Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Star Trek filmy

Spravuje: Mvek
Počet příspěvků: 3132
(archiv fóra o filmech, které zde bylo před lety)


Důležité informace:

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1286 - 1305 / 3132Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 26. říjen 2011 23:53sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan:
úvodní bitva

Jak často říkám, jediná scéna filmu, která je OK, a to i třeba právě uniformami, které dost vycházejí z Enterprise. Ale i tam jsou koniny - třeba betonová zeď na hvězdné lodi a podobné do očí bijící excesy. Připravuju přednášku na toto téma s bohatou ilustrací. Ono toho opravdu není málo. Snad v každé scéně je něco nedotažené/navíc/nesmysl. Je to škoda - film byl primárně postaven na tom, aby vizuálně zaujmul a ani tahle stránka není dotažená.

Jinak nesouhlasím, že Khanův hněv má chyby ve výpravě. Právě naopak, to je film kde jim věřim všechno. Neříkám, že nemá svoje problémy, ale zrovna výprava to není.

Nemesis selhává primárně po stránce uchopení scénáře. Mimochodem, člověk, který s Nemesis není spokojen v první řadě, je Stuart Baird :) Jeho verzi o tuším 170-ti minutách na Bermanovu žádost brutálně prostříhali. Naopak velice spokojen s finální verzí je třeba Patrick Stewart. To je film, na kterém se prostě bohužel vyřádilo neuvěřitelné množství negativních faktorů :-/
Razer - 26. říjen 2011 18:51sipka
ZAMĚŘIT
Razer
S.S.Enterprise:

3) děj nedává vůbec smysl a odporuje nejen obecné logice a logice světa ve kterém se odehrává, ale i sám sobě...
S.S.Enterprise - 26. říjen 2011 18:38sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Pozemstan:
Tak ale podobnost STX a JJ je zjevná minimálně ve dvou věcech:

1) Narada = Scimitar
2) Plešatý romulanský hrdina, který nevyadá jako romulan (Nero = Shinzon)
Pozemstan - 26. říjen 2011 18:07sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
BorgDog: Kritiku Nemesis a ST XI bych ale zase moc nespojoval. Směr, kterým se ubral Abrams, je do značné míry odlišný od zbytku ST, i když, jak jsem naznačoval už dříve, v něčem jsou jeho nedostatky dokonce podobné třeba s ST II. Jde tam ale najít i pozitiva, třeba, odhlédneme-li od možná klišé se sebeobětujícím se hrdinou, podivných interiérů, uniforem apod., realističnost úvodní bitvy, která konečně probíhá rychlostí odpovídající 23. století a střetu plavidel nesouměřitelné síly. Objeví se i pěkný záběr s tichem vakua... Samozřejmě i toto jde ale napadnout z vybočení z tradic ST. Oproti Nemesis pak podle mě i přes rychlé tempo děje film působí celkem plynule, bez příliš ostrých a nelogických střihů a hlavně tady není vesmír tak temný, takže i z černé Narady něco vidíme a vůbec na mě i rychlé scény nepůsobily rozmazaně resp. přehnaně krátce. Jak jsem už říkal dříve, na ST XI mi vadí hlavně to, že v něm změněná časová linie zásadně poznamenala celý svět ST včetně knih navazujících na období po TNG, kde už prý není Romulus atd. Jinak se samotným filmem až takový problém nemám.
BorgDog - 26. říjen 2011 00:44sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Musím souhlasit s kritikou. Nemesis určila směr, kterým pak Abrams pokračoval - a kterým se bude pokračovat bohužel i dál. Mně se moc nelíbil už Vzpoura, ale ta měla pořád ještě dost "ze Star Treku," až Nemesis to zabila. Loganův scénář aspoň z toho co jsem četl mi přitom nepřišel špatný - opravdu myslím, že film v reálu zničil až Baird a producenti. Kdybych dotyčné potkal, asi bych na ně neplivl, ale zeptal bych se, zda si uvědomují, co vlastně natočili - a zda jsou s tím výtvorem spokojeni. To by mě vážně zajímalo. A ano, následné použití phaseru nevylučuji.

Hlavně technická stránka Nemesis je fakt otřesná. Když si vzpomenu na souboj Enterprise s Reliantem a srovnám to s tímto, je to jak rána kladivem. A co si můžu myslet, když jsem musel jít na blog Douga Drexlera, abych vůbec viděl, jak měl vypadat Scimitar nebo Valdore, protože ve filmu je z toho... letící humus ve tmě. Být na Dougově místě, zažaluje je nebo zabiju. Ne nutně v tomto pořadí.
Razer - 25. říjen 2011 23:59sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Pozemstan: Ono toho přesně myslím, GRAB YOUR PHASERS AND PREPARE FOR TRANSPORT CREW! jdem na něj :-)
S.S.Enterprise - 25. říjen 2011 23:53sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
kdo to nevidí, tak sem vykopiroval URL za Pozemstana:

http://ia.media-imdb.com/images/M/MV5BMTc2MzgyNTM4M15BMl5BanBnXkFtZTYwNjQwNzQ3._V1._SX485_SY333_.jpg


.. foto pekny :)
Pozemstan - 25. říjen 2011 23:41sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
No, já bych řekl, že Nemesis pohřbil hlavně režisér - střihač Baird, což asi nechtěně dokonale vystihuje tento snímek, kde se Stewart/Picard coby symbol toho lepšího z ST jen chabě choulí před jeho neúprosným útokem -):
Telemachus Rhade - 25. říjen 2011 23:20sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Takhle - ono zase mezi Brentem Spinerem a JJ Abramsem takový rozdíl není. Oba umějí pouze over-hype a ono je to bohužel na těch filmech dost znát.
Telemachus Rhade - 25. říjen 2011 23:18sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Trekovou hrdost mám, ale je to díky myšlenkám, výdrži, místy opravdu dokonalým a nadčasovým momentům a celkové snaze většiny autorů nedělat show pro prachy, ale dělat show s úmyslem obohatit. A ze stejného důvodu mi právě tolik vadí Nemesis a Abrams.
Pozemstan - 25. říjen 2011 23:13sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Tak tady přece jen i přes všechny chyby v ST X, XI i jinde v ST převažuje moje "startrekovská hrdost", a myslím, že si ST ani Nemesis označení úplný nesmysl nezaslouží... -) Jak koukám na ten článek, který spíše upozorňuje na prý obecně platná klišé, která prostě k filmu patří a nejsou ani na škodu, tak doufám, že ilustrace z ST slouží jen jako dokumentace tohoto bodu: "Posádky dvou kosmických lodí, které se potkají ve vesmíru, vždy neomylně vědí, kde je dole a kde je nahoře."

Jinak ten obrázek je oproti Nemesis pěkně prosvětlený, že je konečně i ze Scimitaru něco vidět. Škoda, že taková nebyla i předloha... -)(
Telemachus Rhade - 25. říjen 2011 23:06sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise:
aby ilustroval celý ST jako koninu

A to si nemyslím. Anebo pokud tomu tak je, tak si náhodou vybral opravdu velkou koninu. Spíš to ale asi bude záměrně. Scéna, která porušuje snad všechny možné fyzikální zákony, je hyper-akční a přesto nudná a ještě k tomu vizuálně ohizdná, se nevidí příliš často :)
Razer - 25. říjen 2011 23:05sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Když budete dostatečně militantní dám vám každému phaser hoši :-) ale chce to snahu!
S.S.Enterprise - 25. říjen 2011 22:50sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
no a pokud jde o en magazán Skylinku, je tu ještě možnost, že autor použil obrázek z ST, aby ilustroval celý ST jako koninu.. možná ani neví, že nějakej Nemesis existuje :)
S.S.Enterprise - 25. říjen 2011 22:47sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Jako taky to nevidím tak vyhroceně, protože JJ ST je na rozdál od Nemesis aspoň koukatelnej. Ale pokud jde o story, tak JJ tu Nemesis absurditu akorát rozvedl k "dokonalosti" :)
Telemachus Rhade - 25. říjen 2011 22:35sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Asi to nevidím tak militantně jako Razer, ale souhlasím. Nemesis je příšerná konina, která rozvrtává povedené univerzum opravdu nešťastným způsobem. V mnoha ohledech mi přijde víc mimo, než "pouze" alternativní Abrams.

Na druhou stranu dala solidní základ opravdu dobrým knihám :)
Razer - 25. říjen 2011 21:34sipka
ZAMĚŘIT
Razer
S.S.Enterprise: Si myslím, že se to tam hodí, Nemesis degradovala desetiletí kvalitního treku v podobě TNG a nastolila cestu té "novotě".

Když nadávám na nový st, není to proto, že bych byl odvařenej z Picarda co líta jak trotl po planetě v nějaké pseudofuturo bugině a kosí machinegunem nějaké předindustriální emzáky... .

Potkat toho člověka co to točil a poznat ho skutečně mu plivnu do xichtu a to nekecám.
S.S.Enterprise - 25. říjen 2011 21:14sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Fotka z Nemesis použitá ve článku "Největší filmové nesmysly II" v magazínu Skylinku:

viz str. 8
Telemachus Rhade - 19. říjen 2011 11:44sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Nemesis alternate ending
S.S.Enterprise - 24. září 2011 21:27sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Kdyby to někdo neznal: Khanův hněv za 30vteřin

Nejnovější   Novější 1286 - 1305 / 3132Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o