Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Star Trek filmy

Spravuje: Mvek
Počet příspěvků: 3123
(archiv fóra o filmech, které zde bylo před lety)


Důležité informace:

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 62 - 81 / 3123Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 05. únor 2021 20:57sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
S.S.Enterprise: On toho Changa mainstream zřejmě úplně mine, tak aspoň takhle.
S.S.Enterprise - 05. únor 2021 20:50sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Telemachus Rhade:
Ty seš teda rychlej
S.S.Enterprise - 05. únor 2021 20:49sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Zemřel herec Christopher Plummer
Telemachus Rhade - 29. leden 2021 17:56sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tak třeba tady...

5 startrekových herců v rolích, které znáte, ale nevíte, že to byli oni…

Lorca, Cartwright, Ra-ghoratrei, Hanson a Lyta.
anubis - 19. srpen 2020 06:31sipka
ZAMĚŘIT
anubis
https://www.theguardian.com/film/2020/aug/18/ben-cross-chariots-of-fire-actor-dies Herec Kelvinovského Sareka zemřel
Marshall - 12. srpen 2020 16:51sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Telemachus Rhade 312718:
11 faktů, které jste možná nevěděli o Cestě domů

Nevím na jakou školu chodil autor, ale jádro atomu opravdu neobsahuje elektrony. "Laserem „vyhodil“ z každého jádra elektron." WTF?

Navíc tam míchá dva pojmy:
1) Ono transparentní aluminium, které objevil tým z Oxfordu v Hamburku (DESY), kde mají výkonný laser/synchrotron a při odtržení elektronů z vnitřních slupek (L - v tomto případě) dojde k tomu, že je hliník průhledný pro EUV záření bez změny krystalické struktury. V tomto případě prosvítily 53 nm silnou folii hliníku. Tohle je vcelku známé chování některých materiálů v UV-VIS-IR, kterým se říká saturovatelné absorbéry. Tenhle "stav" je ovšem nestabilní a nevydrží dlouho (40 fs).

2) Je tam video materiálu zvaném ALON - tedy Aluminium oxynitrate (neznám české názvosloví těchto sloučenin), který se sintruje a vyleští. A i když je drahý, tak není technologický problém ho vyrobit.
Damar - 11. srpen 2020 14:39sipka
ZAMĚŘIT
Damar
OK oprava, scéna keď vylieta z doku, pretože na začiatku tam ešte na chvíľu bola pri úvodných titulkách.
Damar - 11. srpen 2020 14:33sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Scéna, keď sa na veľkom plátne prvý krát zjavila Enterprise B je pre mňa jedna z najpôsobivejších, akú som v kine videl.
kapitan Pike - 05. srpen 2020 22:41sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Já mám Star Trek filmy taky hodně rád, ale většinu z nich jsem viděl tolikrát, že mě už moc nebaví. Výjimkou jsou v tomto jen poslední dva, přičemž na Beyond bych se klidně někdy podíval znovu.

Generations mám nejraději z řady důvodů a jedním z nich je možná právě to, že je to autentická TNG. I vizuálně je ten film úžasný - díky filmovému rozpočtu tady skutečně vynikl design třídy Galaxy a mně se líbí víc než Sovereign. A to i vnitřní, třeba Přední desítka ozářená sluncem vypadá skvěle a upravený můstek měl taky něco do sebe. Soran jako záporák mě taky bavil a společné scény Picarda a Kirka z Nexu patří IMHO mezi to nejlepší. Jinak ale souhlasím s těmi kritizovanými částmi, hlavně Picardův Nexus byl špatný. Myšlenka touhy po rodině a provázání s rodinnou tragédií byly dobré, ale natočené je to špatně. Plus je naopak to, že Soranův Nexus ve filmu neukázali. Závěrečný souboj tří "dědků" mě taky moc nebavil, ale těžko to asi šlo udělat jinak.

Bez Kirka a části jeho posádky si ten film představit nedokážu a IMHO by jinak k takovému námětu vůbec nesáhli.

Jinak ST V jsem tu nikdy neadoroval a v žebříčku oblíbenosti ho řadím někam dolů.
Telemachus Rhade - 04. srpen 2020 13:28sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Možná se ti většina TNG nelíbí, ale z mého pohledu měla pro televizi větší přínos

Moc nechápu, jak tohle spolu souvisí... Většina TNG se mi opravdu nelíbí, ale samozřejmě nemám problém ji připsat zásluhy o rozvoj TV kultury. ST filmy osobně subjektivně hodnotím velmi vysoko - na II, V, VI, VII, IX se můžu podívat prakticky kdykoli a jinými nepohrdnu. Škoda jen té Nemesis. Na filmovém plátně jsou svým vlastním žánrem a v podstatě každý z nich dokazuje, že SF je nejlepší, když je to v první řadě kvalitní drama.
S.S.Enterprise - 04. srpen 2020 09:21sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak: ST5 je u mě druhý nejslabší film po TMP, ale musím říct, že už ho tak nezatracuju, je na úrovní kvalitní TV epizody

Co se týče vlivu ST na kino... tak vznikl jako TV seriál, takže je to hodně dáno už tou výchozí pozicí, že filmy jsou jen pokračováním TV seriálu
Mirak - 03. srpen 2020 23:43sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
To, že se tam filozofuje pro mě automaticky neznamená, že je to dobré. Oproti nejlepším epizodám mi většina ST filmů přijde plytká, Generations nevyjímaje. Možná se ti většina TNG nelíbí, ale z mého pohledu měla pro televizi větší přínos, než ST filmy pro stříbrné plátno. Tady na SN se taky systematicky zapomíná, že podle mě i dnes velmi koukatelné (a pro tebe třeba ne) 3. a 4. sezóny TNG běžely v roce '89 - '91, tedy v letech, kdy v TV vesměs běželo úplný hovno a tím nemyslím pouze v rámci žánru sci-fi.
Telemachus Rhade - 03. srpen 2020 22:59sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Spíš jsem tu glorifikaci ST filmů nikdy moc nepochopil
Která jiná filmová série dokázala totéž? Marvel? :) Podle mě ST filmy dokázaly, že pro filozofování je místo i na velkém SF plátně. Možná to odstartovala 2001, ale ST na tom vyrostl. Ty filmy jsou jiné než cokoli dalšího. Nevím o žádných jiných, které bych viděl tolikrát, a to se mi většina Treku vlastně spíše nelíbí :)

rozhodně v tom nejsi sám, ST V tu obhajují snad všichni :)
Právem, samozřejmě! :-D
Mirak - 03. srpen 2020 17:52sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Telemachus Rhade: O opozici vůbec nejde. Spíš jsem tu glorifikaci ST filmů nikdy moc nepochopil, ale rozhodně v tom nejsi sám, ST V tu obhajují snad všichni :)
Telemachus Rhade - 03. srpen 2020 15:31sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Jakože jsem za každou cenu v opozici? :) Mvek ti jistě rád vyhledá mé zdejší poslední hodnocení tohoto filmu. Což ostatně můžeš udělat i u dalších, ať nemusim příště nic psát ;)
Mirak - 03. srpen 2020 15:22sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Soran je podle mě jeden nejlepší záporáků ever

"Totálně chill Kirk" je jedna z nejsmutnějších a nejlepších věcí in the history of cinema.

Starnetová hyperbola u ST filmů nikdy nezklame :))
S.S.Enterprise - 03. srpen 2020 12:36sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Generations mmá samozřejmě chyb, ale pro tedy zraje jako víno, takže určitě souhlas s TR, snad jen, že mě se líbil i ten Spiner...

Nexus je nuda, ale film jako celek potřebuje i klidnější část, nejhorší chybou tak pro mě zůstává absence časového zpoždění mezi vypuštěním rakety a viditelným zhasnutím hvězdy...
Telemachus Rhade - 02. srpen 2020 22:48sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Generations in need of rescue :-) Okay...

Ač dávám 4/5, čili taky ne úplný počet (eh, eh, Spiner, eh...), tak je to podle mě skvělý film, který naplnil zadání potěšit všechny na jedničku.

- Úvod je skvělý. Kontinuita za 1 s * - vlastně asi včetně toho, že v dosahu nejsou jiné lodě :) - vizuálně ohromující, radost mám z ENT-B coby Excelsioru, jen možná to vypadá, že hlavní postavou je Guinan, a ne Soran. Což je zvláštní, ale určitě mi to nevadí.
- Harrimana mám hrozně rád, byť přiznávám z půlky díky knihám, ale tady prostě byl pod tlakem. Jednak novináři, jednak mu někdo z velení určitě řek ať je hlavně nevyhazuje z můstku a potom mu na záda dýchala trojice s počtem metálů jak průměrný africký diktátor.
- Whoopi není v titulcích uvedená. IMHO točila něco jiného a mohla být na place jen omezenou dobu. Nicméně povedlo se, určitě sama chtěla, a příběhu to dodává potřebnou hloubku.
- Soran je podle mě jeden nejlepší záporáků ever, právě protože to technicky vzato není záporák. Podobně jako Golna/Galatin ve Vzpouře. Kdyby mi bylo 330, dokázal bych vnímat realitu stejně jako dneska? Otázka za miliardu, troufnu si říct.
- "Totálně chill Kirk" je jedna z nejsmutnějších a nejlepších věcí in the history of cinema. Proč? Celý jeho osud je v podstatě jeden smutný příběh. V každém filmu má důvod o něco víc zahořknout, a když konečně dojde do důchodu? Vlastně dokonale zrcadlí Sorana. Picard mu v tu chvíli nabídne jedinou rozumnou way out možnost.
- Geniální hudba!
- Provázanost s TNG, sestry Durasovy, famózní efekty na svou dobu, filmový rozpočet, astrometrika... Fakt milion skvělých dílčích detailů.

- Co bohužel není skvělé, je téměř veškeré Spinerovo účinkování. To je za trest.
- Repete událostí při návratu z Nexu totálně nepochopitelné a zbytečné.
- Picardova weird family... No, k tomu radši nic.
- Jak Picard na konci zahodí tu nejcennější sošku v Galaxii, co mu dal Galen ani ne před rokem, z toho mi praská žilka doteď :)
Pozemstan - 02. srpen 2020 16:04sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mirak: Zajímavý pohled, i když zapojení Kirka a "předání žezla" je podstatným prvkem filmu, který se odráží i v samotném jeho názvu (např. v německém překladu použili dokonce explicitnější "Setkání generací")... Jinak ale s kritikou Kirkovy smrti (možná ale zůstala jeho část v Nexu), pojetí Sorana nebo podivné, místy strašidelné až nudné atmosféry scén z Nexu (snad to byla záměrná snaha ukázat, že jde jen o umělou "pohodu"), souhlasím.
Mirak - 02. srpen 2020 12:51sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Star Trek VII: Generations
- Pamatuju si, že film se mi svého času líbil hodně, takže po projekci jsem cítil zklamání. Úvodní pasáž s křestem Enterprise-B se mi z větší části vůbec nelíbila. Vím, že je to film, ale i tak mi ta zkratkovitost, kdy několik desítek vteřin po opuštění doku zachytí volání o pomoc el-aurianské lodi, přišla už hodně přehnaná (a z nějakého důvodu jsou jediná loď v dosahu, byť se nacházejí ve Sluneční soustavě?). Kapitán Harriman působí na můj vkus až moc nevěrohodně, film z něj (i ze zbytku posádky) za každou cenu dělá absolutně neschopného zelenáče, kdy mu Kirk třeba musí strašně radit, aby se k lodím přiblížil na dosah transportérů atp. I tak nikoho ani nenapadne, aby vyhnali otravné novináře z můstku. Začít film Kirkovou smrtí je zvláštní tah, o kterém ani nevím, co si myslet. Jediný moment, který se mi opravdu líbil, bylo odhalení Guinan mezi el-aurianskými uprchlíky.
- Druhá úvodní scéna s Worfovým povýšením se mi ale líbila moc. Bylo super, že když už tam zakomponovali simulátorovou scénu, tak je v ní vidět ten filmový rozpočet. Potopení Worfa bylo vtipné, potopení Crusherové už méně, ale oproti jiným fórkům ve filmu, se to ještě dalo se to snést.
- Celkově se mi líbil ten pomalejší začátek s příletem a následným vyšetřováním na amargosské observatoři. Picard prožívá osobní tragédii v podobě smrti svého bratra a synovce. A upřímně, je osvěžující, že Picard ztratil někoho, koho pravidelný divák znal. Navíc díky skvělé epizodě Family, protože ten emocionální dopad je uvěřitelnější. Je to příjemná změna oproti plot-device like postavám typu Sybok, který vznikl jen proto, aby zemřel v pozdější fázi filmu. Dat si po nepovedeném pokusu o humor nainstaluje emoční čip. Určitě se mi líbí, že si nějaký character development nechali i do filmů, i když si myslím, že omezený prostor výrazně limituje kvalitu zpracování a postrádá to potřebnou hloubku. Řekl bych, že většina scén, ve kterých se Datovy emoce řešily se příliš nepovedla. Ano, bylo fajn, když zmínil misi na Farpointu nebo když na konci v troskách Enterprise našel Spota, ale jinak se to většinou omezilo spíše na laciné a ne moc povedené vtipy. Film má vážné téma, takže chápu, že se tam tvůrci snažili zařadit i odlehčené scény, ale působily na mě nepřirozeně a křečovitě. Spiner je místy, jako utržený ze řetězu a je mi v některých scénách vyloženě protivný.
- Oceňuju, že v mnoha scénách to mělo TNG vibe (třeba tradiční zápisy do kapitánova deníku). Lursa a B'Etor nejsou moje oblíbenkyně, ale trocha kontinuity se zdrojovým seriálem nikdy neuškodí a jako Soranovi pohůnci fungují naprosto dostatečně (a zároveň jsem rád, že události filmu nepřežily). Bitva mezi Enterprise a klingonským dravcem byla dobrá, zjištění modulace štítů prostřednictvím La Forgeova vizoru za mě taky v pohodě. Bylo hezké, že při zničení Enterprise došlo ještě naposledy k rozdělení lodi na dvě části (obzvlášť když si vzpomenu, jak to v seriálu téměř vůbec nevyužili). Scéna s talířovou sekcí brázdící povrch Veridianu III je kupodivu velmi působivá i po letech a je to dost možná nejzapamatovatelnější scéna z celého filmu.
- Záporňák v podobě doktora Sorana je ultimátně zklámání. McDowell to sice nehraje špatně, ale ta postava mohla být podle mě sympatičtější. Místo toho Soran působí, jako crazy evil scientist klišé. Přitom jeho touha dostat se do Nexu je pochopitelná a divák by neměl mít problém s ním soucítit. Rodinu mu povraždili Borgové, ale film bohužel nevyužije logickou příležitost, aby Picard Soranovi zmínil Locutuse. Nebo mohl mít Soran užší vazbu na Guinan, která se dohromady objevila asi ve čtyřech scénách.
- Poslední třetina filmu mi pak přišla velmi slabá. Děj v Nexu je nuda. Štědrý večer u Picarda a jeho fiktivní rodiny plné strašidelně vypadajících dětí, nevím no. Stewart se sice snaží, ale ten emocionální dopad to na mě nemělo. Setkání dvou nejslavnějších kapitánů Hvězdné flotily už asi nemohlo být víc underwhelming. Totálně chill Kirk štípající dříví, míchající vajíčka a jezdící na koni, mě opravdu nebavil.
- Ve finální konfrontaci jsme pak místo inteligentních dialogů bohužel nuceni sledovat (v podstatě dvakrát!) nekonečný pěstní souboj tří dědků. Kirk umírá podruhé a byť je tato smrt "lepší", než ta první, tak stejně nemůžu říct, že by se to vyloženě povedlo. Jinak se mi z celého filmu nejvíc líbila ta úplně poslední scéna, ve které se Picard s Rikerem naposledy loučí s Enteprise-D. Picard má jeden ze svých krásných TNG monologů a tu scénu jsem si musel pouštět několikrát. Škoda, že takhle skvělé scény ve zbytku filmu jinak úplně absentují.
- Ten hlavní motiv filmu s pomyslným předáním žezla "nové" generaci je možná hezký nápad, ale mně to přišlo zbytečné. Asi je to tím, že jsem chtěl vidět TNG film, takže zapojení Kirka jsem vnímal spíše jako negativum. Nevím, možná kdyby to propojení generací bylo zpracované lépe, tak by mi to tak nevadilo, ale i tak si myslím, že film mohl bez problému fungovat i bez zakomponování Kirka. Mohli místo toho třeba více propracovat Soranův charakter nebo lépe uchopit Datův vývoj. Je v pořádku, že Picard hraje prim, množství prostoru pro ostatní postavy víceméně odpovídá seriálu. Bez výraznějších scén zůstali Crusherová, Troi a kupodivu i Worf (kromě úvodního povýšení).
- Nový vzhled můstku s přidanými postranními konzolemi se mi líbil. Jen nevím, jestli bylo nutné to kvůli jednomu filmu měnit. Posádka tentokrát nosila "domácí" i "venkovní" dresy a mně to vlastně nepřijde jako úplně špatný koncept. Hvězdná kartografie vypadala cool. Nepochopil jsem, proč mají opět nový efekt transportéru, jiný než v TNG a jiný než ve VOY.

3/5

Nejnovější   Novější 62 - 81 / 3123Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o