Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Star Trek filmy

Spravuje: Mvek
Počet příspěvků: 3132
(archiv fóra o filmech, které zde bylo před lety)


Důležité informace:

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1124 - 1143 / 3132Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 15. květen 2012 09:43sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek:
jsem byl nadšen právě z toho objevování entit

Tak to je přesně to, co mě vůbec nezajímá :-) Naopak si myslím, že ST vesmír je díky různým entitám poměrně dost přeplácaný a každý ST, který se jim dokáže vyhnout, je u mě o špricli výš. Stejně jako časovky, nebo paralelní vesmíry, je totiž nesmírně jednoduché to napsat a podle toho to potom taky vypadá - "Jé, mrkněte se jak jsme kůl, když máme tohohle chlupatého medvěda. Třeba přehlédnete i ty jalové dialogy."

První řada SGA je cosi trochu jiného a tam koncept IMHO neselhal. Tam jedinou nadpřirozenou entitou je Leonor Varela, co by vyhoštěná Antička z 1x14, nepletu-li se.
Yakuzza - 15. květen 2012 09:41sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Mvek: Ano, právě z toho, jak to používáš, jsem pochopil, že to chápeš zhruba ve smyslu té definice z wiki :-)
Mvek - 15. květen 2012 09:32sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Yakuzza: Tak já to odjakživa chápu přesně v tom smyslu, co jsi našel z Wikipedie.

Kdysi v TV u TNG jsem byl nadšen právě z toho objevování entit, zvláštních míst ve vesmíru atd. Proto mě uchvátila první řada SGA (a vůbec kdysi SG film i seriál). A proto jsem dlouho nadával na Khana nebo ST VI:-).
Telemachus Rhade - 15. květen 2012 09:18sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: Smysl to dává, ale tuhle definici jsem nikdy neslyšel :) Nicméně určitě, proč ne.. IMHO je to aplikovatelé na obojí.

Třeba to tady nakonec každý chápeme úplně jinak :-)
Yakuzza - 15. květen 2012 09:06sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Ještě je potom otázka, jak to chápe Mvek, který to používá v každém druhém příspěvku :-)
Yakuzza - 15. květen 2012 09:05sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
TelemachusRhade: Tak já nevím, tím jsi mě zmátl ještě víc, navíc wiki hovoří něco úplně jiného, hned první definice - a feeling of awakening or awe triggered by an expansion of one’s awareness of what is possible or by confrontation with the vastness of space and time, as brought on by reading science fiction - mi dává větší smysl.
Telemachus Rhade - 15. květen 2012 08:53sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: 'Sense of wonder' je to, pokud film má pro tebe určité specifické kouzlo a máš blažený pocit při jeho sledování. Narozdíl od 'guilty pleasure' jsi u tohoto přesvědčen, že onen pocit blaženosti je oprávněný a jsi přesvědčený, že to, na co se díváš je v určitém ohledu skvostné.
Yakuzza - 15. květen 2012 08:10sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Už se chci zeptat poměrně dlouho, co se přesně myslí oním "sense of wonder"? Tento pojem jsem asi úplně nepochopil nebo pochopil blbě.
Mvek - 14. květen 2012 23:04sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade: Omluvit se dá ledacos, ale ty slovníky jsou prostě scéna na efekt, aby byla jasně srozumitelná širším řadám diváků. Nevěřím, že by hledání v papírové knize bylo efektivnější než hledání v počítači. Efektnější ovšem je. Ale když jsem si tu scénu z filmu nepamatoval a viděl jsem ji v nějaké reklamě, myslel jsem si, že byla natočená jen pro ni (podobně jako scény jiné reklamy na elektrický generátor). Nicméně taková věc mi samozřejmě nekazí film. Jen ho díky ní beru méně vážně (ačkoliv oproti IV a V je dost vážný, jen s rozumnou špetkou humoru).

Jinak jsem ale neřekl, že je ten film špatný napoprvé. To vyvrací spousta lidí. Ale já si vždy na ST cenil toho sense of wonder. Proto pro mě nikdy tenhle film nebyl. Teprve po 20ce věku mám už slušný vztah i k politickým a všem možným dalším rovinám.
Takže pointa té části byla asi jen tak, že prostě tady je spousta detailů týkajících se těch interakcí staré posádky, kterých si člověk napoprvé nevšimne.
Telemachus Rhade - 14. květen 2012 22:40sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Ach jo :) Nedá mi to a zareaguju..

ten film jsem nemusel na první, druhé zhlédnutí
V roce 1994 (nebo 5, nevím) mě naprosto dostal. Dostal mě podruhé, dostal mě podvacáté, dostává mě i dnes. Prakticky s každým skouknutím mi přijde lepší a lepší a Nicholas Meyer je dle mého génius, který právě tady vytvořil jednu z nejlepších režií, co jsem doposavad viděl. Přijít po kasovní katastrofě pětky a říct, "budu dělat TOS film a Akademii si strčte někam", chtělo jednak nesmírnou odvahu a taky musel přesně vědět, co dělá. Výsledek je dokonalé, nostalgické, politické drama s obrovským poselstvím. Název je perfektní! Těch aspektů, co se povedly je tady tolik, že je to zbytečné vypisovat. Některé scény doteď považuju za obrovsky nadčasové. Navíc takhle má vypadat Hvězdná flotila, ne jako pacifistá banda joudů ala TNG, kde je defacto každý admirál nekompetentní.

ad ty slovníky) Meyer je detailista - stačí se podívat jaký ošuntělý kovový ráz té lodi vdechl. Tady to není jiné - když technika nestačí, musí se improvizovat. A že to Uhuře nešlo - njn, mohla být stejně na mol jako ti dva z hraniční hlídky.

btw, mezi Court Martial a The Undiscovered Country je 26 let rozdíl. To, že tehdy neměli papírové knihy, to se vůbec nedá brát v potaz.
Mvek - 14. květen 2012 20:43sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
A troška pitvání:
Je zajímavé, že zde lodě bimbají podle hodin:-). Že mají nějakou signalizaci, třeba půlnoci (ostatně Chang nebo kdo odcituje nějakou pasáž o půlnočním zvonění) nebo tak, to bych bral, ale že to je zrovna zvon jak pendlovek, to je zvláštní.

No a komunikace se slovníkem v klingonštině je totální fail. Jako argument, že by poznali univerzálního tlumočníka, bych teoreticky bral, ale to by to nesměli ze sebe tahat tak pomalu, ale OK. Nicméně 1) mohli si nechat přeložit tlumočníkem aspoň to, co říkala kontrola, a hledat jen odpověď. A 2) v TOS byla tištěná kniha dost vzácnost, Kirk se divil tomu právníkovi v Court Martial. Je fascinující, co klingonských tištěných slovníků zde našli:-). To bylo takové na efekt, že bych to čekal v ST V, ne VI. Tady mělo být hledání v paddech/počítačích.
Mvek - 14. květen 2012 20:40sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
K ST VI bych dodal ještě jednu věc: ten film jsem nemusel na první, druhé zhlédnutí, protože je militantnější, byť končí mírovým poselstvím a v duchu ST, ale byl jsem zklamán právě názvem:-). Čekal jsem sense of wonder, a ono naprosté houby.

Jenže, když člověk vidí ten film poněkolikáté, případně i s ostatními, opravdu už tu posádku zná, starou i mladou, pak si ho úžasně vychutná v nové rovině. Ty vztahy, ta chemie mezi postavami, to je žůžo:-).
A nejen kvůli vztahům starých známých postav, ale celkově je večeře s klingony úžasná pasáž. Akorát Spock tam emocemi nějak přetéká, jak se tváří, když mluví Kirk:-).

Zkrátka výborné hláškování, které méně znalý zpoloviny přehlédne.
Yakuzza - 14. květen 2012 12:18sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Mirak: Našel jsem to na wiki.

Jedinými dvěma herci, kteří získali Oscara i Malinu za stejnou roli, jsou James Coco za Only When I Laugh v roce 1982 a Amy Irving za Yentl v roce 1984.

Christopher Walken a Alec Baldwin byli oba nominováni na Oscara jako nejlepší herci ve vedlejší roli a na Malinu jako nejhorší herci ve vedlejší roli v témže roce, ovšem ne za tentýž film. Walken byl nominován v roce 2002 jako nejlepší herec ve vedlejší roli za Chyť mě, když to dokážeš a jako nejhorší vedlejší herec za The Country Bears. Baldwin byl nominován jako nejlepší v roce 2003 ve filmu Smolař a jako nejhorší ve filmu Kocour.

Herci, kteří získali za herecké výkony Oscary i Maliny, jsou Faye Dunaway, Marlon Brando, Charlton Heston, Laurence Olivier, Roberto Benigni, Halle Berry a Liza Minnelli. Sofia Coppola, Ben Affleck, Kevin Costner a Prince také získali Oscary i Maliny, ale jen jedna z těchto cen byla za herecký výkon.


Yup, psal jsem za stejný výkon, ale to jsou jenom dva případy, přehlédl jsem, že ten poslední odstavec nemluví o stejných výkonech, ale obecně, sry.
Mirak - 14. květen 2012 12:07sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Mvek: Mám pocit, že nové SW tam bývaly celkem pravidelně.

Yakuzza:
Jasný, bral bych to spíše s nadsázkou. Ale kde kdo dostal za stejný výkon Malinu a Oskara??
Vím akorát, že Hale Berry byla snad první, která dokázala za herecký výkon vyhrát jak Oskara, tak později i Malinu za Catwoman :-)
Yakuzza - 14. květen 2012 12:04sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Jak se tak dívám, tak ona ta malina je stejně taková populistická záležitost. Sorry, ale když je tady řada herců, kteří za stejný výkon dostali oskara a malinu zároveň, nedá se to brát moc vážně.
Mvek - 14. květen 2012 11:32sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Btw. nedostala náhodou dost malin i SW Ep II? Tuším za lovestory a za herectví.
Mirak - 14. květen 2012 10:58sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Ale tak ta malina často bývá udělována kontroverznějším filmům a hlavně filmům, které jsou na očích nebo které byly hodně očekávané. Je jasné, že v té době byla i spousta horších filmů, které ale nikoho nezajímají..
Mvek - 14. květen 2012 10:35sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Přesně nad tou režií jsem přemýšlel, co je naní tak špatného. Třeba není výborná, ale katastrofální? A to, že se čísla palub v šachtě turbovýtahu mění napřeskáčku, když jí stoupají na botách, nebude chyba režie, stejně tak ano to, že v té šachtě vhodně není žádná kabina výtahu:-) (i když možná právě do její podlahy mají málem narazit - štěstí, že ho zrovna nikdo nepoužíval).
Telemachus Rhade - 14. květen 2012 09:57sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza:
objektivně a v globálním měřítku je prostě špatný

? :-) Ne, není. Jednoznačně špatný aspekt toho filmu jsou pouze efekty. On je spíš žánrově nepochopený - ono přecijen mixovat komedii s filozofickým fanatizmem, kde hlavního záporáka hraje Bůh, je přecijen trochu nestandartní. Nestandartní ale neznamená špatné. Třeba malina za režii je naprosto mimo.
Yakuzza - 14. květen 2012 09:38sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Tak řekněme si na rovinu, i když fanoušci ten film mají rádi (včetně mě), objektivně a v globálním měřítku je prostě špatný.

Nejnovější   Novější 1124 - 1143 / 3132Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o