Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => The Next Generation

Spravuje: AVip
Počet příspěvků: 6283
V roce 1987, po téměř dvaceti letech, se opět na televizních obrazovkách objevil hraný Star Trek, tentokrát s podtitulem The Next Generation (v češtině Nová generace), který se odvážně pustil tam, kam se dosud nikdo nevydal.
Nová hvězdná loď Enterprise s písmenem D za slavným registračním číslem, měla i tentokrát za úkol poodhalovat roušky temnoty a mapovat nové světy, které byly dříve na mapách označovány jen nápisy "Hic sunt leones". To sebou samozřejmě přineslo nečekaná dobrodružství a z nich plynoucí nečekané problémy.
Problémy a tajemství však nebyly jen výsadou vnějších světů, ale vyskytly se i v samotné Federaci, která se od dob kapitána Kirka o něco rozrostla a nabyla konkrétnějších obrysů, stejně jako její nepřátelé.
Na kapitánovi Jean-Lucu Picardovi, klidném a charismatickém veliteli vlajkové lodi, bylo, aby tyto problémy řešil za pomoci své prvotřídní posádky. Do té dále patřili energický první důstojník William Riker (jednu dobu se o něm uvažovalo jako o příštím kapitánovi Enterprise, ale z tohoto plánu sešlo, když se kapitán Picard v této úloze mimořádně osvědčil), slepý šéfinženýr Geordi LaForge (původně Enterprise D "pouze" pilotoval), krásná telepatická poradkyně Deanna Troi, rozhodná šéflékařka Beverly Crusherová (kterou dočasně pro druhou sezónu nahradila doktorka Katherine Pulaski) i její geniální syn Wesley (kterého se nakonec k radosti jak zbytku posádky, tak diváků podařilo z Enterprise vypakovat), drsný Worf a v neposlední řadě android Data (v češtině Dat), jedna z nejoblíbenějších postav nejen ve Star Treku...

Nový seriál se od toho starého v mnoha směrech lišil: například měl opravdový pilotní díl, kde se celá posádka teprve dává dohromady a vzdor tomu, že podobně jako v původním ST v něm šlo hlavně o jednotlivé episody, během sedmi sezón, co byl vysílán se mnohé z nich všelijak propletly a zapletly, takže autorům mnohdy zápletky vystačily i do seriálu DS9, filmů s posádkou TNG a okrajově dokonce i do seriálů Voyager a Enterprise. Narozdíl od některých pozdějších "inkarnací" ST fenoménu dokázala TNG odejít na vrcholu své popularity - i díky tomu se jedná o bezkonkurenčně nejúspěšnější seriál z celého ST vesmíru.

Od 30.9.2010 do 7.6.2011 běžel seriál ST:TNG na TV stanici Prima Cool!


Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 911 - 930 / 6283Starší   Nejstarší

Yakuzza - 24. únor 2013 03:14sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Mirak:
o bylo snad poprvé, kdy se v Treku stala opravdu nějaká epická a významná událost

To se rozhodně nehádám.

Razer:
byl největší průšvih za posledních 100? Let. Snad ani první válka s karďousema si nevyžádala 40 TOP lodi.

Jasně. Odpustil bych to, kdyby Shelbyová na konci neříkala, že bude Flotilu oživovat rok.
Razer - 24. únor 2013 01:45sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Yakuzza: Pak taky, určitě to byl největší průšvih za posledních 100? Let. Snad ani první válka s karďousema si nevyžádala 40 TOP lodi.
Mirak - 23. únor 2013 22:41sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Yakuzza:
Velká tragédie v podobě čtyřiceti zničených lodí může působit dost úsměvně, nejen v kontextu s flotilami v DS9, ale třeba i z hlediska registračních čísel a celkově, co víme o Flotile. Shelbyová na konci říkala, že do roka bude Flotila zpátky na nohou, to je prostě kravina.

To je sice možný, ale myslím, že tomu nikdo neodpáře, že to bylo snad poprvé, kdy se v Treku stala opravdu nějaká epická a významná událost, která otřásla základy universa. Tu atmosféru beznaděje se tam myslím podařilo prodat na tehdejší poměry výborně.
Yakuzza - 23. únor 2013 20:06sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
V návaznosti na diskuzi v klubu Voyager jsem si pustil The Best of Both Worlds.

- I když si o celé sluníčkové TNG a konzervativním Picardovi myslím svoje, tahle dvojepka prostě má grády a koule. Druhá část byla místy trochu nudnější, ale třeba při 'to be continued' mě opravdu zamrazilo.
- Vedlejší zápletka s Shelbyovou nakonec dobře zapadla do celkového příběhu v kontextu s únosem Picarda a změnou velení. To mě docela překvapilo, myslel jsem, že to bude působit jenom jako vata.
- K Borgům samotným - ano, působí tady mnohem líp, než ve Voyageru, a to nejen vizuálně. Z dialogů jsem měl opravdu pocit, že to je nebezpečný nepřítel a dokazovaly to i útoky bez efektu.
- Polo-asimilace Picarda je řekněme diskutabilní. Opět mám pocit, že kdyby Borgové chtěli, rozdrtili by Federaci bez větších problémů a nepotřebovali k tomu žádného Picarda nebo Sedmou.
- Všiml jsem si, že tady Borgové pravděpodobně nepoužívají nic jako štíty, výsadky se k nim transportují, aniž by to nějak řešili. Ale přijde mi to logické, s jejich technologií by nic takového nemuseli potřebovat. Škoda, že tohle dál nedodržovali.
- Velká tragédie v podobě čtyřiceti zničených lodí může působit dost úsměvně, nejen v kontextu s flotilami v DS9, ale třeba i z hlediska registračních čísel a celkově, co víme o Flotile. Shelbyová na konci říkala, že do roka bude Flotila zpátky na nohou, to je prostě kravina.
- Finální řešení s posláním příkazu do kolektivní mysli se mi líbilo, využili jejich slabiny.

Když to shrnu, co se Borgů v TNG týče, je tady spousta nejasností a třeba i ptákovin (odstřelení tří jakýchsi uzlů odstaví loď natolik, že je nucena vystoupit z warpu? ehm), ale celkově působí mnohem konzistentněji a uvěřitelněji, než ve Voyageru.
Mvek - 11. únor 2013 08:17sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Asi patřím víc k Yakuzzovcům, aneb Sub Rosu můžu stále:-). Pro mě je to prostě taková správně ujetá epizoda. Beverley působí šíleně (a nevím, zda je to špatné herectví, nebo naopak dobré podání někoho v absťáku), ale jinak to má zvláštní atmosféru. Ten starý odér, ten "roleplaying" těch osadníků, mi tam docela hezky pasoval.

No a navíc jsem se už asi nakazil přítelkyní a koukám na ty epizody trochu jinak. Tady mě třeba velmi pobavil pohled Troi, když jí Beverley poprvé líčila svůj erotický sen, a docela i Picardovo šklebení se v první scéně na hřbitově.
Razer - 29. leden 2013 22:37sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Mvek: Riker holt prodává jen pro korporátní Enterprise :)
Mvek - 29. leden 2013 21:19sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Uff, to je dlouhá reklama.
Razer - 29. leden 2013 18:46sipka
ZAMĚŘIT
Razer
Tak tohle vidím poprve

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=IzUX_1jaO_I&list=LL-v4_ACijlKUjrLxK0WSH2g
Mirak - 23. leden 2013 23:50sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Yakuzza:
Na druhou stranu, libi se mi, ze hned od zacatku jsou jasne definovane vztahy, a to i diky Naked Now.

Tak to je sice pravda, ale podle mě by to bylo lepší "přirozenější" cestou a ne nutně takhle narázově a vlastně vše zaráz.
Yakuzza - 23. leden 2013 23:46sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
- Vyreseni zapletky v podobe Kirkova mazaneho planu takove lehce WTF.

Samozrejme jsem myslel Picardova planu.
Yakuzza - 23. leden 2013 23:46sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Na druhou stranu, libi se mi, ze hned od zacatku jsou jasne definovane vztahy, a to i diky Naked Now. Z techto definici se pak tezilo v cele TNG i ve filmech. Myslim teda Riker/Deanna, Dat/Tasha, Picard/Beverly. Samozrejme ze je druha vec, ze s tim za tech 7 sezon nebyli schopni udelat vubec nic, naopak to v sedme sezone jeste dokurvit.
Mirak - 23. leden 2013 23:27sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Naked Now si pamatuju jako dobrou epizodu, která podle mě trpí dvěma nešvary, za které paradoxně sama nemůže:

1) Je přece úplně nesmyslné, že to je první regulérní epizoda! Tyhle epizody mají přeci těžit z toho, že sledujeme postavy, které známe v úplně jiných polohách. Představoval bych si ji třeba nejdříve někde ve třetí sezóně.

2) Chápu a schvaluji to, že hned zkraje chtěli ukázat, že ctí odkaz TOSky, ale nerozumím tomu, proč si vybrali zrovna provázání s touhle epizodou. Vím, že je The Naked Time populární, ale podle mě mohli vybrat něco lepšího a zajímavějšího, třeba spíše formou sequelu než pouhé převyprávění stejné zápletky.
Yakuzza - 23. leden 2013 21:57sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Zazitek z Farpointu me nejak namotivoval pustit si dalsi epizody :)

The Naked Now

- Hned jako druha epizoda prakticky totozna epizoda z TOSky, ktera si na to ani nesnazi nehrat? A jako pojitko zvolit shodny prvek sprchovani se v obleceni, na ktery si Riker nahodou vzpomene? V souvislosti s tim, ze si nedavno cetl historii lodi Enterprise? No, rekneme, ze to je umele vykonstruovane jenom lehce ;) Ale vazne, uz jste se nekdy ozrali sprchovali obleceni? :) Ja teda ne, a to jsem schopny vsemoznych veci :) Asi nejaka uchylka clenu SF.
- Ale ok, celkove to nebylo zle, minimalne tam nebylo moc ocividnych nesmyslu.
- Slabsi bylo jeste chovani jednotlivych postav 'pod vlivem'. Obcas mi neprisli jak opili, ale spis zhuleni, Picard zas treba senilni. Nekteri herci meli ocividne problem to zahrat. V dobrem smyslu jsem se bavil u scen s Beverly. Ozraly Wesley byl i vcelku snesitelny, z toho se mohl poucit.
- Data to ovlivnilo taky? To vazne? Ani se nepokusili to nejak rozumne vysvetlit.
- Ta sefinzenyrka docela sympaticka, skoda, ze nezustane.

Celkove tomu dam snad i 3.5/5, i kdyz to je lehce nadnesene.


The Code of Honor

- TOSka jak vysita. Kdyby zmenili herce a hodili to do TOSky, ani si toho nevsimnu.
- Nejvic me tu iritoval onen code of honor Ligonianu, absolutne jsem ho nepochopil a nevim, jestli to bude opravdu totalni nekonzistenci nebo jsem to nesledoval pozorne.
- Vyreseni zapletky v podobe Kirkova mazaneho planu takove lehce WTF.

Dost me to nebavilo, asi i proto, ze ten jejich vudce me desne sral. 1/5
S.S.Enterprise - 23. leden 2013 20:22sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Ja sledoval TNG teď, když ji dávala poprvé Prima COOL a celkem mě to bavilo.. Teď chci ale počkat, až bude celá TNG a i další seriály v HD, protože po mnoha letech pak na to budu mít zase jinej pohled... vlastně takovej znovuobjevitelskej, že... :)
Telemachus Rhade - 23. leden 2013 20:05sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
AVip: Katovaly se kosty hlavně, ne že by to tolika zdržovalo. I když to asi taky. Ale při moudrém rozhodnutí přestavovat můstky podle potřeby se holt není čemu divit, že.. :)

Yakuzza: Vyjádřím se k tomu až zítra :)
AVip - 23. leden 2013 18:22sipka
ZAMĚŘIT
AVip
Yakuzza:
to by ale lod rozdelovali behem kazde druhe zapletky,

Však to byl původní záměr v době natáčení pilotu, nakonec z toho sešlo, protože to zdržovalo...
BorgDog - 23. leden 2013 17:14sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Yakuzza:
nemelo to absolutne zadny vliv na pribeh.

To skutečně ne. Něco jiného byl "Arsenal of Freedom," tam to smysl dávalo, ale tady... prostě jen chtěli předvést, co umí nová loď. :-)
Yakuzza - 23. leden 2013 15:18sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
BorgDog:
Přijde mi poměrně logické, že Picard předpokládal, že nepřítel půjde spíš po něm, než po "bezcenné" talířové části

Dobre, to by ale lod rozdelovali behem kazde druhe zapletky, ja myslim, ze je vcelku jasne, ze tento prvek proste nejak chteli nasroubovat do zapletky. Narovinu, nemelo to absolutne zadny vliv na pribeh. Rozhodne nepocitam to, ze Picard po Rikerovi z nejakeho nepochopitelneho duvodu (kdyz byl pod casovym tlakem vsemocne bytosti) chtel, aby provedl manualni spojeni ;)

Určitý smysl to dává

To je prave ten problem, demagogickym uvazovanim se da vysvetlit prakticky vsechno.

U McCoye bych si pak dovedl představit, že letěl na druhý konec kvadrantu právě proto, že loď byla Enterprise.

Tohle beru, priznam se, ze me to nenapadlo, takze beru zpet.
BorgDog - 23. leden 2013 13:27sipka
ZAMĚŘIT
BorgDog
Yakuzza:

Zas tak zle bych to neviděl. Některé z věcí, co zmiňuješ, bych přešel, nebo pro ně logické vysvětlení najít dokážu:

- Na sekundárním trupu bylo warpjádro, motory, prakticky hlavní část lodi. Přijde mi poměrně logické, že Picard předpokládal, že nepřítel půjde spíš po něm, než po "bezcenné" talířové části, navíc s uvážením toho, že v sekundární sekci je i on sám. Talířová sekce si později mohla zavolat o pomoc.

- Rozdělení lodi určitě problém - zejména s uvážením, jak se to provádělo v dalších dílech.

- Jak jsem já pochopil, zkouškou nebarbarství mělo být, zda Enterprise zabije tu bytost, která "odstřelovala" základnu Farpoint, či obecně, zda proti ní použije zbraně, anebo dokáže zvolit "mírumilovné" řešení. Nebo-li, zda pořád platí pravidlo "napřed střílej, potom mluv." Určitý smysl to dává, problém je, že hlediska logiky skutečně BYLO na místě střílet, vzhledem k tomu, jak se ta bytost chovala. Ale při jednání Q je to myslím akceptovatelné, úmyslně vybral problém nestojící na logice, u kterého předpokládal, že posádka právě proto neuspěje. Spíš si kladu otázku, jak mohla vševědoucí bytost nevědět předem, jak to dopadne. :-)

- Crusherová to zřejmě bere jako jakousi "divnou náhodu" nebo prostě tak, že se s tou látkou napoprvé přehlédla. Byl to ojedinělý incident, a ona je koneckonců doktor, ne člen Ostrahy. Hlavou jí to klidně vrtat mohlo, jenom nechtěla být za cvoka. Takže budiž.

- Deanna Troi samozřejmě slouží na Enterprise jen k jedné věci. A přemýšlení to není.

- No, a Picard... je Picard. Když vynechá svoje pilulky... :-)

U McCoye bych si pak dovedl představit, že letěl na druhý konec kvadrantu právě proto, že loď byla Enterprise. :-)

Každopádně, hodnocení za mě by bylo tak 3,5/5. Určitě žádný zázrak, ale v TNG byly MNOHEM větší hrůzy.
Yakuzza - 23. leden 2013 12:54sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
Encounter At Farpoint

Pustil jsem si to jenom tak, casem asi rewatch TNG planuju, ale uvidim, jak se mi bude chtit, po tomhle zazitku to v dohledne dobe moc nevidim :)

- Mno... videl jsem to po asi dost letech a musim rict, ze docela sila :) totalni absence logiky, nesmysly, chovani postav... dost hruza. Urcite ale nemyslim urcite veci poplatne dobe nebo treba vliv TOSky (Q - klasicka TOS-like vsemocna bytost)
- Cela cast po prvni navsteve Q a soudu je uplne mimo. Picard zamiri nekam pryc, ve warpu rozdeli lod, pak se zastavi a vzda se. Eh... coze? Kde vzal jistotu, ze kulicka nepoleti za talirovou casti? Jaky smysl melo nechavat talirovou cast kdesi uprostred niceho?
- Rozdeleni lodi samotne taky fail. Celou dobu resi, ze to provedou ve warpu, tak jsem se tesil, jak, a vysledkem je zaber na rozdeleni ve warpu, strih na obe casti lodi v impulsu, talir zataci nekam pryc, strih na sekundarni trup opet ve warpu. Mezitim se nic nestalo, protoze vsichni jenom civi na obrazovku a nic nedelaji. Problem, physics?
- Nevim, jak mel ukol na Farpointu souviset se zkouskou nebarbarstvi lidstva a proc se Q tvaril, buhvijak slozity to je quest.
- Chovani Rikera a Crusherove na Farpointu taky dost nepochopitelne. Crusherove se pred ocima zjevi na ruzove latce zlaty vzor, o kterem mluvila, a ona to prejde s naprostym klidem.
- Deanna Troi a jeji 'captain obvious' a 'you don't say' projevy jsou mnohem horsi, nez si pamatuju. "Neco nam stini komunikatory" "Citim, ze si nekdo nepreje, abysme byli ve spojeni s lodi"... seriously?
- Picardovo chovani predevsim k Rikerovi dosti mimo. Myslel jsem si, ze byval v prvni sezone hlavne protivny, ale tady se choval vylozene psychopaticky. Dost za roh byla treba i kdyz zadal Rikera, aby jej neztrapnoval pred detmi.
- A dalsi a dalsi kraviny, snad co dve minuty me neco prastilo do oci.
- Celkove rozuzleni taky dost skripalo, ve finale vsichni pusobili, jak kdyby utrpeli zachvat snizeni IQ o 50 bodu.

Musim ale rict, ze jsou i veci, co se mi libily hodne.
- Hudba. Az na separation scenu, kdy hrala TNG znelka, v cele epizode moc pekna hudba, krasny mezistupen mezi kriklavou disharmonickou hudbou z TOS a nekonecne nudnym doprovodem z pozdejsich serii. Plus za obcasne pouziti nepouziteho puvodniho TNG motivu.
- Vsuvka s admiralem McCoyem. Moc pekne. (Je vec druha, proc by mel 137 lety admiral letet na opacny konec kvadrantu kontrolovat lekarske vybaveni, ale to jsem ochotny odpustit.)
- Libilo se mi i prostredi toho soudu druhe poloviny 21. stoleti. Clovek by cekal, ze pouziji nejake otrepane zname prostredi, ne ze vymysli dalsi kousek lidskych dejin. Urcite pozitivum.
- Potom par detailu, jako zabery na vulkanske cleny posadky nebo i vulkanske dite. Moc pekne a nenasilne narazky na TOSku.

Ciselneho hodnoceni se dost bojim, asi tak nejak 2/5.

Nejnovější   Novější 911 - 930 / 6283Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o