dávno před Mass Effectem)

Nejnovější   Novější 1469 - 1488 / 2972Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o