Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Star Trek filmy

Spravuje: Mvek
Počet příspěvků: 3132
(archiv fóra o filmech, které zde bylo před lety)


Důležité informace:

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1358 - 1377 / 3132Starší   Nejstarší

Razer - 13. duben 2011 23:14sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Yakuzza: Star Trek 2009

Telemachus Rhade - 13. duben 2011 17:38sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Kvality se velmi podobají filmu. Ale je to zajímavé minimálně z důvodu jak si Abrams představuje vysvětlení :-)
Yakuzza - 13. duben 2011 16:39sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
To mi připomíná - Countdown jsem ještě nečetl, stojí to za to? Resp. je to rozumné pro zachování duševního zdraví?
Telemachus Rhade - 13. duben 2011 14:54sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
BorgDog: Jestli myslíš Countdown, tak četl, ale radši už zapoměl. Jen ty nanosondy ne a ne vyhnat z hlavy..
BorgDog - 13. duben 2011 14:50sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
TelemachusRhade:
Na to nic nemá!

Přesně. A to nevím, jestli jsi četl comics, tam je to ještě "vylepšeno."
Telemachus Rhade - 13. duben 2011 14:48sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Stejně je nejlepší ta šoková vlna, co před Romulem na efekt vystoupí z warpu :) Na to nic nemá!

Jinak Romulus a Remus tomu říká jen Federace, v rihansském originálu jsou to planety ch'Rihan a ch'Havran.
S.S.Enterprise - 13. duben 2011 14:25sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Yakuzza:

hmm no jo no..

... :-/
Yakuzza - 13. duben 2011 11:46sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Nemluvě o tom, že vzhledem k tomu, kolik té hmoty použili v prvním a druhém případě, na konci filmu to bouchlo komplet, takže bych to tipl na vtažení minimálně celé naší sluneční soustavy.
Yakuzza - 13. duben 2011 11:42sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Mvek, S.S.Enterprise: Pánové, zase drogy? Pokud Spock v budoucnosti tu červenou hmotu vystřelil do tlakové vlny ve chvíli, kdy se střetla s hvězdou, tak by možná nějaká anomálie s efektem cesty časem vzniknout mohla, ale proboha nebyla by to černá díra, Spock vysloveně řekl "černá díra".
Mvek - 13. duben 2011 10:23sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Damar: Jo, na to jsem zapomněl, to je jedna věc, která mě nesmírně potěšila. A jen mě utvrzuje, že i s lodí by šlo udělat kouzla, a přitom zachovat vesměs proporce a tvary TOS.
Damar - 13. duben 2011 08:26sipka
ZAMĚŘIT
Damar
No, jedno z ďalších pozitív sú aj dobre vypadajúce uniformy a pritom rešpektujú TOS.
Mvek - 12. duben 2011 23:38sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
S.S.Enterprise: Ad černá díra, přesně tak.

Ad Amanda, o to nejde, jak se tam dostala, jde o to, že byli v klidu, a musel je ven dostat až Spock (mylně jsem předtím napsal Kirk). Takže vlastně Amanda zemřela zbytečně, přehmatem tvůrců:-).
S.S.Enterprise - 12. duben 2011 23:03sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mvek:

Amanda se tam asi transportovala.. :)

Nero a Spock se dostali do JJ vesmíru červí dírou, anomálíí, která vznikla náhodně, resp. neopakovatelně, jako vedlejší produkt nové černé díry.

V závěru filmu už příhodné podmínky nenastaly a proto tam už se jednalo pouze o černou díru (pokud to další pokračovaní neurčí jinak).
Mvek - 12. duben 2011 21:56sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
nebo Amanda, jak vychází na balkón a pozoruje ten proud, co se zavrtává do planety.

Btw. zrovna tohle je další kiks (ne ta hudba), zjevně mezi touto scénou a scénou, kdy zemře, musí jít za Sarekem a ostatními k té soše do jeskyně nebo kam. Je s podivem, že jsou tam tak klidní, než je přijde zachránit Kirk.


No, já bych tedy s Yakuzzovými pozitivními body až na vulkánce moc nesouhlasil, většinu beru jako neutrální (možná ještě hudba mě oslovila, byť jen na čas). A naopak černá díra na cestování časem mě nechává chladným, pojmenování "černá díra" v tomto případě beru asi stejně jak o "Romulus", "Remus" pro planety romulanů, když to jsou jasně názvy z římské mytologie. Prostě jen jde o nejpodobnější označení, a zrovna tahle "cosi jako černá díra" měla i vedlejší účinky v podobě cesty časem.


Ale má jiný svůj seznam, i když některé věci jsou detaily:

+ realisticky působící fungování lodi, po stránce posádky i technické, ať už na Kelvinu nebo na Enterprise - jasně, připomíná to spíš atomovou ponorku, ale působí to realističtěji, ne už jako že všichni vše říkají kapitánovi, ten se během deseti sekund rozhodne a dá odpověď, zatímco ve skutečnosti by bylo už po lodi:-)
A s tím se pojí obecně vesmírné bitvy, působí dobře.
A také sem patří věci jako, že se na můstek dá dostat jinak než výtahem a jeff. průlezem.
Nebo též přechod do warpu, působí taky tak nějak lépe.

Samozřejmě zprzněná strojovna, a obecně všechny ty rozlehlé interiéry, to naopak shazují.

+ dvakrát tu máme ve vakuu ticho:-)
S.S.Enterprise - 12. duben 2011 19:43sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
TelemachusRhade:
Celej ST XI je (stejně jako Star Wars) na efekt..
Yakuzza - 12. duben 2011 18:30sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
TelemachusRhade: Jasné, tak s prasárnama souhlasím, ty evidentní krpy jako přeskočení pěti hodností, parta málem puberťáků, kteří dostanou na konci filmu nejnovější loď Flotily atd, to je jasné. Uhura je omluvitelná, ta tam skutečně nastoupila jako kadetka a než ji posadili ke komunikaci kvůli jejím znalostem, dělala tam nějakou "podřadnou" činnost, prostě nebyla automaticky na můstku jako Sulu nebo Chekov.

K té hudbě:
- Je tam pár scén, kde je méně výrazná hudba, není to ani jeden z motivů a padnou tam. Teď mě teda napadá třeba Kirk, jak si to šlape sněhovou plání na Delta Vega nebo Amanda, jak vychází na balkón a pozoruje ten proud, co se zavrtává do planety.
- Ale souhlas, že v posledních scénách, např. kdy se Enterprise nese na tlakové vlně z výbuchu Narady, už měl člověk hlavního motivu, který tam opět opakovaně zazněl, lehce plné zuby.
- Na druhou stranu, ten motiv má docela zvláštní harmonie, je to zase osvěžující po Goldsmithově hudbě, který používá stále stejné vzorce harmonie a až na výjimku Star Treku V, i rytmizace. (Ono to není na první pohled zjevné, ale nedávno jsem ty motivy analyzoval a zatímco motiv z First Contact nebo Insurrection je z hlediska kompozice zcela jasný, u úvodního motivu z The Final Frontier jsem docela čučel...)
Telemachus Rhade - 12. duben 2011 16:54sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: Asi je ti jasné, že k tomu něco napíšu.. :)

Zběsila kamera není můj kamarád, byť v TNG i Voyageru byla hodně unylá. Ale tady je to !místy! opravdu extrémní. Celkem mi ale vyhovuje v případě Kelvina, a když ENT dorazí k Vulkánu. Kde je to ale nemístné, je třeba pobíhání po chodbách, nebo jiné vesmírné scény. Díky zběsilé kameře tu loď prakticky neznám. Kombinace by byla OK, ale tady není jediný záběr, kde bych se mohl porozhlédnout. Ať už loď samotná, můstek, ošetřovna, stro... Strojovnu to vlastně nemá :-)

Hudba je místy zajímavá, ale krom jednoho ústředního tématu (a hrátek s ním) je to velmi nezajímavý soundtrack, kterého se člověk tak ve 3/4 filmu dokáže přejíst. 2CD kompletka se prakticky nedá poslouchat. Ještě tedy "asijské téma", ale to kopie od Dong-juna Leeho, takže to neberu.

Vesmírné lens-flares jsou druhý důvod proč jsem si pořádně neprohlédl loď.

Alternativní linie mu dala svobodné ruce. To se mi 100x nemusí líbit, ale těžko mu to můžu vyčítat. (bohužel)

Vulkánci jsou OK, proti nim nic nemám. Ničení hlavních planet univerza je už ale dealbreaker. Já vím proč to dělá - je to to nejjednodušší. Ale tak co čekat od KurtOrciho..

Charakter Kirka je jedna z mála věcí, co beru. Co neberu je jeho přeskočení posledního roku Akademie a pěti hodností. Dál na lodi nemá co dělat Chekov (v 17-ti po Akademii???), Sulu a Uhura. Jsou tam o 10 let dříve oproti regulérní TOSce, nechápu proč.

mladý Kirk v autě, bar v Iowě, Kirk+Orionka
Ale jo, jen ať tam jsou. Proti tomu žádná, ale pokud jsou tam jen a jen na efekt, nestojím o ně. Já chci promakaný scénář typu Vzpoura. Kde každý dialog dává smysl a není tam zbytečně. Mladý Kirk z rebélie masakrující sporťák za tehdy už nevyčíslitelnou hodnotu je prostě já nevím.. divné.

Ale to jsou opravdu drobnosti. Ty hlavní prasárny jsou evidentní a jak zdá, vidíme je (naštěstí) všichni.
Yakuzza - 12. duben 2011 16:08sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
TelemachusRhade: Tušil jsem, že se zeptáš :-)

Z filmařského hlediska:
- Oproti statickým ST seriálům se mi tady líbí občas až zběsilá kamera + střih
- Hudba
- Některé lens-flare - ale jen ve vesmírných scénách, v interiérech mi neseděly

Z hlediska příběhového:
- Často tady nadáváš na neschopnost posunout se dál. Tady to tou alternativní linií dohnali do extrému, pravda, ale z mého pohledu - proč ne.
- Vulkánci. Jejich pojetí (v kombinaci s vulkánským hudebním motivem) se mi tady líbilo. Nemusím snad připomínat jejich vyobrazení v Enterprise.
- Charakter Kirka. Ač to nerad přiznávám a tyhle typy postav většinou rád nemám, je dobře promyšlený.
- Líbilo se mi třeba i to, že se nebálo použít pro ST naprosto atypické scény - mladý Kirk v autě, bar v Iowě, Kirk+Orionka. Ano, tyto (nebo podobné) věci jsme už ve Star Treku viděli, ale jejich zpracování bylo vyloženě tristní a nerealistické. (TNG: Tapestry)

Možná se ti to zdá málo, nebo spíš s většinou věcí nebudeš souhlasit, ale to je o osobním názoru. Samozřejmě jsou věci, které tomu filmu neprominu (černá díra posunuje v čase? WTF? apod.)

Uvažuju, jestli přiřadit k plusům nebo mínusům celkově pozitivní náladu toho filmu, skoro až happy-trek, na to, že tam ničí planety a civilizace... ale to by asi putovalo spíš k mínusům.
Telemachus Rhade - 12. duben 2011 14:59sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: Mohu se zeptat na ty naprosto parádní prvky? (vážně míněná otázka - opravdu mě to zajímá)

ad dabing) Chekov je důvod proč jsem z dabingu viděl dohromady 45 sekund a víc nikdy nic! Horšího jsem slyšel máloco.
Damar - 12. duben 2011 14:43sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Yakuzza: Áno, dabing Uhury a Chekova je dôvod, prečo som to dabované videl iba raz (napriek faktu, že mnoho iných postáv tam znie výborne).

Nejnovější   Novější 1358 - 1377 / 3132Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o