Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Star Trek filmy

Spravuje: Mvek
Počet příspěvků: 3132
(archiv fóra o filmech, které zde bylo před lety)


Důležité informace:

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 545 - 564 / 3132Starší   Nejstarší

Zephram - 20. červen 2016 02:11sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Kdysi jsem také FC analyzoval. Ale úplně jinak :-).
Pozemstan - 19. červen 2016 19:09sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: "- Podél jádra ve strojovně vedou dva obří vodiče chladící směsi, které dokáže Dat prorazit rukou. Tomu říkám BOZP!"

Ano, je to trochu zvláštní (bezpečnostní riziko), ale Dat je přece jen stroj schopný vyvinout opravdu nadlidskou sílu (i ve srovnání s druhy se "supersilou")...

Trochu zvláštní je to, že Picard může klidně lézt po borgských královniných "hadicích", které se mu nebrání a působí jako pasivní, pomalu povolující. U podobné, v interakci s královnou "živé", technologie bych čekal nějakou obranu, nebo i možnost vysunutí asimilačních trubic...
Yakuzza - 19. červen 2016 19:06sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Telemachus Rhade: K cemu ti je v bitve s krychli warp 9.8 po 12 hodin?
Telemachus Rhade - 19. červen 2016 18:40sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek: Jasně, takhle se dá okecat všechno.
Mvek - 19. červen 2016 17:58sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade:
U FC, který si vyloženě hraje na to, jak je promyšlený a kontinuální

A k tomu jsi dospěl jak, těmi zmínkami, co neznalý divák nepochopí (a jako, že jinak si to stejně užije, znám pár takových, co se náramně bavili, a to chtěně, ne nechtěně)? Protože mně odjakživa FC připadá, že je prostě mířený jako ST blockbuster, u kterého se navíc cast bavil.

Ale jak víme, že Seven mluví o plánu letět k Zemi a ne o ad hoc vymyšleném plánu B, když tu byli.
To je slovíčkaření, to není důkaz.
Telemachus Rhade - 19. červen 2016 17:01sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
tz: V Year of Hell povídá Seven Harrymu, že jednou se Borgové pokusili dobýt Federaci zabráněním prvního kontaktu s Vulkánci, ale plán nevyšel.
Telemachus Rhade - 19. červen 2016 16:59sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
Ještě mě zarazilo, jak rychle se k Zemi dostali, když předtím byli u Neutrální zóny. :-)
Asi mě všemožné skákání warpem na všechny strany tak otupilo, že jsem tuhle obr botu už pustil :)

Seven:
vetsina borgske flotily byla zapojena do boje s 8472
Nope, too soon. Konflikt s 8472 začal až o pár měsíců později. Ovšem otázka je, kdy byl tvůrci FC plánován na zařazení do kontinuity. Podle hvězdného data by to bylo skutečně těsně před Scorpionem, ovšem po Soldriers of the Empire, což zase nesedí vzhledem k Worfově rodovému emblemu na šerpě ;) Obecně je FC brán těsně po The Ascent nebo Rapture.

Mvek:
Pletu se, nebo jsi nikdy takto nekomentoval ST II?
Chyby v ST II jsme někde s Yakuzzou řešili. Ale nevím už kde. Jasně, že tam jsou a jsou jich tam mraky, dtto jak pro pětku, tak šestku. Ale overall jsou ty filmy natolik kvalitní, že jsem ochoten technikálie přejít mávnutím ruky. U FC, který si vyloženě hraje na to, jak je promyšlený a kontinuální, nemám sebemenší chuť promíjet cokoli. O chabém scénáři nemluvě.

u Data ani nevím, co ti vadilo?
U Data mi vadí Dat. Respektive "herecké" pojetí pana Spinera a za mě infalntilní humor. V zásadě nevím jestli mi vadí víc to, nebo fart jokes. Myslím, že dostatečně jsem to popsal u Generations.

Yakuzza:
Akira byla v té době z modernějších lodí jedna z nejschopnějších.
Nope, she wasn't:
Performance: Warp 9.8 for 12 hours.
Armament: Six type-10 phaser emitters; Two photon torpedo launchers.

Třeba Intrepid je několikanásobně silnější.

Pozemstan: Časové argumenty zkrátka nejsou validní :-) Existuje XY způsobů, jak provést plán tak, aby o něm nepřítel nevěděl - tomu se říká taktika. No a tady zkrátka toto nefunguje. Pokud by Borgové měli technologii cestování časem, a že v Treku univerzu není problém si ji obstarat, provedli by něco, z čeho by Galaxii nezbyly vlasy, které by mohly stát hrůzou. Jenže to je problém post TBoBW Treku - 'Borgové jsou sice ultramocní, ale my je vyobrazíme jako ultra-neschopné.' Tak to bohužel je.

Mělo-li lidstvo přežít, nevím, zda by měla Země z vesmíru vypadat i po jaderné válce výrazně jinak než dnes
Čeština je bohužel jazyk mnohoznačný a opozitní diskutér se většinou strefí do nezamýšleného významu :) Ano, přesně - má-li Země vypadat v 2151 tak, jak v Enterprise vypadá, žádný konflikt, který by Zemi proměnil v béžovou poušť ala Mad Max, se konat nemohl. Proto píšu, že Země vypadá otřesně, právě jako béžová poušť ala Mad Max. Australské Alpy, Tasmánie, Papua, Kaledonie, Šalamounovy ostrovy - to všechno to jsou při pohledu z vesmíru ryze zelené oblasti ;)
tz - 19. červen 2016 16:58sipka
ZAMĚŘIT
tz
Já jsem hlavně nikdy z filmu neměl pocit, že by s cestou do minulosti Borgové počítali ještě před příletem k Zemi. Mě to vždy přišlo, že nepočítali s porážkou (zničením krychle) a teprve při útěku v kouli je napadlo, že bude jednodušší Zemi asimilovat před vznikem federace.
Mvek - 19. červen 2016 14:39sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Pozemstan: Výborné poznámky ohledně časové "policie" nebo Hirogenech. Vida, a pak že ten trek a VOY má špatnou kontinuitu, tady ji VOY naopak vytváří:-D.
Jasně, možná kdyby tam nebyla Picardova loď a nedostala by se do toho víru za koulí, zasáhl by někdo z budoucnosti, možná Borgové ani uspět nemohli... Ale jasně, tohle je takové vratké.
Nebo prostě rychlou akcí měli šanci uniknout zpozorování, takže by tu budoucnost mohli zlikvidovat, pomalejší akcí by se prozradili včas a neuspěli.
Pozemstan - 19. červen 2016 14:12sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: Také bych řekl, že s většinou tvých výtek lze souhlasit (na Datův humor mám jiný názor), ale ve světle i starších ST filmů se jeví jako (přinejmenším místy) poněkud přehnaná kritika...

Ano, zapojení jediné krychle je možná nelogické, ale borgové postupovali asi většinou podobně. Větší nasazení krychlí jsme viděli snad až ve VOY proti silnějšímu nepříteli, který je mohl (a chtěl) vyhladit... Samozřejmě jde o efekt, aby zde oproti jiným lodím vynikla nová Enterprise, její velikost a síla, schopnost štítů odolávat (alespoň dočasně) borgské střelbě atd.

Argument, že borgové mohli urazit celou cestu v bezpečí minulosti, je pádnější, i když v minulosti asi neexistovaly borgské transwarpové tunely, takže by museli cestovat možná desítky let, bez spojení s Kolektivem (možná ale dokáží vysílat napříč časem, i když to by je mohlo prozradit)... Také je otázkou, zda by jejich dlouhodobá přítomnost v minulosti nebyla odhalena federační či jinou "časovou flotilou" z budoucnosti...

Právě po cestě k Federaci by také museli borgové asi více než ve 24. století čelit např. hirogenům či tvůrcům jejich komunikační sítě...

"Země vypadá taky strašně! Sice jsme pár let po WW3, ale planeta se neproměnila v nukleární béžovou pošť jako v Mad Maxovi."

Mělo-li lidstvo přežít, nevím, zda by měla Země z vesmíru vypadat i po jaderné válce výrazně jinak než dnes (Mike již před lety na FF "teskně" poznamenal, že odzbrojení dospělo do stavu, kdy už lidstvo Zemi nevyhladí, i když dějiny ST jsou trochu jiné)... Ano, místy by šlo očekávat "poušť" se sklovitými dny kráterů, globálně i "jadernou zimu", více prachu v atmosféře, ale aby nedošlo ke globálnímu vymírání, nemohlo by to být až tak intenzivní resp. trvat řadu let... Navíc tuším vlastně docela chytře ukázali v detailu hlavně Austrálii a okolí, tedy část planety, která by mohla být přímé destrukce relativně ušetřena (i když zprvu je vlastně myslím z větší dálky vidět i Severní Amerika)...

Telemachus Rhade, Yakuzza: Tuším, že Akiry byly někde prezentovány i jako startrekovské "letadlové lodě", ale při letmém pohledu na MA takovou zmínku nevidím...
Yakuzza - 19. červen 2016 11:16sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Telemachus Rhade:
největší z nich - Akira

Pozor, k těm největším bitevníkům, Akira byla v té době z modernějších lodí jedna z nejschopnějších. A neměla být ani tak malá, jak působí. Podle Alexe Jaegera by měla mít na délku kolem 500 metrů, což se pravda na plátnu předvést moc nepovedlo.
(Ale ano, ve srovnání s DS9 bitvami to byl docela smutný pohled. Ale přesně kolem DS9 se pravděpodobně nacházely ty ostatní lodě :))
Mvek - 19. červen 2016 10:06sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Pletu se, nebo jsi nikdy takto nekomentoval ST II? Komentoval jsi převod na BR, ale ne obsahovou stránku.

Protože asi méně, ale i tak podle mě podobných problémů má taky dost. Obojí se snaží být blockbuster své doby. First Contact asi víc.

Jako jinak ne, že bych měl problém s většinou bodů souhlasit. Humor je velmi subjektivní, a zatímco k postavě Doktora to patří a sedí, u Data ani nevím, co ti vadilo? Poznámky o emocích a to, že si vypne čip, když jdou na Borgy (ano, je zajímavé, že ho najednou umí vypínat)? Nebo ještě jiné hlášky?
Tak jako tak to k tomu prostě patří a není toho tam hodně. Zatímco nesnáším Neelixovy průpovídky nebo některé epizody VOY jsou na takové srandě založené, tady mi to přijde akorát do počtu.
Ale jinak asi souhlas se zbytkem.
Seven - 17. červen 2016 16:37sipka
ZAMĚŘIT
Seven
Jako jednu omluvu toho, ze poslali jednu lod, jsem cetla, ze vetsina borgske flotily byla zapojena do boje s 8472.

U uniforem me napadlo, jesli je zase nemeli od hercu z DS9, ale tam se zacaly nosit az mesic po First Contactu. Tudiz je taky dost kravina, ze posadka Defiantu ma tuto uniformu na sobe a v tri dny po premiere FC vysilane epizode maji na sobe stare.
kapitan Pike - 17. červen 2016 16:34sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
S většinou věcí souhlasím. Ještě mě zarazilo, jak rychle se k Zemi dostali, když předtím byli u Neutrální zóny. :-) To je pro mě asi nejvíce Abrams moment z celého filmu.

Imho je FC přesně typ filmu, které se člověku líbí na první nebo druhé zhlédnutí, ale když to pak vidí víckrát a začne nad tím přemýšlet, tak je dojem o poznání horší.
Telemachus Rhade - 17. červen 2016 16:13sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
First Contact

Osmý film - druhá časovka. Asi bych měl být vděčný, že teprve druhá, ale nejsem, protože časovky zpravidla nesnáším pro jejich neutuchající umění nedomyšlenosti a prvoplánové snahy zaujmout za každou cenu. Tady to není jiné a krom toho film oplývá celou řadou dalších nedostatků, které jsem dříve, kdo ví proč, nějak neopodstatněně toleroval. V podstatě z toho mám dojem, že jde o 'Voyager motion picture' s jinými lidmi.

Propastný rozdíl oproti Generations lze spatřit snad ve všech technických kategoriích.
- Efekty jsou o třídu horší, čemuž absolutně nerozumím, vzhledem k tomu, že GEN stálo 23 mega a tohle 31; o dva roky později. A nejen efekty vesmírné (vyjma bitvy), ale paradoxně i efekty 'in picture' - phasery, výbuchy - všechno to má jakýsi RGB nádech doprovázený relativním rozmazáním obrazu. Asi umělecká licence, ale vypadá to strašně.
imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com imagebam.com
- Země vypadá taky strašně! Sice jsme pár let po WW3, ale planeta se neproměnila v nukleární béžovou pošť jako v Mad Maxovi.
- Nádherné svícení zde bylo nahrazeno něčím připomínajícím horší TV produkci. V podstatě je ten film nasvícen hůře než Voyager. Z lodi není vidět lautr nic - což mi trochu připomíná JJ přístup. Dobře jsme si prohlédli chodby, ale můstek a strojovna nám v podstatě zůstávají skryty. Za což může i kamera, tedy.
- Paradox je, že borgské chodby, nebo přeměněný interiér, je světlejší, než třeba můstek lodi. Jakákoli atmosféra děsu a srachu z kybernetických bytostí, kterou se teda asi snažili navodit, tak vůbec nefunguje.
- Samostatný soundtrack je nádherný a poslouchám ho často, ale Jerryho pasáže mi k filmu nesedí. Pokud se zde někde hudební podkres hodí, může za něj Joel; viz třeba "Flight of the Phoenix".
- Změnu uniforem sice oceňuji - něco filmovějšího bylo potřeba; a líbí se mi i ne-re-imaginace, nýbrž vycházení z tradic daného období a overall design. To všechno je v pořádku. Ale proč jim sakra nezaplatili krejčího, který něco umí?! Vždyť ani jednomu tam ta uniforma absolutně nesedí. Mr.Dat má šejdrem šitá ramena, Worfa to opticky zmenšuje, na Jean-Lucovi to vyloženě plandá, Riker vypadá jak v tričku na golf, každý má šíři fialového náramenního pruhu úplně jinou; disproporční k postavě... Je to zbytečná ostuda.

Tak... k ději:
- Přestože každá borgská epizoda po TBoBW stála za starou bačkoru, tak ano, Borgové jsou arch-enemies of TNG, takže na ně logicky musela přijít řada. To mi nevadí, ale tak vezmu 60 krychlí a pošlu je na Zem "Federace, starej se." Zde, náhle jedna krychle propluje až k Zemi, kde si na ní počíhá flotila plavidel tříd Norway, Steamrunner, Sabre, Defiant a největší z nich - Akira. Velké bitevníky nebyly v dosahu, rozumím :)
- Záběr na Locuta na palubě borgské lodi vypadá všelijak, jen ne ani vzdáleně tak, jako v TNG a DS9; viz níže.
- Kdo si Enterprise-E neprohlédl z toho pětisekundového průletu na začátku, má smůlu.
- Celý začátek je vlastně rychlý a zběsilý, velice podobný JJ stylu. V GEN celkově nebyla znalost TNG tak nutná, jako tady.
- Velice se mi líbí zavlečení Worfa do situace. Nicméně to zase hapruje s tím, že se krychle dostala až k Zemi :)
- Každý jeden nový design lodi participující na bitvě, je nesmírně povedený! Osobně mám nejradši Steamrunner.
- Tihle největší smolaři v dějinách Flotily mě prostě fascinují :)
imagebam.com
- Tak... A teď přichází časové kopance:
1) Borgové mají v plánu asimilovat Zemi v minulosti, ale doletí k ní v přítomnosti, aby mohli být poraženi, jak konvenčně, tak právě operativně. Tomu říkám plán!
2) Pokud disponují technologií cestování v čase, je naprosto neefektivní letět do 21. století, kde je můžou odbachnout Vulkánci. Někam do roku 0 by to smysl mělo - jsme po pádu Iconie a zároveň před vzestupem mladých ras.
Prostě tohle je ještě chatrnější, než že přiletí sonda, co si chce povídat s velrybou.
- Opět nový efekt transportního paprsku a opět zcela bezdůvodně a opět dnes vypadá TNG verze prostě lépe.
- Post WW3 se nějak nápadně podobná post WW3 z Postmana. Ale i když Postman přišel až o rok později, tak tam se podařilo mít pěknou výpravu. Tady v podstatě z toho lesíku nad Bozeman nevidíme opět nic. Podobnost s JJ Treky je v tomhle až zarážející.
- Pokud koule na orbitě nemá zdvižené štíty a Enterprise také ne, není logické předpokládat, že se Borgové přemístí? Nebo lépe - když už se do minulosti dostali s neporušenou koulí, není logické okamžitě přesunout vojáky na povrch a začít okamžitě nelítostně asimilovat?
- Datovi je věnováno neúnosné množství prostoru a jeho humot mi absolutně nic neříká.
- Recyklaci VGR ošetřovny snad radši ani nebudu rozebírat. Jen ta světla - zhasnout až na level, kdy se tam přizabiju, je přesně prostředí pro chirurgickou práci :-/
- Jakoby to už nebylo dost Voyagerové, přispěchá na pomoc Holodoc s notně humotnou hláškou v ničem si nezadávájící s kvalitou humotu ve Vojíždělu.
- Opilá Deanna - to je ochotnické divadlo z Horních Předlužin. (pokud něco takového existuje, tamnímu souboru se omlouvám)
- Cromwell teda taky zbytečně přehrává, ale to ještě přežiju.
- Tady už konečně vidíme re-imaginaci Borgů ve full frontal. Se změnou vzhledu opatrně souhlasím, ale ocenil bych něco ala TNG, ne tohle. Ale budiž, co mi opravdu vadí je koncept LEGO královny, která neví, co vlastně chce, nesnáší trojdimenzionální uvažování a ráda si zašuká. Oproti ní je Nero geniálním protivníkem :-( + fakt, že se opět zcela nesystematicky věnuje neúměrná pozornost Datovi.
- Alfree Woddard je tam jasně nejlepší herec/čka. Až to vůči všem ostatním vypadá nemístně :)
- Jestli mi vadila relativní nutnost znalosti TNG, tak u Dixona Hilla je to už vyloženě směšné. Tohle je prostě nákladnější TV dvojepizoda. Zároveň není úplně vhodné stavět Picarda do role záporné postavy ('Zabiju je všechny, není jim pomoci!', nebo ho připodobňovat Achabovi - ne po "I, Borg".
- Interiér simulátoru je zoufale odfláknutý.
- A po Holodoktorovi tu je i Knedlix. Žádný div, že to za moc nestojí ;)
- Velice dobrá je vesmírná procházka po trupu lodi. Méně už potom totálně disproporční deflektor a výprava, kde kov je jasně "vyroben" stříbrnou lepící páskou.
- V momentě, kdy si Picard rozbije lodičky, tak rozstříská pouze vitrínu - ENT-D i C jsou evidentně pořád v kuse. O záběr později jsou oba modely vejpůl. Jestli tenhle film na něčem selhává, pak je to jednoznačně výprava.
- Worf má oprávnění k nastavení autodestrukce? Seriously? :)
- Líbí se mi waropvé gondolky Phoenixe. Pěkné retro.
- "Ano, královno, vždyť ty jsi byla v Best of Both Worlds, jak jsem mohl zapomenout." - retcon completed :-/
- O Vulkáncích se celý film mluví jako o "they", "aliens", atp aby nikdo nevěděl, jaký druh to pak vyleze z té lodi. Lame.
- Podél jádra ve strojovně vedou dva obří vodiče chladící směsi, které dokáže Dat prorazit rukou. Tomu říkám BOZP!
- Konec samozřejmě krásný a Star Trekový, ale to mohl být i bez Borgů a TNG účasti v rámci nějaké retrospektivní epizody.
- Kolikátý způsob cestování časem si to Flotila už osvojila? :-)

Suma sumárum za dvě hvězdy, ale... tenhle film definoval moderní kostymérnu Treku na dlouho dopředu a hlavně se držel platných reálií, co se TOSky týče. Čili přesto, že na něm neshledávám moc pozitivního, pořád je to platná součást univerza a jak nám ukázala moderní doba, to není automatické. Z dosavadních osmi filmů pro mě nejhorší zářez a dávám 3/5 jen s vyloženě obroušenýma ušima. Co se smysluplnosti děje týče, je plně srovnatelný s Abramsovo počiny. Taková první vlaštovka věcí budoucích :) :(
S.S.Enterprise - 28. květen 2016 20:48sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
me se to nelibi, protoze je videt ze to je slepenec, jinak by to ale mohlo byt ok, tj. myslenka dobra, ale neni dotazena k dokonalosti
Mirak - 27. květen 2016 21:08sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Kirk s růží je děsně creepy.
Telemachus Rhade - 27. květen 2016 21:06sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Je to strašnej kýč, ale Kirk a McCoy mají styl! :-)
lagga - 27. květen 2016 21:03sipka
ZAMĚŘIT
lagga
Me se to libi i kdyz je to kyc :-)
Pozemstan - 27. květen 2016 12:23sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade: Kapitán Cook v tom vypadá trochu lépe, ale je to působivé. -)

Nejnovější   Novější 545 - 564 / 3132Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o