Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Discovery

Spravuje: S.S.Enterprise
Počet příspěvků: 3003


PREMIÉRA 5. SEZÓNY: 4.4.2024

Kontinuum.cz: Základní info o všech epizodách v češtině.

České titulky: http://titulky.trekdnes.cz/dis.htm

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 2159 - 2178 / 3003Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 27. září 2017 01:30sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
No výborně, nemusím to sepisovat, bylo to sepsáno za mě.

Star Trek: Discovery - Objevení nudy
S.S.Enterprise - 26. září 2017 21:32sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Udělat první dva díly jako prequel je myslím dobrej nápad a celkově tam mají hodně dobrých filmařských nápadů, jen ten pocit prostě není dobrej.. na druhou stranu dnešní mládež, má už zcela jiné požadavky a i dle aktuálního hodnocení 7,3/10 na IMDB se nezdá, že by to byl špatný počit - bráno objektivně.
S.S.Enterprise - 26. září 2017 21:29sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Ad Burnham lesba)

Měl jsem jen pocit, že její vztah ke kapitánce možná mohl být i intimní a že se to ale dozvíme ve flashbacích někdy později... Mám pocit, že jsem v jednu chvíli, když stály proti sobě viděl u jedné z nich slzy v očích.
S.S.Enterprise - 26. září 2017 21:27sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Za mě (SPOILERY):

+
Krásné efekty, grafika, uniformy, krásná je i ta pohřební loď klingonů
Obě první epizody jsem neprospal, dokázaly mě udržet vzhůru a v pozornosti.

-
Klingoni nevypadjí jako Klingoni (což se týká všech rodů a to je prostě špatně, tvůrce jejich podoby někde řekl, že vlasy možná budou mít později, divný), jejich lodě taky ne a to je opravdu naprd... z Klingonů má jít taková ta hrůza z neznáma jako např. hned v úvodní scéně TMP... Kudrlinky na vesmírných lodích jsou nesmysl, mají sloužit svému účelu a ne být vyšperkované... rakve na povrchu lodi sou sice originální ale pitomej nápad.

S tou novou hvězdou to bylo celý nesmyslný, však jste to tu už zmiňovali, ale ke Star Trek u vlastně ignorace rychlosti světla už patří minimálně od ST Generations.

Soud byl celkově odfláknutej, dokonce mám pocit, že ty admirály hráli herci, jejich věk admirálskému moc neodpovídá.

Bohužel z toho DSC nemám pocit jako, že by to byl ST, ale jen jako průměrné sci-fi, jeho další děj zatím hrozí tím, že bude připomínat ST Renegades :(
Telemachus Rhade - 26. září 2017 19:42sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Seven: Přesně!
Mirak - 26. září 2017 17:57sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
No, zrovna ti dva nemají moc co ohrnovat nos :)
Seven - 26. září 2017 17:44sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Pozemstan - 26. září 2017 17:35sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Pozemstan: *nevyučoval na akademii...
Pozemstan - 26. září 2017 14:55sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
BorgDog: "až TEĎ po tom všem ji napadlo se zeptat, jak to vlastně Vulkánci udělali???"

Myslel jsem, že střetnutí, o kterém mluvila se Sarekem, nesouviselo s tím ve kterém klingoni zabili její rodiče, ale to jsem možná pochopil špatně.

Ale, jak jsem psal, hlavní chybou podle mě je, že tento postup při setkání s klingony, byť pro Federaci nezvyklý, už dávno nebyl znám celé Hvězdné flotile, neznala ho kapitánka, asi se nevyučoval akademii, nebyl v taktických příručkách apod.
BorgDog - 26. září 2017 14:46sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Yakuzza:
ale v té klingonštině mluvili opravdu jak idioti.

Podtrhovalo to tu asociaci na "tupé zlé orky" co tu psal Mick. Přesně. Jako bych sledoval partu Pakledů a ne Klingonů.
Pozemstan - 26. září 2017 14:44sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Upozorňuji, že v tomto příspěvku jsem už nezakryl SPOILERY... -)

BorgDog 290097:

Jednání podle rady zkušeného vulkánce, lze říci, i předního experta Federace na mezihvězdné vztahy a diplomacii, bych samo o sobě neoznačil za hysterické, způsob provedení částečně ano.

Pokud jde o již spuštěný "maják", z pohledu Hvězdné flotily se útok skutečně již mohl jevit jako zbytečný, ale následně se ukázalo, že ony klingonské "posily" rozhodně zprvu nebyly tak jednotné a ochotné společně bojovat. V případě přestřelky (a následného příletu posil obou stran) by třeba (asi spíše jiný, ne tak fanatický) klingonský velitel začal Federaci respektovat a skutečně mohlo dojít až k jednání o míru. I když to je spekulace, částečně založená na oné vulkánské "zkušenosti", poněkud v rozporu s dosavadním ST a hlavně slovy a záměry zdejšího klingonského vůdce, který chtěl válku a strašil jak federačním mírem, tak roztahováním...

To ale Michael tušit nemohla, byť jako relativně zkušená důstojnice Hvězdné flotily měla i tuto možnost zvážit. Tady v podstatě naznačují, že právě tato loď, jako možná poslední z rozdrobené klingonské flotily, pluje s cílem bojovat...
Yakuzza - 26. září 2017 14:36sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
BorgDog: Njn, mainstream si ale tyhle otázky nepokládá... :) a :( jak by řekl AVip.
Yakuzza - 26. září 2017 14:35sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Pozemstan:
Jméno onoho klingonského vůdce T'Kuvmy zní skoro jako název nějaké pozdější klingonské lodi.
Mně to tedy okamžitě evokovoalo USS T'Kumbra. T s apostrofem byla vždy spíše vulkánská záležitost, ač u Klingonů se tuším hlavně v TNG párkrát taky objevila.

Dojem z klingonů trochu poškozuje *i jejich pomalá, tupě působící komunikace v "rodném" jazyce.*
Jop. Oceňuji, že zde bylo rozlišeno, kdy mluví klingonsky a kdy anglicky, ale v té klingonštině mluvili opravdu jak idioti. Srovnejme to třeba s klingonštinou v TOS filmech, kde to působilo zcela přirozeně.
BorgDog - 26. září 2017 14:31sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Yakuzza:
jak vytáhla ze Sareka Vulkánskou strategii vůči Klingonům.

To je sice pěkné, ale máme věřit tomu, že to ji napadlo až TEĎ? Po tom, co ji Klingoni zabili rodinu, a co mezi Vulkánci vyrůstala - až TEĎ po tom všem ji napadlo se zeptat, jak to vlastně Vulkánci udělali???
Yakuzza - 26. září 2017 14:18sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
BorgDog: Však neříkám že nesouhlasím, chovala se dost šíleně. Byl tam ale za mě jeden zajímavý prvek, a sice jak vytáhla ze Sareka Vulkánskou strategii vůči Klingonům. Ve výsledku to není nic extra, prvním výstřelem toho zas tolik nedokáží, ale alespoň holt náznak něčeho ne úplně přímočarého.
Yakuzza - 26. září 2017 14:16sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Telemachus Rhade:
Úvod 1. řady | TVZone

Notyvole...

posádka lodi Shenzhou (název odkazuje na čínský vesmírný program, v překladu ale může znamenat i "božské plavidlo", obojí je cool)...
Cool!

... dostane do mexického stando-offu přesně s těmi nebezpečně připravenými Klingony, které jsme viděli v úvodu. A pak se začnou dít věci.
Co že to je mexický stando-off? A kdy že se tam začaly dít nějaké věci? :)

Samozřejmě nemůžu mluvit za fanoušky původních nekonečných seriálů - neviděl jsem je, až na pár epizod, které si ale volím raději nepamatovat.
Tohle už bez komentáře...

Mimo to si novinka Bryana Fullera (znovu opakuji, fakt zasloužilý člověk) a Alexe Kurtzmana (to je zase pro změnu nijak zasloužilý člověk) drží jak vysokou technickou laťku (efekty jsou skromné, ale sympaticky designované), tak i perfektní styl, viz. nádherné přelety kamer, které tomu propůjčil strejda J. J.
A toto taky.

Asi už jsem holt starej.
BorgDog - 26. září 2017 14:07sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Yakuzza: Jenže i kdyby toto byla pravda, ta postava je zajímavá... čím vlastně? Vůbec ničím. V té epizodě se chová naprosto psychoticky, a jak tu někdo podotkl, kdyby kapitánka tu spoušť zmáčkla, nikdo by se nedivil. Kirkovy vzpoury byly aspoň promyšlené, toto je... hysterák. Navíc momentě, kdy je aktivovaný maják, je už POZDĚ. Je úplně fuk, jestli USS Shenzhou začne střílet či nikoliv, jediný výsledek by byl, že nejspíš bude zničený. Pokud chtěli "vnitřní konflikt" nebo dilema podobného druhu, tak nad tím měli, do hajzlu, PŘEMÝŠLET!
Pozemstan - 26. září 2017 14:06sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Přece jen jsem se alespoň k prvním dílům trochu rozepsal...

Registroval jsem se na Netflix, který lze vyzkoušet na měsíc zdarma, byť je nutno zadat platební metodu, kterou použijí, pokud se uživatel neodhlásí před koncem lhůty, na který prý upozorní předem... Anglické titulky skutečně popisují i zvuky pro neslyšící.

Mám z Discovery smíšené pocity, ale zatím rozhodně ne zcela negativní, jakkoli to mnohé opět zbytečně mění. První důstojnice mi je docela sympatická, ale její chování samozřejmě přinejmenším ve chvíli*, kdy jednala přímo proti vůli kapitánky, kterou omráčila, *překročilo všechny meze, jakkoli může být trochu podobné *Spockovu v ST II, kde ale neuposlechl a "napadl" šéflékaře, přičemž pro záchranu ostatních obětoval nejen kariéru (nemohl tušit, že jeho katra dostane nové tělo)*...

Myslel jsem, že *vulkánský nervový stisk nemohli provádět lidé ani s vulkánskou katrou v mozku, jak vidíme v ST III u McCoye, i když snad nebyly potřeba telepatické schopnosti, ale spíše síla, když jej uměl Dat. Ale, jak koukám na Memory Alpha, zapomněl jsem na Picarda*, takže to bude v pořádku.

Změna vzhledu klingonů a jejich lodí je podle mě zbytečná, byť v ST ne první. V TOS je naznačeno, že *klingoni získali maskovací zařízení od romulanů výměnou za jejich lodě*, o čemž bych tady pochyboval, ale třeba to ještě později vysvětlí. Nápad s *pohřbíváním klingonů na vnější stěny lodi je zajímavý a asi vysvětluje podivný "roztřepený" povrch*, ale je to něco dosud nevídaného, byť *sběr těl může odpovídat požadavku doprovodit duši každého válečníka do Stovokor. Jenže k odchodu duše snad dochází už v okamžiku smrti, kdy klingoni řvali v TNG+, takže sběr prázdných schránek a dodatečný rituál má už jen symbolický význam a může znamenat taktickou slabost. Nebylo by rychlejší, pokud senzory té doby alespoň u Federace zachytí jen živé, klingonům dát něco do "brnění", a transportovat je místo tažení vlečným paprskem? Ale možná se z náboženských důvodů obávají, že by se nepřenesla duše (která už by tam stejně být neměla). Ale zdá se, že tyto postupy používá jen ona loď jednoho rodu, takže může jít o výjimečné náboženské fanatiky.

Jméno onoho klingonského vůdce T'Kuvmy zní skoro jako název nějaké pozdější klingonské lodi. Škoda, že to asi ještě nezaznělo.
*

Nejprve jsem myslel, že *bude záminkou k vyvolání války s klingony prostý fakt, že Hvězdná flotila "přichází v míru", což je pro válečnický druh něco nepředstavitelného. Ukazovalo by to nebezpečí kulturních rozdílů a bylo by to trochu podobné fatálnímu omylu lidí při prvním kontaktu s minbary v Babylonu 5, byť tam snad žádná ze stran původně nechtěla boj... Už dříve byli lidé v ST klingony považováni za slabochy. Nakonec se bohužel ukáže, že klingonský vůdce využívá Federaci naopak jako klasický strašák, že s mírem lže, dobude jejich území, zničí jejich způsob života standardizací atd. Obavy z expanzivní Federace se objevují vedle TOS i třeba u klingonského velvyslance v ST IV, takže to do světa ST zapadá, ale byl jsem trochu zklamán. "Křižová výprava" klingonů proti nestoudným odpůrcům války by byla zajímavější. -) Navíc klingonský slovník a heslo "Remain Klingon" až příliš okatě připomíná Brexit*, odpor k "sjednocující EU potlačující národní identity". A to později zazní z úst federační kapitánky i "trump", byť ve významu trumfu... -)

Federaci ale netvoří jen lidé a vulkánci, svým způsobem pacifisté. Jsou zde zmíněni i *andoriané, kteří ale z nějakého důvodu těmto klingonům vadí také. Podivná je i poznámka kapitánky, že jsou pro blízkou andorijskou kolonii jedinou obranou. I když samozřejmě ani andorijská (civilní) kolonie asi nebude disponovat velkou výzbrojí proti hvězdným lodím.*

Odlišný vzhled klingonů včetně lodí a uniforem oproti TOS i částečně filmům/TNG+ *může souviset s odlišnostmi jednotlivých rodů v tomto období. Vidíme, že každý má trochu jiné čelo, barvu, odlišné uniformy. Pokud později došlo ke sjednocení a třeba opětovným genetickým manipulacím, mohlo by to snad s přimhouřením obou očí změny trochu vysvětlovat. Kontrast takových pozlacených "paláců" třeba s dravcem z filmů je ale velmi do očí bijící...

Mezi představiteli jednotlivých domů je vidět snad i žena, která ale už vůbec nepřipomíná dosud známé klingonky. Zavěšení šperků přes tvář mi připomnělo spíše ferengy... -) Ale ta rozmanitost je svým způsobem zajímavá. Docela oceňuji i přítomnost "bílého" klingona. Na druhou stranu zdejším klingonům přes všechny změny zůstaly lidské oči, takže je stále vidět, že jde o masky, přičemž ty z TNG+ byly snad někdy i přesvědčivější. Ale to je můj subjektivní pocit
*

Dojem z klingonů trochu poškozuje *i jejich pomalá, tupě působící komunikace v "rodném" jazyce.*

Na to, že má jít o "quality TV", výprava zatím skutečně až tak moc neoslňuje, byť *interiér klingonské lodi byl okázalý, možná ale spolu s "brněním" až kýčovitý a poušť také působila autenticky.*

Také efekty *v bitvě nebyly moc působivé. Zmizelo kouzlo phaserů z TNG+, ale dokonce i pozdějších pulzů včetně filmů Abramse. Tady to místy vypadá na pouhé laserové záblesky, ovšem slabší než v SW, takže se někdy až nechce věřit jejich ničivé síle.*

Použití *hologramů ke komunikaci je sice působivé, ale tradičně patří spíše do světa SW. Z hlediska dosavadních dějin ST je to technologie, která by se hodila spíše na lodě z 25. století. Ke konci 24. století s tím Shinzon udivoval Picarda. Snad ani v Abramsově ST se hologramy nevyužívaly tak často. Zvláště v boji by asi stačil jen klasický 2D obraz.*

Naopak *flashbacková scéna z doby před 7 lety se starým modelem transportétu do vývoje federační tehniky myslím celkem zapadá.*

Pokud jde o rychlost světla,* při sledování jsem asi vypnul mozek, takže mě to moc nevyrušilo. Také jsem to ale chápal tak, že Sarek zmiňuje novou hvězdu v souvislosti s klingonskou "pochodní". Použití pro komunikaci by šlo vysvětlit jedině tak, že klingoni světlo, podobně jako Federace rádiové (?) vlny, nějak urychlují nebo posílají subprostorem. Tedy, jestli si matně vzpomínám, v Kleci se chovaly podivně i klasické rádiové vlny s rychlostí c.*

Vizuální pozorování *"hvězdy" to ale nevysvětluje. I když lodě Hvězdné flotily zjevně jsou, a vlastně i musí být, schopny s pomocí senzorů sledovat okolní dění na světelné roky daleko v reálném čase, jak jsme v ST viděli mnohokrát (v ST VI, kde tomu ale také předcházela zřejmě nadsvětelně se šířící vlna, jsme z dálkových senzorů viděli i jisté detaily klingonského měsíce po explozi).

Hvězdná kartografie UFP by tak podle mě měla být schopna zachytit různé významné změny rozhodně rychleji, než se objeví na nočních oblohách členských planet. Otázkou je, zda by takový "záblesk", pohyb částic bez odpovídající hmoty, identifikovala jako vznik hvězdy, i když se mohlo jednat o novu, vzplanutí jedné složky stávající dvojhvězdy vlivem přesunu hmoty mezi nimi. Ano, název epizody s "dvojhvězdami" je zjevně špatně.
*

Pokud jde o astronomii, mile mě překvapilo *použití refraktorového dalekohledu podobného tomu, jaký mám doma. Pokud ale na obrazovku přicházejí jen údaje ze senzorů, nikoli optická data (měla by být možnost využívat obojí, s integrovanými optickými dalekohledy), jak je možné, že "propouští" tak intenzivní záření? Je fakt, že to, že si na můstku před zářením z obrazovky zakrývali oči, nebylo v ST poprvé.*

Čeho jsem si ale, pokud jde o rychlosti, všiml, bylo, že warp zřejmě přece jen chápou jako ne okamžitý přesun. Když zaznělo, že *byla opožděná Europa po příletu posil vzdálena ještě 800 AU, tedy přibližně 107 světelných hodin, zdálo se mi to hodně blízko. Ale, odpovídá-li podle MA třeba Warp 5 v ENT asi 200 c a i maximální rychlost Voyageru byla nějakých 1000 c, mohla se Europa objevit i za půl hodiny. I Voyageru by to trvalo přes 6 minut...* V otázce rychlosti warpu tedy (i tak rozporuplný) kánon docela ctili. -) Sporná je ovšem výchozí vzdálenost *přivolaných lodí na obou stranách konfliktu, i když na ně zřejmě čekali mnoho hodin.*

Jestli to dobře chápu, v úvodní scéně *na pouštní planetě, kde důstojnice zprovoznily jakousi studnu, jednaly, byť v utajení, přinejmenším na hraně Základní směrnice.*

Závěrečný *soud se mi také zdál děsivý, byť částečně očekávatelný. Ano, skutečně to připomínalo Šedý koncil z B5. Drakonické tresty v UFP pro důstojníky Hvězdné flotily jsou ovšem zřejmě v souladu s tímto obdobím. Vzpomeňme na hrozbu trestu smrti z epizody TOS Menagerie (Zvěřinec) za návštěvu planety z Klece. Ještě ve VOY vidíme pracovní kolonie apod., tedy něco, co asi UFP převzala částečně z praxe USA, částečně ale možná i Ruska a Číny... -)( Problém vidím hlavně v tom, že tady obviněná ani neměla (zřejmě, pokud nebyl mimo záběr) obhájce a moc prostoru k vlastní obhajobě, i když asi vzhledem k okolnostem smířeně přijala trest i za smrt kapitánky, zdánlivě s vulkánským stoickým klidem. Ano, skutečně selhala a k přítelkyni se nezachovala čestně. Navíc potom z klingona skutečně udělala mučedníka, i když bývala mohla phaser nastavit na omráčení.

Samozřejmě se hned nabízí možnost, že bude později v její prospěch intervenovat Sarek, což (protekce) by ale také z hlediska federační, ani vulkánské etiky nepůsobilo nejlépe. Nabízela by se ale pro Michael polehčující okolnost - vedle rodinné historie i vliv ozáření a následné léčby.
*

Selhání ale vidím hlavně na straně *kapitánky a vůbec Hvězdné flotily resp. jejího výcviku a také Vulkánu. Pokud vulkánci znali postup, jak s klingony jednat, měli o něm Hvězdnou flotilu dávno oficiálně informovat. A navíc, i když útok jako první, jak kapitánka správně namítala, nepatří k postupům Hvězdné flotily, v případě tohoto výjimečného druhu měli být rozhodně už na akademii minimálně budoucí velící důstojníci o této možnosti informováni.*

Na závěr, při vší úctě k sexuálním menšinám, snad mohu i bez tlačítka spoiler vzhledem k některým spekulacím prozradit, že jsem v prvních dvou epizodách nezaznamenal žádné náznaky lesbického chování, byť nepochybuji o to, že příznivci a příznivkyně slashe si najdou dost materiálu. -)

Necítil jsem z toho úplně typický ST a u mnoha věcí jsem kroutil hlavou, ale myslím, že Discovery má dobrý (i startrekovský) potenciál do budoucna a sledovat jej budu, alespoň zatím... -)
Telemachus Rhade - 26. září 2017 13:43sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mainstreamové mase se to přirozeně líbí.

Úvod 1. řady | TVZone
Yakuzza - 26. září 2017 13:17sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
S tím dějem a nudností - podle mě jde o to, že narozdíl od ostatních Trek seriálů, které vyprávějí příběhy z cest nějaké lodi (resp. stanice), zde toto není to hlavní a vypráví se zde příběh oné první důstojnice Michael, která má být jakože hlavní postava.

Pointa je v tom, že si máme nejspíš všímat vnitřní/vnější/whatever rozpolcenosti Michaela a to ostatní máme vnímat jako omáčku. Neříkám, že to je dobře nebo že se mi to líbí, je to jen domněnka. (Pravda, nevysvětluje to nekonečné nudné debaty hnusných Klingonů.)

Nejnovější   Novější 2159 - 2178 / 3003Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o