Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 537 - 556 / 1810Starší   Nejstarší

Telemachus Rhade - 13. březen 2016 12:41sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: Vidíš v ingrediencích někde palmu? ;)
Yakuzza - 13. březen 2016 12:39sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Telemachus Rhade 264257: Obsahuje to palmový olej?
Telemachus Rhade - 13. březen 2016 10:58sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
lagga 263729: Zcela upřímně... Byla jsi na domovském letišti Emirates? Dubaj je jedno z nejhorších letišť, co znám, zabalené do hyper-luxusního pozlátka. A stejně tak jsou na tom celé Emirates. Pokud si to někdo opakovaně nechce připustit, tak je to s prominutím jeho chyba. S Qantasem osobní zkušenost zatím neznám.
Pozemstan - 12. březen 2016 20:23sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
V úterý jsme byli s kamarády na večeři v prý oceněné vietnamské restauraci Pho Vietnam Tuan & Lan v pražské Anglické ulici (nalezl jsem i fotky zde) a měli tam výbornou hovězí polévku "pho bo" (i když podobně dobré bylo i před lety pho s cibulí v "obyčejné" vietnamské restauraci u tramvajové zastávky Albertov). Poněkud zvláštní chuť tomu dodával koriandr. Jinak byl zajímavý i nudlový závitek v průhledném jedlém papíru jako předkrm.

Telemachus mi ale připomněl, že si tam někteří polévku i nálev/omáčku k závitkům "dochutili" červenými šupinkami z nějakých extrémně pálivých paprik (tedy v tom nálevu možná nepatrné množství už bylo)... -)
Telemachus Rhade - 12. březen 2016 19:18sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tak jsem si opět udělali cajunskou jambalayu, ale tentokráte podle vlastního uvážení, hlavně, co se poměru koření týče, protože středoevropané opravdu nejsou zvyklí na podmínky jižanských otroků a nepotřebují, aby polovinu jídla tvořila cibule a pepř ;) Recipe follows...

Cajun Jambalaya
Ingredience:
- 12 až 20 středně velkých krevet; těch pidi tak 30 - 40
- 150g kuřecích/krůtích prsou
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/2 paličky česneku
- 1/4 hrnku černého nebo namixovaného pepře - namletého nahrubo
- 5 oloupaných rajčat; nebo tak 12 - 15 cherry rajčátek
- 3 bobkové listy
- 1 lžíce worcesteru
- 1 lžíce hot pepper sauce
- 3/4 hrnku rýže - ideálně basmati kvůli dobré savosti

+ na maso: kreolská směs:
- 2 1/2 lžíce červené papriky
- 1 1/2 lžíce soli
- 1 lžíce kajenského pepře
- 1 lžíce oregána
- 1 lžíce tymiánu

Příprava:
1) Kuře/krůtu nakrájet na kostky a vařit cca 15 - 20 minut v litru a 1/4 vody, abychom získali cca litr vývaru.
2) Uvařené kuře/krůtu vhodíme do menšího hrnce spolu se syrovými krevetami, vmícháme kreolskou směs a dáme stranou
3) Propasírujeme si česnek.
4) Hluboký hrnec nebo velká pánev, nalejeme olej, rozpálíme tak do max 150°, opražíme pepř, přidáme česnek, bobkové listy, nakrájená loupaná rajčata, horcester a hot pepper sauce.
5) Po chvilce, až bude česnek zlato-hnědý, vhodíme rýži, zamícháme a přilijeme vývar.
6) Za občasného míchání vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut, dokud rýže nenasaje většinu vody. Pokud ji absorbuje všechnu, dolijeme převařenou.
7) Vhodíme masa v koření, důkladně promícháme a dál mírně vaříme, dokud nejsou krevety hotové (cca 8 - 10 min)
Hotovo.

Dobrou chuť.

(a dodám, že kajenský pepř nejde najradit. Je to nejdůležitější přísada)
lagga - 28. únor 2016 11:25sipka
ZAMĚŘIT
lagga
příběh o tom, jak přežít létání se specifickými potravinovými potřebami slzela sem u toho smíchy, bylo mi to strašně povědomé

"chcete kuře se zeleninou nebo krávu?"
"jsou tam ořechy?"
"nejsou"
"tak kuře se zeleninou"
"je všechno v pořádku?"
"ne, jsou tam ořechy, chci další rejži a hooooodně vody"
Mvek - 24. únor 2016 12:16sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Lepší je kukuřice Casa.
Damar - 24. únor 2016 10:15sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Americké sladké zemiaky som pre zmenu ochutnal pri svojej prvej ceste do USA v roku 2005. Chutilo to ako marcipán, možno to bola nejaká špeciálna odroda, alebo to bolo prípravou, ale odvtedy sa im vyhýbam.
Damar - 24. únor 2016 10:12sipka
ZAMĚŘIT
Damar
Spomínam si, že keď som bol naposledy v USA, quinoa tam bola strašne v kurze, na čom sa zabávala kolegyňa z múzea z Bolívie, ktorá vravela, že to jedia už od detstva a teraz to zrazu niekto "objavil".

Inak, keď sa to dobre pripraví a ochutí, je to naozaj chutné.
Telemachus Rhade - 24. únor 2016 10:11sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Jinak ale zvláštní mix s tou bramborovou kaší. V batátech je cukru i škrobu dosti, chtělo by to zvolit jinou přílohu.
Telemachus Rhade - 24. únor 2016 10:06sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: Americký karboše :)

Quinoa je americký obilí a batáty jsou sladké/červené brambory.
Yakuzza - 24. únor 2016 10:02sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
140G Karbanátky z quinoy a batátu, bramborová kaše

Jako každý den od rána projíždíme meníčka v okolí a řešíme, kam na oběd. Čím dál častěji se mi stává, že vůbec nerozumím, o co jde.
Mvek - 22. únor 2016 09:44sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Nepatří to nutně sem, ale z dostupných fór mi to sem sedí.

Nejprodávanější produkty roku 2015 v malých a středních e-shopech: telefony ani hračky nečekejte.

V uplynulém roce se dle statistik společnosti Bohemiasoft v malých a středních e-shopech prakticky nejvíce nakupovala přírodní kosmetika, doplňky stravy, dětská výživa a krmivo pro psy. Nejprodávanějším produktem roku 2015 se tak trochu překvapivě stalo 100 procentní olivové mýdlo. V těsném závěsu je pak mandlová hmota, jedlá soda, nebo například pravá vanilka.


Kupodivu jsem tu statistiku vloni podpořil a letos mi hrozí ještě více, protože mě také fascinovaly různé možnosti výroby některé drogerie a kosmetiky z domácích zdrojů (částečně ze zahrádky).
Mvek - 22. únor 2016 09:32sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Zephram: Pochybuji, že by běžný Lukana, Brölio a další oleje byly nerafinované:-).
Zephram - 22. únor 2016 09:31sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Tak "semeno k znásilnění" staří zrafinovat a hned se to zvedne ze 107°C na 204°C. To je taky docela rozdíl. Každopádně olivový olej z toho nevychází nijak výrazně lépe než ostatní oleje.
Mvek - 22. únor 2016 09:09sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
No, v tom případě jsme zase u toho semene k znásilnění (rapeseed), teda řepky. Akorát mě zaujalo, že virgin i high quality extra virgin olivový je na tom o tolik lépe než extra virgin:-). Nějak mi to nesedí.
AVip - 22. únor 2016 09:00sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Doporučil bych spíš toto:

https://en.wikipedia.org/wiki/Smoke_point

Ta česká stránka o sádle vypadá, že jí editoval nějaký podpantoflák od biomatky, údaje tam uvedené jsou hodně zkreslené.
Zephram - 21. únor 2016 21:42sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Já jsem na české wiki (heslo Sádlo) totiž našel ohledně kouřových bodů toto:
Máslo 177 °C
Rostlinný ztužený tuk 182 °C
Vepřové sádlo 188 °C
Lůj 200 °C
Olivový olej 216 °C
Slunečnicový olej 232 °C
Sojový olej 232 °C
Kukuřičný olej 232 °C
Burákový olej 232 °C

A u Kokosového oleje 180 °C (prý "Kokosový olej je velmi termostabilní, proto se výborně hodí na vaření a smažení.")
Zephram - 21. únor 2016 21:26sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Telemachus Rhade: jsou ty kouřové body někde přehledně?
Pozemstan - 20. únor 2016 12:49sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
AVip: Aha, až nyní koukám, kolik je olivového oleje druhů...

Nejnovější   Novější 537 - 556 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o