Trekkies.cz StarTrek.cz Sickbay CZ Kontinuum StarTrekKnihy.cz WARP TrekCORE TrekCollective Memory Alpha Memory Beta Ex Astris Scientia Treknews.de


 

   DISKUSNÍ FÓRA

 
 REGISTRACE
 
Nick: 
Heslo: 
  
 Zaslání hesla
 

1) Star Trek => Star Trek filmy

Spravuje: Mvek
Počet příspěvků: 3123
(archiv fóra o filmech, které zde bylo před lety)


Důležité informace:

Autor:  Text:     
Nejnovější   Novější 433 - 452 / 3123Starší   Nejstarší

Mvek - 05. únor 2017 16:41sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Taky jsem četl novelizaci dříve, takže poprvé jsem byl velmi zklamán tím, co tam chybí, ale myslím, že si to tam doplňuji podle knihy, jak zmiňuje Yakuzza.
S.S.Enterprise - 05. únor 2017 16:32sipka
ZAMĚŘIT
S.S.Enterprise
Mirak ad ST5:
100% souhlas
Yakuzza - 05. únor 2017 16:21sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
No a lepší než jakákoli sluníčková TNG kolonie to bylo rozhodně. Ostatně, když nad tím tak přemýšlím, Nimbus beru jako jeden z nejsvětlejších okamžiků z filmu, protože souhlasím, že určité prvky jsou tady otřesné nebo těžce weirdo. Rozepíšu zítra.
Yakuzza - 05. únor 2017 16:16sipka
ZAMĚŘIT
Yakuzza
U tohoto filmu toho novelizace zachraňovala poměrně hodně, co si tak pamatuji. Třeba onen Nimbus III tam byl řešený poměrně dost a pozadí bylo zhruba takové, že šlo o pozůstatek nějakého nepříliš povedeného pokusu o mírová jednání, na který se v mezičase také lehce zapomnělo. Takže vlády tam posílají velvyslance spíše z povinnosti, případně za trest. St. John Talbot tam byl tehdy docela věrohodně popsaný jako zkrachovalý diplomat.

Osobně se mi to prostředí líbilo. Ano, bylo takové lehce netrekové, ale z mého pohledu v dobrém smyslu. Takové jakési negenerické.
Mirak - 05. únor 2017 15:27sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
Pozemstan: No, jako záměr jsem si domyslel a to, že v podstatě okopírovali SW cantinu mi nevadí, ale jak píše TR, každý si pod ST lookem představí něco jiného.
Mvek - 05. únor 2017 14:51sipka
ZAMĚŘIT
Mvek
Ano, až na první zhlédnutí kdoví kdy v 90. letech v TV mám taky Final Frontier dost rád.

Ale tedy tak nadšený jako TR jsem nebyl nikdy, nicméně čekal jsem, jak se do Miraka pustí, protože o jeho nadšení z tohoto filmu tak nějak vím.

A jo, raketové boty považuji za strašný nesmysl. Kdyby byly antigravitační, tak budiž. Musí mít neuvěřitelné koncentráty paliva. A musí to být docela kumšt udržet se rovně, nepokrčit nohu atd.
Telemachus Rhade - 05. únor 2017 14:29sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Pozemstan 280356: Opět souhlas.
Telemachus Rhade - 05. únor 2017 14:25sipka
ZAMĚŘIT
Telemachus Rhade
Mirak:
O jakém nižším rozpočtu mluvíme? V má vyšší rozpočet, než II, III a IV.

TMP - $35,000,000
TWoK - $12,000,000
TSfS - $18,000,000
TVH - $24,000,000
TFF - $30,000,000
TUC - $27,000,000

Tak, když si vezmeme, že Dolar ztratil od roku '79 do '89 52 % svojí hodnoty, tak rozpočet pětky je oproti jedničce menší, než poloviční, a šestka spadla Meyerovi do klína, protože se o něm vědělo, že to dokáže za 12 mega :)

O praktických efektech se vůbec bavit nebudu - ty odvedl Herman Zimmerman a jsou skvělé.

Co se těch vizuálních týče: ILM byla oslovena, ale odmítli z časových důvodů, protože nestíhali dodělávat Poslední křížovou výpravu. Respektive řekli to udělají asi za trojnásobek ceny, takže šanci získala Bran Ferren's effects company, kteří se ale potýkali s problémy, jako poničený model ENT, který utrpěl přepravou od ILM, atd. Tím, že se efekt dělaly v New Yorku, nikdo moc v LA netušil, jak vypadají :) Shatner a Bennet chtěli ještě před vypuštěním filmu efekty nahradit a dundali u Paramountu peníze pro ILM, žel neúspěšně.

Koncept "hledání Boha" je také adaptovaný z jednoho z původních Roddeberryho nástřelů pro TMP, který tehdy se Shatnerem v '77 konzultoval.

Shatnerova režie byla reciproční dle dohody z roku '66, kdy se domluvilo, že pokud jeden z nich dostane přidáno, nebo šanci natočit/napsat epizodu/film, musí takovou šanci dostat i druhý.

Mirak:
Ono mi úplně stačí, že v boha tu věří McCoy.
Jižan každým coulem, co je ateista? Ne, to nejde dohromady :)

Na mě prostě Nimbus III nepůsobil startrekově.
Jasně, to ani Deep Space Nine a Enterprise s jejich pochybnými planetami. Každý si pod "startrekově působící" představí něco jiného. Pro mě jsou zase nepřijatelné TNG-like utopické kolonie bez peněz.

Kdyby měla aspoň to TOSkové vulkánsko/romulanské obočí, tak to ani neřeším.
Na to mě napadá jediné slovo: Saavik ;)
Herečka nechce = diváku, máš smůlu.

A přikládám obrázek kamenožrouta:


Pozemstan 280338: Jo, to jsou všechno velmi dobré a validní úvahy. Jak Romulanské války, tak jiná literatura o nich, počítají právě s tímto.
Pozemstan - 05. únor 2017 14:02sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mirak: Prostředí "centrály" Nimbu III v Paradise City v ST V připomínalo pozemský bar z ST III, kde McCoy se Spockem v hlavě sháněl loď do sektoru Mutara k planetě Genesis, takže v tomto je to relativně konzistentní. Je fakt, že místo působilo i přes pětiletý rozdíl ještě primitivněji. Asi to ale také mělo navodit dojem opravdu zapadlé "končiny" - ano, to je poněkud v rozporu s diplomatickým významem "planety galaktického míru", ale prostě to ukazuje "ochotu" všech vlád ke skutečné spolupráci, čemuž odpovídá i kvalita/přístup velvyslanců (možná až na tu romulanku, která ale zase třeba pochází z utlačované menšiny)... Ano, oproti TNG i TOS je to prostředí temnější...
Mirak - 05. únor 2017 13:42sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Tak psal jsi, žes k němu později přistupoval smířlivěji a hodnocení tomu odpovídá :)
kapitan Pike - 05. únor 2017 13:37sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Jinak já jsem dal ST V na ČSFD 1/5, teď se dívám do historie, že jsem to vyplňoval 6. 7. 2011. Což si vůbec nepamatuji, ale asi to tak bude :-)
Mirak - 05. únor 2017 13:36sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: Na mě prostě Nimbus III nepůsobil startrekově. Spíš jako takový weirdo mix Mad Maxe a Star Wars.
kapitan Pike - 05. únor 2017 13:31sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak: Na mě třeba ten Nimbus III imho působil špatně právě kvůli špatné a hodně levné výpravě. Na druhou stranu si zase pochybuji, že by nějaký souboj s kamennými bytostmi ten film výrazně pozvedl :-)
Mirak - 05. únor 2017 13:08sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: To je určitě pravda, ale ono je to celkem jedno, mně na to filmu vadily úplně jiný věci, který s rozpočtem prakticky nesouvisí. Špatné technické zpracování a kentus efekty bych přežil.
kapitan Pike - 05. únor 2017 12:55sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Mirak: To s tebou nesouhlasím. Je rozdíl v tom, když plánuješ film s malým rozpočtem od začátku, a když ti ten rozpočet zkrouhnou až v nějaké fázi produkce.
Pozemstan - 05. únor 2017 12:23sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Mirak: Uši by snad tak drahé nebyly, ale tohle tuším někdo vysvětloval tím, že to vadilo herečce...
Mirak - 05. únor 2017 12:18sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
kapitan Pike: To je sice hezké, ale na faktu, že tak kvalitní film jako je STII vznikl za třetinu STV to nic nemění.

Pozemstan: Kdyby měla aspoň to TOSkové vulkánsko/romulanské obočí, tak to ani neřeším. I to jak měla zakryté uši nějakými šperky byla zcela zjevně snaha ušetřit za drahou prostetiku romulanských uší. Moje smělá domněnka je ta, že tvůrci zamýšleli klasickou Romulanku, ale chtěli co nejvíc ušetřit.
Pozemstan - 05. únor 2017 12:07sipka
ZAMĚŘIT
Pozemstan
Telemachus Rhade 280320: Souhlasím. ST V se mi také moc líbí. Samozřejmě se tam najdou některé technické nedostatky (v centru Galaxie terestrická planeta vypadající trochu jako rentgenový snímek Slunce, neúčinná síťka zadržující raketoplán těsně u stěny, sporný účinek fotonového torpéda; raketové boty nebo vzhled "Boha" mi ale nevadí a Yosemity jsou skvělé).

Pokud jde o logiku děje, alespoň zde obvyklá slova o tom, že je Enterprise jedinou lodí v dosahu, kompenzují přiznáním admirála, že jiné lodě sice mají, ale upřednostňují Kirkovy zkušenosti... Trochu zvláštně působí např. to, že Sybok počítá s vysláním hvězdné lodi na záchranu rukojmích, ale Federace ani klingoni očekávající dějinný střet s Kirkem vůbec nepočítají s docela logickou účasti romulanů - a ti skutečně záchrannou loď nepošlou. Na druhou stranu možná všichni znají romulanskou podezíravost...

Mirak 280310: Ještě v ST VI (1991) má romulanský velvyslanec "lidské" čelo, takže, máme-li brát vážně obraz na plátně/obrazovce, s ohledem na ENT byli míšenci častější nebo u nich došlo k podobným pokusům jako u klingonů, přičemž se jejich vzhled vrátil až v období romulanské izolace v první polovině 24. století... -)

Myslím, že jsem tady ale už vyjadřoval své pochybnosti "z druhé strany" - zda by vulkánci mohli tak výrazně zmutovat v TNG/ENT-romulany během pouhých stovek či tisíců let (pak by však museli mít v cestování vesmírem oproti lidem ještě výraznější náskok, než se zdá). Částečně to lze vysvětlit ozářením při dlouhém putování vesmírem možná ve stázi podsvětelnou rychlostí, odlišnými podmínkami na Romulu či křížením s rémany nebo někým dalším apod... Myslím, že tady někde i zaznělo (nebo se to objevilo v nějaké knize či fanfic), že romulané mohou být různého vzhledu právě podle míry křížení... Ostatně i Spock se ještě v TNG pohyboval na Romulu jako mezi svými (byť v podzemním hnutí)...
kapitan Pike - 05. únor 2017 12:06sipka
ZAMĚŘIT
kapitan Pike
Ale AFAIK byl nižší oproti plánovanému.
Mirak - 05. únor 2017 12:03sipka
ZAMĚŘIT
Mirak
O jakém nižším rozpočtu mluvíme? V má vyšší rozpočet, než II, III a IV.

STII 11 mil.
STIII 16 mil.
STIV 21 mil.
STV 33 mil.

Nejnovější   Novější 433 - 452 / 3123Starší   Nejstarší
HLAVNÍ STRÁNKA

UŽIVATELÉ
DISKUZNÍ FÓRA ]
VYHLEDÁVÁNÍ
STATISTIKY
AKCE

NASTAVENÍ
FAQ
ARCHÍV

Sponzoruje KRAXNET spol. s r.o