Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Star Trek filmy

Spravuje: Mvek
Počet příspěvků: 3132
(archiv fóra o filmech, které zde bylo před lety)


Důležité informace:

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 1099 - 1118 / 3132Starší   Nejstarší

S.S.Enterprise - 19. květen 2012 21:03sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Z Okouna..

Pozemstan - 19. květen 2012 14:44sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
BorgDog: BorgDog: "Co, proboha, čekali, že se stane???"

V danou chvíli asi doufali, že údajná válečnická minulost rémanů (viz MA), už v ENT ve 22. století využívaných i jako ozbrojené osobní stráže vlivných romulanů, spolu s genetickým potenciálem úspěšného kapitána Hvězdné flotily přispěje k vítězství ve válce s Dominionem, a když ne, tak na smrti nějakých otroků nesejde... Zřejmě s možnou vzpourou utlačované kasty vůbec nepočítali... Zbraně jim zjevně dávali v omezeném množství již dávno, aniž by to vyvolalo problémy. Až Shinzon asi podnítil změnu myšlení rémanů...

Ale ano, to, že vůbec dopustili, aby se Shinzon stal rémanským vůdcem, je dost divné. Ve filmu něco naznačují tím, že nad Shinzonem držel ochrannou ruku jeho pozdější "místokrál", snad tedy i díky svým silným telepatickým schopnostem... Možná romulané opět předpokládali, že, ač s Picardovou krví, tak jinak bez výcviku, v boji brzy zahyne... Možná se o otroky až tak nezajímali, nové vedení už o klonu Picarda nemělo ani ponětí, a nějaký "ztracený lidský zajatec" mezi rémany prostě zapadl... Když pak už získal vliv a bylo potřeba poslat rémany do boje, nebyl čas na jeho odstraňování resp. se to nehodilo...
BorgDog - 19. květen 2012 13:25sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Pozemstan:
Takže není tak úplně pravda, že by ho (zprvu) jen tak "nechali naživu"...

Jenže i kdyby tomu tak bylo, Shinzon se nestal vůdcem Rémanů "přes noc." Tomu něco předcházelo, muselo to mít jistý vývoj, o kterém Romulané museli vědět. Přijde mi naprosto nelogické, že to nezarazili už v začátku a dokonce připustili, aby se Shinzon dostal k jakékoliv ozbrojené síle - nebo ho dokonce sami vyzbrojili. Co, proboha, čekali, že se stane???
S.S.Enterprise - 19. květen 2012 12:37sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Tada vy ste se tu rozepsali...

ad ST VI slovník: mě to přišlo nakonec věrohodné, protože klingoni bývají asto ožralové a tak to, co ze sebe Uhura vymáčkla by se takto tado brát za věrohodné..

Ale jinak mi to přijde jako právě nezvyklý prvek (asi ho tam začlenil Mayer?) tak, aby ten film působil víc jako sci-fi film, než jen jako ST se zaběhnutými pravidly, kde se podobná věc do té doby neobjevila (nepletu-li se?) :)

Pozemstan - 17. květen 2012 16:38sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
TelemachusRhade: "jakmile by měl Impérium, mohl by dobýt Klingonskou říši a pak by už by pro něj Federace neznamenala hrozbu/problém"
Jestli se nepletu, po vyhrané válce s Dominionem trvalo obnovené spojenectví Federace a Klingonské říše, takže Federace by pro něj znamenala hrozbu právě od chvíle, kdy by si dovolil napadnout klingony...
Pozemstan - 17. květen 2012 16:32sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
TelemachusRhade, BorgDog: Pokud vím, plán rychlého stárnutí byl zmíněn i ve filmu. Jinak by pořízení klonu Picarda za účelem jeho náhrady opravdu nedávalo žádný smysl, a až tak nízko myslím film Nemesis neklesl. Už si ale také přesně nepamatuji, jak to tam bylo. Snad, když plán padl, ten proces právě zarazili příliš brzy. Myslím, že je ve filmu naznačeno, že pak čekali, že lidský kluk zahyne v rémských dolech... Takže není tak úplně pravda, že by ho (zprvu) jen tak "nechali naživu"...
BorgDog - 17. květen 2012 12:39sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
TelemachusRhade:
Nerozjeli. Shinzon se "narodil" v roce 2348, tzn v době Nemesis mu bylo 31 let.

Zajímavé! Film nevím, ten si tak nepamatuji, ale v knize bych přísahal, že to bylo popsáno nějak podobně. Mohu se mýlit. Pokud ano, je to vážně fail jak vrata. A část nudnosti Nemesis pramení i z otřesného technického zpracování, hlavně v závěru. Ta bitva, to je fakt "prvotřídní" práce.
Telemachus Rhade - 17. květen 2012 12:30sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
BorgDog:
Pokud jsem pochopil dobře, rozjeli v něm nějaký proces rychlého stárnutí

Nerozjeli. Shinzon se "narodil" v roce 2348, tzn v době Nemesis mu bylo 31 let. Jednoduše řečeno - je to blbě z každého pohledu.

A Nemesis subjektivně hodnotím možná i hůř než Abrams Trek, protože je nesmírně nudná.
BorgDog - 17. květen 2012 11:49sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
TelemachusRhade:
Než kloni dorostou alespoň do věku těch kapitánů jak byli na svatbě, tak už budou oni kapitáni pod drnem.

Tohle právě bylo důvodem Shinzonovy nemoci. Pokud jsem pochopil dobře, rozjeli v něm nějaký proces rychlého stárnutí, který měl být opět zpomalen, jakmile dosáhne Picardova "reálného" věku, aby ho mohl nahradit. Ovšem protože byl celý plán zrušen, proces nikdo nezastavil a Shinzonův organismus se začal hroutit. Když pomineme otázku, proč ho vůbec nechali naživu (byl prakticky "živý důkaz" toho plánu, ať se uskutečnil nebo ne, navíc zřejmá hrozba), opravdu dada to začne být až od nápadu s Picardovou krví. I kdyby Shinzon potřeboval jeho DNA k vlastní "rekonstrukci," při technických možnostech Romulanů bylo nějaké "vycucávání dosucha" prostě absurdita.

Se zbytkem chyb (Země, apod...) máš samozřejmě pravdu. Ovšem můj názor je, že Abrams Trek je stále ještě o třídu horší, protože tomu se jako "přídavek" podařilo sestřelit i vývoj postav a celého vesmíru.
Mvek - 17. květen 2012 11:15sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Tak to si už nepamatuji (a knihu jsem ještě nečetl, i když doma ji už mám), že měli materiál pro klon získat tak dávno. Škoda, mohli to právě lépe postavit, že vyvinuli i způsob, jak urychlit stárnutí (ostatně na tom není nic tak nereálného, vezměme si Deadly Years, úprava nějakého takového "bacilu"... atd.), a právě kvůli tomu urychlení třeba ten Shinzon potřebuje tu krev nebo tak. Na zvrácení, na zpomalení, aby pak mohl žít normálně.

No a krev pak mohli vzít z Dominionských válek, kdyby se film odehrával třeba až deset let po začátku testování důstojníků pomocí vzorku krve.
Telemachus Rhade - 17. květen 2012 10:33sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
BorgDog:
Proč ho udělali je řečeno hlavně v literární adaptaci
No to já vím, knížku znám :-) Tady jde o to, že i když získali genetické vzorky čtyř kapitánů na svatbě Beverly a Jacka (už to samo o sobě.. :) ), je sice pěkné a potud docela i OK, ale tady jde o to, že infiltrace stejně není možná. Než kloni dorostou alespoň do věku těch kapitánů jak byli na svatbě, tak už budou oni kapitáni pod drnem. A od téhle chvíle je jakýkoli nabalený balast nesmyslný. Nejvíc to, že chce zničit zemi. Ano, Picard je do jisté míry egomaniak, ale není to idiot. Pokud si dokázal podmanit Romulus, tak by to dokázal i se zbytkem Impéria a jakmile by měl Impérium, mohl by dobýt Klingonskou říši a pak by už by pro něj Federace neznamenala hrozbu/problém. Jak říkám velmi často - Trek X a Trek XI jsou defacto naprosto stejné filmy s úplně stejně chybovou zápletkou.

Pozemstan: Souhlasím, scény z Velitelství Flotily ze ST IV jsou působivé i dnes. Je to zase něco úplně jiného. Totéž třeba ST VI a kancelář prezidenta. Nebo ST III a jehoi rozmanité interiéry.

ad Součet všech obav) To je dobrý příklad. Nebýt konce, tak je to asi nejnápaditější kniha (film) na podobné téma. Nejvíce působivá je asi scéna, kdy se Jack dovolá víceprezidentovi a řve na něj, že bomba je v Baltimoru.
BorgDog - 16. květen 2012 11:06sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Damar: Jistě - což je nekonzistence sama o sobě. Škoda, že si to Patrik Stewart nedal v dvojroli... to mohlo být zajímavé. :-)

Damar - 16. květen 2012 08:34sipka
ZAMĚŘIT
Damar
A okrem iného, mne Shinzon ani trocha nepripomínal mladého Picarda, to už sa mi viac páčil ten herec z Tapestry.
Mvek - 15. květen 2012 22:33sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan: Jo jo, štábní scény jsou fajn, i když zrovna ve ST IV mi nějak nesedí. Jako nesedí v tom smyslu, že by mi přišly fajn:-). Přijdou mi ale dostačující.
Pozemstan - 15. květen 2012 20:18sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Razer: Také souhlasím. Snad se báli využít ve filmu více "reálií" známých ze seriálu, že by to odradilo nové diváky, nebo je ani neznali, což ale byla jednoznačně chyba...

Jinak ale, pokud jde o ST filmy, nemohu říci, že by se mi nějaký, ani Nemesis, Generations nebo ST 11, vyloženě nelíbil.
Pozemstan - 15. květen 2012 20:11sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Také se mi ST II s lodí flotily v rukou podivných "hippies", jejichž údajná superinteligence až moc podléhala emocím, resp. asi za léta na opuštěné planetě i přes její drsnost dost zakrněla, a ST VI s Kirkem najednou toužícím po klingonské krvi za smrt syna, aniž by měl v ST V podobné předsudky, zprvu nelíbily. Ačkoli se mi jinak líbí i politická či militaristická témata, ST jsem vnímal i díky TNG dost idealisticky. Proto mě zprvu odrazovala i Vzpoura. ST VI navíc nepomohl nezvyklý překlad a dabing, byť možná řemeslně zdařilý. ST II mě vlastně zprvu spolu s "nápravou" v ST III při prvním zhlédnutí roku 1994 docela zaujal, ale pak mě asi negativně ovlivnila přibližně osmiletá pauza před dalším zhlédnutím na rozdíl od ST III a IV (a později V), které jsem si nahrál na VHS...

Jinak ten "sense of wonder" jsem vnímal podobně, ale vždy se mi líbily i třeba situace, když muselo ústředí nějaké mocnosti čelit existenční hrozbě jako Federace v ST IV. I když se děj filmu primárně odehrává jinde, zaujaly mě i scény z onoho řídícího střediska, kde zoufale monitorují oblačnost a ztráty energie a snaží se udržet kontakt s loděmi a Kirkem... I když je to, pravda, dost prvoplánové a místy třeba i z hlediska principu působení sondy podivné, hlavně při prvním zhlédnutí roku 1996 to na mě jako ještě dítě zapůsobilo hodně... -) Ale i teď se mi prostě líbí podobné scény, třeba když ve filmu Nejhorší obavy (The Sum of All Fears) prezident USA se štábem v bunkru rozhoduje o odvetném jaderném útoku, byť jde v tu chvíli jen o cvičení a pozdější "realita" na palubě prezidentského letadla už trochu ztrácí toto kouzlo, a zase získává jiné kvality... -)
BorgDog - 15. květen 2012 20:07sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Razer: Amen, brother! :-)
Razer - 15. květen 2012 18:50sipka
ZAMĚŘIT
Razer
BorgDog:Nemesis je hlavně naprosto tragická díky nesmírně promyšleným scénám typu "telepatického znásilnění", ježdění po pouštní planetě v nějaké otevřené retrokraxně za účelem postřílení primitivů... ne nemám sílu pokračovat.

Přitom znovu stačilo by pár scén a mít nějakou znalost světa tj. zamíchat do všeho třeba tal shiar, který by nečekaně kontaktoval Picarda a upozornil ho na nebezpečí... nedůvěra následný útěk třeba po povrchu Romulu, nějaký náhled do současné situace na planetě a na konec klidně povinný souboj Scimitaru + menší remanské flotily vs demaskující se údernou jednotku talshiaru a ent.

Ne do děje srát nějaké datovo dvojče a Rikerovi souboje v chladící šachtě death star.
BorgDog - 15. květen 2012 17:03sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
TelemachusRhade:
proč Romulani ten klon udělali, proč je zlý, jaktože je zlý

Proč ho udělali je řečeno hlavně v literární adaptaci: Měl původně nahradit Picarda a být agentem Romulanů ve Flotile, ale pak se změnila vláda a plán byl odmítnut jako příliš nebezpečný. Proč je zlý je už horší. V osobní rovině samozřejmě potřebuje Picardovu krev (což je ovšem idiotská zápletka sama o sobě - kde to jsme, ve Stmívání?) a lze pochopit, že touží pokořit svou "kopii," dokázat, že je lepší. I Picard byl v jistém ohledu hrdý egoista, Shinzon klidně mohl být stejný, ostatně sám to připouští. Ovšem ten zbytek, jak se dostal z Remu, kde vzal Scimitar, a proč proboha Remané obecně nenáviděli Federaci, když byla nepřítelem Romulanů... to je opravdu bída.
Telemachus Rhade - 15. květen 2012 15:39sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Máš pravdu v tom, že kdyby se Enterprise S1 nesoustředila na kraviny typu TCW a nelétala by z plezíru na Qu'nos, tak by to bylo mnohem lepší. Výdyť sám Archer říká: "Just beyond the next panet, just beyond the next star...", ale bohužel.

Realita je taková, že když potřebovali něco takového představit, udělali to téměř pokaždé stejně: ha, máme tu něco divného > budeme komunikovat > ale ne, ono se nás to pokouší zničit > phasery > moment, ono je to živé > jsme idioti, nedomluvili jsme se s tím. > usmíření > happy ending. A mezitím je ještě řada naprosto debilních dialogů. proto nemám rád epizody v tajemnými entitami, tajemnými mlhovinami, tajemnými paradoxy, atd.. Z drtivé většiny je nedokázali dobře napsat. Téměř na 100 % je přítomen nějaký zlý twist, který ale není vysvětlen - prostě tam je.

Když už jsi zmínil Generations - to je přesně ten případ, kde strašně věcí odpouštím, protože je to dobře vystavěné. Soran není zlý, je to zahořklý vědec, kterému už na ničem nesejde, krom dosažení jeho grálu a je ochotný toho dosáhnout nehledě na cenu. To podhoubí je jasné, je dostatečné a i když se s jeho postupem nedá souhlasit, dá se pochopit.
A pak je tu Shinzon - nikdo nevím proč Romulani ten klon udělali, proč je zlý, jaktože je zlý, jaktože se dostali z Rému, etc... On prostě zlý je - no fucking backstory what-so-ever.

Tím sem se dostal oklikou zpět k jádru pudla - vždycky záleží na tom, jak je to napsané. A "entití" epky jsou holt napsané téměř vždy špatně. Pro to je já osobně nemám rád.

Nejnovější   Novější 1099 - 1118 / 3132Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o