Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Deep Space Nine

Spravuje: Mirak
Počet příspěvků: 7627
"...the best show on television that no one noticed."

- Entertainment weekly




DS9 na Memory Alpha
Slovenské stránky od ds9fan
DS9 na TV.com
DS9 na wikipedii
Stránky nejen o Odovi
DS9 na Sickbay
DS9 na Trek Core

Stáhněte si CZ titulky

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 160 - 179 / 7627Starší   Nejstarší

S.S.Enterprise - 31. červenec 2020 14:44sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
S.S.Enterprise - 31. červenec 2020 10:12sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
4x23 (nebo 24?) The Quickening / Zanícení
... tak ten Quarkův start je geniální, takto sem se u ST naposledy zasmál při prvním zhlédnutí datových scén v Generations
S.S.Enterprise - 27. červenec 2020 14:02sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak:
3x16 Prophet Motive
... Proroci byli vykresleni jako všemocné bytosti, které nemají problém zasáhnout do osobnosti jedince a "změnit ho k lepšímu".


... 4x16 (nebo 17?) Accession / Vyslancův návrat
... teprve tady jsou skutečně všemocní, toto už hypnózou okecat nejde
... proroctví o vkříšení Vyslance se navíc mohlo projevit po jeho smrti v posledním díle, odpovídá to i nástřelu možné 8s ve What We Left Behind



S.S.Enterprise - 20. červenec 2020 15:03sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak:

3x18 Distant Voices
epizoda by lépe fungovala někdy v polovině druhé sezóny

... IMHO to nebylo nakonec tak špatné, druhá sezóna byla takových slabších epizod plná, takže je vlastně dobře, že tam nebyla

Mirak - 20. červenec 2020 14:58sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x17 Visionary
- Docela zajímavý mix časovky a mystery okořeněný přítomností Romulanů, Klingonů a řešením hrozby Dominionu. To, že se O'Brien dostane vždy jen 5 hodin do budoucnosti je v rámci subžánru relativně svěží faktor, který vede k mnoha vydařeným scénám ("Proč jsi mě nechal umřít, Juliane?") a místy se ani nebere až tak vážně. Návrat "nesprávného" O'Briena do minulosti bude mít sice na seriál nulový vliv, ale v rámci epizody je to zábavný detail.
- Určitě se mi líbilo první významnější zapojení Romulanů v DS9, na které se někdy po šesté sezóně TNG bohužel tak trochu zapomnělo. Asi bych ale od Romulanů čekal trochu sofistikovanější plán, protože tohle mi přišlo velmi riskantní. Klingoni jsou zde spíše jako red herring, ale myslím, že jejich setkání tváří v tvář s Romulany je v Treku docela vzácný úkaz. Líbila se mi návaznost na události z The Search, ale nevysvětlená absence T'Rul mi zde hodně vadí a musím se opakovat, že je vážně škoda, že ta postava nedostala více šancí. To, že se od 3x01 neobjevil ani Eddington je taky zarážející.
- Na epizodě mi ale dost vadilo několik věcí. Samotné vysvětlení O'Brienových výletů do budoucnosti je celkem lame a že se to stalo zrovna v epizodě, kde vybuchne DS9 je úsměvné klišé. Aspekty vyšetřování jsou v téhle epizodě sice zábavné, ale je pro mě naprosto nepochopitelné, že nikoho nenapadlo, že ta detekovaná kvantová singularita může pocházet z romulanské lodi. Neřeknu, kdyby se Romulané v epizodě do té chvíle neobjevili, ale takhle? Trošku mi nepasuje ani skladba posledních tří epizod. Sice ty epizody nejsou stejné, ale jednotlivá témata mi přijdou blízká. V Destiny se řeší naplnění proroctví, v Prophet Motive se Proroci pokusí převrátit naruby Ferengskou Alianci a tady O'Brien skáče do blízké budoucnosti a spolu s ostatními se ji snaží změnit.

3,5/5

3x18 Distant Voices
- Ne příliš originální a hlavně zbytečná epizoda. Abstraktní pojetí ve stylu stanice je Bashirova mysl a ostatní hlavní postavy reprezentují aspekty jeho osobnosti je dost únavné seriálové klišé. Dlouhé scény, ve kterých se tyto falešné postavy hádají nejsou vůbec zajímavé. Navíc je otravné, jak si tyto postavy relativně dlouho myslí, že jsou opravdové.
- Taky si myslím, že epizoda by lépe fungovala někdy v polovině druhé sezóny. V téhle fázi už mi Bashir jako postava přijde docela vyprofilovaný a po epizodách jako Past Tense nebo Life Support už jsme podl emě nepotřebovali vidět, že o sobě Bashir stále jen pochybuje nebo všechno hned vzdá. Docela se mi ale líbil jemný foreshadowing s Garakem, kdy Bashirova mysl vnímá Garaka jako padoucha.
- Je do toho zakomponován i další můj neoblíbený koncept a to je zrychlené stárnutí. Siddig to nehraje vůbec špatně a ty masky vypadají v porovnáním s tím, co jsme viděli v některých předcházejících trekových epizodách, velmi zdařile, ale stejně bych se bez tohoto sci-fi trope raději obešel. Maska Letheana byla také povedená. Tu Emmy za masky si epizoda rozhodně zasloužila.

1,5/5
S.S.Enterprise - 14. červenec 2020 10:17sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak:
Proroci byli vykresleni jako všemocné bytosti, které nemají problém zasáhnout do osobnosti jedince a "změnit ho k lepšímu".

Vždyť to dokáže i dobrý hypnotyzér a nebo kdejaká sekta....

Mirak - 13. červenec 2020 20:30sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x15 Destiny
- Super díl, který jsem si z nějakého důvodu skoro nepamatoval. Děj postavený na náboženském proroctví by za normálních okolností nebylo snadné zpracovat, ale DS9 má tu výhodu, že Proroci nepochybně existují a do budoucnosti vidí, tudíž jakékoli proroctví může být díky orbům zcela legitimní. Líbilo se mi, že ze zjevného doomsday proroctví se nakonec vyklubalo veskrze pozitivní proroctví. Možná se něco podobného dalo čekat, ale stejně to byl příjemný zvrat.
- Epizoda se také po delší době více věnuje Siskově roli Vyslance. Je samozřejmé, že Sisko něco podobného zpočátku odmítal, ale zejména díky událostem v této epizodě už je pro něj prakticky nemožné, aby to úplně ignoroval. I poslední scéna, ve které se ptá vedeka Yarky (výborně ztvárněný Erickem Avarim) na další proroctví, naznačuje, že je s rolí Vyslance minimálně smířený. Byla to i silná epizoda pro Kiru. Nějak mě předtím ani nenapadlo se zamýšlet nad tím, jak vlastně Kira vnímá Siska v duální roli jejího nadřízeného a náboženského symbolu, ale v této epizodě se s tím tématem vypořádali perfektně.
- Potěšilo mě, že epizoda taky silně těží z podpisu mírové smlouvy mezi Bajorem a Cardassí v Life Support. Cardassianky byly skvělé, stejně jako jejich interakce s ostatními postavami (hlavně odlehčené "kulturní nedorozumění" mezi O'Brienem a Gilorou). Díky druhé a třetí řadě DS9 už snad v Treku není kromě lidí jiný druh, který by oplýval větší diverzitou. Opětovné zapojení Obsidiánského řádu, který se snad snaží zhatit cokoliv pozitivního, vždycky potěší. Jen tu nějak záhadně chyběl Garak.

5/5

3x16 Prophet Motive
- Jako ano, byla to docela sranda, ale ta zápletka nebyla dobrá. Hodně se mi příčí, že tu Proroci byli vykresleni jako všemocné bytosti, které nemají problém zasáhnout do osobnosti jedince a "změnit ho k lepšímu". Jedna věc jsou kryptická proroctví sdělovaná Bajoranům prostřednictvím orbů, jak jsme viděli v minulé epizodě, ale vymýt Zekovi mozek v rámci vyššího dobra, mi přišlo hodně přehnané. Když si vezmu, že se Proroci objevují poprvé od Emissary, tak je to pro mě ještě méně pochopitelné. Ale jinak proti Zekovu smělému plánu nahlédnout do budoucnosti vůbec nic nemám.
- Když si odmyslím tu zápletku, tak to jako odlehčenější epizoda funguje slušně (určitě lépe, než Fascination) a to hlavně díky hereckým výkonům tria Shimerman, Grodénchik a Shawn. Všichni tři mají pro komediální role cit a i zde odvádějí perfektní práci. Revidovaná Pravidla zisku určitě pobavila, stejně jako Quark, který z nich byl zhrozený.
- Vedlejší zápletka mi přišla těžce off the mark. Postavit zápletku na tom, že je Bashir nominovaný na lékařskou cenu a zbytek hlavních postav ho kvůli tomu trollí mi ve většině případů přišlo vyloženě out of character. Byla z toho asi jediná dobrá scéna a to když se O'Brien s Bashirem navzájem znervózňují při šipkách. Ano, četl jsem, že zápletka je v podstatě inside joke a má parodovat nominaci TNG na Emmy, ale ani tak to podle mě vůbec nefunguje.

2/5
Telemachus Rhade - 12. červenec 2020 08:51sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Telemachus Rhade 312422:
Myslím, že jedeš podle špatného klíče.

Jasně, jsem debil, nepodíval jsem se ani do vlastního materiálu :) Samozřejmě jsi měl pravdu. Premiéru Voyageru odsunul recast kapitána. Tak jako bych nic neřek ;)
Mirak - 05. červenec 2020 10:42sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x13 Life Support
- Moc dobrá epizoda. Bareil je fajn postava, ale pravdou je, že už jsem u něj neviděl příliš mnoho dalších příležitostí, jak jeho příběh někam posunout. Jeho smrt mě tedy docela mrzí, ale na druhou stranu mě těší, že se v souvislosti s jeho skonem alespoň povedla vytvořit dobrá zápletka. Navíc se mi líbilo, že i když Bareil zemřel, tak jak žil, tedy úpornou snahou o zlepšení situace Bajoru, tak jeho skon nebyl zaházen tunou patosu a to se jeho smrt rozhodně dá označit za hrdinskou. Jinak je to další skvělá epizoda pro Bashira, který tu má několik silných scén s Kai Winn a výbornou závěrečnou scénu s Kirou, kde ji přesvědčí, že je lepší nechat Bareila zemřít.
- Odhalení tajného vyjednávání a následné uzavření mírové smlouvy mezi Cardassií a Bajorem bylo velmi překvapivé. Sice se epizoda na samotné vyjednávání mezi Winn a legátem Turrelem zaměřuje spíše okrajově, ale stejně je to zajímavé. Byly tam jasně naznačeny postranní úmysly Cardassianů a docela by mě zajímalo, o co jim konkrétně šlo. Samotná Winn je také skvělá a líbilo se mi, že když už si divák možná začíná myslet, že ji role Kai mohla změnit k lepšímu, tak vzápětí opět vidíme její sobectví a prohnanost. Nejen, že riskuje Bareilův život, ale zároveň je důrazně naznačeno, že v případě neúspěchu jednání s Cardassiany by bylo toto selhání připsáno Bareilovi.
- Epizodu trochu brzdí vedlejší zápletka, která se k té hlavní absolutně nehodí. Nejde ani tak o to, že mě Jakeův milostný život až tak nebere, ale tato odlehčená zápletka prostě působí v jinak vážné epizodě velmi nepatřičně. Přitom se myslím úplně v klidu dala integrovat třeba do epizody Fascination.

4,5/5

3x14 Heart of Stone
- Po delší době zase vystrčil růžky Dominion, což je jedině dobře. Hlavní "jeskynní" zápletku s Odem a uvězněnou Kirou samozřejmě zachraňuje zvrat s odhalením vůdkyně Zakladatelů, jinak by to totiž byla velká bída. Odovo vyznání citů bylo působivé, ale jinak dialogy mezi nimi dvěma nebyly nic moc, byť si samozřejmě neustále musím připomínat, že to prostě nebyla Kira. Taky mám dost problém s načasováním epizody, protože Bareil umřel v předcházející epizodě a není to zde ani jednou zmíněno (přitom je paradoxně zmíněna nová smlouva mezi Bajorem a Cardassií). Nevím, zrovna od DS9 bych v tomto směru čekal rozhodně víc. Ale jak jsem již psal, celá zápletka prostě stojí na tom zvratu, který považuju za naprosto perfektní a nečekaný.
- Vedlejší zápletka je taky moc fajn. Nápad s Nogem a jeho náhlou touhou dostat se na akademii Hvězdné Flotily mi přijde jako cool nápad. Opět tam tedy trochu postrádám jakoukoli vazbu na jeho chování z minulé epizody, ale jeho snaha vstoupit do služeb Flotily je z větší části pragmatická. Dobrý byl i rozpolcený Sisko, který o Nogovi ze začátku oprávněně pochyboval.
- odds & ends: Bylo fajn, že se Odo s Kirou objevili poblíž Badlands, ale myslím, že sem klidně mohli vpašovat i nějakou zmínku o Voyageru ; Výkon Nany Visitor se mi v téhle epizodě vůbec nelíbil, přijde mi, že neumí zahrát pláč a působí to na mě strašně nepřirozeně.

4/5
Mvek - 02. červenec 2020 21:29sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ano, kus Past Tense, ještě tehdy se špatným signálem na TV, bylo mé druhé setkání s DS9 v české TV. A rozhodně mě nezaujalo:-).
S.S.Enterprise - 02. červenec 2020 09:48sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
3x20-21 Improbable cause + The Die is Cast
.. výborné, tady začíná ta pravá DS9

3x22 Explorers
moc nechápu to nízké hodnocení na CSFD, ano, není tu žádná akce, ale je tu výborná rodinná atmosféra

3x23 Family Business
platí totéž co pro 3x22, jen tady je to dobrá komedie
Mirak - 28. červen 2020 23:14sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Laťka nebyla nastavena úplně vysoko :)
Telemachus Rhade - 28. červen 2020 23:05sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
kapitan Pike:
Zrovna v tomto případě ovšem bylo vhodné věnovat scénáří větší péči.

A přesto je z těch všech dvojepizod o cestování časem na Zemi minulosti tahle nejlepší ;)
kapitan Pike - 28. červen 2020 20:05sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak:
Rozhodně musím ocenit, že se tvůrci snad poprvé nebáli ukázat cestu časem do minulosti, která je ale zároveň pro diváka stále budoucností.

Ano, to je rozhodně největší plus. Jinak nevím, jestli je to náhoda, ale TNG, DS9, VOY i ENT mají dvouepisodu s cestou na Zemi do minulosti, takže toto téma obecně asi přišlo tvůrcům natolik atraktivní, že jim to za "roztažení" na dvě episody stálo. Zrovna v tomto případě ovšem bylo vhodné věnovat scénáří větší péči.
Telemachus Rhade - 27. červen 2020 22:22sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Jsem rád, že se po startu VOY na zápletku s Makisty úplně nevykašlali

"Defiant" premiere - November 21, 1994
"Caretaker" premiere - January 16, 1995

Myslím, že jedeš podle špatného klíče.
Mirak - 27. červen 2020 16:18sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x11 & 3x12 Past Tense
- Pro mě rozporuplná dvojepizoda, protože dvojepizody logicky vzbuzují větší očekávání, než obyčejné epizody. Rozhodně musím ocenit, že se tvůrci snad poprvé nebáli ukázat cestu časem do minulosti, která je ale zároveň pro diváka stále budoucností. Většina obdobných epizod (včetně Star Treku IV) má totiž za cíl převážně ukázat hlavní postavy v dobových kostýmech a vydolovat z této situace pár laciných vtípků. Past Tense je v tomto ohledu mnohem ambicióznější, protože se nebojí vymyslet kompletní backstory s izolovanými zónami pro bezdomovce a následnou Bellovu vzpouru a označit to za jeden z prvotních stavebních kamenů pro budoucí vznik Federace. Minimálně v tomhle ohledu to skutečně poráží všechny epizody Treku (a Star Trek IV), ve kterých se cestuje do pozemské minulosti.
- Dvojepizoda rozhodně nemá špatnou atmosféru. Scény z honosně nazvaných "útočiští" pro bezdomovce velmi dobře vykreslují všudypřítomnou apatii a beznaděj. Celkové provedení bohužel není bezchybné. Předně mi zde chybí jakékoli památné scény. Ano, dialogy mezi Siskem a Bashirem, kde zaznívají oprávněné pochybnosti nad lidstvem a celou Federací (obzvlášť ve světle vzniku hnutí Maquis), jsou jistě skvělé a patří mezi nejlepší momenty dvojepizody, ale opravdu dobré scény nebo překvapivé zvraty jsem zde osobně nezavnímal. Ano, líbila se mi smrt pravého Gabriela Bella a to, že se za něj Sisko následně musí vydávat, ale to je trochu málo. Myslím, že to vůbec nemusela být dvojepizoda (aspoň z toho neudělali cliffhanger na konci sezóny, jako v TNG Time's Arrow), protože obzvlášť druhá část s držením rukojmích se táhne a působí na mě až příliš genericky. Měl jsem pocit, že podobné scény jsem v seriálech viděl už snad stokrát. Největší zklamání je pak příšerně natočená scéna, ve které SWAT osvobozuje rukojmí. Tohle si Frakes jistě za rámeček nedá.
- Paralelní linie s Dax a osvíceným technologickým magnátem mi přišla jako vata. Ano, mělo to ukázat, že většina lidí vůbec neví, co se v zónách děje, ale bylo spíše nezáživné. I obligátní pátrací akce a rádoby odlehčené výlety Kiry a O'Briena do roku 1930 a 1967 mě moc nebavily. Jen mě zaujalo, že v tom roce 1930 se dle plakátu s reklamou na boxerský zápas měli vyskytovat přibližně v době událostí epizody The City on the Edge of Forever. Ne, nevšiml jsem si toho, přečetl jsem si to :)
- Musím říct, že mě také příliš neuzajaly vedlejší postavy. Bill Smitrovich je v roli Michaela Webba ucházející, ale zbytek je velmi zapomenutelný. Na druhou stranu je to rozhodně silná epizoda pro Siska a Bashira. Bashir nemá zhruba od poloviny druhé řady o skvělé epizody nouzi, ale Sisko silné epizody, jako je tahle, stále potřebuje jako sůl.
- odds & ends: Nikdy jsem se nedokázal ubránit zklamání, že z úvodní zamýšlené návštěvy velitelství Hvězdné Flotily se ve výsledku vyklube časovka :) ; Scéna mezi Siskem a Quarkem, kde Sisko zvládá odcitovat jedno z Pravidel zisku, byla perfektní ; U scény, ve které Sisko střelí brokovnicí do hořícího barelu a ten najednou přestane hořet, jsem se smál nahlas :) ; Paralel mezi touto dvojepizodou a současnými protesty po smrti George Floyda si nelze nevšimnout.

3,5/5
Mirak - 27. červen 2020 16:08sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x09 Defiant
- Další z mých oblíbených epizod, ve které se toho děje spousta a funguje snad úplně všechno. Jsem rád, že se po startu VOY na zápletku s Makisty úplně nevykašlali, i když by se to asi dalo pochopit. Ukrást Defiant a letět s ním do cardassijského prostoru je smělý plán a moc se mi líbí, že i přes přítomnost Dominionu se seriál vůbec nebojí ukázat, jak velkou hrozbu Makisté stále představují. Potěší i pokračující snaha o kontinuitu v epizodách z Makisty, když se zde objeví Kalita z TNG Preemptive Strike.
- Nápad s Tomem Rikerem je super (a moc se mi líbily i ty počáteční scény, kdy se vydává za Willa). Dalo by se polemizovat, jak moc dává smysl, že se Tom přidal k Makistům, ale Kira to myslím vystihla celkem dobře, že nějakou roli v tom jistě sehrála snaha o odlišení se od Willa. Myslím, že k charakteru Rikera obecně sedí touha jít si vlastní cestou. Rozhodně se mi líbilo, že Tom zde neslouží jenom jako plot device, ale jako regulérní postava, která má spoustu prostoru. Je škoda, že i přes vyřčený slib Kiry, že ho zachrání už se v seriálu neobjevil. Docela se mi líbily ty nápady, že mohl být celou dobu členem Sekce 31 nebo mohl později sehrát roli v Damarově rebelii. Upřímně nevím, proč se tvůrci k sequelu k Defiantu nikdy nedostali, když za to lobboval i sám Frakes.
- Neméně zábavná je linie se Siskem a Dukatem ve war roomu Centrálního velení. Ti dva si mezi sebou vybudovali perfektní chemii. Přišlo mi trochu zvláštní, že nebyly vůbec zmíněny relativně čerstvé události z Civil Defense, kde se Dukat pokouší převzít DS9, ale co už. Scény v této epizodě v mnohém připomínají jejich společné snahy o odvrácení války mezi Federací a Cardassiany z dvojepizody The Maquis. Sisko se zde ukáže, jako excelentní taktik a vyjednavač a celkově je to jedna z jeho nejsilnějších epizod.
- Jako by toho nebylo málo, tak epizoda navíc připravuje podhoubí pro budoucí epizody a po Second Skin opět ukazuje otevřené nepřátelství mezi Centrálním velením a Obsidiánským řádem. Existence tajné flotily lodí na Orias III byl další ze skvělých zvratů. Korinas byla Dukatovi víc než důstojným soupeřem a její představitelka se i přes další skvělé herecké výkony v rámci epizody rozhodně nemá za co stydět. Škoda, že už se v seriálu neobjevila (začínám mít pocit, že to píšu nějak často).

5/5

3x10 Fascination
- No, kdysi při první projekci to byla moje guilty pleasure epizoda, takže jsem počítal s tím, že se mi teď bude líbit méně. A je to bohužel velká slabota. Epizoda se dosti okatě snaží vyobrazit rozdíl mezi opravdovou láskou a prvotní zamilovaností, ale jde na to dosti svérázným způsobem. Ono by to až tak nevadilo, ale tentokrát se málokterý vtip opravdu povedl, což je u odlehčenější epizody problém. Poblouznění postav je během jedné minuty vysvětleno spešl betazoidskou chřipkou, ale u epizody tohoto typu se to tolerovat dá. Jinak je konec takový polovičatý, chyběla mi tam awkward scéna mezi Kirou a Bareilem, ve které by ty svoje úlety nějakým způsobem řešili.
- Druhá zápletka s návratem Keiko na stanici sloužila pouze jako protipól k hlavní zápletce. Přišlo mi zvláštní, že se Keiko do seriálu vrátila už šest epizod po House of Quark, ale holt se jim to do této zápletky asi hodilo. Oproti House of Quark mi ty scény mezi nimi dvěma tentokrát přišly méně reálné, spíše na mě působily jako uměle vytvořené drama z rodinného seriálu. Aspoň vidíme, že se díky odchodu Keiko prohloubilo přátelství mezi O'Brienem a Bashirem.
- Epizoda touto zvláštní formou v menší míře posouvá některé vztahy. Mardah se offsreen rozchází s Jakem, za což jsem rád. Už v Playing God jsme viděli drobné náznaky, ale až v této epizodě poprvé zazní (byť z úst Lwaxany), že Odo miluje Kiru. Nikdy jsem nebyl moc velký fanoušek tohoto vztahu. Nepřijde mi, že by se k sobě nějak zvlášť hodili. Uvidíme, jak se mi to bude líbit teď. Naopak mi to v tomto ohledu dávalo větší smysl mezi Odem a Lwaxanou. Ve Fascination i Forsaken spolu měli několik velmi pěkných scén.

2/5
Telemachus Rhade - 27. červen 2020 12:06sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
Tirona v seriálu neuvidíme

Postavu ne, herce ještě mockrát ;)
Mirak - 27. červen 2020 11:56sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
3x07 Civil Defense
- Skvělý díl. Ne, že by to nějak zvlášť vadilo, ale přijde mi, že epizoda by se mnohem víc hodila někde do začátku první sezóny a scénář by mohl zůstat prakticky identický. Myslím, že z bottle epizody tohoto typu už se snad ani víc vyždímat nedalo. Více než řešení technických problémů mě baví interakce mezi jednotlivými postavami a toho je zde požehnaně a je to jedna z mála epizod, kde mají všechny postavy dostatek prostoru.
- Strašně se mi líbilo, že epizoda ve svém průběhu neustále posouvá ten kvalitativní strop, který bych od podobných epizod neočekával. Nejprve je tam skvělá scéna, kdy se v OPS objeví Garak, ale i jeho přístupové kódy mají jenom omezené možnosti. Staré nahrávky Dukata nemají chybu. O to větší překvapení je, když se Dukat zhmotní na stanici a začne si diktovat podmínky, za jakých je ochoten posádce DS9 pomoci. Podotýkám, že epizoda by naprosto bez problémů fungovala i bez Dukatova příchodu na stanici. Ten moment, kdy se snaží transportovat pryč a zjistí, že se chytil do pasti spolu s ostatními, je absolutně priceless. V The Maquis jsme viděli jeho přátelštější stránku a bylo tu super, ale je nutno si přiznat, že tahle poloha mu sedí prostě nejlépe. Opět je poodhalena trocha historie mezi ním a Garakem a zmínit musím i ten foreshadowing s přitažlivostí ke Kiře.
- I scény ze zbytku stanice byly povedené. U tria Sisko, Jake a O'Brien se mi líbilo, že jsme se podívali do částí stanice, které jsme předtím neviděli. Odlehčenější interakci pak nabídly skvělé dialogy mezi Odem a Quarkem, kteří si nečekaně navzájem složili komplimenty.

5/5

3x08 Meridian
- Ten nápad s planetou a jejími obyvateli pendlujícími mezi hmotnou a nehmotnou dimenzí mi přišel velmi dobrý, i když si ve výsledku myslím, že ve VOY by mu bylo přeci jen lépe :) Středobodem epizody je ale bohužel románek mezi Dax a Deralem, který jako by vypadl z červené knihovny. Neskutečně banální milostné dialogy, které se snad naposledy objevily někde v první řadě TNG, způsobily, že jsem měl dost problém to brát vážně.
- Chápu, že se každý může bezhlavě zamilovat, ale mně to prostě k Dax vůbec nesedělo. Možná to byla snaha o vyvážení momentů, kdy třeba působí trochu odměřeně, ale tohle tedy nebyl moc dobrý způsob. Přijde mi neuvěřitelné, že Dax byla na konci ochotna všechno a všechny opustit, i když jí to okolnosti ve výsledku nedovolily. Dax je z toho sice na konci hrozně smutná, ale ono to bude naposledy, co o Deralovi nebo jejím zármutku uslyšíme. Jinak by to ovšem byl zajímavý a relativně originální způsob, jak se v případě potřeby zbavit nějaké hlavní postavy, pokud by ji tvůrci nechtěli zabít. Na druhou stranu se mi líbilo chování Siska a Bashira, když se s Dax loučili.
- Sekundární zápletka mě překvapila a pobavila na trekové poměry dosti kontroverzním tématem. Ne, really :) Je to o tom, jak se Quark snaží vytvořit hologram Kiry, aby uspokojil sexuální choutky jednoho ze svých movitějších klientů. Má to celkem dobrý konec, ale předpokládám, že i přes příslib pomsty už Tirona v seriálu neuvidíme. Osobně mě ale vážně udivuje, že něco takového prošlo :)

2,5/5
S.S.Enterprise - 23. červen 2020 14:47sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Smrt, přestřelky, znásilnění, rabování. Anarchie v autonomní zóně v Seattlu se zvrhla
...při čtení zpráv, jako je tato, tu je ještě stále šance, že se tvůrci DS9 Past Tense trefili

Nejnovější   Novější 160 - 179 / 7627Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o