Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Star Trek Fan Fiction

Spravuje: BorgDog
Počet příspěvků: 3704
Doupě fanfiction literární tvorby. Vzhledem k současné licenční politice vlastníka práv na značku Star Trek je už prakticky vyloučené, publikovat vlastní ST příběh kdekoliv oficiálně, zbývají tedy internetové zdroje. Pokud jste něco napsali nebo jen našli příběh, který pokládáte za zajímavý, nebojte se podělit. Občas se možná dočkáte i nějaké zpětné vazby, pochvaly nebo kritického ohlasu. Vzhledem k faktu, že je klub volně přístupný nicméně prosím o omezení K/S i jiného slashe na decentní minimum.

Některé povídky se dají nalézt zde:

Al-Batani
Sickbay
G.E.Frozenova Dimenze
Diegina's World
CZ Kontinuum
Star Trek Humor
BorgDogovy výplody

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 165 - 184 / 3704Starší   Nejstarší

Eodeon - 06. červenec 2013 07:37sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
Mirak: Já v tom také nevidím nic špatného, ale na druhou stranu nevidím ani nic, co by to dokládalo, nebo zdůvodňovalo, nebo co by alespoň sloužilo jako precedent. Tedy až doteď jsem o ničem nevěděl, díky tobě teď vím o hrách, přestože si nepamatuji, že by to tam bylo. Musím si je někdy připomenout (až reinstaluji OS na starý dobrý Windows 95 nebo 98). I tak, hry nejsou kanonické a ačkoliv jsem poslední, kdo by licencované produkty vylučoval z fikčního světa, považuji za velmi nemoudré obracet se k nim jako k referenci právě proto, že si navzájem velmi často odporují. Nakonec, přesně proto leží mimo kánon. To má praktické důvody. Je dost možné, že v řadě jiných her, románů nebo povídek stojí, že vnitrolodní transporty jsou v nejlepším pořádku. A co teď s tím? Snad třeba čtenáře přesvědčit nějakým stručným vysvětlením, i kdyby to byl jen typický technoblábol.
Mirak - 06. červenec 2013 04:11sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Eodeon: Ne, že by to bylo oficiální, ale hry 25th anniversary i Judgment Rites udělaly spoustu věcí dobře a dost přesně a v jedné z misí, kde se Kirk a spol. transportují po Enterprise se vyloženě mluví o tom, že je vnitrolodní transport nebezpečný a nevidím na tom nic špatného.
Eodeon - 06. červenec 2013 03:20sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
BorgDog: Také jsem si tedy povídku přečetl až nyní, naráz celou, ale na rozdíl od Damara bych měl řadu výtek k faktickým chybám a pár dojmů.

Možná je to tím, že Původní seriál je můj nejoblíbenější a četl jsem z toho prostředí v poslední době několik skvělých románů, ale velice mi vadilo, že povídka vůbec nebudí dojem, že se v tomto světě odehrává. Obecný dojem neustálého přešlapování v politicko-etickém dilematu souvisejícím s pohraničním incidentem v neutrální zóně s Romulany působí jak cosi z TNG ozvláštněné zjednodušenou zápletkou z Do temnoty a nebýt úsměvných slovních výměn mezi Sagot a Spockem, vůbec se to mohlo odehrát kdykoliv jindy a za jakýchkoliv jiných okolností, než na původní Enterprise v době její první pětileté mise. Daleko horší, než takové nahodlé dojmy, jsou faktické chyby, ze kterých jsem měl dojem, že autoři znají reálie Původního seriálu jen velmi zběžně. Uniformy přeci nemají kapsy, členové posádky se na rozdíl o těch z TNG a dalších seriálů nedorozumívají po lodi pomocí komunikátorů, ale nástěnných panelů lodního interkomu a osobních počítačů v kajutách. V konferenční místnosti není žádné okno, po cestě z doktorovy pracovny ven z ošetřovny na koridor Kirk sotva může míjet lůžka s pacienty a Enterprise nemá více než jednu transportní místnost. Všechny tyto věci velmi ubližují zážitku, pokud si čtenář snaží děje vizualizovat v souvislosti s tím, co zná ze seriálu. A o to přeci jde! Také sem patří několik replik, které postavám příliš nepadnou do úst, například když se Kirk ohlásí Uhuře hodností namísto jménem apod. ale to už jsou detaily.

Potom mě zaráželo i několik sporných momentů, které by unáhlený kritik nejspíš označil za "nelogičnosti". Například, Vulkánci praktikující víru spočívající v uchovávání živoucí duše po smrti jejího nositele, o které se ve filmu navíc vysloveně hovoří jako o "mystice" by stěží kladli jejich kultuře důvěrně vlastní náboženství a logiku do vzájemného sporu jako tautologické veličiny. Parafrázováno, nebylo by logické, aby se takto Spock vyjádřil o logice. Naprosto nerozumím ani tomu, proč by měl být vnitrolodní transport v čemkoliv "riskantní", jak se tu píše. Samozřejmě je třeba zdůraznit, co není z textu zjevné, a sice že v tomto období je nutností, aby všechny transporty prošly "přestupem" v transportní místnosti, ale není důvod se domnívat, že je rozdíl mezi transportem na jiné místo na palubě a vně lodi. Snad bych dovedl přimhouřit oko, kdyby cílem byla oblast strojovny a jejího okolí, ale v případě ošetřovny mi to žádný smysl nedává. Také není nijak vysvětleno, jak přesně se na Anubisu dozvěděli o ztroskotání Sagotina transportu ani to, jak se dozvěděli o tom, že Enterprise provedla tu záchrannou misi. Chápu, že řada otázek zůstala nezodpovězená zcela záměrně, ale v tomto případě nevidím dobrý důvod tyto mezery v informaci nezaplnit a otázky pak jen zbytečně odvádějí pozornost čtenáře od klíčových témat a otázek. Zajímavé je samo o sobě už to, že Anubis přiletěl cíleně za Enterprise pro Sagot, aniž by kdokoliv z posádky Enterprise považoval za podezřelé, jak moc toho kapitán Anubisu o ztroskotání a o Sagot ví. Podivuje se jen nad shodou okolností, že se lodě potkaly a tuto otázku si klade paradoxně až daleko později po setkání. Proč vysoká informovanost kapitána Anubisu nikomu nepřipadne ani trochu podezřelá, když to přímo bije do očí? (SPOILER) A proč později přiznává kapitán Anubisu své spojení s rozvědkou při první příležitosti, kdy je na to tázán? (KONEC SPOILERU) Působí to zkratkovitě a nevěrohodně. Pravda, neříká to otevřeně, to až ke konci, ale i mezi řádky je to evidentní.

Odpovídá to i neduhům mnohé ST literatury ve (snad v tomto případě) jen podvědomé) snaze kompenzovat nevěrohodně rozhodnou, sebevědomou a stabilní postavu Kirka z obrazovek líčením nerozhodného, tápajícího literárního Kirka, prožívajícího nestálý duševní svár, bilancujícího a obtíženého četnými etickými dilematy. Ne, že by na tom samo o sobě bylo něco špatného, to jen pokud nejsou postavy podány dostatečně přesvědčivě, může se stát, že bys mohl třeba namísto "Kirk" všude napsat "Picard" a nebyl by v tom žádný rozdíl. Mimoto, příliš mě nepotěšilo ani to, jak předvídatelně se Kirkovo etické dilema na konci vyřešilo navíc metodou deux ex machina.

Co mě naopak těšilo byly občasné narážky na Spockův zájem o hledání společné řeči mezi Romulanskou a Vulkánskou kulturou, které byly na konci vcelku zbytečně vysloveny na plná ústa, ale čtenář přeci není hloupý a jistě si už dříve během čtení uvědomil souvislost se Sjednocením z TNG, aniž by to měl jako pěst na oko vysvětlené v závěru. Potěšilo i dobré vystižení typicky Romulanského nacionalismu a jeho vlivu na specifickou romulanskou morálku. Tohle bylo dobré, ale ostatně, vžít se do uvažování Romulanů ti šlo vždycky.

Na okraj už bych jen dodal, že mám silný dojem nevyužitého potenciálu. Vždyť představa "vyšetřovatelka Tal Shiaru v rukou vyšetřovatelů nepřítele" skýtá tolik příležitostí! S tím souvisí, že mi v tom trochu chyběla tvůrčí odvaha, kterou jsem tolik oceňoval na Vyrovnání. Když už tedy psát epizodu, která jde bokem mimo ducha klasického Star Treku, proč nejít ještě dál a trochu nezaexperimentovat? Fanoušci sice dovedou být nelítostní při upozorňování na nedostatky, ale zase věřím, že dovedou ocenit inovace a ozvláštnění, nebo přinejmenším přiznat "body za snahu" :) Takže toho bych se nebál.

PS: V anketě jsem hlasoval pro Vyrovnání (však víš, že se mi moc líbilo), ale zásluhu na tom má i ta prostá skutečnost, že si ty další dvě povídky vůbec nepamatuji a nakonec ani nemám potřebu se k nim vracet. K Vyrovnání se ale nejspíš ještě vrátím a těším se na další příběhy se Sagot. Ne, abyste mě zklamali s tím, že už s ní do příště nepočítáte ;)
BorgDog - 05. červenec 2013 22:39sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
A mimichodem, právě jsem si dal na svoje stránky www.janhlavka.cz novou anketu, která by zde přítomné mohla zajímat. :-)
BorgDog - 04. červenec 2013 16:05sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Damar: Brali jsme to jako starší verzi. Myslím, že to ničemu neodporuje, konec konců, za stejnou by se dala brát ta v "Enterprise Incident."
Damar - 04. červenec 2013 15:26sipka
ZAMĚŘIT
Damar
BorgDog: Poviedke v podstate nie je čo vytknúť, je výborne napísaná, uveriteľná a má spád...


SPOILER

Pochopil som správne, že Kirkova posádka videla romulánsky Warbird (prípadne jeho skoršiu verziu) ešte pred Picardovou posádkou?
Trip - 04. červenec 2013 12:07sipka
ZAMĚŘIT
Trip
BorgDog:
Tak jsem dočetl Tvou povídku (1 i 2 část na jednou.) A musím říct, že se mi to velmi líbilo. až jsem si říkal na poslední stránce říkal "To už je konec??" Mohlo to být klidně další:-) (Ale zase je to povídka:-)

BACHA SPOILER!!

Co se samotného příběhu týče, tak kdybych byl na místě Roberta Matthewse tak bych volil nejdříve diplomacii a až potom útok.(Tím neříkám, že jsem Matthewsovo chování nepochopil.)

Také mi přišlo úsměvné chování sestry Chapelové, když Spock pomáhal Sagot.
A ještě bylo legrační (i když vím, že to asi nebylo myšleno jako vtip) Jak Roth řekl "Kdyby něco kontrolujeme obvody." Legrační představa jak se ti tři agenti domlouvají přikrčeni na chodbě a Roth řekne výše zmíněnou větu, jako, kdyby si chtěli zahrát karty a ne unést Sagot:-)

KONEC SPOILERU :-)
Mvek - 03. červenec 2013 00:09sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog: Dík za připomenutí, snad zítra nezapomenu, ale budu pak muset najít alternativní cesty pro první část.
BorgDog - 02. červenec 2013 22:43sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Připomínám všem, co nesledují - dnes vyšla nová Pevnost se závěrečným dílem "Stavu nouze." Takže pokud jste čekali - můžete začít číst a komentovat. :-)
Telemachus Rhade - 20. červen 2013 14:59sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: Kamená trafika na Komenského ji bude mít určitě.
Pozemstan - 20. červen 2013 14:56sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Já jsem ji sehnal před čtrnácti dny v Praze v Krakatitu, tedy v centru... Také mě překvapilo, že v trafice na Karlově náměstí ji neměli. V Jablonci jsem se neptal, ale tam zase většinu trafik v "budkách" vůbec zrušili, i když snad zůstalo pár "kamenných"... -)
Mvek - 20. červen 2013 14:21sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog: Právě, že ještě nesehnal.
BorgDog - 20. červen 2013 14:09sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek: Hlavně, žes sehnal.

Mimochodem, už ani ne za dva týdny tu bude druhý díl. :-)
Mvek - 20. červen 2013 13:44sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tedy sehnat Pevnost je pro mě opět náročná věc. Buď nemají, nebo už nemají, když konečně narazím na větší trafiku (a do centra se moc nedostanu).
Ještě to komplikuje fakt, že oproti XB-1 bývá Pevnost zařazována mezi dětské časopisy:-).
BorgDog - 11. červen 2013 12:55sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek: Pleteš - Průšvih tehdy ještě v Ikarii.
Mvek - 11. červen 2013 12:40sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ty zbylé dvě by mohlo jít najít v knihovnách v daných vydáních Pevnosti, že? Jestli se nepletu a obě vyšly v Pevnosti.
BorgDog - 10. červen 2013 16:32sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Trip: Povídky se Sagot chronologicky:

http://www.legie.info/povidka/19707-jan-hlavka-prusvih
http://www.legie.info/povidka/22088-jan-hlavka-vymena
http://www.legie.info/povidka/25161-jan-hlavka-vyrovnani

Plus jedna víceméně legrácka u mě na webu. Sbírka s "Vyrovnáním" je v elektronické podobě k mání na Palmknihách za pár šušňů legálně. Ty zbylé jen zdarma nelegálně. :-)

A díky za kompliment, jsem zvědavý na ohlasy po dokončení. :-)


Trip - 10. červen 2013 15:24sipka
ZAMĚŘIT
Trip
BorgDog:
Povídka byla zajímavá (1.část:-) Postavu Sagot neznám jen jsem z internetu vyštrachal, že už byla použita v jiných povídkách. Můžeš mi prosím říct v jakých a kde bych si je přečetl? (Ideálně v elektro. podobě.) Povídka se mi zdála taková jiná (v dobrém slova smyslu:-) oproti v šemu co jsem zatím ze ST četl. Jediné co se mi nelíbilo bylo rozdělení na 2 části:-)

BorgDog - 09. červen 2013 10:40sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Eodeon: Počkat je dle mého názoru dobrý nápad, navíc podotýkám, že rozdělení není rovnoměrné. Druhá část celkem bude výrazně delší než první.
Eodeon - 06. červen 2013 20:22sipka
ZAMĚŘIT
Eodeon
Zatím jsem tím jen prolistoval, čtení odkládám, až budu mít obě poloviny, ale ilustrace dopadly nakonec dobře. Jen jsem nečekal, že budou jen dvě.

Nejnovější   Novější 165 - 184 / 3704Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o