Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Star Trek Fan Fiction

Spravuje: BorgDog
Počet příspěvků: 3704
Doupě fanfiction literární tvorby. Vzhledem k současné licenční politice vlastníka práv na značku Star Trek je už prakticky vyloučené, publikovat vlastní ST příběh kdekoliv oficiálně, zbývají tedy internetové zdroje. Pokud jste něco napsali nebo jen našli příběh, který pokládáte za zajímavý, nebojte se podělit. Občas se možná dočkáte i nějaké zpětné vazby, pochvaly nebo kritického ohlasu. Vzhledem k faktu, že je klub volně přístupný nicméně prosím o omezení K/S i jiného slashe na decentní minimum.

Některé povídky se dají nalézt zde:

Al-Batani
Sickbay
G.E.Frozenova Dimenze
Diegina's World
CZ Kontinuum
Star Trek Humor
BorgDogovy výplody

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 278 - 297 / 3704Starší   Nejstarší

BorgDog - 19. červenec 2011 02:22sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Pozemstan:
bral bych to spíš než jako alternativní vesmír

Děkuji za obsáhlé a příznivé zhodnocení - a ano. S výše uvedenými slovy se ztotožňuji i já. Chápal jsem "Vyrovnání" opravdu spíš jako alternativní realitu spadající někam do blízkosti "Mirror Universe." Uznávám, že mi "povinný optimismus" oficiálního Treku občas leze na nervy a o neposkvrněnosti Federace mám rovněž své pohyby, nicméně tato povídka jde příliš daleko, abych ji i já pokládal za přijatelnou variantu ve "skutečném" ST vesmíru. Rozhodně tedy neměla být snahou o nějakou "dekonstrukci" Star Treku. Jak řekla jistá její postava - prostě jsem se snažil co nejlíp odvést práci vzhledem k zadání. :-)
Pozemstan - 18. červenec 2011 18:56sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Ad Vyrovnání - pozor, možné spoilery!

Knížku Tři kruté příběhy jsem si koupil až minulý čtvrtek a Vyrovnání jsem přečetl poměrně rychle, takřka celé najednou, a tak se mi vše zdálo docela do sebe zapadající hned napoprvé, nanejvýš jsem občas obrátil pár stránek zpět. Když to člověk četl již autorem předem varován, tak se na to docela psychicky připravil a nepůsobilo to až tak pobuřujícím dojmem -), byť to jistě je krutý příběh i se značně drastickými pasážemi. Atmosféra, oproti které je zrádné chování důstojníků Hvězdné flotily ve filmu Vzpoura jen neškodným hraním na pískovišti, ehm. ve Vřesovišti, jen trochu připomíná Davidův román Obležení (o zabijákovi na DS9), ale tohle je možná tvrdší a na druhou stranu zde i při své krutosti má zabíjení celkem jasnou logiku.

Ad předchozí diskuse. Nechtěl bych nějak moc polemizovat o povaze Eddena a Sagot, abych neskončil... Povídka sama sice několikrát naznačuje, zejména s odkazem na jejich oči, podobnost jejich povah, ale je fakt, že Sagot narozdíl od Eddena není lhostejné vše kromě osobního "vyrovnání", má alespoň jistou víru v Impérium. Když ho pak ke konci vyvádí z omylu jeho "poznání pravdy", jasně ukazuje, že má stále navrch, a vlastně i potvrzuje naplnění předpovědi čtyř slov onoho cizího vyjednavače... Sagot vlastně asi většinu svých "obětí" ani nezabila. Přesto bych ani o Eddenovi neřekl, že je to šílený psychopat, protože i on jedná podle své logiky, byť někdy až odporně "nelidsky", bez ohledu na (někdy i z jeho pohledu snad ne nutné) oběti včetně žen a dětí... Nakonec ale paradoxně i Edden možná stále trochu věří v ideály svého státu - Federace, když, byť spíš v rámci osobní pomsty, zveřejní zločinné praktiky Oddílu... Příběh vlastně končí až malým happyendem, byť se značně ironickou pachutí a zrodem podobně nebezpečné bytosti... -) A "šťastně" to vlastně asi dopadá i se Sagot, jejíž neotřesitelnou pozici si jinak tento neotřelý příběh, byť ne slovy vypravěče, dovolil zpochybnit stejně jako např. věhlas Kirka...

Používání peněz i v rámci vnitřních vztahů ve Federaci je pravda neobvyklé, ale bral bych to spíš než jako alternativní vesmír jako součást žánru, ono zbavování se iluzí o ideální společnosti... Přesto je zde pár jiných náznaků, že nemusí jít o nám známý svět ST. Nejméně dvakrát je popsána barva Peretovy krve jako červená. Ale, pravda, nikde není výslovně uvedeno, že jde o romulana, byť to naznačuje ilustrace. Mohlo jít klidně o chirurgicky pozměněného lidského agenta, nebo jiného "mimoromulana"...

Tady ale narážíme na další podivnost. Dewetovi bylo řečeno, že je součástí prvního výsadku lidí svobodně vstupujících na Romulus, i romulan Terik uvedl "první Terrané v dějinách, kteří získali svolení navštívit naši planetu", byť sám spolupracoval s Oddílem 31 a mohl Rogerovi podávat zkreslující informace, nicméně v tomto případě to není zrovna pravděpodobné. Z mnoha náznaků je patrné, že se Tomasovo brutální "vyrovnání" odehrává někdy na přelomu 24. a 25. století, rozhodně po válce s Dominionem, takže i výslech Rogera proběhl zřejmě již ve druhé polovině 24. století. Samozřejmě to mohlo být ještě před událostmi epizody TNG Sjednocení, kde šlo ostatně o tajnou operaci, nebo před (ještě dobrovolným) setkáním Picardovy posádky se Shinzonem v romulanském Senátu. Ovšem, jak nám ukázal film ST VI, již za Kirka koncem 23. století měl romulanský velvyslanec přístup na Zemi, dokonce do pařížské pracovny prezidenta Federace. I když Federace vždy působila vstřícněji než Impérium, stejně si lze stěží představit, že by tehdy neexistoval i velvyslancův federační protějšek na Romulu. Samozřejmě nemuselo jít nutně o člověka, ale mezi zaměstnanci ambasády by se asi nějaký pozemšťan musel najít. Nepřesná jsou vlastně i Komackova slova o prvních vztazích bez hlavní zbraní po stovkách let, ale tam mohlo jít o zjednodušení. Nicméně úrověň vztahů od ST VI značně ochladla, romulané se na téměř sto let stáhli do izolace, možná se vše odehrálo tak rychle, že velvyslanectví na Romulu nestačilo vzniknout. Diplomaté jsou navíc trochu výjimkou, nepotřebují běžná povolení atd., takže mohli být opomenuti, stejně jako tajné operace a případné "lidství" Pereta...

Snad nejvíc paralelní vesmír připomínají časté zmínky "vozů", i když možná jde o létající stroje a vlastně s tím přišel už film Nemesis. -) Možná je to však též jen uvedení do reality, kde se energeticky náročný antigravitační pohon nevyužívá tak často, jak se nám snaží "startrekovská propaganda" namluvit... Existence vesmírného přístavu v hlavním městě je pro koordinaci dopravy logická, přesto bych řekl, že VIP jako velvyslanec Federace nebo dokonce prétorova rodina by letěli menší lodí nebo alespoň člunem ze své rezidence rovnou na orbitu... Jinak i dnes je běžné, že takoví lidé nasedají do svých limuzín ještě v uzavřených dvorech velvyslanectví či vládních komplexů, kam by oko ostřelovače tak lehce nedohlédlo, i když to vyloučit nelze a samozřejmě by Tomas i pak mohl prostě mířit místo na hlavu na celý stroj, prétorova syna se zmocnit trochu jinak atd., aniž by to změnilo podstatu příběhu.

Jak psal Mvek, v textu jsem také nenarazil na žádné překlepy, snad až na občas možná interpunkci navíc a záměnu slov "skončil" za "skočil" na straně 177, i když možná mohl v rámci vyrovnání se Sagot i pomyslně znovu skočit do "propasti", kdo ví. Jinak jsou v textu myslím občas chybně používána jako synonyma slova velvyslanectví a konzulát, tedy zastupitelský úřad nižší úrovně, ale občas může jít o tutéž budovu a terminologie se za stovky let může vyvinout jinak... Ale to jsou vše jen zanedbatelné detaily, které nijak nenarušují kvalitu příběhu. -)

Celkově mě příběh velice zaujal. Lze-li v případě tohoto žánru použít podobné formulace, pak se mi i líbil, byť se mi samozřejmě mnohé ne zrovna zamlouvá a něco působí vskutku odporně. -) Povídka však není prvoplánová, jak by se mohlo zdát. Lze nalézt i velice aktuální hlubší filosofický odkaz provokující k zamyšlení nejen nad podstatou lidského života a jeho motivace, rozdílem "dobra" a "zla" a možností jeho rozlišení, ale i nad vývojem a důsledky nadnárodní integrace, riziky "civilizovanosti" a pohodlí, či naopak použití mučení, tváří v tvář (nejen) teroristickým hrozbám apod.
Android - 11. červenec 2011 16:12sipka
ZAMĚŘIT
Android
BorgDog: Čitelná povídka. Už při popisu mrtvoly mě napadly dvě entity, které za tím stojí, a v jedné jsem se trefil, holt klasika - a jsem rád.
Pro zajímavost, jak dlouho jsi upravoval první verzi, kterou jsi napsal za jednu noc? -btw dobrý výkon!
P.S. Já jsem tu cizí už od roku 2003! - čili si troufám tvrdit, že už mi náleží hodnost "všudezdejší" :-)
A mezitím tě nebudu rušit v tvůrčí činnosti.
BorgDog - 12. červen 2011 21:01sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Android: Omlouvám se... zapomínám, že sem chodí i cizí lidi. :-)

http://janhlavka.cz/povidky/duel/
Android - 12. červen 2011 18:57sipka
ZAMĚŘIT
Android
BorgDog,
kdybys dal odkaz, jó, to už by byla dokonalost.
:-)
BorgDog - 09. červen 2011 12:50sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Tak, pokud to zde někoho zajímá, dal jsem na svoje stránky novou krátkou Star Trek povídku. Tentokrát je spíš pro pobavení a neromulanská, takže užívejte ve zdraví. :-)
Mvek - 13. květen 2011 15:58sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
AVip: Ale když jinak nedáš, nad paltformou a editorem jsem váhal dát víc odpovědí. Tak dík, lepší to asi bude.

2L2R je problém, protože některé funkce nejde stručně vysvětlit, aby v nich člověk vůbec viděl přínos, několikrát jsem to přepisoval (no celý dotazník), ale je to nepovinná otázka, záleží to, zda jsi v cílové skupině.
AVip - 13. květen 2011 15:07sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Mvek: Ta tabulka na konci je vyloženě ukázkový příklad na téma "2L2R"... nemluvě o tom, že přinejmenším v některých případech by se hodila možnost použít více odpovědí.

Nu nic... evidentně nejsem cílovka pro zamýšlený produkt, tak mne to nemusí trápit.
Mvek - 13. květen 2011 11:28sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
(ne, že bych dělal další diplomku, tím "opět" jsem narážel na svoji bakalářku, kterou neznáte)
Mvek - 13. květen 2011 11:27sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Opět jsem si zvolil jako diplomku zvláštní téma, kterým se ale dokopu vytvořit něco, co chci hlavně pro sebe a jinak bych se asi nedokopal.

Takže se obracím na všechny, co někdy napíší víc než povinnou slohovku, esej nebo práci do školy, či co nepíší jen v záblesku inspirace rychle nějakou povídku, básničku atd. Zkrátka všem, co se nad svým psaním (ať už do šuplíku nebo pro veřejnost) více zamýšlí, chvíli svá dílka plánují. I když Tolkien zrovna být nemusíte, to je extrém:-).

Takové lidi prosím, aby vyplnili následující dotazník(y):

Dotazník, pro autory literatury (Google Docs)

Dotazník, pro autory odborných a publicistických textů

Upozorňuji, že program dělám hlavně pro sebe a snad ještě pár lidí, a pro tu diplomku, takže komentáře jako "žádný program psaní neusnadní" nebo, že jdu na psaní moc jako programátor apod. tady nechci, já vím, že nezaujmu masy.

Takže tady ani dál nechci tu diplomku rozebírat, to jen s případnými zájemci soukromě.

Ale pokud bude něco v dotazníku nesrozumitelné i když máte pocit, že se vás to týká, tak se klidně ptejte, ještě jsem ho dál nepustil.
BorgDog - 12. březen 2011 15:29sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek: Přesně tak. Podsouváš mimozemské rase lidskou etiku i měřítka - a vůbec, co se Sagot týče, zdůrazňuji pravidlo: KOUKAT, ALE NESAHAT!
T_Ana - 12. březen 2011 15:16sipka
ZAMĚŘIT
T_Ana
Mvek: Neohlížela by se na oběti, když jde o zájem většiny. Ovšem pak jsou psychopaté všichni vulkánci.
Mvek - 11. březen 2011 23:16sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Možné spoilery!



T_Ana: Mno, z pohledu nás čtenářů (pravda, já četl jen Průšvih, Výměnu, nějaké torzo na BorgDogových stránkách a nyní Vyrovnání) klidně ona nemusí mít k psychopatovi daleko. Samozřejmě, od ní bych nečekal, že způsobí takových obětí a takové škody, navíc už vůbec ne pro své osobní cíle, ale z toho, co o ní víme nelze říct, zda by se ohlížela na nějaké civilní oběti, kdyby šlo o něco důležitého (např. tedy, když šlo o to zastavit Deweta).

A navíc Dewet je líčen jako slušný člověk, žádné známky psychopata. Ty tu jsou až po spojení zrady od UFP, potažmo Oddílu, Sagotina výslechu a snad i té misi, ze které pocházejí ona 4 slovy.
Pantarei - 11. březen 2011 13:54sipka
ZAMĚŘIT
Pantarei
T_Ana: Třeba se Sagot setkala s Mvekem a zbláznila se z toho :D
T_Ana - 11. březen 2011 09:46sipka
ZAMĚŘIT
T_Ana
Mvek: Dewet je psychopat, srovnáváš nesrovnatelné.
Mvek - 11. březen 2011 09:02sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
T_Ana: Dewet byl zformován také až v dospělosti. Z toho jsem vycházel. Nemluvím tu třeba o rozhodnutí. Stejně by to chtělo ještě větší šok.
T_Ana - 11. březen 2011 08:56sipka
ZAMĚŘIT
T_Ana
Mvek: Tak bohužel, takhle to nepůjde :) Psychika Sagot musela být formována od dětství, aby se dosáhlo jistých výsledků. Není to o tom, že se vědomě rozhodla být logická, ona nezná jiný způsob uvažování. Tedy zná, u jiných osob, a vesměs ho vnímá jako neefektivní.
Mvek - 11. březen 2011 08:55sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog:
Nemám

Fakt?:-) To je až moc velká náhoda, vezmu-li potaz i tu Dračici a Zatmění, Odplata.
BorgDog - 11. březen 2011 00:01sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek:
máš velkou zálibu v jednoslovných názvech

Nemám, to se jen tak "sešlo." A není to optimální hlavně povídky "Vyrovnání" a "Výměna" se pletou, tohle jsem si měl uvědomit.

A pokud tento "záměr" nevyšel, tak tím líp, jedna z věcí, které jsem se obával, byla ta, že povídka bude ve výsledku překombinovaná.
Mvek - 10. březen 2011 23:27sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog: Jo, já vím, slova jsem našel, ono mi to vyznělo, že tou kurzívou je to, co mu Sagot řekla, a ne ta čtyři slova, jak je to obojí zmíněno v té větě před nimi. Tak mi to uniklo.


Tak jednou by to ještě přečíst určitě chtělo, a pokud možno v kuse, nebo třebas jen na dvakrát. Ale ačkoliv je to napsané dobře, všechno ok i těch překlepů, co mohly vzniknout i při korekturách redakce, je tam fakt maličko, ale prostě netáhne mě nic si to přečíst znovu, krom trošky zvědavosti, co tam ještě může hezky ladit, co jsem si nevšiml hned.

Btw, koukám, že máš velkou zálibu v jednoslovných názvech:-). To já přesně naopak, nejlépe tak 3 slova. Trochu matoucí, ale ne zase příliš mnohoznačný.

Nejnovější   Novější 278 - 297 / 3704Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o