Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Discovery

Spravuje: S.S.Enterprise
Počet příspěvků: 2972


PREMIÉRA 5. SEZÓNY: 4.4.2024

Kontinuum.cz: Základní info o všech epizodách v češtině.

České titulky: http://titulky.trekdnes.cz/dis.htm

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 767 - 786 / 2972Starší   Nejstarší

Mvek - 25. duben 2019 12:51sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
+ Nebo též "nové" klingonské lodě...
Telemachus Rhade - 25. duben 2019 09:52sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Telemachus Rhade:
Ta chemie na jejich je úžasná
*na jejich můstku...
Telemachus Rhade - 25. duben 2019 09:50sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tak jsem to dokoukal...

S2 byla produkčně rozdělená na 2x01 - 2x07, kteroužto část měl scénáristicky na svědomí starý tým, a 2x08+ pod kompletní taktovkou Secret Hideout, přestože SH stojí za celou S2 a Kurtzman do první půlky výrazně zasáhl.

Nicméně druhá půlka byla nesrovnatelně lepší. Sice to stále má své neduhy, jako Sonequino dojímání se, Tilly jako celek, neskutečné prostoje, když jim jde o čas, atd... Ale je to celkem bez problému koukatelné.

Za mě Kurtzman celou show hodně pozvedl – jednak formátem obrazu 21:9, druhak světlejším a barevnějším vizuálem a potom samozřejmě efekty, které jsou oproti šílené S1 na de facto současné filmové úrovni.

Oceňuju mnohem bližší vztah ke kánonu, ať už záběry ze samotné Klece, nebo samotné provedení Talosu IV, či Enterprise, která konečně má správnou barvu trupu a navíc střílí modré NEpulzní fázery v setu po dvou; a od sebe! ♥ :-)

A teď ke 2x14, které mimochodem dávám 5/5 ;)
- Tohle je podle mě ten vzácný typ epizod, kde se nažerou úplně všichni. Něco jako byl svého času První kontakt.
- Přitom stačilo ucelit příběh, dát tomu hlavu a patu, přidat trochu epiky, nekašlat na kánon a při scénografii použít mozek.
- Ovšem lví podíl na úspěchu téhle epky má Pikeova posádka a Enterprise, a to včetně *skvělého epilogu, takže Enterprise evidentně psát umí, což pro Disco po Bragově manévku, kdy si bude muset poradit celou řadu samo, paradoxně nemusí věštit vůbec nic dobrého*.
- Nicméně tato epka mi potvrdila, že seriál s ENT zkrátka chci! Ta chemie na jejich je úžasná a v Number one vidím obří potenciál.

Takže celkově pod Kurtzmanem velké zlepšení. Snad si to dokážou udržet a vlévá mi to trochu naděje do "Picarda".
Damar - 25. duben 2019 08:16sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Mirak: Mňa hej, ale ešte som to nevidel:) Skoro som sa na tú poslednú časť začal aj tešiť...
Mirak - 24. duben 2019 23:15sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek: Ale divím se, že to jinak nikoho nezarazilo :)
Telemachus Rhade - 24. duben 2019 22:13sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek:
takový řeši mi sedí do akčních filmů

Ehm, a tohle není ten případ? Efekty jak z Beyondu, akční až na půdu, ergo akční film.
Mvek - 24. duben 2019 22:10sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: Mazané!
S.S.Enterprise - 24. duben 2019 21:12sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
jinak ty dialogy jsou fakt Hrůza, např. když Georgeou řekne Leelandovi jako první a větu, když se objeví na obrazovce, že ho nikdo nemá rád, jako nevim, takový řeši mi sedí do akčních filmů s policajty a gangstery, ale do ST nějak ne...
S.S.Enterprise - 24. duben 2019 21:11sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mvek:
Torpéda v této době tedy moc účinek nemají
.. ano, to mě taky šokovalo, ale vubec sem to nepobral, asi jak jsem namahal mozek při sledovani anglickeho zneni, tak sem na to pak zapomnel...

pritom technologicky vzato by měly být fotonová torpéda nejůčinější právě v ranné fázi jejich užívání, protože jsou založena na neřízeném sloučení hmoty a antihmoty a teprve budoucí zdokonalené štíty by si s nimi měly poradit lépe... (obdobné platí v celé historii vojenství, že vývoj pasivního obranného prostředku je teprve reakcí na nějakou novou silnou zbraň)

Mirak - 24. duben 2019 21:08sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek: Musíš číst celej příspěvek, nějak mi asi vypadl spoiler tag :)
Mvek - 24. duben 2019 20:53sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Budu reagovat hlavně na S.S.Enterprise 305481, ale i obecně. Také mě napadlo, že ty akční scény stále ST neumí. Sice vypadají hezky akčně, ale nesmí se nad nimi sebevíce myslet.

Příběhově to nějak neumím hodnotit. Hlavně pořád nechápu, proč mluví od začátku o 7 signálech, ale přitom čekají na jejich objevení. Ale jsem líný se podívat na pilot řady. Jinak fajn, určitě bych radši viděl Pikeovy příběhy. A ano, pokusili se uklidit, co se dalo. I když nevím, proč houbičkový pohon zahrnuli do té sbírky věcí, které se musí utajit. Navíc nepředpokládám, že o něm nebylo mnoho záznamů a experimentů ještě někde jinde. Ostatně Discovery byla původně jedna ze dvou lodí s tímto pohonem.
Takže celkové hodnocení by asi bylo: zaplaťpánbůh, že většinu věcí uzavřeli a uklidili. I když se tu pořád najdou méně okaté problémy.

Nejprve bych pohaněl nesmysly, jako Michael, která pomalu znovu brečí a zdržuje, když jim jde o každou sekundu, místo aby vlezla do obleku.
Pak bych se přidal na stranu S.S. Enterprise, že se tam paluba nijak netřásla.
Dále mě fascinuje, že nápad útočit na Lelandovu loď dostali až v průběhu bitvy... To snad mělo být to první, co měli zkusit.
Torpéda v této době tedy moc účinek nemají, když stačí zavřít nějaké super přepážky a vše za nima je v pohodě (mám na mysli hlavně Pika, který za nimi stojí a kouká na smrt admirálky). WTF? Jako, že by pomohly ochránit základní systémy lodi, to budiž. Ale tohle bylo strašně pitomé. A to nemohli zavřít přepážku o kus dál, a přijít o větší kus talíře? Aspoň jako plán D.

Pozitiva jsou drobnosti, jako paprskové phasery Enterprise, nebo už i předtím velká paleta sedících zvuků. I když musím podotknout, že se tam taky ozývá jeden z můstku Ent-D a ten signál lodního interkomu je tam skoro na každém začátku scény na můstku (na Disco), ale to jsem už psal.
Pozitivem je samozřejmě celkem závěr.
Mvek - 24. duben 2019 20:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Mirak: V čem to finále bylo úžasné? Asi nějak Disco neumím vnímat. A tak nějak i po tvém hodnocení TNG bych to nečekal.
S.S.Enterprise - 24. duben 2019 19:17sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mvek:
NO ok, mají problém i v TNG, na objem i hmotnost hmoty si myslím, že je to srovnatelné s velrybami a vodou okolo nich v ST4

ENT ... pokud se nepletu, tak tam bylo nataženo jen jedno lano a po něm šplhal jen jeden člověk, určitá paralela v to ale je, to je fakt
Mvek - 24. duben 2019 19:01sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise: V Discovery by mě ten masový transport nepřekvapil, jinak přece jen to bude asi na počítač moc najednou. I v TNG mají problém transportovat hodně lidí nebo věcí najednou. Ale právě, už v TMP a dál mají lodě ty průlezy, kam třeba přiletí ten pidiraketoplán v TMP s Kirkem a Scottym, takže těmi by se mohli spojovat.

Toto mi připomnělo ENT a výlet mezi dvěma loděmi letícími ve warpu...
S.S.Enterprise - 24. duben 2019 12:06sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mvek: no je to kravina celkově, normálně se měli transportovat paprskem např. z hangáru do hangáru. Toto bylo sice efektní a novátorské, ale do ST to vůbec nepatří. Je totiž nesmyl očekávat, že by všechny lodě UFP měly vchody z boku trubu na stejných pozicích a ve stejných rozestupech od sebe tak, aby je bylo možné propojit takovými tunely. O chybějícím prostoru pro generátory umělé gravitace se snad ani nemá cenu zmiňovat...
Mvek - 23. duben 2019 21:16sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Asi u toho často "spím", takže mi pořád uniká, jak to, že mluví vždy o tom, že x z y signálů je někam dovedlo... To se objevily na začátku, a pak za nimi letí jen, když se objeví znovu? Nebo co jim brání letět na všechna ta místa rovnou a nečekat...?
Mvek - 23. duben 2019 21:15sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
2x13 - V DSC jsem tedy čekal lepší provedení evakuace lodi než těmi můstky, které se snad ani do toho krku nemohly vejít, a jsou děsně citlivé na jakýkoliv problém... Co takhle radši soulodit talíři? Nebo talíř na sekundární trup? Nebo co soulodit sekundár na sekundár, ale v 90stupňovém tvaru (jasně, to by nešlo za letu někam, ale s tímhle můstkem asi moc uhánět stejně nemůžou, nebo je to rychlá defenestrace posádky).
Jasně, že je to drobnost, ale ani to nevypadalo moc efektně a cool... Natož efektivně.


Jinak nemám problém s melodramatickými scénami a ledacos mě dokáže dojmout, ale proč to v DSC vidím nějak často, a nikdy to na mě nepůsobí...? Možná proto, že jak jsme říkali v první řadě, hned vystříleli vše možné, tak už nic moc nepřekvapí, nešokuje a nedojme... Možná proto, že ty postavy mi nejsou sympatické...
Telemachus Rhade - 23. duben 2019 10:18sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Odkazy na kánon v 5. až 8. epizodě 2. řady Discovery
S.S.Enterprise - 20. duben 2019 20:52sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise

2x14

anketa

První půlka jízda, i když tisíce *drone ship* do technologického období TOS opět prostě nepatří, pak opět předvedli pár nudných dialogů a *skoky rudého anděla*, což nepůsobilo překvapivě, protože bylo už jen otázkou času, kdy to uvidíme. Na úplný závěr jsem koukal s otevřenou pusou, i když opět některé věci jako (*"útěk" Discovery do budoucnosti* byly už naplánované a *utajení existence té lodě a posádky neoriginální*, protože se o tom už také spekulovalo vzhledem k nápravě kontinuity. Na celém finále tak bylo nejzajímavější, že už vůbec neukázali, *kde se Discovery ocitla a naopak se ve velkém hojně věnovali dějové dohře v "přítomnosti", což opravdu působilo tak, že v další řadě opět a hlavně uvidíme Ent a Pikea*. Vizuál byl celkově opět super i když zjevně kopíroval JJ treky (vč. mračna *dronů* nebo ztvárnění *porouchané umělé gravitace*). Srandovní bylo, že zatímco na můstku Discovery byly zjevně viditelné *otřesy způsobené bitvou*, ve stejnou dobu v hangáru stejné lodě je nebylo prakticky vůbec vidno. Další věci, nad kterými jsem se pozastavil, že snad veškerý personál ošetřovny byl v této epizodě složen z černošek a nebo to, že lodě UFP byly schopné jedním tlačítkem odeslat *taktickou analýzu bitvy Klingonům*, zvláštní :) Georgou, která se *ocitla na konci i s celou Discovery v 33. století*, ale i to, že podle ShortTreku má být Discovery *v budoucnosti dlouhou dobu opuštěná* nebo to, že se v epizodě nevysvětlily všechny *skoky rudého anděla , jako třeba ten , kdy přenesl lidi z minulosti na jinou planetu* dává tušit, že v další řadě DSC uvídíme sérii *časoprostorových skoků*. Překvapilo mě Kurtzmanovo vyjádření, tuším někde na trekmoive.com, že *Control je po této epizodě definitivně zničena*, což je podle mě škoda a hlavně technologická hloupost, protože takto *vyspělá AI by se jistě zálohovala všude, kde by to bylo jen možné*.
Vzhledem k tomu, že *podle ENT 1x26 a 2x01 jsou města a infrastruktura Země v 31 století zničeny, očekávám, že 3.s. DSC ukáže pro 33. století drsnou distopii.*
Lt.Shark - 20. duben 2019 09:33sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
*Ale co z toho vyplývá pro seriál s Georgou a její 31 Section ship?... že ten seriál bude bez Georgou?*

Nejnovější   Novější 767 - 786 / 2972Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o