Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Picard

Spravuje: Seven
Počet příspěvků: 761

Příští díly:
pravděpodobně 2021

Trailer

Trailer na druhou řadu.

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 290 - 309 / 761Starší   Nejstarší

MickTheMage - 04. březen 2022 12:19sipka
ZAMĚŘIT
MickTheMage
Jo, velmi spokojny s prvym dielom druhej serie. A tak nejak mi napadla myslienka, ze by to mozno v blizkej buducnosti chcelo Star Trek: Stargazer serial :)
S.S.Enterprise - 04. březen 2022 10:22sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade:

souhlas, ke kritice tam je jen pár nevýznamných drobností

za mě 90%
Telemachus Rhade - 04. březen 2022 09:23sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Za mě nejlepší Trek od S4 ENT :)
Zip - 03. březen 2022 22:18sipka
ZAMĚŘIT
Zip
2x01 Ach jo. Absolutně nezajímavá zápletka. Všichni jsou děsně staří nebo nesympatičtí. A efekty mi přijdou nějak laciné :)
Star Trek.CZ - 28. únor 2022 15:56sipka
ZAMĚŘIT
Star Trek.CZ
2. řada Picarda od pátku i na českém Amazonu
Star Trek.CZ - 30. leden 2022 12:01sipka
ZAMĚŘIT
Star Trek.CZ
Galerie lodí, obrázků a obrazů začátku 2. řady Picarda – rozbor a návaznosti
Pozemstan - 30. říjen 2021 15:49sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Konečně jsem také zhlédl Picarda. Celkově z toho mám velmi dobré pocity, i když i některé dílčí i zásadní výhrady. Vzhledem k tomu, že byl seriál uvolněn již před více než rokem a půl, v následujícím delším textu nezakrývám spoilery...

Samotná premisa, že Federace po jednom, byť děsivém, incidentu, zakáže všechny androidy, jakkoli je manipulována zrádnou tajnou službou, je poněkud sporná. Radikální krok navíc není moc logický, když ponechali umělou inteligenci v nefyzické podobě (např. hologramy, byť, jak naznačuje chování PZH na Riosově lodi, snadno vypnutelné). Projel jsem si i ty stovky příspěvků zde. Souhlasím s pohledem, že taková Federace by si zasloužila nový Qův soud, což ale podle traileru druhá řada seriálu asi skutečně nabídne. Jenže to by pak bylo do značné míry znevážení celé TNG. Na druhou stranu chování k androidům jako k otrokům nebo přinejmenším do jisté míry podřadným bytostem odpovídá chování k vysloužilým hologramům ve VOY, které již zde také někdo připomněl. Právě VOY ale již ukázal ze strany jiného druhu potírání hologramů ne nepodobné potírání "syntetiků" (z čehož se UFP mohla poučit), a na druhou stranu VOY navázal na řešení práv umělé inteligence v rámci Federace, což seriál Picard, byť dočasně, pohřbil...

Morálním selháním Federace a Hvězdné flotily je i ukončení pomoci Romulanům pod záminkou útoku na Marsu. Zjevně jde i o analogii k současné době uprchlických krizí, ale UFP měla být vývojově dále (ačkoli ještě TOS ukazuje jistý druhysmus vůči Romulanům, podnícený předchozí válkou). Otázka romulanského uprchlictví je ale jinak pojata zajímavě. Picard svým způsobem odpovídá na výzvy, ať si zastánci uprchlíků dotyčné nastěhují domů. Zároveň jde, zdá se, o bývalé agenty Tal Shiaru, což situaci přidává kontroverzi. Je to jako by si bývalý šéf záchranné akce z Afghánistánu ubytoval u sebe představitele represivních složek režimu nebo i Tálibán, nebo by si někdo vzal domů bývalé členy KGB/StB, tajné služby KLDR, Sýrie apod. Na druhou stranu je i toto realistické, jen by se exagentů spíše ujala federační tajná služba, což by ale vzhledem k roli Oh poněkud zničilo nebo změnilo zápletku. Oceňuji snahu překlenout rozdílné vzhledy Romulanů napříč dějinami ST tím, že vidíme kombinaci všech, i když to pak naznačuje, že se v dějinách zřejmě střídaly u moci různé "rasové" frakce. Jen nevidíme Rémany, kteří možná zanikli spolu s režimem Shinzona (je zajímavé, že se hněv Romulanů neobrátil proti Picardovi i z tohoto důvodu).

Pozoruhodná je scéna, kde Picard strhává romulanskou segregační ceduli. Je to ale z dnešního pohledu i tamního kontextu poněkud nekorektní, když proti rasismu/druhysmu povstává sice momentálně diskriminovaný, ale zároveň příslušník zvýhodněného druhu (rasy) - zde skutečně vystupuje z pozice jisté nadřazenosti, jelikož i když uprchlíky zklamal, vlastně mu vděčí za život... Seriál obecně překvapuje nekorektností, když se zde běžně kouří, pije a dokonce snad i fetuje, což je tedy další ústup od federační utopie. Také se i mimo domorodé tradice loví divoká zvěř za účelem potravy, přičemž jsou k tomu vedeny dokonce děti. Osobně svým způsobem takovou podobu budoucnosti, je-li zároveň vyvážená, "udržitelná", celkem vítám, ale těžko říci, kam směřuje vývoj. Možná zde ale ST opět předbíhá dobu...

Na druhou stranu seriál zcela následuje současné trendy v otázce feminismu. Žena vede Hvězdnou flotilu, rozvědku hvězdné flotily, Zhat Vash (což je zřejmě vůbec primárně ženská organizace) a potažmo Tal Shiar, ženský řád vůči nim v opozici, výzkum androidů na Zemi, syntetiky, podsvětí, "zákon divokého západu" (OK, tam jde jen o jednu zástupkyni organizace)... -) Přesto ale i muži mají v seriálu významné role včetně té hlavní, takže mi takové uspořádání nakonec vůbec nevadí, možná i naopak.

Jsem rád, že Romulané zjevně jako vlivný mezihvězdný druh výbuch supernovy (byť sám o sobě podivný) přežili, i když je až zarážející, jak silnou (a navíc zcela novou) flotilou disponuje jen samotný Tal Shiar. Na druhou stranu zjevně stále zůstávají mimo jejich kontrolu uprchlíci na různých planetách, což je ale i z pohledu současné situace na Zemi docela realistické.

Oceňuji zmínku záchranných lodí třídy Wallenberg. Raoul Wallenberg, byť má bustu v americkém Kongresu, je stále poměrně nedoceněná postava pozemských dějin, s dosud tajemným osudem snad ve sklepeních Lubjanky.

Z dílčích podivností mě napadá rozhovor Narissy s Narekem, kde mu říká něco v tom smyslu, že se jim hodí nyní spolupracovat s Oh, jako by on netušil, že jde o šéfku Zhat Vash. Na druhou stranu ale, pokud byl v rámci Zhat Vash spíše černou ovcí, navíc muž, je možné a ve špionážních kruzích asi i běžné, že Narek nebyl do všech detailů zasvěcen.

Již zde předřečníci zmínili sporný pohled Romulanů na umělou inteligenci. Picardovi romulanští hosté/služební/přátelé skutečně situaci popisují v tom smyslu, zda mu nikdy nepřišlo divné, že Romulané nikdy nepoužívali počítače k něčemu jinému než výpočtům. Mělo by tedy jít o dlouhodobou záležitost v celé společnosti, i mimo Zhat Vash, což je asi s oněmi níže zmíněnými pasážemi TNG opravdu poněkud v rozporu.

Je podivné, že ony vesmírné rostliny hoří při návratu do atmosféry, když nemohou mít orbitální rychlost. Spíše by byl pro ně problém zachytit rychlejší lodě ještě ve vakuu.

Zranitelnost vyspělých androidů je také zvláštní, ale možná šlo alespoň u některých právě o dokonalé napodobení lidí (což ostatně nakonec potvrzuje i případ samotného hlavního hrdiny). Otázkou ale je, jak by k takovým "kazovým" bytostem přistupovali oni "vyšší" ochránci. To, jak androidka Sutra rychle podlehla "varování", vlastně také zapadá do oné nedokonalosti. Byl jsem ale rád, že v závěru seriál Picard překročil stín TOS (což ale učinila již TNG) a nedošlo na potvrzení škodlivosti jakékoli umělé inteligence a přemlouvání k jejímu sebezničení...

Existence vždy dvou exemplářů syntetiků je poněkud zvláštní "pravidlo", zde ještě obestřené oním "proroctvím", i když odpovídá i historii ST (Dat(a) a Lore, nepočítáme-li další modely jako B4). Také tento přístup známe třeba u sond Pioneer 10 a 11 nebo Voyager 1 a 2. Je fakt, že někdy bývá levnější konstrukce hned dvou exemplářů najednou, případně i za účelem zálohy.

Je-li však sporná základní premisa příběhu - zákaz syntetiků - je pochybný i závěr, kdy již vidíme z trhliny vystupovat ony "vyšší" syntetické bytosti. Pokud měl paprsek sloužit skutečně jen jako maják, tak by jeho vypnutí v tomto okamžiku nastalo asi již příliš pozdě. I kdyby se jednalo o generátor trhliny, která s vypnutím zanikla, vyspělejší bytosti by to již nemělo zastavit... Každopádně zde Federace, byť jí to asi v očích Q nebude stačit, zvládla jakýsi "reparát", když její lodě, navíc pod velením Rikera, nezačaly pálit na planetu spolu s Tal Shiarem...

Místo generických lodí na obou stranách závěrečného střetu bych jistě také viděl raději již známé třídy, ale budiž, čas plyne a reakce na nové hrozby zjevně vyžaduje občas rychlejší modernizaci. Romulané možná budovali flotilu od začátku, i když by zde mělo jít jen o Tal Shiar, takže tvorba celkově asi ještě mnohem většího množství lodí by byla obtížně realizovatelná, ale na druhou stranu mohlo jít naopak o tajné zásoby z dřívějška. Ze začátku seriálu je podivný střet La Sireny se starým romulanským dravcem ještě TOSovské konstrukce (byť asi mírně modernizovaným), kdy zazní, že je rychlejší. Romulanské lodě přitom oproti federačním rychlostí zrovna neoplývali, z TOS se dokonce původně zdálo, že mají warp až s klingonskými loděmi (i když to by odporovalo logice, že jde o obávaného soupeře Hvězdné flotily).

Uvítal jsem zapojení známých postav. Vývoj Sedmé (nejen před seriálem, ale i přímo v jeho rámci) byl i pro mě docela nečekaný, ale zajímavý. Rád jsem opět viděl Rikera a Troi i s jejich zajímavou dcerou. Samozřejmě je otázkou, nakolik by zrovna člověk Rikerova ražení chtěl trávit "důchod" kdesi v divočině (ale ano, je to svým způsobem docela dobrodružné), ale ta atmosféra mi hodně připomněla Kirkův dům v Generations, přičemž tady to bylo "opravdovější". A Riker samozřejmě, jak je vidět hned na místě a i později, nežije v izolaci a bez techniky. Závěrečné řešení Picardova i Datova osudu je zajímavé. U Picarda jsem ale zprvu čekal spíše možnost "opravy" s pomocí onoho zázračného přístroje, ale budiž, šlo jen o technický prostředek.

V seriálu se objevují prvky BSG (odpor k androidům, vzhled vstupu a vyskočení z warpu - ale to už platilo u Abramse), X-manů (střet k bytostem se superschopnostmi), SW (podsvětí, soukromé lodě odpadlíků, nádech fantasy), B5 (proroctví, byť zde nakonec ne tak fatalisticky naplněné, nadřazené bytosti), ale celkově to přese všechno podle mě je docela zajímavý ST. -)
Seven - 11. září 2021 13:52sipka
ZAMĚŘIT
Seven
No, někde ty prachy ušetřit musej...
S.S.Enterprise - 10. září 2021 11:38sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
za mně taky, vlastně poprvé se i trochu těším na novej ST z produkce Secret Hideout...
Damar - 10. září 2021 08:51sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Tento trailer ma bavil viac ako celá prvá sezóna, takže za mňa OK:)
S.S.Enterprise - 09. září 2021 18:57sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Podle traileru je to OK, BorgQueen je super, tak proč ne. Působí by to stylem, že aspoň nepokazí, co můžou...
Mirak - 09. září 2021 17:06sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Já bych epizody s Q negeneralizoval, ten kvalitativní rozptyl je obrovský.
Telemachus Rhade - 09. září 2021 16:55sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
MickTheMage: A s čím jsi s Q popravdě počítal? :-) Ten byl neoriginální už v momentě, kdy se objevil poprvé. (Čest věcem typu Tapestry.)

Navíc tohle je Star Treku taková klasika, takže proč ne. Stejně bude nejvíc záležet na kvalitě scénáře.
MickTheMage - 09. září 2021 16:47sipka
ZAMĚŘIT
MickTheMage
Meh, dalsi "time travel" plot, je uz nuda. Zas nic originane nevymysleli. Chjo :)
tuvok07 - 09. září 2021 11:29sipka
ZAMĚŘIT
tuvok07
Q je asi bude posílat do minulosti, aby napravili něco, co se podělalo :D Copak to asi bude... Jo, vypadá to docela dobře :)
S.S.Enterprise - 09. září 2021 10:42sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Star Trek: Picard | Season 2 | Official Trailer

... toto vypadá dobře
S.S.Enterprise - 04. září 2021 12:20sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Když nad tím tak přemýšlím, podle traileru asi uvidíme různé časové linie a tedy nám možná budou chtít ukázat verzi historie, ve které ke 3.sv.v. nedojde, protože to více odpovídá naší realitě...
S.S.Enterprise - 04. září 2021 11:54sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Osobně si myslím, že tam bude Q předvádět 3. sv. v. a uvidime technologii podsvetelneho warpu, která předcházela prvnímu kontaktu...
Telemachus Rhade - 03. září 2021 19:54sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
To je i pro mě novinka :) Ta loď na obrázku má správný tvar na svoji dobu - cool.
S.S.Enterprise - 03. září 2021 19:35sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
tuvok07:

Jak 21. století?


Tak úplně si jistý nejsem, může to být u úplný začátek 22. stol., ale z tvojí reakce se teď bojím, jestli sem tu něco až moc nezaspoiloval..

jinak důkaz místo slibů např. tady:
https://64.media.tumblr.com/bc08fee2f2998d45c666b10bb870c8c8/2d28b9021a318744-99/s1280x1920/6936b65a2d3a3709dc9263a4299bb7dff7a2af2c.jpg

Nejnovější   Novější 290 - 309 / 761Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o