Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Voyager

Spravuje: kapitan Pike
Počet příspěvků: 4902
O seriálu
Děj se odehrává v letech 2371 až 2378.
Vesmírná loď USS Voyager NCC-74656 je při pronásledování makistické lodě vtažena do delta kvadrantu bytostí zvanou Ochránce. Seriál popisuje cestu Voyageru zpět do prostoru Federace. Posádku lodi tvoří členové hvězdné flotily a Makistů.
Seriál má sedm sezón a je čtvrtým hraným seriálem z vesmíru Star Treku. V seriálu se objevuje řada nových druhů (Kazoni, Vidiáni, Hirogeni, Malonové atd.), posádka se opakovaně utkává i s Borgy.
Star Trek: Voyager byl fanoušky přijat poměrně rozporuplně, o čemž je možné se přesvědčit i v tomto fóru.

Herecké obsazení
Kate Mulgrew (Kathryn Janeway), Robert Beltran (Chakotay), Roxann Biggs-Dawson (B'Elanna Torres), Jennifer Lien (Kes), Robert Duncan McNeill (Tom Paris), Ethan Phillips (Neelix), Robert Picardo (Doktor), Tim Russ (Tuvok), Jeri Ryan (Sedmá z Devíti), Garrett Wang (Harry Kim)

Internetové zdroje o seriálu
Memory Alpha | Wikipedia | Ex Astris Scientia | IMDB.com | Jammer's Reviews
Další zajímavosti
Popis cesty Voyageru | Hodnocení jednotlivých episod od TR

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 127 - 146 / 4902Starší   Nejstarší

Mirak - 13. březen 2021 19:29sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x12 Macrocosm
- Chabý pokus o PG verzi Vetřelce. Není to sice vyloženě můj šálek čaje, ale respektoval bych tvůrčí snahu o vytvoření epizody s tíživou atmosférou a minimem dialogů. Hlavní problém tedy je, že někdy v polovině do toho hodí vidle úplně zbytečným desetiminutovým intermezzem, které nás vrací k prvnímu setkání Voyageru s makrovirem, čímž epizoda zcela popře dosud nastavený styl. Navíc ten flashback nebyl pro pochopení děje nějak zásadní a nestalo se v něm nic, co by nemohl Doktor Janewayové popsat několika větami. Ale ono je to asi jedno, protože mě stejně nebavily ani ty segmenty na zamořeném Voyageru. Nebylo to ani napínavé, ani strašidelné. Za to to bylo k uzoufání zdlouhavé a místy až směšné.
- Kate Mulgrew je ok herečka, ale ta stylizace do Ripleyové se hrubě nepovedla. Tahle poloha jí zkrátka nesedí a je v ní nepřesvědčivá. A určitě to není jen její chyba, protože to, že v každé scéně drží phaserovou pušku jinak, měl zachytit režisér nebo šéf kaskadérů na place. Třeba podobně zaměřenou epizodu TNG Starship Mine také příliš nemusím, ale minimálně jsem neměl problém se Stewartovým výkonem, a toho Johna McClanea jsem mu docela věřil. Aspoň mě pobavil extrémně nadšený Doktor, který se účastnil svého prvního výsadku, jen to do epizody příliš nepasovalo. Neelixe se scénář naštěstí brzy po začátku zbaví.
- Makrovirus každopádně vypadá dost strašně. Většina těchto raných trekových pokusů o čisté CGI, bohužel nezestárla moc dobře. Nejvíc je to patrné v jedné scéně ke konci, kdy Janewayová s makrovirem zápasí tváří v tvář. Otřesné jsou i ty záběry z pohledu makroviru. V epizodě se také objeví druh Tak Taků, kteří verbální komunikaci doplňují komplikovanými gesty. Je smutné, že to zatím patří k tomu zvláštnějšímu, co Delta kvadrant nabízí. Paradoxně to ale připomíná první řady TNG.

1,5/5

3x13 Fair Trade
- Asi nic o kvalitách první poloviny třetí sezóny nevypovídá tolik jako fakt, že jsem byl skoro až vděčný za lehce podprůměrnou epizodu, jakou Fair Trade rozhodně je. Na to, že byla celá epizoda zaměřená na Neelixe, bylo to relativně snesitelné. Řešení Neelixovy kriminální minulosti je rozhodně zajímavější, než jeho tradiční šaškování na můstku nebo v jídelně. Vím, že to určitě nebyl tvůrčí záměr, ale v Neelixových pochybách o své prospěšnosti Voyageru a jeho posádce, jsem spatřoval jakousi meta paralelu s Neelixovou prospěšností pro seriál jako takový. Pořád nemůžu uvěřit tomu, že z toho nekonečna možností, které vytváření zbrusu nové postavy z neprobádaného Delta kvadrantu skýtalo, jaksi vznikl Neelix.
- Samotné Neelixovy patálie s bývalým parťákem Wixibanem většinu času předvídatelně vrší jedno seriálové klišé za druhým. Napravená hlavní postava je i přes dobré úmysly znovu zatažena do problémů dávným přítelem, který se narozdíl od našeho hrdiny vůbec nezměnil. V epizodě je asi třikrát zopakováno, že nejdůležitější je říkat pravdu. Myslím, že by tvůrci nemuseli diváka tak podceňovat a nechat ho, ať se k tomu závěru dobere třeba sám. Pobavilo mě, že smolař Paris byl v Delta kvadrantu už minimálně popáté obviněn z něčeho, co neudělal.
- Nejvíc se mi líbil ten motiv, že se Voyager dostává do nové části Delta kvadrantu, kterou nezná ani Neelix. Ono to v případě VOY samozřejmě vůbec nic negarantuje, ale snad toho alespoň trochu využijí a není to jen další z řady jednoepizodních výstřelků. Potemnělý interiér obchodní stanice se moc nepovedl a mohli alespoň něčím zakrýt tu betonovou podlahu. Poprvé se zde objevuje protekční spratek Alexander Enberg v roli Vulkánce Vorika. Herecky se mi nelíbil už jako Taurik v TNG Lower Decks a tady to není o moc lepší. Na druhou stranu nové a neokoukané postavy VOY potřebuje jako sůl.
- Je to neuvěřitelné, ale jsem si téměř jistý, že jsem tuto epizodu viděl poprvé až teď.

2/5
Mirak - 07. březen 2021 19:49sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x10 Warlord
- Zase je to celé takové voyagerovsky polovičaté. Z nějakého důvodu začínáme bizarním cold openingem s opakovanými close-up záběry na Neelixovy nohy. Nejdříve při masáži, poté při tanci. Nejsem si jistý, kolik náhodných diváků tohle při premiéře udrželo přikované k televizní obrazovce. Ovládnutí Kes cizím vědomím sice nebylo moc originální, ale líbilo se mi, že drtivá většina jejích interakcí probíhala s hostujícími herci, což mi přišlo jako zajímavé ozvláštnění. Jinak ale bohužel to dění na planetě nebylo příliš zábavné. Celý Tieranův převrat působil i na seriálové poměry lacině a hlavně úsměvně prosťounce. Jinak mi přijde, že v celém Delta kvadrantu jsou pouze planety s opresivními politickými režimy.
- Udělat diktátora zrovna z Kes bylo správné rozhodnutí a je to jedna z jejích výraznějších epizod. Do hry se také po velmi dlouhé době vrátily její superschopnosti. Herecky se mi Jennifer Lien většinu času docela líbí, ale zde to měla nesmírně složité a některé scény, ve kterých ji ovládá Tieran, byly po herecké stránce přeci jen trochu nezvládnuté. Události této epizody také přispěly ke konci nepovedeného vztahu mezi Kes a Neelixem. Je to ale opět směšně vágní. Divák vlastně netuší, jestli dočasný rozchod na začátku opravdu navrhuje Kes nebo jestli to je pouze Tieranův pokus o to, aby se Neelixe zbavil. Byl jsem od začátku odpůrce jejich vztahu, ale stejně mi přijde od tvůrců neuvěřitelně trapné, že to takto celé nechali vyšumět bez jakéhokoli rozřešení.
- Mám pocit, že to píšu u každé druhé epizody, ale je pro mě naprosto nepochopitelné, jak mohou být kostýmy a masky o tolik horší, než v paralelně běžícím DS9. Dokonce mi přijde, že i raná TNG byla v tomto ohledu osobitější a kreativnější. Vzhled většiny epizodních druhů, které jsme zatím za těch 50 epizod viděli, mi přijde dost na jedno brdo.
- body count: Martin (total: 12) ; zbývajících členů posádky: 141

2/5

3x11 The Q and the Grey
- Ano, sequel k Death Wish byl myslím skoro nutností, ale i přes pár zajímavých nápadů, je epizoda jednoznačně zklamáním. V prvé řadě je tvůrce opětovně potřeba pochválit, že se s Q pokusili o galaktičtější zápletku a jejich přítomnost není zneužita čistě jako zdroj nenáročného humoru. Rozkol v Q Kontinuu, jakožto následek Quinnovy sebevraždy, je super nápad, klidně i ve formě občanské války mezi všemi Q. Bohužel tím výčet pozitiv víceméně končí, protože realizace dobrého nápadu už příliš povedená není. Zdaleka nejvíc mi vadilo to abstraktní vyobrazení občanské války v Q Kontinuu. S tímto nesmyslem začali už v pilotu, takže je to v podstatě jen další pochybné zakomponování americké historie a kultury před 21. století, do děje jedné z epizod. Je to neoriginální, líné a podlézavé. Scéna, ve které se posádka Voyageru v uniformách Unionistů vřítí na scénu, už byla opravdu strašná. A ty jejich winchesterovky měly znázorňovat všemocné zbraně Q. Symbolika level 100.
- Nutno zminít, že zhruba celou první třetinu epizody sledujeme pokusy Q o námluvy Janewayové. Trvá tedy dost dlouho, než se epizoda začne věnovat opravdovému ději. Nějak jsem nepochopil, proč chce Q zplodit dítě zrovna s Janewayovou a celkově mi ta snaha o záchranu Q Kontinua prostřednictvím potomka, přišla poněkud bizarní (i s ohledem na to, že to vůbec nekoresponduje s TNG True Q). A z nějakého důvodu zde nebyl ani zmíněn fakt, že Janewayová je stále zasnoubená. Vševědoucí Q se přitom tvářil, jako kdyby o tom ani nevěděl (tvůrci zapomněli = Q nevěděl). Scénu s žárlivým Chucklesem jsem taky vidět nepotřeboval.
- Také mě zklamala ženská Q. Suzie Plakson se mi v předchozím trekových rolích většinou líbila a myslím si, že se na tuto postavu také hodila. Jen by možná bylo vhodnější ji nepsat jen čistě jako ženskou variantu de Lancieho Q. Scénu s bejby Q na konci si podle mě také mohli odpustit. Celkově je to promarněná příležitost, protože když by ten námět uchopili lépe, mohla z toho být epická universe-changing dvojepizoda, třeba místo zbytečné Future's End.

3/5
S.S.Enterprise - 07. březen 2021 11:43sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Seven:
Přerod kapitána z 29. století v obyčejného bezdomovce byl velmi nepřesvědčivý.

Nicméně to je kompatibilní s jeho pozdějším vývojem ukázaným v Relativity, kde nám ho už představili jako blázna :)
Seven - 06. březen 2021 23:43sipka
ZAMĚŘIT
Seven
kapitan Pike 317043: si to vyřiďte s autocorrectem na mém mobilu, já tam v půl osmý ráno v polospánku zamýšlela úplně jiné slovíčko.
Seven - 06. březen 2021 23:42sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Mirak 317030:
Nijak výrazný dojem na mě nezanechal ani kapitán Braxton. Přerod kapitána z 29. století v obyčejného bezdomovce byl velmi nepřesvědčivý.
Byl natolik nevýrazný, že v Relativity si nikdo ani nevšiml, že ho recastovali.
Telemachus Rhade - 06. březen 2021 20:10sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise: Rain Robinson jsem si zamiloval dávno před Sarah Silverman.
S.S.Enterprise - 06. březen 2021 20:06sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade:
Navíc ten závěr asi děláš až na základě její pozdější práce, ne? K té by ale možná vůbec nedošlo. A jak by s ní tvůrci VOY naložili navíc nevíme...
kapitan Pike - 06. březen 2021 19:27sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mvek 317016:
Nevím, jestli je Pike rád, za to slovo pikovina...:-)

Popravdě ani moc ne :-)
kapitan Pike - 06. březen 2021 19:27sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
A pokud by byla regular místo Seven, tak by nevzniklo asi 20 episod o problémech s borgskými implantáty :-)
Mirak - 06. březen 2021 19:21sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: Tak je pravda, že obava o nějaké narušení úžasné dynamiky v main castu opravdu nehrozí :)
Telemachus Rhade - 06. březen 2021 19:04sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Sarah Silverman by vždycky dávala smysl! Tečka :-)
Mirak - 06. březen 2021 18:55sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike:
že se z ní nestal regular character.

Část writer's roomu za to orodovala, ale osobně k tomu důvod nevidím. Jsme v Delta kvadrantu, kde máme prakticky neomezené možnosti a přidáme do main castu člověka z minulosti? :) Jako jasný, proč ne že, ale když už, tak vedlejší postava by asi dávala větší smysl.
kapitan Pike - 06. březen 2021 18:37sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mně přišla stupidní hlavně myšlenka, že počítačová revoluce ve 20. století byla založena na technologii 29. století. Vůbec jsem nepochopil, co se tím tvůrci snažili říct.

Jinak souhlasím, že Sarah Silverman je jednoznačně nejlepší prvek episody a je škoda, že se z ní nestal regular character.
Telemachus Rhade - 06. březen 2021 18:00sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak 316968:
taky je to původně námět pro TNG

Aha, tak patrně proto je to nezvykle dobré :)
Telemachus Rhade - 06. březen 2021 17:40sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Nebavil mě Star Trek IV a nebavilo mě ani tohle.
Yep.

Problém s ignorováním eugenických válek je jen taková třešnička na dortu.
Skončily v roce 96, čili už mohlo být po nich a týkaly se Střední Asie, ale jasně :) ST ale holt s postupující letopočty tak nějak obecně ignoruje to, co se už se v reálu událo.

Nestrojený herecký projev mladičké komičky Sarah Silverman byl osvěžující.
Jo. Ona a lokace jsou v podstatě jedinými pozitivy tohohle dvojdílu.

Neelix a Kes zde byli úplně zbyteční a snad všechny scény
Tak museli vyjmenovat těch pár TV shows ze CBS, co jsou jakože nejúspěšnější na planetě ;)
Mirak - 06. březen 2021 17:25sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x08 & 3x09 Future's End
- Nebavil mě Star Trek IV a nebavilo mě ani tohle. Námět i provedení mi totiž přijde strašně basic. Je to generická, neambiciózní mid-nineties TV epizoda, která se řídí pouze domnělým rule of the cool. Poslat posádku přesně do data a místa produkce dvojepizody považuju za nebývale líné rozhodnutí, se kterým jsme se naposledy setkali možná někdy během TOS. Problém s ignorováním eugenických válek je jen taková třešnička na dortu. Časový paradox je run of the mill a nic na tom nezměnilo ani zakomponování technologie z 29. století.
- Návštěva Los Angeles se samozřejmě neobešla bez tradičních klišé. Janewayová ostatní varuje, že se musí snažit co nejméně kontaminovat minulost, ale většinu času dělají přesný opak a to i kvůli úplným banalitám. Ve jménu humoru nesměl ve výsadku chybět Tuvok, a to i přes to, že jeho přítomnost znamenala zbytečné riziko a zároveň kvůli tomu byli nuceni svěřit velení Kimovi. Je mi jasné, že pro Bermana a Bragu to bylo něco jako vlhký sen, ale scény jako přelet Voyageru nad nočním LA nebo automobilová honička v kombinaci s phaserovou přestřelkou, mi prostě přišly hloupé.
- Henry Starling jako zlá verze Billa Gatese mi také nesedla. Měl jsem prostě problém brát počítačového magnáta, jako důstojného soupeře pro Janewayovou a její posádku. A je úplně jedno, že disponoval vyspělejší technologií. Ed Begley Jr. je skvělý herec, ale do této role se příliš nehodil. Nijak výrazný dojem na mě nezanechal ani kapitán Braxton. Přerod kapitána z 29. století v obyčejného bezdomovce byl velmi nepřesvědčivý. Rain Robinson patří mezi jedno z mála pozitiv. Nestrojený herecký projev mladičké komičky Sarah Silverman byl osvěžující. Dokonce i její románek s Parisem byl překvapivě docela stravitelný.
- Asi nejhorší byl segment s rednecky, kteří věznili Chakotaye a B'Elannu. Totální vata, která měla nulovou vazbu na hlavní děj. Mimochodem Chakotayova změna účesu, jako součást přestrojení při infiltraci roku 1996, je asi nejvtipnější věc v celé hodině a půl (tetování na obličeji samozřejmě nevadilo). Přičarovat Doktorovi mobilní holoemitor asi ultimátně dává smysl. Problém samozřejmě je, že začali využívat federační technologii z budoucnosti, což najednou všichni přecházejí taktním mlčením. Neelix a Kes zde byli úplně zbyteční a snad všechny scény, do které byli napasování (bylo jich pravda jen pár), ve dvojepizodě vůbec nemusely být.

2/5
S.S.Enterprise - 06. březen 2021 10:59sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
tuvok07: Tak lze to IMHO aplikovat jen na Borgy fugnujicí v období od odpojení 7z9 od úlu a nebo později, i Borgové se vyvíjejí. V době Picardova odpojení (nebo v případě Hugha a dalších osvobozených Borgů v TNG a VOY před VOY Scorpion) tu technologii omezení emocí ještě nemuseli mít (všichni) Borgové instalovanou/aktivovanou.
Mvek - 06. březen 2021 10:37sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Human Error je prostě lidská chyba - konkrétních lidí:-).

Nevím, jestli je Pike rád, za to slovo pikovina...:-)

Seven - 06. březen 2021 07:43sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Human Error je prostě pikovina na téma zachování status quo...
tuvok07 - 05. březen 2021 23:46sipka
ZAMĚŘIT
tuvok07
Ani Picard.

Nejnovější   Novější 127 - 146 / 4902Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o