|
Spravuje: AVip Počet příspěvků: 1810 |
|
Aktuální téma: avokáda
|
|
|
| Achievement unlocked. Ochutnal jsem moučné červy a cvrčky v kantýně v BBC. Škoda té tvrdší krusty, která připomíná krevety, jinak proč ne, jen v tom člověk má tendenci furt vidět pohyb, i když jsou bezpečně mrtví:-). |
|
|
|
| Yakuzza: Jo i ne. Zrovna tady jde o endokrinní disruptor a u nich je riziko "koktejlu", protože je máme v různé drogerii a kosmetice. Takže omezit každý sám za sebe ano.
Plošně zakazovat, to samozřejmě nikdy. |
|
|
|
| Yakuzza: Souhlasím. Jen aby někoho zase nenapadlo hořčici zakázat nebo omezit nebo třeba odepřít (rozumnou míru) dětem ve školách. |
|
|
|
| Zephram: Jedy jsou všude. Ideální je vystavovat se jim v určité vybalancované míře, aby člověk získal imunitu. |
|
|
|
| Tak po párcích a jiných uzeninách už i hořčice. I když... kdo jí 80g hořčice denně. |
|
|
|
| správně má člověk konzumovat olej v jeho přirozeném stavu - přímo v té potravině, nevylisovaný
což chápu, že se nám ne vždycky chce
ne nebyla jsem na letišti v Emirates |
|
|
|
| Telemachus Rhade:
z mnoha odkyzů se dá vyčíst, že kokosák je dokonce megazdravá superpotravina.
Ano, to jsem taky slyšel. A přiznávám, že už se v tom rostlinném oleji totálně přestávám orientovat :-) Jestli nakonec není nejlepší vepřové sádlo :-)
Jinak jsem si v létě ve Švýcarsku v supermarketu koupil nějakou směs Lindt čokolád a palmový olej tam byl taky. |
|
|
|
| A odkud víme, že ta tabulka v záhlaví je správná? Už se tady jednou řešilo, že na každém internetu tvrdí něco jiného. |
|
|
|
| Mvek:
Ale kokosový olej by měl být lepší
Vidíš tu tabulku v záhlaví? Tak kokosový má 90 % SAFA (nasycené mastné kyseliny), tj. červený sloupeček. V podstatě je to čistý cholesterol ;)
Ale jako nedivím se, že má spousta lidí tohle nastavené špatně, protože z mnoha odkyzů se dá vyčíst, že kokosák je dokonce megazdravá superpotravina. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: Ale kokosový olej by měl být lepší, myslím snad i chuťově. O něm jsem četl dost chvály v souvislosti s různými recepty a tak.
Takže pokud měl nahradit část palmového, tak mi to přijde rozhodně jako malá změna k lepšímu. |
|
|
|
| Když už jsme opět u té palmy... Mátová Ritter Sport nově obsahuje, krom loni přidané palmy, i olej kokosový. Příští rok dorazí možná i Shea :-/
A na chuti je bohužel poznat citelně. Je to mazlavější, nepřirozeně sladké a mátová chuť už není osvěžující, ale protivně nasládlá. |
|
|
|
| Telemachus Rhade: V dnešní době frčí paranoia, tak se radši ptám :) |
|
|
|
| Yakuzza: Vidíš v ingrediencích někde palmu? ;) |
|
|
|
| Telemachus Rhade 264257: Obsahuje to palmový olej? |
|
|
|
| lagga 263729: Zcela upřímně... Byla jsi na domovském letišti Emirates? Dubaj je jedno z nejhorších letišť, co znám, zabalené do hyper-luxusního pozlátka. A stejně tak jsou na tom celé Emirates. Pokud si to někdo opakovaně nechce připustit, tak je to s prominutím jeho chyba. S Qantasem osobní zkušenost zatím neznám. |
|
|
|
| V úterý jsme byli s kamarády na večeři v prý oceněné vietnamské restauraci Pho Vietnam Tuan & Lan v pražské Anglické ulici (nalezl jsem i fotky zde) a měli tam výbornou hovězí polévku "pho bo" (i když podobně dobré bylo i před lety pho s cibulí v "obyčejné" vietnamské restauraci u tramvajové zastávky Albertov). Poněkud zvláštní chuť tomu dodával koriandr. Jinak byl zajímavý i nudlový závitek v průhledném jedlém papíru jako předkrm.
Telemachus mi ale připomněl, že si tam někteří polévku i nálev/omáčku k závitkům "dochutili" červenými šupinkami z nějakých extrémně pálivých paprik (tedy v tom nálevu možná nepatrné množství už bylo)... -) |
|
|
|
| Tak jsem si opět udělali cajunskou jambalayu, ale tentokráte podle vlastního uvážení, hlavně, co se poměru koření týče, protože středoevropané opravdu nejsou zvyklí na podmínky jižanských otroků a nepotřebují, aby polovinu jídla tvořila cibule a pepř ;) Recipe follows...
Cajun Jambalaya
Ingredience:
- 12 až 20 středně velkých krevet; těch pidi tak 30 - 40
- 150g kuřecích/krůtích prsou
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/2 paličky česneku
- 1/4 hrnku černého nebo namixovaného pepře - namletého nahrubo
- 5 oloupaných rajčat; nebo tak 12 - 15 cherry rajčátek
- 3 bobkové listy
- 1 lžíce worcesteru
- 1 lžíce hot pepper sauce
- 3/4 hrnku rýže - ideálně basmati kvůli dobré savosti
+ na maso: kreolská směs:
- 2 1/2 lžíce červené papriky
- 1 1/2 lžíce soli
- 1 lžíce kajenského pepře
- 1 lžíce oregána
- 1 lžíce tymiánu
Příprava:
1) Kuře/krůtu nakrájet na kostky a vařit cca 15 - 20 minut v litru a 1/4 vody, abychom získali cca litr vývaru.
2) Uvařené kuře/krůtu vhodíme do menšího hrnce spolu se syrovými krevetami, vmícháme kreolskou směs a dáme stranou
3) Propasírujeme si česnek.
4) Hluboký hrnec nebo velká pánev, nalejeme olej, rozpálíme tak do max 150°, opražíme pepř, přidáme česnek, bobkové listy, nakrájená loupaná rajčata, horcester a hot pepper sauce.
5) Po chvilce, až bude česnek zlato-hnědý, vhodíme rýži, zamícháme a přilijeme vývar.
6) Za občasného míchání vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut, dokud rýže nenasaje většinu vody. Pokud ji absorbuje všechnu, dolijeme převařenou.
7) Vhodíme masa v koření, důkladně promícháme a dál mírně vaříme, dokud nejsou krevety hotové (cca 8 - 10 min)
Hotovo.
Dobrou chuť.
(a dodám, že kajenský pepř nejde najradit. Je to nejdůležitější přísada) |
|
|
|
|
HLAVNÍ STRÁNKA
UŽIVATELÉ
[ DISKUZNÍ FÓRA ] VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE
NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV
|