Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Discovery

Spravuje: S.S.Enterprise
Počet příspěvků: 2972


PREMIÉRA 5. SEZÓNY: 4.4.2024

Kontinuum.cz: Základní info o všech epizodách v češtině.

České titulky: http://titulky.trekdnes.cz/dis.htm

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1458 - 1477 / 2972Starší   Nejstarší

S.S.Enterprise - 16. leden 2018 17:59sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Lt.Shark: nj, ted sem si to pustil a neměla ani ten originalní prelozenej půllímeček (což je ale i vlastnost jejich výsadkových uniforem)
Lt.Shark - 16. leden 2018 17:58sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
Andorian mi taky přišel tmavší než jak známe, ale když pak přijduo do tábora, je tam viděl i další Andorian a ten byl světlejší do tyrkysova... úplně jak v ST Enterprise. Nevím... buď jiná rasa a tak tmavší pigment jako černoši a nebo možná byl tmavší vlivem jiného světla v atmosféře? Kdo ví...
Telemachus Rhade - 16. leden 2018 17:56sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Lt.Shark:
Né vše musí být on screen...

Brr, mrazivé tvrzení :-)
Lt.Shark - 16. leden 2018 17:55sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
S.S.Enterprise: OK... jestli měla Tilly uniformu ze zrcadlového vesmíru, tak sem to nepoznal... v té tmě je těžké poznat rozdíl mezi černou a tmavě modrou, ale neviděl sem nic jinýho než ty proužky barvy sekce, zatímco ty zrcadlový ozdoby mají na sobě mnoho "ozdob" a to né jen ta kapitánská s jakoby "brněním", ale i u dalších důstojníků... tohle je asi to co má kapitán pod brněním.
Lt.Shark - 16. leden 2018 17:48sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
ok... já si jich třeba než si na to upozornil nevšiml... ale já sem jen divák.. oni si jich všimnout museli, souhlasím. Nicméně pořád nebereš v potaz dvě věci a to, že Defiant se z prime univerza ztratí až za 10 let... to je první věc, proč by "mohl" mít už nějaké úpravy za těch 10 let provozu... což samozřejmě posádka Discovery neví že neměl... a za druhé, že je tu prostě už 100 let a je jen logické že prošel úpravama, tak proč by se tomu museli za každou cenu divit že je upravenej...? Né vše musí být on screen... tohle já osobně za fail nepovasžuju... sou tu jiné, podstatnější chyby... :-)
Telemachus Rhade - 16. leden 2018 17:38sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Lt.Shark: Křik byl asi už moc veliký :-) Nicméně všichni tam u toho panelu vědí, jak Constitution vypadá a nikdy se ani slůvkem nezmíní, že tohle není ono, čili retcon OK, úmysl patrně jiný. A zrovna (i u těchto) armádních důstojníků očekávám, že by si změny designu vlajkové třídy všimli.
Lt.Shark - 16. leden 2018 17:28sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
Jinak v otázkách na Teda Sulivana bylo potvrzeno, že jiný vzhled Defiantu je dán úpravama impéria za těch 100 let... a ono je to logické, pokud mají Defiant už 100 let, že by vypadala furt stejně bez nějakých úprav, vylepšení nebo modifikací.
Telemachus Rhade - 16. leden 2018 15:32sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise:
Fotky vč. srovnání s TOS a ENT jsou tady.

Že by něco udělali dobře?
I když ono je to dvojsečná zbraň, protože když se Discovery nějak zlepší a přiblíží kánonu, bude člověk muset ty sračky chtě-nechtě zakomponovat do univerza taky :)
S.S.Enterprise - 16. leden 2018 15:14sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Lt.Shark:
Tilly a i další jsou převlečený do normálních uniforem místo aby na sobě měli ty zrcadlové...


Tak toto tedy není vůbec pravda! Všimni si, že Tilli má na sobě imperiální uniformu i když bez těch zlatých plátů. Rozdíl je v barvě uniformy, ta imperiální je totiž černá a ne modrá!!! Modrou mají jen ti, kteří by na lodi být neměli jako je třeba Saru.

Nisméně zdá se mi to, nebo Tilli nějak přibrala na váze?
S.S.Enterprise - 16. leden 2018 15:12sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Moje SPOILER poznámky:

Podoba Andorianů a Telaritů)
Mě se to líbí, posun vzhledu je smysluplný.
Fotky vč. srovnání s TOS a ENT jsou tady.

ad Stamets)
Mě se to líbí, chápu to tak, že mysl UFP Stametse se nahrála do nějakého sporoidního kolektivního vědomí, nebo přímo do mozku imperiálního Stametse, takže bych senedivil, že se s nimi vrátí nazpátek.

Jinak když už jsme uhádli, kdo je Imperátorem, můžeme teď hádat v jaké lodi Georgiou přiletěla.. Tipuju ten Defiant..
Pozemstan - 16. leden 2018 15:10sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
S.S.Enterprise: "tlak uvnitř těla, který je oproti vakuu obrovský má tendenci zpsobit spíše explozi těla"

Ta exploze těla je právě často v seriózních vědeckých úvahách o vlivu vakua zpochybňována. Lidská kůže to prý vydrží...
S.S.Enterprise - 16. leden 2018 15:05sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mvek 294914:

SPOILERY
Psal o tom už pozemťan: Ta poprava ve vesmíru je pěknej nápad, ale konečně by mohli ve sci-fi ukázat reálnější podobu vlivu vakua a to tak, jak to ukázal původní Total Recall, byť tam šlo o velmi řídkou atmosféru Marsu. Nulový tlak vakua totiž způsobí, že tekuti v tělě mají tendenci vřít a tlak uvnitř těla, který je oproti vakuu obrovský má tendenci zpsobit spíše explozi těla. Dále veškerá vlhkost se postupně vypačí a povrch těla se vysuší ale nevznikne na něm námraza a nebo nezpůsobí okamžité zmrznutí na kost, které zamezí jakémukoli pohybu.
Mvek - 16. leden 2018 14:34sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Jo, ta scénáristická berlička, že totožnost císařovny rebelové neznají, přitom detailně vědí, jak vypadají obrazovky lodi atd., byla taky ujetá, jestli tím tedy nechtěli říct, že císařovna se tají i před většinou impéria.
Pozemstan - 16. leden 2018 14:22sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Ano, 11. epizoda se mi po předchozím mírném zklamání z toho, že šel vývoj dosti očekávaným směrem, také líbila více, ačkoli trend částečně pokračuje a v jedné věci díl dosti selhával. Opět tam chyběl snad jakýkoli humor, ale ani třeba *některé jiné emoce. Když prozrazený Tyler/Voq mluvil s Michael, působil jako naprosto bez emocí, psychopat (možná se ale právě snažil city vůči Michael potlačit a je fakt, že Voq byl náboženský fanatik), zatímco Klingon z "klasického" ST by se v té nadřazenosti a cti alespoň vyžíval. Ačkoli je otázkou, zda by klingon před Abramsem vnímal jakýkoli souboj s fyzicky slabší ženou jako čestný a stěžoval si na škrábání do očí... Vnímání smrti ve vakuu jako čestné je také sporné, ale budiž.

Nyní bude následovat řada poznámek víceméně chronologicky odpovídajících vývoji děje...

Z úvodu se zdálo, že by mohl být ze smrti Culberta viněn nepříčetný Stamets, takže by Tyler mohl bez prozrazení pokračovat ve službě na Discovery klidně několik dalších epizod...

V tomto vesmíru jsou příslušníci jiných druhů zjevně pouze rebely nebo otroky. Je ale zajímavé, že zrovna otrok může vstupovat do kajuty kapitána bez ohlášení...

Michael se dostala do zajímavé paradoxní situace, kdy je vyvrhelem v "našem" vesmíru, ale kapitánem v tom zrcadlovém, kde se však může "slušností" stát opět vyvrhelem. A možná se bude muset opět postavit své někdejší kapitánce...

Z předchozích ST se mi zdálo, že je Terranské impérium kruté, ale také divoké. Tady se sice také povyšuje vraždou, ale popravy za smýšlení mnohem více připomínají některé pozemské diktatury. Je to spíše KLDR než Řím...

Je otázkou, nakolik byla smrt ve vakuu vyobrazena "realisticky", ale oceňuji, že popravení nevybuchovali. Vakuum docela dobře izoluje odvod tepla, takže by zřejmě tak rychle nezmrzli, a podle některých teorií by se spíše zevnitř uvařili (také neřeší kesonovou nemoc s tím související, ale změny tlaku asi zvládá transportér)... Každopádně je to na tento režim ještě "humánní" způsob popravy (už si nejsem jist, zda se to v ST někdy v zrcadlovém vesmíru vyskytlo). Je fakt, že by bylo logické, kdyby mohli popravené sledovat...

Zajímavé bylo slyšet milosrdnou lež Michael o kelpienech a ze strany Sarua zase pomlčení o Culbertovi.

Ash Tyler není člověk, Stamets není Stamets?

Scéna před znělkou měla 10 minut! -)

Když Lorca podporuje vyhlazení rebelů s odkazem na zločiny klingonů, působí tak, že by mohl pocházet i z tohoto vesmíru, ale odpor lidí ke klingonům je na obou "stranách" a také argumentuje zájmy Federace...

Výsadek Michael na základnu rebelů zcela nelogicky spoléhá, že nebudou hned zabiti a klingoni budou povahově podobní těm "našim", takže tamní poznatky budou přínosné i pro náš vesmír - a kupodivu se ukazuje, že to tak nějak bude, žene je odpor k lidem, jen z jiných důvodů, ale také má vliv jejich jednota, pocit síly, který umožňuje spojenectví s dalšími... Zajímavá je označení Michael jako "řezníka z bitvy u dvouhvězd", které bude asi platit v obou vesmírech. -)( Poněkud nechtěný humor za daných okolností představuje Michaelin pozdrav "Přicházíme v míru!" -)

Takže Stametse má zachránit komora, která jej málem zabila - a stane se to opět. Je uvnitř sítě, která má proniknout i dovnitř jeho mozku?

Barva pleti andoriana se mi zdá příliš tmavě modrá (i když možná ne oproti admirálovi v ST IV). Navíc má místo obočí jakási zakrslá druhá tykadélka, ale je to jiný vesmír. Telarit na první pohled vypadal docela dobře a snad byl i "zrcadlově" zarostlý... -)

Vousatý Sarek "prorokem". -) Tuší, že viděl paralelní vesmír?

Michael se diví, že Voq nepovažuje za urážlivé, když mluví cizím jazykem. Tím je ale kupodivu lidská angličtina (může jít ale o nezmíněný překladač). Ovšem i "naši" klingoni anglicky mluvili...

I přes incident s Tylerem/Voqem jí dají tajná data, byť šifrovaná? A Tylerovi Sarek do mysli nevstoupí?

Exotickou hmotou v "podhoubí" myslí tzv. temnou hmotu?

Tilly role kapitánky změnila. Je více sebevědomá a méně trapná, alespoň na chvíli... -) Když jde však Stametsovi o život, zatímco Tilly "dělá kariéru", snaží se zapůsobit na Sarua, až Stamets začne "umírat", vyzní to nakonec poněkud nechutně... Je fakt, že měla být připravena na komunikaci s impériem a zůstat v uniformě, ačkoli měla neutrálnější pracovní oděv.

Skutečně "zredukovali" klingona na člověka pomocí řezání kostí?! To nemohli použít již klingonům známé genetické inženýrství (nemluvě o tom, že v tuto dobu měla "lidsky" vypadat většina klingonů)? Jen doufám, že když někdy v úvodu od tvůrců zaznělo, že uvidíme i vlasaté klingony, nemysleli tím jen Tylera a fanouškům se nevysmívali... -)

Když Michael zmíní něco to tom, že si musí na Discovery sednout s dr. Culbertem, také to působí jako hodně černý humor, ale budiž, alespoň je tedy vrah prozrazen...

Zjistila Federace během války, oč klingonům šlo, že jim zabili náboženského vůdce a sjednotitele (byť možná naběhli na jeho past), že se brání Federaci částečně z trochu podobných důvodů jako euroskeptici EU, nebo se to dozvěděla až nyní Michael od Tylera/Voqa? Když ale mluví o ovládnutí "submisivní Galaxie", poněkud zapomíná třeba na Romulany a další nebezpečné druhy a blíží se pohledu zrcadlových Terranů...

Stametsovo obživnutí, jestli to dobře chápu, vítám, ale je to jedna z dalších "pološíleností"... -) Uvidíme, kam se bude ubírat "virtuální" střetnutí se zrcadlovým protějškem.

Zvrat v popravě Tylera je efektní, byť problematický... Řízení transportéru převzala Michael, takže lze očekávat, že změnila cílové souřadnice na větší vzdálenost. Je otázkou, jak Tylerovi dala data o Defiantu - při té ráně do břicha? Doufám, že ale zdejší transportéry nefungují na podobné vzdálenosti jako u Abramse, i když už v epizodě, kde byl naposledy viděn živý "náš" Voq jako klingon, se k němu transportovala L'Rell z (ovšem klingonské) lodě odlétající warpem, pokud si dobře vzpomínám... -)

Zvěsti o totožnosti císař(ovny) jsou tedy potvrzeny. Střet Michael s Georgiou za zcela jiných okolností může být zajímavý.

Ano, Lorca se při Michaelině úkloně trochu ušklíbl a také vlastně on přiměl Michael k tomu, aby zatím zůstali na lodi. Na druhou stranu předtím chtěl, ať splní rozkazy a rebely hned zabije, čímž by císařovnu nepřivolala - ale možná ano, když by si vysloužila pochvalu... Možná Lorcovi jen přišlo vtipné, že se on jako vězeň jako jediný klanět nemusí. Ale spíše v tom nějaké postranní úmysly roli hrát budou. Skoro to vypadá, že to Lorca přivedl císařovně Michael. Je také zajímavé, když císařovna říkala, že se s Michael dlouho neviděla, ale s Lorcou jen chvíli. Možná ale Michael vyslala pronásledovat Lorcu, aniž by se obě viděly, nebo jsem to přesně nepochopil a mělo to znamenat, že jí Michael chyběla, zatímco Lorca ne. Je zajímavé, že zde císařovna vůbec ukazuje tvář, byť důstojníkům významné lodi. Bez tváře třeba byla jen pro rebely, a nebo je teď celá Shnezhou odsouzena k smrti...
*

Jsem zvědavý, jaký bude další vývoj... -)
Mvek - 15. leden 2018 22:20sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Lt.Shark: Jo, lajdáctví tvůrců.

*Ale ten úsměv Lorcy asi potvrdil některé ty teorie o jeho znalosti tohoto či podobného vesmíru a nejspíš i původu odsud.

A předpokládám, že to není omyl, ale správně jsem pochopil z té krátké snové sekvence, že nakonec Discovery a Stametse sem do vesmíru přivábil jiný Stamets.
*
Lt.Shark - 15. leden 2018 22:07sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
1x11 - *Přesně...
taky sem si říkal, že buď musí být Discovery moc blízko a nebo v tomto treku, kterej je údajně Prime universe umí transportovat na hodně velkou vzdálenost... :-)
A druhá podle mě velká chyba je to,
že Tilly a i další jsou převlečený do normálních uniforem místo aby na sobě měli ty zrcadlové...
co když se s nimi bude chtít někdo spojit? Navíc když jsou blízko Shenzhou?
- jinak se potvrdilo, že císařovna je Georgeou, zajímavé bylo i to jak se tvářil Lorca, když se jim ukázal její hologram a Burnham se jí ukláněla.
*
Mvek - 15. leden 2018 20:56sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zato 1x11 se mi líbila. Konečně nějaká, u které jsem se bavil, ale přesto tam jednu věc vidím jako strašně lacinou a blbou a tím je *to zachránění Tylera, copak Shenzou nebylo divné, že se Discovery zas tak přiblížila? Byli asi daleko, ale pořád ne tak daleko snad.
A jak mě původně napadlo, že Tylera nechala jen v bufferu, tak to by si stejně brzy někdo všiml,
takže by to fungovalo jen na pár minut. Nemluvě o tom, že je to takové nedomyšlné, předpokládal bych, že v takovém vesmíru budou popravené přenášet tak, aby na ně bylo dobře vidět z prosklených částí lodi, jako výstraha. Takže pokud by ho přenesla moc daleko, bylo by to nápadné. A někteří by se dokonce mohli i bavit tím, že budou odsouzené sledovat tím, co budou mít po ruce (senzory, když sedí u nich).
*
Různé zvraty, nebo spíš šoky, do kterých se postavy dostávají, byly zajímavé, proč ne. I když je fakt, že spoustu věcí jsem v průběhu epizody předvídal.
*Moc jsem nepochopil, jak Michael přesvědčila posádku, že na tajnou základnu se bude střílet až později (aby se stihli evakuovat), krom toho, že uběhlo dost času,
jestli jsou to rebelové, čekají útoky, tak za tu dobu, co měla zas intimní chvilky s Tylerem,
by to mohli zvládnout.
*
A je milé, že andoriani vypadají víceméně správně, tellariti nevím, možná celkem taky (vybavují se mi spíš ti plastičtí z TOSky, než ti z ENT).
S.S.Enterprise - 15. leden 2018 13:37sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
se spožděním jsem spustil anketu k 1x10..
S.S.Enterprise - 13. leden 2018 17:18sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Vypadá to, že Star Trek bude zase jen jeden:

Viacom And CBS Considering Re-Merging – Deal Would Bring ‘Star Trek’ Under Single Company
Damar - 11. leden 2018 14:25sipka
ZAMĚŘIT
Damar
A samozrejme Miles bol vlastne dobrák v obidvoch vesmíroch.

Nejnovější   Novější 1458 - 1477 / 2972Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o