Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Star Trek Fan Fiction

Spravuje: BorgDog
Počet příspěvků: 3704
Doupě fanfiction literární tvorby. Vzhledem k současné licenční politice vlastníka práv na značku Star Trek je už prakticky vyloučené, publikovat vlastní ST příběh kdekoliv oficiálně, zbývají tedy internetové zdroje. Pokud jste něco napsali nebo jen našli příběh, který pokládáte za zajímavý, nebojte se podělit. Občas se možná dočkáte i nějaké zpětné vazby, pochvaly nebo kritického ohlasu. Vzhledem k faktu, že je klub volně přístupný nicméně prosím o omezení K/S i jiného slashe na decentní minimum.

Některé povídky se dají nalézt zde:

Al-Batani
Sickbay
G.E.Frozenova Dimenze
Diegina's World
CZ Kontinuum
Star Trek Humor
BorgDogovy výplody

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 42 - 61 / 3704Starší   Nejstarší

Marshall - 23. červen 2018 13:50sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
"AVip: Jehla v kupce sena" - čtivé :)
BorgDog - 23. duben 2018 01:50sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Telemachus Rhade: Romulanské války ano, ale tam to beru jako "netypickou dobu." Destiny jsem zatím nenačal. Plánuje se, až dočtu Jižní zónu. :-)
Telemachus Rhade - 22. duben 2018 23:12sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
BorgDog: Ehm, Romulanské války máš přečtené? Destiny III? IV? :-)

Problém je odkud kdo do té Federace přiletí. Zatímco třeba takový Cestus III byl v TOSce dost riziková planeta, později je v podstatě mnohem bezpečnější než Země.
BorgDog - 22. duben 2018 22:50sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
AVip:
Federace musí expandovat i kvůli tomu, aby svým obyvatelům dokázala zajistit určitý komfort

Jo, přesně toho si všiml i Steven Erikson, a taky do toho ve "Spratkovi" vydatně ryje. :-)

Ale na druhou stranu - osidlování vesmíru STÁLE není až tak úplně bezriziková záležitost. Příkladů "napadená a vyhlazená kolonie XY" je plno. Být občanem Federace, rozmyslel bych si, zda se mi do podobného dobrodružství chce, takže ta expanze asi nebude zas TAK rychlá. Nežene ji hmotná nouze, ale JEN ta touha po dobrodružství...
AVip - 22. duben 2018 18:48sipka
ZAMĚŘIT
AVip
A jinak se obávám, že Federace musí expandovat i kvůli tomu, aby svým obyvatelům dokázala zajistit určitý komfort, v mých očích je to tak trošku zacyklená záležitost...
AVip - 22. duben 2018 18:47sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Což je, pro případ, že by někdo nevěděl "kam s ním" chronologicky a vůbec, více-méně "Destiny 4".
Telemachus Rhade - 22. duben 2018 18:07sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Ekonomice Federace a jejích sousedů se relativně podrobně věnuje DeCandidův román A Singular Destiny.
Marshall - 22. duben 2018 18:04sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Ad (s)měna v ST: mě se líbila idea morálního kreditu zmíněná v Orville. - Ten se "vydělává" tím, že děláte něco užitečného / významného. Moje představa je, že v ST je tento kredit výrazně důležitější něž ten finanční, ale existují oba.
BorgDog - 22. duben 2018 11:26sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
AVip:
Ale upřímně řečeno, on jakýkoli ekonomický model Federace nevychází příliš lichotivě...

Dovedu si "zhruba" představit, že běžný člověk má vlastně vše nutné k životu zdarma (nevyčerpatelný zdroj energie plus replikátory, plus v podstatě neomezené místo, kde se dá žít), takže peníze jsou něco jako dnes akcie, které většina lidí prostě řešit nemusí, k ničemu jim nejsou. Obchodníci či firmy, které se tím zabývají, peníze mezi sebou používají, a platí nějaké daně do federální kasy, ze kterých se financují věci, které se jednoduše replikovat nedají, velké projekty jako Hvězdná flotila, apod. Centrální "elektrárny" nebo reaktory pohánějící města mohou být klidně v nějaké formě kolektivního vlastnictví, a práce, co není možné udělat automaticky, se řeší nějakou "kibucovou" formou dobrovolnosti. Pokud přistoupíme na Roddenberryho vizi, že lidé aspoň trochu dospěli a přestali být posedlí hromaděním majetku pro majetek (když navíc drtivá většina věcí je "bezcenná" v tom smyslu, že jdou vyrobit zmáčknutím tlačítka), tak na základě nějakého společenského konsenzu by to podle mě plus mínus fungovat mohlo. Ale udělat ze Star Treku nějakou komunistickou utopii, kde je "všechno všech" to se mi vážně příčí.
AVip - 22. duben 2018 10:28sipka
ZAMĚŘIT
AVip
BorgDog:
Nevím, jak se s tímhle popasují autoři originálů (tipl bych si, že se to prostě ignoruje, resp. píšou se takové náměty, kde se ekonomika neřeší, a je pokoj), ale tohle, vážení přátelé, NE. :-)

nakolik jsem schopen posoudit, je to tak...

Ale upřímně řečeno, on jakýkoli ekonomický model Federace nevychází příliš lichotivě...
BorgDog - 20. duben 2018 13:19sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
AVip:
Ano, jsem ochoten uvěřit a přijmout tezi, že "obyčejný člověk", žijící na světech Federace, nemusí vyloženě řešit existenční problémy, ale tím to také podle mého názoru hasne.

Podobně i já. A dodal bych: Odmítám brát Federaci nebo obecně celý svět ST jako variantu "bolševického ráje", jak ji někteří zřejmě s potěšením vidí. Předtím jsem to moc neřešil, ale po kritice "Vyrovnání" jsem si přečetl několik pojednání o tom, jak si autoři představují bezpeněžní ekonomiku ST. Bez výjimky mi to přišlo buď totálně nelogické, anebo děsivé, protože by to v mých očích dělalo z Federace spíš dystopii, rudou až za ušima. Nevím, jak se s tímhle popasují autoři originálů (tipl bych si, že se to prostě ignoruje, resp. píšou se takové náměty, kde se ekonomika neřeší, a je pokoj), ale tohle, vážení přátelé, NE. :-)
AVip - 20. duben 2018 07:21sipka
ZAMĚŘIT
AVip
BorgDog: Díky za slova uznání!

Co se týče peněz ve Federaci, já patřím k lidem, co nevěří, že Federace je zcela bezpeněžní ekonomika, protože protože to není možné - ať už kvůli mezihvězdnému obchodu, nebo kvůli prosté logice věci.
Ano, jsem ochoten uvěřit a přijmout tezi, že "obyčejný člověk", žijící na světech Federace, nemusí vyloženě řešit existenční problémy, ale tím to také podle mého názoru hasne.
kapitan Pike - 19. duben 2018 09:18sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Rád si přečtu, ale dostanu se k tomu až po konci zkouškového :-)
BorgDog - 19. duben 2018 07:28sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
AVip: Mimochodem, líbí se mi, že máš taky v povídkách "normální" ekonomiku a peníze. To je něco, na co se u mě asi nejvíc řvalo. :-)
BorgDog - 19. duben 2018 01:46sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
AVip: Přečteno. Velice pěkné povídky, stylově zcela profesionálně napsané. A nápad s ukázkami "reflexe" ztracené lodi v holorománech různé úrovně brakovitosti se mi velmi líbil. Dobrá práce! :-)
AVip - 08. duben 2018 22:05sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Tak jo... jednou to přijít muselo.

Inspirován zdejší diskuzí, něco bych tu pro vás měl.

Když budete (na mne) hodní, dočkáte se dalších kousků za odměnu - a když ne, tak za trest!
:-D

Je to pořád dost syrové a ta konverze tomu taky zrovna nepomohla, takže se považujte za varované.
Mvek - 16. březen 2018 14:54sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog: To je někdy nebezpečné, protože člověk naopak po přečtení může nechtěně vykrádat:-). Ale ano, beru v potaz, zkusím se na to dívat dříve, než se námětu budu věnovat (což stejně jen tak nebude, je odložen na neurčito). Ačkoliv jádro pudla není existence prázdné obyvatelné planety v soustavě, ale to, že nějaká je k dispozici, když se civilizace dostane do stavu, kdy ohrožuje sebe sama dalšími možnými válkami, tedy něco jako naše Země.
BorgDog - 16. březen 2018 14:41sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek: Otázka při popisu tvého konceptu: Znáš "Poslední hlídku" od Tomáše Petráseka? Pokud ne, sežeň si ji. Naléhavě.
Mvek - 16. březen 2018 09:32sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Já taky před rokem slíbil poskytnout ke čtení draft TOS románu, který jsem se rozhodl někdy zkanibalizovat pro vlastní sci-fi, pokud to někdy dopíšu.
A nemám se k tomu nějak no... Ale taky je tam ta astronomická nedostatečnost, kterou mi někteří nechtějí prominout, s dvojčetem planety schovaným za hvězdou, které do budoucího díla předělám naopak na planetu známou a ovlivňující náboženství a filozofii té první planety, ze které bude detekovatelná.

Ale tak třeba se někdy dokopu to nahodit i tak.
AVip - 16. březen 2018 09:24sipka
ZAMĚŘIT
AVip
BorgDog:
nechcete někdo nahodit něco vlastního? :-)

Již brzy... :-)

Nejnovější   Novější 42 - 61 / 3704Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o