Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Star Trek filmy

Spravuje: Mvek
Počet příspěvků: 3132
(archiv fóra o filmech, které zde bylo před lety)


Důležité informace:

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 943 - 962 / 3132Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 26. červen 2013 23:00sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Koukám na původní ČT dabing TMP z roku 1994 a to je teda něco :)

Chybějící hudba byla nahrazena muzikou z kláves nějakého brněnského hudebníka :-D Ale nutno dodat, že se snažil :) Klingobština s vulkánštinou jsou vzaté voiceoverem a dabér J.R. Ewinga dělá z McCoye pěknou svini! :-)

Ale překlad dělal Praotec, takže terminologie paradoxně není vůbec špatná.
S.S.Enterprise - 25. květen 2013 13:17sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Našel jsem asi další chybu v ST Generations... Trosky planety Veridian III neobsahovali žádnou tekutou složku z jádra planety :)
S.S.Enterprise - 13. květen 2013 20:09sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Pozemstan:
No jo, to je vlastně pravda. V tom případě by ta hvězda asi neměla potemnět hnedm ale nejprve se hroutit do sebe, pak vybouchout a naráz vyzářit všechno to v ní světo vytvořené za miliony let a pak teprve zhasnout nadobro...
Pozemstan - 13. květen 2013 16:30sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
TelemachusRhade. Mvek, BorgDog: Změnu svítivosti Slunce bychom skutečně viděli po osmi minutách. Opravdu je ale otázkou, zda by zhasínalo jako žárovka, nebo mnohem pomaleji... Zatímco ve volném prostoru letí fotony rychlostí světla ve vakuu, v silné gravitaci Slunce jim trvá cesta z centra, kde probíhají termojaderné reakce, až na povrch hvězdy tisíce až miliony let! -) Tolik času samozřejmě ani celovečerní film poskytnout nemůže, ale netuším, jak ty procesy uvnitř hvězdy přesně fungují a jak mělo účinkovat ono zařízení...
Mvek - 13. květen 2013 15:10sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog: Vida, to jsem si asi také nevšiml, mrknu. Ale jinak samozřejmě Spock má červené žilky v očích, kůže je občas do červena atd. Přitom tohle vše není problém v prvním případě počítačově a v druhém mejkapem a počítačem vyretušovat. Proč asi měl Spock v TOSce tak divnou barvu obličeje...
BorgDog - 13. květen 2013 15:07sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
TelemachusRhade:
ad světlo)

To asi máš pravdu, ale i to šeření začíná moc brzy. Pokud se pamatuji, je to prakticky bezprostředně, věc tak deseti sekund.
Mvek - 13. květen 2013 15:06sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
TelemachusRhade:
kdyby zhaslo Slunce, tak to nepoznáme až za 8 minut, kdy najednou za modrého dne někdo vypne vypínač.


Byl jsem vzdělán v tom smysly, že právě to co vidíme těsně u Slunce hned, uvidíme u nás na Zemi za těch 8 minut. Ostatně jako když se dívají vědci na vzdálené hvězdy, vidí to, co vyzářily před tísici nebo miliony let.

Ale ona ta hvězda v Generations nehasne postupně, nebo jo, ale během pár sekund, a to je asi totéž, co bychom viděli těsně u ní. Takže vše je ok, jen by to mělo být zpožděné. A samozřejmě, že by to vypadalo u filmu zvláštně, ale jak jsem napsal, je to tak jednoduché obejít střihem do vesmíru v blízkosti hvězdy, a pak návrat (jako po těch pár minutách) zpět na povrch.
Telemachus Rhade - 13. květen 2013 14:40sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Generations se teď zabývám poměrně intenzivně, takže..

ad sonda) Mám pocit, že i v knize to Dillardová obešla warpem, takže to je OK a možná i paradoxně i uvěřitelnější. Přecijen náraz tělesa letícího warpem, by byl asi schopný efektivně rozptýlit trilithium.

ad světlo) Po nárazu sondy hvězda zhasne. To už jsme viděli na Amargoze. To znamená, že k planetě už letí jen to světlo z okamžiku před explozí. Není tedy postupné šeření se vzhledem k relativní blízkosti naopak správně? Přece kdyby zhaslo Slunce, tak to nepoznáme až za 8 minut, kdy najednou za modrého dne někdo vypne vypínač.
BorgDog - 13. květen 2013 14:37sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Mvek: Jenomže pak se objevuje znovu u těch vulkánských utečenců a je jasně vidět červená.
Mvek - 13. květen 2013 14:28sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
BorgDog: Nemůžu z práce, takže zbytek večer, když nezapomenu, ale co je s krví vulkánců? Pokud vím, byla zelená u malého Spocka, jak měl trochu krve na puse.
BorgDog - 13. květen 2013 14:02sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
No, a když jsme u failů, viděli jste tohle?

http://www.youtube.com/watch?v=DiQ9piVgtWM&feature=player_embedded#!

Jako hlavní chyby bych osobně označil spíš jiné kousky (díra v logice časové linie kolem Nera, apod.) a něco z toho je jistě spekulativní, ale většina věci okecat fakt nejdou. Plus faily jako barva vulkánské krve jsou sice z hlediska děje nepodstatné, ovšem velmi dobře ilustrují, jak to ve skutečnosti bylo s tím detailním studiem předlohy, kterým se Abrams a spol. na Internetu tak chvástali. Díky za tenhle link! Bude se mi hodit... :-)
Pozemstan - 13. květen 2013 13:48sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Úvahy o výrazně menší a bližší hvězdě už jsou myslím trochu přitažené za vlasy.

Menší hvězda bývá chladnější, takže u červeného trpaslíka by to světlo bylo hodně do červena, a tady vidíme ve vesmíru jen poněkud žlutější světlo, ale na planetě působí barvy pozemsky. Leda, že by to byl bílý trpaslík, ale to by pak život na blízké planetě nejspíš nepřežil předchozí stádia vývoje hvězdy, nehledě asi na další odlišnosti...

I tak by ale myslím byla obyvatelná planeta asi řádově miliony km daleko, takže by k ní světlo putovalo desítky sekund až minuty. I Merkur je v naší Sluneční soustavě od Slunce v perihelu přes 2,5 světelné minuty...
Mvek - 13. květen 2013 12:47sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan: Myslel jsem to právě tak, že kdyby letěla warpem, tak by ta doba na viditelný výsledek musela být hodně velká, takhle by mohli teoreticky spekulovat, že hvězda je malá a hodně blízko, a tak stačí pár sekund pro světlo a přitom se na té planetě dá přežít (i když vedro tam asi bylo). Nemyslel jsem, že jsme viděli, že warpem neletěla.


Už jsem si vzpomněl na tu další věc - zničení Veridianu (hvězdy) ovlivní pohyb Nexu. No, nepochopil jsem, proč ho to naopak přitáhne, ale to je vedlejší, co mi spíš nesedí, že to zvládne ovlivnit Nexus, ale ne ty obíhající planety. Nemluvě o tom, že observatoř na Enterprise jim ukázala výpočet po nějaké době, který byl tím spíš nesmysl (alespoň tam nic nenaznačuje, že by simulovali zničení hvězdy těsně před příletem Nexu).
Pozemstan - 13. květen 2013 10:36sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mvek: Jestli se nepletu, tak ale ukazovali jen let rakety v atmosféře, kdy (a někdy i ve Sluneční soustavě) je warpová rychlost vůbec problematická (i když třeba podle ST IV možná). Do warpu mohla sonda přejít později po opuštění husté atmosféry, což by bylo u Země asi ve výšce 100 km... (Podobně i Phoenix v Prvním kontaktu nestartoval warpem hned z Montany.) Tomu pak odpovídá i rychlá reakce hvězdy, až na to, že zapomínají na zpoždění jejího pozorování vlivem rychlosti světla, jak poznamenal S.S.Enterprise. Jinak ST nám skutečně vizuálně většinu pohybů zpomaluje, ale zároveň se v něm někdy objeví až nelogicky vysoké rychlosti - např. warpové šíření efektu Genesis v ST II nebo supernovy v ST XI, byť efekty také přizpůsobené lidským smyslům.
Mvek - 13. květen 2013 08:17sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
No právě kvůli dostavení se vizuálního efektu odvozuji, že "nadsvětelnou" rychlostí neletěla. Warp sonda by asi byla zbytečně složitá, ale to už je spekulování, zvláště, když Soran na přípravu měl tolik let a zřejmě nějaké ty granty.

Mimochodem ale právě, že to Worf rozebíral, tak tím větší je to nesmysl. Je přece blbost vidět "nadsvětelou" střelbu, ale vždy jsme střelbu viděli (jasně, vždy jsme viděli všechno o dost pomalejší, než by to asi bylo:-)), ale vůbec nemám z ničeho dojem, že by torpéda nebo phasery uměly střílet vyšší rychlostí než rychlostí světla (pouze je tu ta relativita, že se zdá, že při boji ve warpu si zbraň warpové pole udrží dostatečně dlouho, takže proto může zasáhnout i rychlejší loď).

Takže to byla zatraceně špatně odvedená práce scénáristy nebo toho, kdo měl konkrétní úpravu na starosti, že tak blbě okecali nemožnost zásahu sondy. Přitom by stačilo, kdyby měla celá sonda maskování i za letu a pro okecání stačilo, aby posádka Enterprise nějakým způsobem usoudila, že ho má, takže by tam dolu stejně Picard šel.

A pro samotný efetk na diváky zase stačilo dát záběr na hvězdu z vesmíru a pak prostřih zpátky na planetu a nikdo by nemohl nic říct.
Pozemstan - 12. květen 2013 23:36sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
S.S.Enterprise:
horší je to se světlem a gravitačním polem. Obé překonalo rychlost, protože potemění na Veridianu III se mělo objevit až po 8 minutách...

Správně, možná ne přesně po osmi minutách jako v případě Země a Slunce, ale zhruba tak...

S.S.Enterprise - 12. květen 2013 23:15sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
navíc rychlost té střely rozebíral i Worf, takže to je OK..
S.S.Enterprise - 12. květen 2013 22:59sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mvek:

Mveku Mveku... jako je to známá a dosti nepříjemná otravná chyba, když je ve sci-fi, ale, ta sonda přesi mohla mít warp a nebo transwarp, to by technicky okecat ještě šlo... horší je to se světlem a gravitačním polem. Obé překonalo rychlost, protože potemění na Veridianu III se mělo objevit až po 8 minutách...
Mvek - 12. květen 2013 22:40sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Viděl jsem po delší době asi podruhé nebo potřetí Generations a musím říct, že jako ve většině filmů, těch blbinek (většinou tedy chyb, ale nepodstatných) je tam docela dost.
Kromě obligátního převlékání uniform (to je opravdu strašné, jak se to mění s každým záběrem:-), takový inside humour), poškozeného rozvodu energie (nebo světel na Ent-D), je tam ještě to, že Soranově sondě to trvá cca 11 sekund z Veridianu III k hvězdě - WTF? To je ta hvězda pár světelných sekund od planety? Stačí porovnání se Zemí a tuším cca 8 minutami?

Pak samozřejmě Picard je asi zastánce primární směrnice apod. a tak se nemůže nechat vrátit třeba do chvíle, kdy letěli k Armagose. To by bylo málo napínavé.

Picardova lhostejnost k té sošce darované v The Chase je známá.

A to druhé "nové" jsem teď zapomněl, tak třeba jindy, až ze mě vyprchá únava a víno:-).
Razer - 09. květen 2013 17:27sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: 10+

Nejnovější   Novější 943 - 962 / 3132Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o