Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

3) Obecná témata => Jídlo a pití všeho druhu

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 1810
Aktuální téma: avokáda

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 523 - 542 / 1810Starší   Nejstarší

Mvek - 16. březen 2016 13:42sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Marshall: Co s ním? Nabídka byla třeba rizoto s hromádkou smažených červů, nebo kobylky zapečené do hermelínu, nebo špagety s červy a cvrčky atd. Jedno bylo na kari.
Marshall - 16. březen 2016 13:34sipka
ZAMĚŘIT
Marshall
Mvek: Koření?
Mvek - 16. březen 2016 13:15sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Achievement unlocked. Ochutnal jsem moučné červy a cvrčky v kantýně v BBC. Škoda té tvrdší krusty, která připomíná krevety, jinak proč ne, jen v tom člověk má tendenci furt vidět pohyb, i když jsou bezpečně mrtví:-).
Mvek - 16. březen 2016 13:10sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Yakuzza: Jo i ne. Zrovna tady jde o endokrinní disruptor a u nich je riziko "koktejlu", protože je máme v různé drogerii a kosmetice. Takže omezit každý sám za sebe ano.
Plošně zakazovat, to samozřejmě nikdy.
Zephram - 15. březen 2016 14:18sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Yakuzza: Souhlasím. Jen aby někoho zase nenapadlo hořčici zakázat nebo omezit nebo třeba odepřít (rozumnou míru) dětem ve školách.
Yakuzza - 15. březen 2016 10:42sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Zephram: Jedy jsou všude. Ideální je vystavovat se jim v určité vybalancované míře, aby člověk získal imunitu.
Zephram - 15. březen 2016 10:27sipka
ZAMĚŘIT
Zephram
Tak po párcích a jiných uzeninách už i hořčice. I když... kdo jí 80g hořčice denně.
lagga - 13. březen 2016 20:06sipka
ZAMĚŘIT
lagga
správně má člověk konzumovat olej v jeho přirozeném stavu - přímo v té potravině, nevylisovaný
což chápu, že se nám ne vždycky chce

ne nebyla jsem na letišti v Emirates
kapitan Pike - 13. březen 2016 19:46sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Telemachus Rhade:
z mnoha odkyzů se dá vyčíst, že kokosák je dokonce megazdravá superpotravina.

Ano, to jsem taky slyšel. A přiznávám, že už se v tom rostlinném oleji totálně přestávám orientovat :-) Jestli nakonec není nejlepší vepřové sádlo :-)

Jinak jsem si v létě ve Švýcarsku v supermarketu koupil nějakou směs Lindt čokolád a palmový olej tam byl taky.
Yakuzza - 13. březen 2016 18:29sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
A odkud víme, že ta tabulka v záhlaví je správná? Už se tady jednou řešilo, že na každém internetu tvrdí něco jiného.
Telemachus Rhade - 13. březen 2016 18:10sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mvek:
Ale kokosový olej by měl být lepší

Vidíš tu tabulku v záhlaví? Tak kokosový má 90 % SAFA (nasycené mastné kyseliny), tj. červený sloupeček. V podstatě je to čistý cholesterol ;)

Ale jako nedivím se, že má spousta lidí tohle nastavené špatně, protože z mnoha odkyzů se dá vyčíst, že kokosák je dokonce megazdravá superpotravina.
Mvek - 13. březen 2016 17:36sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Telemachus Rhade: Ale kokosový olej by měl být lepší, myslím snad i chuťově. O něm jsem četl dost chvály v souvislosti s různými recepty a tak.

Takže pokud měl nahradit část palmového, tak mi to přijde rozhodně jako malá změna k lepšímu.
Telemachus Rhade - 13. březen 2016 15:58sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Když už jsme opět u té palmy... Mátová Ritter Sport nově obsahuje, krom loni přidané palmy, i olej kokosový. Příští rok dorazí možná i Shea :-/

A na chuti je bohužel poznat citelně. Je to mazlavější, nepřirozeně sladké a mátová chuť už není osvěžující, ale protivně nasládlá.
Yakuzza - 13. březen 2016 12:43sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Telemachus Rhade: V dnešní době frčí paranoia, tak se radši ptám :)
Telemachus Rhade - 13. březen 2016 12:41sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Yakuzza: Vidíš v ingrediencích někde palmu? ;)
Yakuzza - 13. březen 2016 12:39sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Telemachus Rhade 264257: Obsahuje to palmový olej?
Telemachus Rhade - 13. březen 2016 10:58sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
lagga 263729: Zcela upřímně... Byla jsi na domovském letišti Emirates? Dubaj je jedno z nejhorších letišť, co znám, zabalené do hyper-luxusního pozlátka. A stejně tak jsou na tom celé Emirates. Pokud si to někdo opakovaně nechce připustit, tak je to s prominutím jeho chyba. S Qantasem osobní zkušenost zatím neznám.
Pozemstan - 12. březen 2016 20:23sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
V úterý jsme byli s kamarády na večeři v prý oceněné vietnamské restauraci Pho Vietnam Tuan & Lan v pražské Anglické ulici (nalezl jsem i fotky zde) a měli tam výbornou hovězí polévku "pho bo" (i když podobně dobré bylo i před lety pho s cibulí v "obyčejné" vietnamské restauraci u tramvajové zastávky Albertov). Poněkud zvláštní chuť tomu dodával koriandr. Jinak byl zajímavý i nudlový závitek v průhledném jedlém papíru jako předkrm.

Telemachus mi ale připomněl, že si tam někteří polévku i nálev/omáčku k závitkům "dochutili" červenými šupinkami z nějakých extrémně pálivých paprik (tedy v tom nálevu možná nepatrné množství už bylo)... -)
Telemachus Rhade - 12. březen 2016 19:18sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Tak jsem si opět udělali cajunskou jambalayu, ale tentokráte podle vlastního uvážení, hlavně, co se poměru koření týče, protože středoevropané opravdu nejsou zvyklí na podmínky jižanských otroků a nepotřebují, aby polovinu jídla tvořila cibule a pepř ;) Recipe follows...

Cajun Jambalaya
Ingredience:
- 12 až 20 středně velkých krevet; těch pidi tak 30 - 40
- 150g kuřecích/krůtích prsou
- 4 lžíce olivového oleje
- 1/2 paličky česneku
- 1/4 hrnku černého nebo namixovaného pepře - namletého nahrubo
- 5 oloupaných rajčat; nebo tak 12 - 15 cherry rajčátek
- 3 bobkové listy
- 1 lžíce worcesteru
- 1 lžíce hot pepper sauce
- 3/4 hrnku rýže - ideálně basmati kvůli dobré savosti

+ na maso: kreolská směs:
- 2 1/2 lžíce červené papriky
- 1 1/2 lžíce soli
- 1 lžíce kajenského pepře
- 1 lžíce oregána
- 1 lžíce tymiánu

Příprava:
1) Kuře/krůtu nakrájet na kostky a vařit cca 15 - 20 minut v litru a 1/4 vody, abychom získali cca litr vývaru.
2) Uvařené kuře/krůtu vhodíme do menšího hrnce spolu se syrovými krevetami, vmícháme kreolskou směs a dáme stranou
3) Propasírujeme si česnek.
4) Hluboký hrnec nebo velká pánev, nalejeme olej, rozpálíme tak do max 150°, opražíme pepř, přidáme česnek, bobkové listy, nakrájená loupaná rajčata, horcester a hot pepper sauce.
5) Po chvilce, až bude česnek zlato-hnědý, vhodíme rýži, zamícháme a přilijeme vývar.
6) Za občasného míchání vaříme na mírném ohni pod pokličkou cca 15 minut, dokud rýže nenasaje většinu vody. Pokud ji absorbuje všechnu, dolijeme převařenou.
7) Vhodíme masa v koření, důkladně promícháme a dál mírně vaříme, dokud nejsou krevety hotové (cca 8 - 10 min)
Hotovo.

Dobrou chuť.

(a dodám, že kajenský pepř nejde najradit. Je to nejdůležitější přísada)
lagga - 28. únor 2016 11:25sipka
ZAMĚŘIT
lagga
příběh o tom, jak přežít létání se specifickými potravinovými potřebami slzela sem u toho smíchy, bylo mi to strašně povědomé

"chcete kuře se zeleninou nebo krávu?"
"jsou tam ořechy?"
"nejsou"
"tak kuře se zeleninou"
"je všechno v pořádku?"
"ne, jsou tam ořechy, chci další rejži a hooooodně vody"

Nejnovější   Novější 523 - 542 / 1810Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o