Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Star Trek filmy

Spravuje: Mvek
Počet příspěvků: 3132
(archiv fóra o filmech, které zde bylo před lety)


Důležité informace:

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 871 - 890 / 3132Starší   Nejstarší

Yakuzza - 04. srpen 2014 20:16sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Razer, Lt.Shark: Ok, to zní celkem rozumně. Ostatně kdosi tam i zkonstatoval, že by si Klingoni nedovolili střílet na loď pod Kirkovým velením. Pořád ale mohl Enterprise velet Spock, který na to hodnost má, a pokračovat tak v tom, co s Gorkonem začali.

Pozemstan: Ad torpéda - mno, řekněme, že to jakýsi smysl dává, Ale že nikdo nezaměřil, že torpédo nevyšlo z Enterprise, to mi podivné přijde dost, na to technologii měli. Rozlišovalo se vůbec, jestli je torpédo klingonské nebo federační?

Jinak tu Kirkovu nenávist jsem ve svých poznámkách zapomněl zmínit, ta je hodně přestřelená, a to nejen vzhledem k minulým událostem, ale tak nějak celkově se v Treku málokdy objevují extrémní názory typu "Ať zemřou."
Mvek - 04. srpen 2014 14:51sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Yakuzza: Teď by to chtělo si pustit VOY - Flashback

Pozemstan - 04. srpen 2014 14:21sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Yakuzza: "Ještě mi nějak neseděla celá kamufláž s dvěma vystřelenými torpédy. Pořád jsem asi nepochopil, jestli ty záznamy z databáze někdo smazal a proč by to vlastně dělal. Ve výsledku tedy střílel maskovaný Dravec, ale to si nikdo nevšiml, že vůbec nesedí úhly u vystřelených torpéd? Do toho Scottyho mimózní hláška "Kdyby pod námi byla nějaká loď, Klingoni by ji viděli" a nějaký nesmysl s neutronovou energií, o které Spock napřed tvrdil, že vyzařuje z Enterprise, ale Scotty v druhé půlce filmu hovoří přesný opak. Vůbec to nesedí."

Chápal jsem to tak, že radiace vycházela z maskované klingonské lodi poblíž ("pod") Enterprise, která střílela. Falešné důkazy ale měly svést vinu na Enterprise. Do záznamů někdo zanesl výstřel torpéd, popř. to, že chybí, i když Scottyho vizuální kontrola potvrzovala opak, což pak vedlo možná k rozporuplným vyjádřením.

Scotty zřejmě předpokládal, že by klingoni viděli vlastní maskovanou loď, která na ně střílí, resp. by možná viděli výstřel, jenže v tomto zřejmě klingony přeceňoval, nebo se o zamezení detekce postaral Chang. Jinak byl úhel střelby zřejmě vzhledem k velmi malé vzdálenosti maskované lodě od Enterprise (proto na ENT detekovali radiaci) podobný, i když s přístroji té doby by asi, pravda, i drobné rozdíly v úhlu odhalit měli (možná se ale i tady projevila úprava záznamů). Torpédo ale vlastně nemuselo letět úplně rovně a mohlo krátce po startu zaujmout takovou trajektorii, aby se zdálo, že letí přímo z Enterprise...

Lt.Shark: "Konspirační seskupení" podle mě chtělo Kirka hlavně proto, aby bylo uvěřitelné, že Enterprise na klingony vystřelila. Ale vzhledem k jeho pověsti si měli být vědomi toho, že do svého plánu zatahují potenciálně velice schopného protivníka, který naopak jako jeden z mála může i díky své improvizaci, svéráznému přístupu k předpisům (byť to mělo právě svědčit proti němu u soudu), sehrané posádce, přátelům a kontaktům uspět, a všechny je zlikvidovat.

Kirkova nenávist ke všem klingonům je ale v ST VI, i přes osud jeho syna, značně přehnaná, zvláště po jeho obdivu ke generálu Kordovi a záchraně života s pomocí klingonů v ST V.
Lt.Shark - 04. srpen 2014 13:41sipka
ZAMĚŘIT
Lt.Shark
a logiku to má i proto, že Konspirační seskupení nechtělo aby uspěl... tak právě proto byl poslán Kirk.
Razer - 04. srpen 2014 13:27sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Yakuzza: Vyslání Kirka, ano to by se v reálu sice těžko stalo, ale svou logiku to má Klingoni Kirka respektovali nejvíc z celé federace. Mohli ho nenávidět, ale pro klingona by měl respekt nad legendou převážit.
Yakuzza - 04. srpen 2014 12:58sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Star Trek VI: The Undiscovered Country

- Ten film je prostě hrozně dobrý, pořád mě dostává. Když jsem to teď viděl po delší době s odstupem, našel jsem tam poměrně hodně nelogičností a příběhových podivností, ale až tak mi nevadily, celkově má ten film super atmosféru.

- Ale k těm nelogičnostem - asi se v tom moc rýpu, ale podle mě je dost chatrný samotný základ příběhu.
* Klingonům odchází ovzduší na Kronosu a nemají prachy, aby to nějak ošéfovali. Už v tenhle moment je ale ke Klingonům přistupováno, jako by měli flotilu v troskách a byli krok od kapitulace. Což je nesmysl. Kronos ne-Kronos, Klingoni jsou stále pro Federaci obrovskou hrozbou.
* Zahájení tajných mírových rozhovorů je ale logickým vyústěním, to je v pořádku.
* Jenomže obavy z demontování Flotily apod. jsou hrozně mimo, prokrista proč by se měla rušit Hvězdná Flotila? Z filmu by člověk nabyl dojmu, že celá Flotila funguje jen a pouze pro obranu před Klingony. Což je ještě větší nesmysl.
* Vyslání Kirka na setkání s Kronosem One je dosti podivný tah. Připomíná mi to babylonský kontakt s Minbary v In The Beginning, který se nedávno diskutoval vedle. Kirk se svým hatováním Klingonů nijak netajil a jeho jméno je mezi Klingony hodně známé, samozřejmě ne v pozitivním slova smyslu.
* Konspirační seskupení Chang-Cartwright-Valeris-West-Nanclus je ale úplně super. Už jenom kvůli zjevnému paradoxu, že spolu byli ochotni spolupracovat, aby zabránili skončení studené války :)
* Ještě mi nějak neseděla celá kamufláž s dvěma vystřelenými torpédy. Pořád jsem asi nepochopil, jestli ty záznamy z databáze někdo smazal a proč by to vlastně dělal. Ve výsledku tedy střílel maskovaný Dravec, ale to si nikdo nevšiml, že vůbec nesedí úhly u vystřelených torpéd? Do toho Scottyho mimózní hláška "Kdyby pod námi byla nějaká loď, Klingoni by ji viděli" a nějaký nesmysl s neutronovou energií, o které Spock napřed tvrdil, že vyzařuje z Enterprise, ale Scotty v druhé půlce filmu hovoří přesný opak. Vůbec to nesedí.

- Večeře s Gorkonem a jeho lidmi byla vskutku strašná :) Za tohle by zasloužil senior staff kromě Spocka vyliskat.
- Výborný byl prakticky celý film McCoy, perfektně napsané hlášky. Snad jen jeho děsně sluníčkový přípitek během večeře s Klingony byl dost out-of-character.
- Vcelku nesmyslná, ale zároveň naprosto nezapomenutelná scéna s papírovými slovníky při překračování klingonských hranic - dokonalé :)
- Další WTF scéna - Valeris demonstruje, že střelba z phaseru spustí poplach. O minutu později se v reakci na poplach přiřítí neskutečně zmatená neozbrojená Uhura (??) a až v závěsu za ní dva, jen o trochu méně zmatení bezpečáci. Srsly, WTF? :)
- Viridiová známka taky úplně nedávala smysl. Spock mu ji nalepil na rameno tajně, proč? Navíc tohle zatajil jak před Kirkem, tak před zbytkem posádky. Kirk si toho nakonec všiml, ale McCoy, který ji musel zahlédnout milionkrát, si jí jednoduše nevšiml? Kromě toho taky vypadala pokaždé jinak :)
- Role Sulua a Excelsioru velice dobrá, palec nahoru.
- Super hudba tehdy 27 letého Cliffa Eidelmana. Líbí se mi, že zbytečně neomílá známé Trekové motivy a nebojí se prosadit si vlastní hudbu.
- V sérii TOS filmů tady asi poprvé vypadají velice dobře vesmírné exteriéry, konkrétně tedy Enterprise a Excelsior, na ty modely se dívalo velice dobře a jde to i bez lens-flare.
- Drobnost - moc se mi líbí měnící se barva úvodních titulků.
Razer - 25. červen 2014 14:02sipka
ZAMĚŘIT
Razer
TelemachusRhade: On to bude právě rozdílný přístup v té filmařině. V TMP jsou ony dlouhé záběry kde se nic neděje, které ve své době ale FUNGOVALY, protože nebyly hry, internet a podobných filmů byla hrstka.

V 85-00 létech to byl takový optimál kdy byl střih někdy rychlý, ale divák měl stále orientaci co se děje.

No a dnes máme parkinsonovu éru střihnutou s nějakým deficitem pozornosti, kdy se vše klepe co půl vteřiny stříhá jiný záběr.


No a dát si dnes TMP může pro někoho skutečně působit jako úplně jiný svět.
Pozemstan - 25. červen 2014 13:20sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Možná se ale ta tělesa ještě rozmísťovala tak, aby nakonec rozprostřela rovnoměrnou síť nad celým povrchem Země. To by pak dávalo smysl...
Pozemstan - 25. červen 2014 13:18sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
TelemachusRhade: Tak ne, vlastně tam už nejde o blízkost oblaku, ale o čas, za který tělesa dosáhnou pozice k útoku (zazní 27 a později 10 minut). Přitom jsou ale už, alespoň podle předchozích záběrů na Zemi i taktického pohledu, všechna na orbitě Země, takže, pokud není myšlen konkrétní cíl jako třeba San Francisco (a i u něj by asi vzhledem k množství těles a jejich možnému zrychlení nebyl čas tak dlouhý), mohou zaútočit kdykoli a snad mnohem rychleji... Možná je ale opět chyba v překladu...

Pokud jde o (ne)zkopírování Kirka, je otázkou, zda tedy V´ger věděl, že jen blafuje. -) Jinak by bylo zkopírování logické, byť by nevedlo k úspěchu (a naopak by mohlo vyvolat hněv z odhalení podvodu). Je ale možné, jak nepřímo naznačuje případ Iliy, že V´ger sice byl schopen zkopírovat lidské myšlenky, ale ne je zcela pochopit a využít. Jinak by se již nemohl divit vztahu "uhlíkových jednotek" k Enterprise, a zřejmě by vzhledem ke svým znalostem mohl sám nalézt i odpověď ohledně "Stvořitele"...
Telemachus Rhade - 25. červen 2014 11:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan: Tak ano, že je ENT jediná loď v dosahu 20ti hodin letu warpem 7 od Země, to je poněkud divné :) Ale i to se dá - třeba, že je jedinou moderní lodí - sázka na techniku, kdy - poučení z klingonského příkladu - vědí, že síla nezabere. Není to vyloženě chyba.

Kdyby V'Ger zkopíroval Kirka, tak mu to bude stejně k ničemu, protože Kirk potřebnou informaci zjistil až když V'Gera viděl "naživo".

S tím informování od blízkosti oblasku se musím podívat znova - mám pocit, že DC to opravila. Director's Cut ostatně opravuje strašnou spoustu věcí - vždycky jsem si myslel, že jen efekty a přidává scény, ale ten střih je celkově o dost jiný. A mnohem lepší - zmizely divnopasáže a posádka je mnohem... lidštější. Dojem z toho mám oproti TV verzi minimálně o nějakých 20 % lepší.

Co mi ale vadí v obou verzích je nezměrná míra technoblábolů, které nedávají smysl snad ani vůči TOSce. Někdo si s prominutím uprdne a ze všech stran můstku se sletí 8 nesmyslných hlášení.

Yakuzza: Tak to není o nějaké sluníčkovosti. Prostě pokud nemáš rád 'space operu' jako žánr a vypneš i 2001, protože je nudná, tak tě TMP samozřejmě neosloví. TMP je ale IMHO králem ve své kategorii.
Pozemstan - 25. červen 2014 01:20sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
TelemachusRhade - 13. červen 2014 10:19: Po opětovném zhlédnutí musím uznat, že zmíněné prvky jsou na velmi vysoké úrovni, někdy možná i tu Odyseu přece jen předčí.

Pokud jde o děj, vyskytne se tam ale pár nelogičností. Enterprise je jako obvykle jediná použitelná loď v dosahu Země. Když chce V´ger po Kirkovi odpověď, proč si jej nezkopíruje i s myšlenkami jako Iliu? Nebo ve chvíli, kdy už má V´ger na oběžné dráze Země rozmístěny útočné družice, Kirkova posádka, ačkoli byla informována, stále ještě odpočítává čas do útoku na základě letu oblaku k planetě.

Samozřejmě by šlo posádce vytknout možná přílišnou naivitu a zvídavost na úkor bezpečnosti. Kirk z TOS by možná sondu v podobě Iliy nechal okamžitě bez rozmyslu vypařit phaserem. Na druhou stranu čelili takřka neporazitelné síle... Z filmu ale podle mě nebyla cítit nějaká přehnaná "sluníčkovost". Rivalita Kirka s Deckerem, vztah k Ilie, i Spock částečně sledující vlastní cíle - to působilo přirozeně a ne jako součást nějakého "sterilního ráje"...
Telemachus Rhade - 18. červen 2014 23:42sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Dělám titulky k TMP, protože každý z překladů stojí za prd, a fascinují mě jemné rozdíly mezi klasickou a DC verzí. Třeba průměr V'Gera opraven z 82 na něco přes 2 AU, což už končně dává smysl. Ono je to ještě promakanější, než se na první shlédnutí zdá.
Pozemstan - 13. červen 2014 11:01sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
TelemachusRhade: "- úroveň snímání modelů (tady s třemi vykřičníky)"

Pravda, scéna s příletem k Enterprise je úžasná!
Mvek - 13. červen 2014 10:30sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
A jo, asi souhlas, i když pro pár drobností bych se musel dostat k původnímu střihu Ep. IV.
Telemachus Rhade - 13. červen 2014 10:19sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Přijde mi podivné rozvíjet diskuzi o TMP v samomluvě, takže tady.

Z technického hlediska mi TMP přijde jednoznačně lepší než E IV, a to v těhle odledech: (s Odysseou nesrovnávám)

- úroveň modelů
- úroveň funkčnosti modelů
- úroveň snímání modelů (tady s třemi vykřičníky)
- úroveň kulis
- vizionářské zpracování zobrazovací techniky
- kompozice scén (vyjma Vulkánu)
- VFX
Telemachus Rhade - 22. březen 2014 08:35sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike: Tak jsem to asi četl špatně :) Co se dělo se Spockem na Romulu je v TTN: Taking Wing.
Pozemstan - 22. březen 2014 00:17sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
TelemachusRhade: "Přesto si ale pořád myslím, že je to zábavnější a logičtější (pokud to takhle můžu říct), než Nemesis. Prostě poslední 3 filmy bych nejradši úplně vymazal. "

S tím souhlasím. -) Jinak já prostě ST nehodnotím moc objektivně, takže i Nemesis bych nakonec dal nejméně 3/5.
kapitan Pike - 21. březen 2014 23:50sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
TelemachusRhade:
Nijak. A Time to... filmu Nemesis předchází.

Podle toho, co jsem slyšel na jedné přednášce na FF, tak se v té sérii objevuje Shinzon a je tam vysvětlena nepřítomnost Spocka v Nemesis, takže imho alespoň jeden epic fail filmu tam vyřešený je.
Telemachus Rhade - 21. březen 2014 23:27sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
jak moc jsou logické chyby v Nemesis napravené sérií A Time to...

Nijak. A Time to... filmu Nemesis předchází. Po Nemesis následuje Smrt v zimě, která vyjde v červnu, a ní navazuje Titan: Mezi dvěma světy, co vyšel už 2007. A IMHO tyto dvě knihy Nemesis hodně pozvedávají. Což ale nemění nic na tom, že film sám o sobě paskvil je.
kapitan Pike - 21. březen 2014 23:22sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
BorgDog: Já s tebou souhlasím, na druhou stranu mám taky pocit, že nad tím filmem moc přemýšlíš. Já to beru tak, že Kirk se od začátku filmu choval jako arogantní hovado a to, že mlátil zajatce, mě už vůbec nepřekvapilo. Problém je pro mě to, že k postavám v STA jsem nikdy neměl žádný "vztah", tj. bylo mi jedno, co se s nimi stane a jak film dopadne. Proto je pro mě Into Darkness nejhorší Star Trek. Jinak jsem tady film už popisoval (tj. kritizoval) dostatečně a nemá cenu se opakovat.

Nemesis je taky příšerný paskvil, ale je to pořád film o Picardovi, Rikerovi a dalších. Jasně, že Picard v bugině je dost out-of-character, ale vždycky jsem díky tomu ten film dokázal tak nějak přežít (ale druhý nejhorší film to pro mě je). Docela by mě zajímalo, jak moc jsou logické chyby v Nemesis napravené sérií A Time to..., ale zase asi není fér ten film chválit za to, že bylo napsáno mnoho set stran, aby se vysvětlily ty největší scenáristické přehmaty.

Nejnovější   Novější 871 - 890 / 3132Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o