Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Voyager

Spravuje: kapitan Pike
Počet příspěvků: 4902
O seriálu
Děj se odehrává v letech 2371 až 2378.
Vesmírná loď USS Voyager NCC-74656 je při pronásledování makistické lodě vtažena do delta kvadrantu bytostí zvanou Ochránce. Seriál popisuje cestu Voyageru zpět do prostoru Federace. Posádku lodi tvoří členové hvězdné flotily a Makistů.
Seriál má sedm sezón a je čtvrtým hraným seriálem z vesmíru Star Treku. V seriálu se objevuje řada nových druhů (Kazoni, Vidiáni, Hirogeni, Malonové atd.), posádka se opakovaně utkává i s Borgy.
Star Trek: Voyager byl fanoušky přijat poměrně rozporuplně, o čemž je možné se přesvědčit i v tomto fóru.

Herecké obsazení
Kate Mulgrew (Kathryn Janeway), Robert Beltran (Chakotay), Roxann Biggs-Dawson (B'Elanna Torres), Jennifer Lien (Kes), Robert Duncan McNeill (Tom Paris), Ethan Phillips (Neelix), Robert Picardo (Doktor), Tim Russ (Tuvok), Jeri Ryan (Sedmá z Devíti), Garrett Wang (Harry Kim)

Internetové zdroje o seriálu
Memory Alpha | Wikipedia | Ex Astris Scientia | IMDB.com | Jammer's Reviews
Další zajímavosti
Popis cesty Voyageru | Hodnocení jednotlivých episod od TR

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 288 - 307 / 4902Starší   Nejstarší

Mirak - 02. srpen 2020 16:29sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x11 State of Flux
- Další vydařená epizoda. Myslím, že epizodě se velmi dobře daří udržovat diváka v nejistotě až skoro do samotného závěru. Seska je totiž v případu krádeže a následného poskytnutí federační technologie hlavní podezřelá, což v seriálech v drtivé většině případů znamená, že je nevinná. Díky událostem z Prime Factors navíc nemůžeme vyloučit ani Careyho. Podobně jako v Caretakerovi hrají i zde Kazoni v zápletce druhé housle, což je role, která jim dokonale sedí.
- Jinak se před odhalením Sesky jako Cardassianky myslím povedlo její postavu dostatečně vyprofilovat (asi hlavně díky Prime Factors), takže ten zvrat působí dobře. Divákovi je dokonce předhazována varianta, že Seska jen prodělala vzácnou nemoc a Cardassianka není. Takové využití trekových reálií se mi moc líbí, ale říkam si, jestli z toho nešlo vytřískat ještě víc. Udělat z ní kazonskou princeznu má jistě potenciál, ale nebylo by zajímavější ji prostě nechat zůstat na Voyageru? Vždyť ty její pohnutky nebyly vzhledem k okolnostem až tak špatné nebo odsouzeníhodné. Nebo ji mohli odhalit jako Cardassianku, ale pachatelem by ve výsledku nebyla ona, ale třeba Carey nebo jiný Makista.
- Snad poprvé dostal Chakotay větší roli bez toho, aby se řešila pouze indiánská nebo spirituální tématika. Jeho milostný background se Seskou působí uvěřitelně, ale jinak jsem z jeho chování po většinu epizody nebyl příliš nadšený. Nicméně závěrečná scéna s Tuvokem, ve které Tuvok Chakotaye ubezpečí, že Sesku také nikdy nepodezříval, ovšem byla super. Neelix byl po delší době trochu méně otravný, ale hlavně se mi líbilo, že posádku vidíme sbírat zásoby.

4/5

1x12 Heroes and Demons
- Výjimečně bych odpustil, že se jedná o simulátorovou epizodu, protože vznikla za tím účelem, aby Doktor dostal prostor i mimo ošetřovnu, ale bohužel to byla velká slabota. Celkově mi ty skandinávské reálie příliš nesedly, což je problém, protože zde hrají přehnaně důležitou roli. Navíc mi přišlo, že i přes to, že je zde Doktor v roli mýtického hrdiny a dokonce prožije první pseudo-romanci, tak to jeho postavu posunulo méně, než třeba přízemnější Eye of the Needle. Picardo má čuch na komedii, takže lze asi pochválit i pár relativně vydařených vtipů, ale nejvíc se mi stejně asi líbila scéna s Janewayovou na konci, kde Doktora chválí za dobře zvládnutý, byť netradiční první kontakt.
- Jinak ten obligátní sci-fi prvek s energetickou formou života připomínal každou druhou sekundární zápletku v TNG. Má to i shodné znaky s The Cloud, protože posádka Voyageru si z počátku opět neuvědomí, že se jedná o formu života. Kdyby mě víc bavil děj v simulátoru, tak to asi rád odpustím, ale takhle mi přišly vratké oba segmenty epizody.
- Epizoda také dává nezdravě mnoho prostoru postavám ze simulátoru a ty několikrát se opakující scény se velmi rychle omrzely. Král Hrothgar ještě ujde, ale nedůvěřivý Unferth je extrémně otravný. Děvčátkovská Freya se mi zdála těžce over the top a romantická vsuvka mi přišla úplně zbytečná. Určitě ale musím pochválit další absenci Neelixe. Přijde mi, že mají minimálně teď ze začátku obrovský problém ho smysluplně zakomponovat do zápletek. Opět se myslím ukazuje, že roli průvodce Delta kvadrantem mohla klidně na hrb dostat Kes a nic by se nestalo. Zdravotní sestru mohla Doktorovi dělat i tak.

1,5/5
Mirak - 24. červenec 2020 17:21sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x09 Emanations
- Myslím, že v rámci Treku je posmrtný život relativně neprobádané a ambiciózní téma, takže v tomhle ohledu mě těší, že se tvůrci pokusili poprat i s nějakou originálnější premisou. Podobně jako u Phage mě docela překvapuje ta celková ponurost a skoro až zmar, které celou epizodu provázejí. Úplně se bohužel nepovedlo skloubit tu přemýšlivejší část s nějakým dramatičtějším vyústěním a vzhledem k tomu, že to zase tak dobře napsané není, tak to v závěru trochu vyšumí do prázdna. Potenciál byl rozhodně větší.
- Vhnoriové jsou celkem zajímavý druh. Masky i kostýmy tentokrát v pohodě a líbilo se mi, že jejich víra v posmrtný život nestála vyloženě na nějakém zneužívaném náboženském dogmatu (nebo se tomu epizoda z tohoto úhlu spíše nevěnovala). Nečekal jsem třeba, že Ptera, která se objevila omylem na palubě Voyageru, zemře při pokusu o transport zpátky na její domovskou planetu. Sympatický byl i Hatil, kterého jeho rodina nutila, aby "dobrovolně" podstoupil eutanázii.
- Kim v epizodě nebyl špatný, ale nemyslím si, že to jeho postavu jakkoli posunulo dál, i když se nám závěrečný rozhovor s Janewayovou snaží naznačit něco jiného. Myslím, že pro B'Elannu nebo Chakotaye by ta epizoda měla větší smysl. Jinak to byla další epizoda bez Neelixe. Na to by si člověk hned zvykl :)

2,5/5

1x10 Prime Factors
- Překvapivě výborná epizoda se spoustou věcí, po kterých jsem v rámci první řady VOY bažil. To, že posádka Voyageru stojí na opačné straně barikády při řešení důsledků variace na Základní směrnici je super nápad, který se do seriálu perfektně hodí. Je to Trek, jak má být a to se všemi morálními dopady, které k tomu patří. Je naprosto pochopitelné, že i Janewayová zvažovala obejití sikarianských zákonů, když se naskytla eticky šedá nabídka. Jsem také rád, že epizoda končí tak, že technologii ve výsledku získají pokoutným způsobem, jen se ji prostě nepovede integrovat do systémů Voyageru.
- Když si odmyslím ten totálně cringy small talk mezi Parisem, Kimem, B'Elannou a Seskou na začátku v jídelně, tak tu byla spousta skvělých character momentů a naprosto věrohodný konflikt v rámci posádky. Na pomyslném stupni vítězů je Tuvok a jeho překvapivá ochota k obětování se pro zbytek posádky, když za zády Janewayové provede výměnu knihovny Federace za tu sikarianskou transportní technologii. Jeho závěrečný rozhovor s Janewayovou, kdy Janewayová velmi dobře poznamená, že logikou si lze obhájit téměř cokoli, zatím patří k tomu nejlepšímu ze seriálu. Povedené bylo i trio B'Elanna, Seska a Carey, kteří zosnují prvotní plán pro tajnou výměnu se Sikariany. Je dobře, že v tom jel i Carey, jakožto příslušník Flotily a nebyl to pouze plán "zlých" Makistů. Jen je vyloženě zarážející, jak je Chakotay v celé epizodě kompletně odstaven od veškerého dění. Chybí i při závěrečném pokárání hříšníků, které se jinak Janewayové moc povedlo. Proč?
- Jestli se něco nepovedlo, tak to byl druh hedonistických Sikarianů. Jejich main thing je, že neustále vyhledávají nová potěšení ve všech podobách, což zní jako něco z TOS nebo první řady TNG. Také bohužel opět vypadají jako lidé. Postava slizkého Gatha se mi také příliš nezamlouvala, ale za to může spíše špatné obsazení herce, jeho scény s Janewayovou jsou dost creepy. Také mi k Sikarianům vůbec nesedí, že disponují jednou z nejmocnějších technologií ve známém (a zjevně i neznámém) vesmíru.
- Opakovaně jsou zmíněny sestry Delaneyovy, o nichž si dobře pamatuju, že se později i objeví. Říkal jsem si, že měl VOY tuhle strategii využívat mnohem častěji, protože mohl mít širokou soupisku často zmiňovaných postav, které se pak potencionálně mohly kdykoli objevit a nepůsobilo by to nepřirozeně. Ono je totiž takové zvláštní, když se ve 3. sezóně objeví úplně nová vedlejší postava.

4,5/5
S.S.Enterprise - 20. červenec 2020 15:04sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
jako, když to teĎ shlížím se synovcem, tak TNG+ je z poloviny plnej epizod určených v podstatě dětem...
Mirak - 20. červenec 2020 15:00sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
S.S.Enterprise: Ok, já byl ve 12 taky vždycky zklamanej, když se Mulderovi a Scullyové nepovedlo získat ten nezvratný důkaz existence mimozemšťanů :)
S.S.Enterprise - 20. červenec 2020 14:55sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak: 12 :)
Mirak - 20. červenec 2020 14:47sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: Fajn, ale pointa zůstává úplně stejná.

S.S.Enterprise: Kolik ti bylo?
S.S.Enterprise - 20. červenec 2020 14:46sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak:
divák dobře ví, že Voyager se v této epizodě opravdu nedostane domů
... tak když jsem viděl poprvé v době, kdy jsem neměl možnost čerpat info z netu, tak sem byl u všech epizod, kde byla určitá naděje na návrat domů, vždy zklamanej, že to nevyšlo..., tj. dopředu jsem nevěděl, jestli se jim v dané epizodě podaří vrátit domů nebo ne..

Telemachus Rhade - 19. červenec 2020 20:26sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
vzhledem k tomu, že se věnuje převážně Alfa kvadrantu

Kdybych byl v tu chvíli na můstku Voyageru a Kim mi od taktického řekl, že vysílání přichází z kvadrantu Alfa a je Romulanské, pokusil by se o mě infarkt. Romulané nemají s kvadrantem Alfa vůbec nic společného. Jejich území a sféra vlivu se kompletně nacházejí v kvadrantu Beta. Ignorace existence Bety je takový VGR trademark, ale časem s tím kvadrantem začnou počítat ;)
Mirak - 19. červenec 2020 20:17sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x07 Eye of the Needle
- První opravdu skvělá epizoda, což samozřejmě trochu paradox vzhledem k tomu, že se věnuje převážně Alfa kvadrantu. Líbilo se mi, že vzhledem k velikosti červí díry je prakticky hned po teaseru rozptýlená šance na návrat domů, protože divák dobře ví, že Voyager se v této epizodě opravdu nedostane domů. Nápad s transportérem (o kterém také víme, že nevyjde) přijde až ke konci a vzhledem k velmi dobrému zvratu s červí dírou vedoucí zároveň do minulosti, byla fyzická přítomnost Romulana na Voyageru v tomhle směru určitě údernější.
- Super je i to počáteční napětí, kdy posádka čeká, jestli se z druhého konce červí díry někdo ozve a když ano, tak o koho se jedná. Jen to možná chtělo vizuální odhalení, že se jedná o romulanskou loď a ne pouze strohé slovní konstatování faktu. Osobně se mi i líbilo, že Telek R'Mor zemřel předtím, než stihl předat vzkazy posádky. Jednak by se mi v téhle fázi seriálu nelíbilo, že Flotila o ztrátě Voyageru ví a jednak si myslím, že bylo na čase nechat posádku zakusit trochu opakované beznaděje.
- Dokonce i paralelní zápletka byla super. Určitě se jedná o nejsilnější Doktorovu epizodu. Společné scény Doktora a Kes patří k tomu nejlepšímu, co VOY zatím nabízí. Obzvlášť povedená byla scéna, kdy to vypadá, že posádce se povede transportovat do Alfa kvadrantu a Doktor zůstane na Voyageru. Byl tam taky super moment, kdy si po proslovu Kes Janewayová uvědomí, že okolnosti si opravdu žádají, aby byl Doktor brán jako člen posádky. Jinak to byl určitě i nejlepší výkon Kate Mulgrew. Janewayová tu má několik velmi dobrých momentů. Neelixova absence v této epizodě je jen třešnička na dortu.
- I Telek R'Mor byla velmi zajímavá postava, což se popravdě o mnoha dalších romulanských postavách říct nedá. Jen jsem si opět říkal, že VOY podle mě promarnil lákavou příležitost zařadit Romulana mezi hlavní postavy.

5/5

1x08 Ex Post Facto
- Koncepčně je to úplně špatně, což podobně jako u Time and Again kazí jinak slušnou zápletku a několik skutečně dobrých nápadů. Do TNG (jistá podobnost s Matter of Perspective) by se to bez problémů hodilo, ale kdo si proboha myslel, že druh Baneanů (masky jsou tentokrát kinda ok), který se chová a mluví jako lidé z padesátých let 20. století, je dobrý nápad? I ten noir styl (musel být teaser černobílý?), který perfektně fungoval v DS9 Necessary Evil, zde působí nepatřičně. Já chápu, že všechny novodobé Treky se v první sezóně trochu hledaly, ale myslel bych si, že Piller, Berman a Jeri Taylor se po nabytých zkušenostech z TNG a DS9 poučili víc.
- Jak jsem psal výše, jsou tu i dobré nápady. Dvojitý agent snažící se pašovat citlivé informace v Parisově mozku nebo trest v podobě opakovaného prožívání smrti vrahovy oběti jsou samy o sobě zajímavé sci-fi koncepty a je škoda, že je zbytek zápletky zbytečně zastiňoval. Jen se moc nepovedl svědek v podobě "sci-fi psa" a poněkolikáté použitý model planety.
- Jinak ale epizoda skvěle pracuje s hlavními postavami, což se odráží v konečném hodnocení. Konečně dostal více prostoru Tuvok a sledovat ho v roli vyšetřovatele, byla lahůdka. Potěšilo i vhodně využité splynutí mysli. Jinak bylo samozřejmě jasné, že Paris nikoho nezabil, ale zároveň bylo fajn vidět jeho sobeckou povahu, když mu kvůli sexu na jednu noc nečiní problémy riskovat diplomatický incident. Povedla se i poslední scéna mezi Parisem a Tuvokem. Zmínit musím i akční scénu při útoku numirijské lodi, ve které Chakotay s Torresovou využívají makistický trik, kterým kdysi porazili runabouty Flotily. Je to příjemný detail.

3/5
S.S.Enterprise - 17. červenec 2020 15:18sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
a tak samozřejmě, že to tak je, ale i tak sem na to musel upozornit :)
Macek - 17. červenec 2020 15:14sipka
ZAMĚŘIT
Macek
Telemachus Rhade: Děkuji
Telemachus Rhade - 17. červenec 2020 15:14sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise:
VOY 2x12 ... jsem opět na pochybách, v 5min tam nahozením warp jádra okamžitě zprovoznili...

Fyzika ve Voyageru funguje podle toho, na kterou epizodu Voyageru se zrovna koukáš ;)

S.S.Enterprise - 17. červenec 2020 15:11sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Macek:
Primární účel warpjádra je nadsvětelný pohon. Tedy osobně mám spíše za to, že standardní zroj energie pro systémy na lodi jsou fůzní reaktory


... po dnešním shlédnutí VOY 2x12 jsem opět na pochybách, v 5min tam nahozením warp jádra okamžitě zprovoznili i manévrovací trysky...

Seven - 15. červenec 2020 18:56sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Telemachus Rhade 312600: Co to má být od toho Wanga u Bujold s těma dvěma malýma dětma? To mladší se narodilo v roce 1980 a první měla z manželství, který bylo rozvedený už před rokem 75, takže jim muselo být minimálně 20 a 15. Ten fakt co neví, to si vymyslí.
Telemachus Rhade - 13. červenec 2020 22:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
dále taky najednou měli všeho dost

Neměli. Dál se to řeší dost extenzivně, popravdě. Až na Novou Capricu dojeli na přídělech, ale černý trh vším možným včetně jídla byl vlastně důvod proč zvolili ve volbách Baltara. Po NC zoufale hledali food/water source, který našla až Cat na sebevražedném letu, a zbytek S3 se z neustálého pojídání řas chtějí sami vyhodit z airlocku. Teď nevím, jestli se to nějak aktivně řeší ve čtyřce, ale tam už jsou v totálních sračkách všichni :)
kapitan Pike - 13. červenec 2020 21:55sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Co si pamatuji, tak ten nedostatek v BSG řešili během první sezóny (viz třeba posvátné předání "posledního cigára"), ale dále taky najednou měli všeho dost :-)
Mirak - 13. červenec 2020 20:22sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
1x05 Phage
- Vidiiani a jejich smrtící virus Phage mi vždycky přišli jako cool koncept pro druh z Delta kvadrantu ("doma" by to totiž moc nefungovalo). Dokonce bych řekl, že na poměry VOY je to i hodně ponurý nápad s ne úplně jednoznačným morálním dilematem. O to větší škoda je, že epizoda se samotným Vidiianům věnuje tak strašně málo a závěrečné setkání je vyřešeno během pouhých 5 minut, přitom ta interakce s nimi zajímavá byla a klidně to šlo natáhnout. Epizoda má však mnohem větší zájem na tom, aby se divák nabažil eye candy typu "zrcadlová místnost uvnitř asteroidu", což mně osobně opět připomnělo Parallax. Ta snaha o akci na úkor všeho ostatního je zde až příliš očividná.
- Paralelní linie s Neelixem a holografickou plící není nic moc. Ukňouraný a žárlivý Neelix je neskutečně otravný (well, i zdravý Neelix je otravný). Je pravda, že je to zatím asi nejlepší Doktorova epizoda a má tu rozhodně několik vydařených momentů. Jeho intarakce s Kes patřila k tomu lepšímu z epizody a u obou vidíme drobný character development. Nutno také přiznat, že v málokterém seriálu už v 1x05 přijdou dvě hlavní postavy o jeden z párových orgánů. That's something. I guess.
- Líbí se mi, že zde ukazují, jak shánějí dilithium nebo řeší zásoby v podobě přídělů jídla, což se snaží kompenzovat hydroponickou farmou a Neelixovým vařením. Celkově bych si ale představoval, že ten nedostatek všeho bude ještě více zdůrazněný. Netvrdím, že to musí být vyložený grimdark ala Battlestar Galactica, ale pořád tam na první pohled není patrný vůbec žádný rozdíl mezi Enterprise v Alfa kvadrantu a Voyagerem v Delta kvadrantu. Je to dobře?

2,5/5

1x06 The Cloud
- Já vím, že s živou mlhovinou se v Treku asi zase tak často nesetkáváme, ale stejně jsem měl pocit, že v rámci TNG jsem obdobných zápletek viděl už tuny. A opět mi to tedy trochu připomínalo Parallax a to včetně těch lidových analogií. Tady třeba Voyager funguje jako jehla na šití ran. Ona ta zápletka není nějak zvlášť špatná, ale když už je premisa seriálu postavená na tom, že opustíme známý vesmír a ocitneme se v neprobádané části galaxie, tak bych automaticky očekával, že se tvůrci budou snažit, aby to prostředí působilo zajímavě a hlavně JINAK. Zatím to tam nevidím. Spíš mám pocit, že v Delta kvadrantu musí být brutální nuda.
- Vzhledem k tomu, že hlavní děj nevystačil na celou epizodu, tak zbyl alespoň čas na interakci mezi hlavními postavami. Cold opening se zápisem do osobního deníku Janewayové byl docela dobrý. Přijde mi logické, že i přes veškerý trénink se musí minimálně u některých členů posádky dostavit silná deprese a polemika nad rolí kapitána v této netradiční situaci dává smysl. Mám velmi smíšené pocity ohledně indiánské tématiky, protože jsem byl vždycky rád, že žádné významnější pozemské náboženství ve 24. století zjevně nehraje větší roli. O to víc mě děsí, s jakou samozřejmostí VOY pracuje s čarodějnickými rituály typu hledání zvířecího duševního průvodce. Nevím no. Duchovno budiž, ale v této explicitní formě mi to přijde jako těžký overkill.
- Chez Sandrine se mi jako odpočinková simulátorová lokace líbí, stejně jako Parisem naprogramované postavy. Jen mi není moc jasné, proč se šetří úplně na všem, ale na simulátor se bez jakéhokoli vysvětlení energií v klidu plýtvá. Vím, že to jde odbýt jednou technoblábolovou větou, ale bylo by vážně tak těžké natočit trekový seriál bez využití simulátoru? Já myslím, že ne.
- Neelix je v epizodě opět neskutečně protivný. Jeho meltdown s kritikou Janewayové byl úplně zbytečný. Nepřišlo mi, že by Janewayová do mlhoviny letěla úplně bezhlavě a bezdůvodně. Z líbací scény s Kes se mi pak ježily chlupy na zátylku. No a když se ve finále sám jmenuje důstojníkem pro morálku a začne na můstku provozovat catering, tak už to pro změnu spadá do trapnosti.

2/5
Telemachus Rhade - 07. červenec 2020 11:34sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Visitor a Wang o DS9, o Orville, o roli Kiry a o kapitánce Janewayové…
Macek - 01. červenec 2020 11:46sipka
ZAMĚŘIT
Macek
S.S.Enterprise: Jsou jen zmiňované. Enegrie z warpádra není úplně použitelná pro standardní "220V zásuvky" Primární účel warpjádra je nadsvětelný pohon. Tedy osobně mám spíše za to, že standardní zroj energie pro systémy na lodi jsou fůzní reaktory, ač nikdy jim pozornost věnována nebyla, ale zmíněno bylo několikráte.

Zakončil bych citátem "Tož, Vašu píču jsem taky nikdy neviděl, ale věřím, že ju máte"
S.S.Enterprise - 01. červenec 2020 09:51sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Macek: OK, ale pak si tedy neuvědomuju, že bychom ty fůzní reaktory někde viděli...

Nicméně nejde ani tak o zařízení, ve kterém dochází k výrobě příslušného typu energie, jako o to, jestli je ta energie k dispozici...

Nejnovější   Novější 288 - 307 / 4902Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o