|
| Mvek: "Ad zvýhodňování očkovaných"
Ono ale možná nepůjde jen o rozhodnutí naší vlády, ale i vlád dalších států. Z některých již zaznělo, že budou do země vpouštět jen očkované. Také jsem ale zaznamenal zprávy, že zvýhodněni budou i lidé, kteří měli do doby před třemi měsíci pozitivní test.
Objevil se i názor, že právě tato privilegia jsou dalším důvodem pro odpůrce očkování. Částečně možná ano, ale osobně se domnívám, že je to pro ně spíše záminka, že málokdo odmítne očkování jen ze solidarity s těmi, kteří očkováni být nemohou nebo být nechtějí, a byli by tak znevýhodněni. Podobně se málokdo dobrovolně hlásí třeba k romské národnosti, aniž by k ní měl pokrevní vazby (vím o Petru Uhlovi), málokdo úmyslně zatají nejvyšší dosažené vzdělání či další kvalifikační předpoklady, aby projevil ve výběrovém řízení solidaritu s ostatními účastníky (byť tam jde o přímé soupeření), málokdo si za války připnul dobrovolně žlutou hvězdu a šel na smrt, i když nemusel (ale tam tedy šlo přímo o život, byť podobně se zachoval třeba farář v Lidicích)...
Nyní již skutečně i na židovské hvězdy došlo, ale přesto pochybuji, že ty lidi motivovala solidarita se znevýhodněnými...
Žlutá hvězda jako „symbol neočkovaných“: Urážka obětí holocaustu, píší politici i velvyslanec
Fotografie viz i zde.
Jinak právě přes horská střediska (Francie, Itálie, Rakousko) se koronavirus už na jaře velmi rozšířil do celé Evropy. Hovořilo se i o kabinkách lanovek, takže chápu opatrnost (i když zrovna kabinková lanovka na Černu horu v Krkonoších je prý otevřená)...
Oblíbené lyžařské středisko v Rakousku se stalo dokonalým inkubátorem koronaviru
Přesto Rakousko za přísných podmínek horská střediska otevřelo...
viz např. včerejší reportáž ČT. |
|
|
|
| Mvek:
chápu kadeřnictví (dovedete si představit, že holený nebo stříhaný má roušku celou dobu?
Dovedu, protože jsem to zažil na vlastní kůži :) |
|
|
|
| Jo a na pečivo a věci obecně jsem zapomněl - já ještě nedezinfikuji, na jaře jsme pekli vlastní chleba, od léta na to zas "kašleme", ale preferujeme prodej z pultu, aby na to neprskali a nehmatali další zákazníci. To je ostatně lepší v jakékoliv chřipkové epidemii také. Ale o UV uvažuji, až mi zářivka přijde.
Dezinfikuji nebo mýdlem omývám jen chlazené výrobky před vložením do lednice, ale jelikož k nám pořád musí od léta chodit tchýně a něco nám nosit, tak se tam stejně spousta věcí dostane nedezinfikovaná.
Ale opět nemáme dost informací - o nakažlivosti na pečivu apod. jsem vůbec neslyšel nějaká data. O "přežití" viru čteme, že na nějakém plastu někde vydržel mnoho dní. A jindy že na něčem do dne... Takže fakt nevím.
Ale je mi jasné, že virem z jídla by se člověk měl nakazit méně pravděpodobně, protože to musí při polykání vdechnout (nebo to musí uvíznout v krku a pak se do dýchacích cest dostat), z žaludku se fakt asi nenakazí. |
|
|
|
| Telemachus Rhade 315223: Ad zvýhodňování očkovaných - házel jsem o něco níž odkaz na článek z Aktuálně nebo CNN Prima News, že stále naše vláda zvažuje později umožnit třeba vstup do restaurace a na kulturní akci jen očkovaným nebo otestovaným. To druhé dává smysl, to první právě ne.
AVip 315244, S.S.Enterprise 315233, Pozemstan 315266: Ad viry měnící DNA.
Což o to, já se to na gymnáziu také učil a dlouho si to myslel. Ale podle studia Wikipedie i toho odkazovaného článku mi stále vyplývá, že to dělají retroviry, nebo možná více virů, ale jen určité typy virů, které umí reverzní transkriptázu jako třeba HIV, ne tedy obecně většina virů. Ostatní viry jen ovlivní svou informací, co se bude v buňce produkovat, ale nezmění se DNA v jejím jádře.
Tudíž ne, není otázka jak, ale jestli. Ten článek, co tady po S.S. Enterprise opakuji já, uvádí, že si to SARS 2 asi může dovolit jen u pacientů infikovaných nějakým tím virem, který tu reverzní transkriptázu využívá, jako třeba HIV.
Ostatně taková spolupráce není podle našeho kolegy, co se o biomolekulární chemii zajímá, neobvyklá. Třeba bakterie spolu komunikují také pomocí fragmentů DNA. A tak se klidně stalo, že si bakterie jiné nemoci osvojila pozůstatky informace jiné nemoci o konkrétních antibioticích a naučila se jim odolat.
A zbytek ad, kde se nakazit a jak...
Ano, tady vyplývá AVipem zmíněný nejvalidnější problém - nemáme informace. A spousta kritiky na vládu se snášela opakovaně, že nepodloží svá rozhodnutí daty. Proč zavřou maloobchod a služby až na vyhrazené kategorie?
Jako jak jsem snad i psal - chápu kadeřnictví (dovedete si představit, že holený nebo stříhaný má roušku celou dobu?), restaurace a bary (tam si roušku musíme sundat) a asi pár dalších podobných případů.
Ale nechápu ten obchod. Omezení lidí ano. Hlídat to ano. Ale proč to zavřít. Totéž vleky - omezit množství lidí na sjezdovce a na vleku, aby nebyli blízko u sebe, dodržovat rozestupy ve frontách atd. (a to nejsem lyžař a spíš mi z ekologického pohledu vadí lyžování na umělém sněhu).
Objevovaly se studie z tuším Japonska, možná Koreje a možná jiné asijské země, to si fakt nepamatuju, že v MHD k nakažené dojde zřídka. A objevují se články, že právě pokladní v supermarketech jsou zřídkakdy nemocné (nebo odjinud).
A je to naprosto logické - pokud lidé roušky nesundavají a pokud dojde ještě k té dezinfekci, k tomu navíc vzduchotechnika, která i nuceně mění vzduch... A ve výsledku je tam nižší koncentrace.
Jen odbočka - Billa na dezinfekci taky kašle (zkušenost z listopadu), ale naopak Kaufland je ukázkový, aspoň ten pod Bohdalcem - zaměstnanci u vchodu postříkají návštěvníkovi ruce a dají mu košík/vozík s vydezinfikovaným madlem. |
|
|
|
| AVip: určitě, šlo mi jen o to, že teď jsou již v populaci varianty s vyšším R |
|
|
|
| Pozemstan: Told ya... ;-)
Ona totiž není jestli... to opravdu ne. Otázka je, jak moc. |
|
|
|
| S.S.Enterprise: Ona je tu i ta možnost, že už jsme si tady stihli vypěstovat mutaci vlastní - ale protože nikdo pořádně nedělá rozbory, tak samozřejmě může unikat pod radarem. |
|
|
|
| Pozemstan: No právě...
A nic čerstvějšího na toto téma není... to jako vážně? :-)
To máme opravdu věřit, že covid-19 udeřil v obchodech jen březnu/dubnu, kdy navíc byla virová nálož v populaci mnohem menší?
Nebo je to spíš tak, že tu na nás někdo šije obludnou boudu?
(abych otočil oblíbenou konspiracionistickou argumentaci...)
Jinak ten případ z Napajedel je učebnicová ukázka, proč jsou, bohužel, velké markety bezpečnější než malé prodejny - nejde o to, že by se v marktetech infekční zákazníci nevyskytli, ale jde o to, že paradoxně, ta největší nevýhoda marketů, tedy vzduchotechnika, která neustále míchá vzduch v prodejně, je nyní spíš výhodou, protože sice na jednu stranu to rozfouká všude možně - ale zároveň s tím tu infekční dávku taky strašlivě naředí. |
|
|
|
| Původní COVID má R okolo 2,5, to asi odpovídá zejména šíření v domácnostech, ty nové mutace ho ale mají prý 2x vyšší. Tj. šíření v obchodech je asi už častější, nedivil bych se, kdyby zrychlení počtu nakažených bylo dáno právě tou novou mutací, konkrétně před Vánocemi počet nekažených klesal už pomaleji i když ještě byla v běhu tvrdá opatření... |
|
|
|
| Otevírací doba pro důchodce byla, alespoň co se Prahy týče, zcela kontraproduktivní.
Ano, znám pár důchodců, kteří chodili nakupovat v tyto hodiny a pochvalovali si, že je aspoň volněji - a budiž jim přáno.
Ale bohužel, výskyt gerontů mimo tyto hodiny se nijak zásadně nesnížil a nebyla ani snaha výskyt důchodců mimo tyto hodiny nějak administrativně omezit (přitom by to bylo z logiky věci zapotřebí) a tak bylo toto opatření spíš kontraproduktivní a za sebe říkám, že jsem velice rád, že nebylo obnoveno.
***
Ad ochrana psa venku... no, koronaviry jsou primárně zoonózy, takže... to kupodivu není až tak nereálné. :-)
Nicméně, ono stačí, aby člověk měl nějak trochu víc "rozstřílený" nosohltan - a v takové situaci je rouška nebo rovnou respirátor spíš ku prospěchu věci než naopak.
A je u samozřejmě i to hledisko, že nevidím nic extra praktického na permanentním nandavání a sundavání roušky/respirátoru každých doslova pár metrů, komplikacemi s brýlemi počínaje a těmi hygienickými konče.
Ale zase, tohle je strašně individuální... |
|
|
|
| S.S.Enterprise: Záleží na tom? |
|
|
|
| Mirak: navyklá a nebo prostě už mají chabej spánek? |
|
|
|
| Macek: Podle mě to moc zobecňuješ. Mně zase přijde, že důchodci často chodí nakupovat právě ráno, protože je jich spousta navyklá vstávat ráno brzo. To, že to nebude využívat 100 % důchodců je jasné, spíš jde o to mít tu možnost. |
|
|
|
| Macek:
Rozumné obchody dezinfikují košíky
Toto bude myslím historií zcela zapomenuto.. |
|
|
|
| Mirak:
Koho tím chrání? Psa?
Taky je tím možnost, ti lidé, co nosí roušky i venku o sobě vědí, že jim něco je, případě toho covida skutečně mají a jsou si tím v podstatě jistí (byť nemají nařízenou izolaci, protože nebyli na testu)... |
|
|
|
| Mirak: Ad supermarkety. Otevírací doba pro důchodce byla holý nesmysl. Důchodci chodí nakupovat kdykoliv bez ohledu na vyhrazený prostor - jednoduše z toho důvodu, že si nejsou schopni naplánovat své tělo do provozuschopného režimu na jednu dobu, kterou navíc někdo neustále mění. Nehledě na to, že jsou to právě oni, kteří využívají dezinfekce až moc a mají nesutále nasazeny jednorázové rukavice. Zároveň si nějak nejsem vědom ani zvýšeného rizika při nakupování a to ani pro zaměstnance. Většina kolegů se nakazila mimo práci. Ti, co si to předali v práci jsou ve valné většině "páry", či skupinky kamarádů, co si zajdou společně na cíčko, případně iditoti, kteří si udělali soukromý sedánek na Vánoce s kolegy, jelikož jsme oficiální akce zrušili.
Rozumné obchody dezinfikují košíky po každém nakupujícím od jara a pak je tu Lidl, který sere na vše :). Minimálně naše firma zahučela za opatření už desítky miliónů.
Osobně vnímám opatření lidí doma UV lampou jako přehnané. Akorát si tím ničíme vlastní imunitu a pak se budou divit, až je sejme něco méně vážného.
Slovy mé babičky "Jestli mě má něco zabít, tak mě to zabije. Stresovat se kvůli tomu nehodlám." |
|
|
|
| Jen taková poznámka - vytrasováno je méně jak deset procent infekcí, což znamená, že do toho hází vidle nejen morové krysy jako takové, ale v první řadě, že to hyena naprosto nedává a to už dlouhodobě.
Long story short - do domácností, do MHD a na pracoviště se to musí odněkud přitáhnout - a odkud to tak asi bude, že? Abiogeneze je už pěkných pár století passé, ale najednou by u tohoto viru měla fungovat? To snad ne... :-)
Aby bylo jasno, netvrdím, že např. obchody jsou nějaká extrémní semeniště infekce, to opravdu jen stěží, na druhou stranu absolutně odmítám věřit tomu, že u nás od května 2020 nebyl zaznamenán v obchodech žádný větší outbreak, to pro změnu zcela popírá pravděpodobnost podobné události a je tedy jasné, že jsme svědky zatajování informací v přímém přenosu a to nejspíš hned na několika úrovních (dtto. pro hospody, samozřejmě s čestnou výjimkou pro Techtle Mechtle, kde to byl takový průser, že to utajit prostě nešlo).
Můžeme si o situaci v USA myslet co chceme (i když, co bychom dali za jejich oficiální čísla při přepočtu na počet obyvatel, že), ale právě z USA je potvrzeno obrovské množství infekcí z obchodů a samozřejmě restauračních zařízení - a samozřejmě i z kulturních akcí, kostelů atp.
Nicméně, i mám za to, že malé obchody s průmyslovým zbožím (+/- všechno až na obuv a oděvy, viz dále) by měly mít v nějakém režimu otevřeno, s výjimkou pro oděvy a obuv, tam jedině po té, co prokáží, jakým způsobem desinfikují zkoušené zboží (což je mmch. problém i za normálních okolností). |
|
|
|