Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Picard

Spravuje: Seven
Počet příspěvků: 761

Příští díly:
pravděpodobně 2021

Trailer

Trailer na druhou řadu.

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 382 - 401 / 761Starší   Nejstarší

kapitan Pike - 19. červen 2020 14:35sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mně z principu přijde, že tam problém s kontinuitou ani být nemůže, protože Picard se odehrává dále v budoucnu, než cokoli, co bylo zatím natočeno. Tj. v tom dvacetiletém období se mohlo stát prakticky cokoli, co změnilo vývoj universa. A do minulosti seriál zabrušuje jen minimálně.

Ono se stačí podívat na současnost a změny v realitě způsobené COVIDem. A ty se udály během pár měsíců.
Telemachus Rhade - 19. červen 2020 14:12sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise: Ať se snažím sebevíc, kontradikci v ton nevidím, čili mi to asi budeš muset nějak osvětlit...
S.S.Enterprise - 19. červen 2020 13:53sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Eodeon:

příklad diskontinuity:
Romulans Had No Problem with A.I in Voyager / TNG Unlike in Star Trek Picard
Eodeon - 18. červen 2020 17:17sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
SSE: To ale přeci vůbec není jednoduchá otázka. Hodně záleží, co míníš tou kontinuitou. Co se děje a fikčního světa týče, místy to hapruje, ale víceméně ta kontinuita zachována je. Rozhodně víc než v případě Voyageru, Enterprise nebo samozřejmě Discovery oproti jejich předchůdcům. Předpokládám, že tak jsi to myslel.

Ale mohl bych si tu otázku vykládat různě, třeba i tak, jak se o tom zmiňuji v článku, že co se kontinuity v oblasti narace a stylu týče, tak tam je samozřejmě diametrální rozdíl. A pak občas některé ohlasy nadávají na to, že se změnily postavy, čili pokud jde o kontinuitu ve vývoji postav, ta samozřejmě porušena byla, to je zákonitost, když je tady dvacetiletá mezera. Lidé se mění, neustále. Ty se za dvacet let také změníš k nepoznání. Picard je tady zkrátka dávno za zenitem a my ho známe z nejlepších let jeho života, a to některé z nás frustruje. Je jasné, že Picard se v něčem změnil, v něčem je stále svůj, to už bychom se museli bavit pak konkrétněji. A co se Sedmé týče, tam je změna také veliká, aniž bych zabíhal do detailů, napíšu rovnou, že z jejího vývoje jsem nadšený a to dodávám, že byla jednou z mých zdaleka nejoblíbenějších postav Trek už předtím. Takže jednoduchá odpověď: Tam, kde kontinuita porušena nebyla, není co vytýkat, a tam, kde porušena byla, je změna pozitivní. Tedy za mě.
Damar - 18. červen 2020 14:51sipka
ZAMĚŘIT
Damar
S.S.Enterprise: Nič v zlom, ale tvoj príspevok by som presmeroval do lingvistického okienka:)
S.S.Enterprise - 18. červen 2020 11:36sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Eodeon: Stačí se vrátit k tématu, vydíš v Picardovi porušení kontinuity vůči TNG+, nebo ne? Jednoduchá otázka.
Eodeon - 18. červen 2020 11:22sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
Jestli nás pošle jen do jiného klubu, tak to bude taky úspěch :)
Telemachus Rhade - 18. červen 2020 10:37sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Macek:
osobně se divím, že nás Seven už dávno neposlala do jiného klubu

Kde jinde si zafilozofovat, než u Pikyho na vinici ;)
Macek - 18. červen 2020 10:24sipka
ZAMĚŘIT
Macek
Eodeon: Souhlas, považuj to za úspěch. Za ta léta jsem se stal dost rezistentní vůči touze se vyjadřovat :) Ono když se léta sleduješ lidi ve fandomu, kteří si léčí své bolístky na ostatních a snaží se být úspěšní alespoň nekde, tak tě to nějak přejde.

Nemyslím si, že je úpotřeba to nějak řešit. Nepotřebuji si dělat z hloupých a sebestředných lidí známé a kamarády:) Proč do toho investovat čas, to je jako pustit se do diskuze s voličem SPD.

Tímto děkuji Telemu za sdílení linku na daný článek, který tu rozproudil diskuzi úplně na jiné téma a osobně se divím, že nás Seven už dávno neposlala do jiného klubu:)
Eodeon - 18. červen 2020 09:02sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
Macek: Jako jo, ale nemusí to tak být. Podle mě by zkrátka stačilo, kdyby se mezi fanoušky víc vedl dialog. Přijde mi, že lidi spíš mluví jeden o druhém za jeho zády, než s ním a v tom to vězí. Umím si představit, jak strašně naivně to teď musí znít, ale mám to podpořené lety zkušeností, že po naprosté většině konfliktů, když byla vůle v dialogu pokračovat, se prostě podařilo se nějak smířit, občas dokonce spřátelit. Je to v posledku celé o komunikaci.

Takže Telemachus má možná do určité míry pravdu, že tu a tam se z mé strany naskytne samoúčelná provokace, ale beru to tak, že to není provokace ke konfliktu, ale provokace k diskuzi. A prostě já mám background v prostředí, kde platilo, že diskuze sama o sobě je hodnota, bez ohledu na to, že je třeba bezcílná. Takže v tomhle s tebou nesouhlasím. V téhle věci imho platí, že nezáleží na cíli ale na cestě. Alespoň tedy já mám vždy ze všech debat pocit, že si něco užitečného odnáším, bez ohledu na to, že ten dialog nemá žádný formální závěr, na kterém by se obě strany dohodly, ale že to třeba jen vyšumí do ztracena.

Takže pokud má Telemachus pravdu, že třeba ty se v komunitě projevuješ vzácně, ale můj článek ti stál za reakci, i když kritickou a bohužel trochu otrávenou, tak já to vnímám jako svého druhu úspěch. :P Když to někomu stojí za reakci, když ho to donutí nějak se k tomu postavit a nějak se vůči tomu vymezit, pak to plní svůj účel a oběma stranám to něco dává. Daleko víc jsem si vždy vyčítal, když jsem něco napsal, a soudě z reakcí vůči tomu byli všichni lhostejní.
Macek - 18. červen 2020 08:33sipka
ZAMĚŘIT
Macek
Eodeon: Se špatnou reputací si nelam hlavu. V komunitě trekkies jí mají všíchni a vždy tu bude několik táborů, které se budou nenávidět, podrážet, vrážet kudly do zad.

Sám jsem historicky za kokota u valné většiny lidí a upřímně je mi to fuk :)

P.S.: Tvoje reakce mě zase skoro zabila. Asi vidím tok tvých myšlenek a chápu ho, ale ... :)
Eodeon - 16. červen 2020 22:23sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
Díky všem za reakce. Včetně těch negativních. Obzvlášť tedy Mackovi, že si dal tolik práce se svou zpětnou vazbou.

Chvíli jsem zvažoval používat na Knihách spíš civilní jméno, aby nikoho neodrazovala moje stará přezdívka, respektive tedy špatná reputace daná hříchy mládí, a asi jsem to měl udělat, jak vidím. Zjevně jsem ty články zbytečně shodil předem, ale na to je teď pozdě.

Samozřejmě je v nejlepším pořádku, pokud to někomu přijde moc dlouhé a nudné, a proto to nečte, ať už ten poslední nebo kterýkoliv jiný článek. Nebo pokud někomu nesedí styl. Tohle nelze mít nikomu za zlé. To je stejné jako u knih nebo u filmu - pokud se mi z jakéhokoliv důvodu nelíbí autorův styl, nemá smysl se do toho nutit. Někoho to osloví, někoho to mine a tak je to se vším.

A samozřejmě beru i kritiku těch, kterým to připadá nezajímavé, protože to je také velmi individuální. Většinou to začíná spontánním zamyšlením a pokud mi výsledná myšlenka připadá dost zajímavá a hodná uchování, rychle jí ještě "za čerstva" hodím na papír, a protože nemám rád psaní do šuplíku, podělím se o ní i ostatními. Pokud těm už zajímavá nepřipadá, je to ok. Třeba je to i tím, že se mi to někdy nedaří tlumočit srozumitelně. Jsou to většinou taková příliš abstraktní, těžko uchopitelná témata, a často si při psaní připadám, jako když se vzbudím ze sna, snažím se ho honem rychle zapamatovat, protože mi přišel strašně zajímavý, ale s každým momentem bdělosti se mi ta představa čím dál víc vzdaluje. Tenhle pocit asi všichni známe. Snažívám se to kompenzovat výmluvností, abych věc co nejlépe vystihl. Takže vlastně ano, ti, kdo říkají, že ty články jsou velmi osobní a pocitové, mají úplnou pravdu.

A ano, považuji se za pasivního konzumenta, tedy převážně. Sice občas nějakou aktivitu vykážu, ale není to nic ve srovnání s tím, čím vším bych přispět ostatním mohl, mít vůli a čas. Občas si to vyčítám. Proto si o sobě nedovoluji mluvit jako o něčem víc než konzumentovi. Třeba se mi to povede jednoho dne dohnat :)

Jinak co se chápání pojmu nostalgie týče, nejsem ani tak ovlivněný zkoumáním etymologie a určitě ne španělskou písní (ale za odkaz bych byl rád) :), jako hlavně stejnojmenným filmem Andreje Tarkovského. Podle mě nikdo nezpracoval ten pocit a jeho význam tak věrně jako tehdy on. Ale v článku jsem to nezmiňoval, protože to už by mi připadalo jako příliš vzdálená souvislost.
Seven - 14. červen 2020 14:09sipka
ZAMĚŘIT
Seven
V jedné mé oblíbené španělské písni se zpívá, že nostalgie je jako tvrdá a návyková droga. Nicméně, já jsem se spíš nikdy nesetkala s tím, že by byla vnímána jako něco pozitivního.
Macek - 13. červen 2020 16:49sipka
ZAMĚŘIT
Macek
S.S.Enterprise: Nostalgie (z řec. nostos, stesk po domově, a algos, bolest) je původně chorobný stesk po domově, v současnosti obvykle stesk po něčem minulém, zašlém, ztraceném.

Toť wiki, nicméně právě bazírování nad původním významem slov a neakceptování aktuálního posunu mi pomáhá k vyhýbání se jeho článkům.

To bych mohl kdykoliv použít krásné označení kurvička a dostat přes hubu. Takže raději zamrdám myší a kliknu jinam.
S.S.Enterprise - 13. červen 2020 12:08sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
kapitan Pike:
Pokud vzpomínám na pozitivní věc, mám (opět) pozitivní pocit, pokud vzpomínám na věc negativní, mam opět pocit negativní. Jistě s postupem času se může vjem i změnit na neutrální nebo zcela překlopit, nicméně abych při vzpomínkách pociťoval negativitu a pojmenoval to nostalgií, to mi přijde jako nesmysl. Nostalgie je právě když vzpomínám a pocit mám kladný...

kapitan Pike - 13. červen 2020 11:31sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Ten článek jsem dočetl a imho je to Eodeona kvalitativní posun kupředu, hlavně co se týče tahu na branku, který některým jeho textům dříve chyběl (ale zdaleka jsem na Trekkies nečetl všechno). Jinak s tím jeho názorem ohledně nostalgie coby negativního pocitu vlastně ani moc nejde nesouhlasit, protože je to opravdu smutek po něčem, co se již nevrátí.
tuvok07 - 11. červen 2020 23:45sipka
ZAMĚŘIT
tuvok07
Ten jeho komentář ke komentáři je vskutku "politický".
Telemachus Rhade - 11. červen 2020 22:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tady se to rozjelo :) Ale nejenom tady. Mě to dneska dokonce po čase přineslo nové lidi. Čili on tu auru kontroverze používá skutečně automaticky a napůl nevědomky. Popravdě je prvním, od koho jsem kdy četl/slyšel, že nostalgie je negativní pocit. S tím se už dostáváme na pole filozofické kontroverze a v tom skutečně mezi trekkies asi nemá konkurenci :) Jestli je to dobře, nebo špatně, asi nemá smysl řešit, ale svoje publikum rozhodně má. Patrně by z něj byl zdatný politik ;)

Macek: Nejprve ti musím pogratulovat k příspěvku, to se hned tak nevidí ;) Ale klidně můžeš častěji, já se vůbec zlobit nebudu :) A soudě podle vůkolních souhlasů ostatní také ne.

Nicméně... "(osobní)" jsem do nadpisu přidal já, aby bylo na první pohled jasné, že jde o názor autora článku, nikoli reakce jako takové. Styl článku samotného je v tomto bodě taky kontroverzní - rovněž mi přijde, že oznamuje a provokuje k repetitivní diskuzi. Ale zase sám se v tomto avizovanou kontroverzí označuje za „dělníka bulváru“ :)

Tl;dr: Zajímavé ;)
tuvok07 - 11. červen 2020 13:07sipka
ZAMĚŘIT
tuvok07
Mno, neznám ho, ale už to, že píše, že je pasivní konzument a přitom to takhle rozebírá? To si dle mého názoru trochu protiřečí jen tímto :)
S.S.Enterprise - 11. červen 2020 12:45sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
tak jsem tam nějaký stručný komentář připsal :)

Nejnovější   Novější 382 - 401 / 761Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o